Het verhaal achter: Frank Boeijen’s Kronenburg Park

Publicatiedatum 27-11-2023 Laatst gewijzigd 27-11-2023

In de jaren ‘80 van de vorige eeuw is het Kronenburger park in Nijmegen een treurig oord waar zich ’s avonds vooral verslaafde prostituees en hun klanten ophouden. Het beeld inspireert Frank Boeijen tot het nummer waarmee hij in 1985 een hit scoort: Kronenburg Park (Ga Die Wereld Uit). Het park in Nijmegen is inmiddels grondig opgeknapt en een aangename plek geworden voor de hele familie om zich te ontspannen.

 

De gitarist van zijn band woont in de omgeving van het Kronenburgerpark in Nijmegen, dus rijdt Frank Boeijen er regelmatig langs. Ook ’s avonds. Hij wordt geraakt door de beelden van uitgemergelde, vaak verslaafde meisjes die dingen naar de gunsten van de langsrijdende mannen. “Het was geen prettig gezicht, die meisjes daar”, zei hij daar enkele jaren geleden over bij Radio 1. “Ik heb geen morele oordelen, maar het was gewoon triest om te zien. Op de een of andere manier wilde ik er iets over zeggen.”

 

Bob Dylan

Van zijn grote voorbeeld Bob Dylan heeft Boeijen ooit geleerd dat een tekst veel krachtiger wordt als je die persoonlijk maakt. Hij wordt daarbij geholpen wat hem ooit op een van die avonden overkomen is. In het licht van zijn koplampen meent hij een meisje te herkennen waarmee hij ooit op de middelbare school heeft gezeten. Het komt opeens heel dichtbij, de gevolgen die bepaalde keuzes voor een mensenleven kunnen hebben.

In Kronenburg Park (Ga Die Wereld Uit) verwerkt hij de emoties die het tafereel bij hem oproept. Het verdriet over de tragiek, maar ook het diepmenselijke verlangen om te hulp te schieten. In datzelfde nummer brengt Frank Boeijen ook de andere kant in beeld. De man die zijn doodgebloede huwelijk ontvlucht door zijn heil te zoeken in datzelfde Kronenburgerpark.

 

Evergreen

Kronenberg Park (Ga Die Wereld Uit) – het loopt ritmisch beter dan Kronenburgerpark, vindt de zanger – komt terecht op het Frank Boeijen Groep album Foto Van Een Mooie Dag. Het nummer heeft een groots geluid meegekregen. Het koortje van Mai Tai geeft het zelfs een gospelachtige allure. Op 2 april 1985 verschijnt Kronenburg Park (Ga Die Wereld Uit) op single. Het reikt tot een 12e plaats in de Top 40 en blijft 11 weken in de hitlijst staan. Het is na Zwart Wit een van de nummers die van Frank Boeijen een popster tegen wil en dank maakt. “Ik kwam erachter dat ik het succes waar ik zolang naar verlangd had eigenlijk niet wilde”, zei de zanger jaren later tegen De Morgen.

In de loop van de jaren groeit Kronenburg Park (Ga Die Wereld Uit) uit tot een klassieker. Het is nog regelmatig op de radio te horen. Het nummer wordt ook alom gezien als een van de meest bijzondere composities van Frank Boeijen, zowel muzikaal als tekstueel. Hoeveel het voor het grote publiek betekent, blijkt uit de vaste plek die het sinds 1999 jaarlijks heeft in de NPO Radio 2 Top 2000. In 2005 wordt het park in Nijmegen grondig op de schop genomen. Voor de prostituees is geen plaats meer. Sinds de renovatie is het een keurig stadspark, met de hit van Frank Boeijen als enige herinnering aan het droevige verleden.

 

Het verhaal achter: Frank Boeijen’s Kronenburg Park

Frank Boeijen (2015)
Foto: Gijsbert Hanekroot

 

 

Reacties

Deze artikelen vind je misschien ook leuk...

De tijdloze jaren ’80

Voor degenen die het decennium bewust hebben meegemaakt, is het altijd weer even slikken: de jaren 80 liggen alweer bijna 35 jaar achter ons. Toch blijft het tijdperk ons...