Het verhaal achter Bonnie Tyler’s Total Eclipse Of The Heart

Publicatiedatum 15-09-2023 Laatst gewijzigd 09-10-2023

Bonnie Tyler werd begin jaren 80 alom gezien als een 1-hit wonder. Componist en producer Jim Steinman – de grote man achter Meat Loaf – blies 40 jaar geleden haar carrière op een spectaculaire manier nieuw leven in. Alleen, was Total Eclipse Of The Heart echt speciaal voor haar geschreven?

 

 

De uit Wales afkomstige zangeres Bonnie Tyler scoorde in 1978 een grote hit met It’s A Heartache. Ze zong het pakkende popliedje met een opvallend rauwe stem die haar de kwalificatie ‘vrouwelijke Rod Stewart’ opleverde. Het werd daarna snel weer stil rond Bonnie Tyler. De albums en singles die daarna uitkwamen, werden nauwelijks opgemerkt. Ze raakte haar management kwijt. Haar platencontract verdween in de papierversnipperaar. De zangeres leek hard op weg het zoveelste 1-hit wonder van de popmuziek te worden.

 

Bonnie Tyler wist in 1982 toch weer een nieuwe deal los te peuteren bij muziekgigant CBS/Sony. De daar werkzame A&R – artists and repertoire – manager Muff Winwood (broer van muzikant Steve) vroeg haar uit te kijken naar producer die haar vastgelopen loopbaan kon vlottrekken. Ze overwoog Phil Collins, Alan Tarney en ELO’s Jeff Lynne, maar zette haar zinnen uiteindelijk op Jim Steinman. Ze had zanger Meat Loaf ooit in een Brits popprogramma het nummer Bat Out Of Hell horen zingen – een Steinman-compositie en productie.

 

Jim Steinman leek aanvankelijk niet zo happig. Toen hij wat demo’s van Bonnie Tyler hoorde, realiseerde hij zich dat zij toch wel een heel bijzondere zangeres was. Hij presenteerde haar de ballad Total Eclipse Of The Heart. Van de muzikale overdaad tot de eindeloos romantische tekst was het een compositie zoals eigenlijk alleen Jim Steinman die kon maken. Voor de tekst vol hartstocht had hij zich naar verluid door de horrorfilm Nosferatu later inspireren. In muzikaal opzicht putte hij uit de bombast van zowel Richard Wagner als Phil Spector. Jim Steinman koos zelf de muzikanten uit waarmee Total Eclipse Of The Heart werd opgenomen: o.a. leden van de E Street Band en gitarist Rick Derringer.

 

 

Total Eclipse Of The Heart ontpopte zich tot een echt Steinman-epos met een lengte van bijna zeven minuten. Voor de singleversie werd het nummer ingekort tot ruim vier minuten. En zo lag het in 1983, 40 jaar geleden alweer, in de winkel. Het met een enorme dosis passie gezongen nummer bezorgde Bonnie Tyler een van de grootste comebacks van de jaren 80. De single werd een nummer 1-hit in o.a. Amerika, Engeland, Australië, Zuid-Afrika, Noorwegen en Canada. Tijdens de piek werden er zo’n 60.000 singles per dag verkocht. Total Eclipse Of The Heart werd zelfs de best verkochte Britse single van 1983. In dat licht is het opvallend dat het nummer in de Nederlandse Top 40 niet verder kwam dat een bescheiden 24ste plaats.

 

In de jaren die volgden, bleef Total Eclipse Of The Heart wel zorgen voor discussie. Had Jim Steinman het nummer speciaal voor Bonnie Tyler geschreven? Het was bekend dat de componist en songschrijver een explosieve relatie had met zowel Meat Loaf als zijn platenmaatschappij. Hij zou hem de nummers Total Eclipse Of The Heart en Making Love Out Of Nothing At All aangeboden hebben, maar na gehakketak over rechten en royalties zou hij van gedachten zijn veranderd. Tyler mocht ‘Eclipse’ opnemen, de band Air Supply kreeg Making Love Out Of Nothing At All in de schoot geworpen – en scoorde daar prompt ook een grote hit mee.

 

Hoe het werkelijk zit, zullen we wellicht nooit helemaal weten. Bonnie Tyler claimt dat Total Eclipse Of The Heart exclusief voor haar gecomponeerd werd. Jim Steinman heeft dat ook nooit ontkend. Het maakt eigenlijk ook allemaal weinig uit. In zijn heerlijke overdaad is Bonnie Tylers epos een nummer zoals dat alleen in de jaren 80 kon ontstaan en een wereldhit kon worden. In 2015 mochten de kijkers van het Britse tv-station ITV de beste songs van de jaren 80 kiezen. Er werd massaal gereageerd. ‘Eclipse’ haalde een derde plaats, net onder Every Breath You Take van The Police en Billie Jean van Michael Jackson. Tijdens de zonsverduistering van 2017 zong Bonnie Tyler het nog een keer voor de passagiers van een cruiseschip dat door de Caraïben voer. Voor wie het nummer ook bestemd was, de zangeres zal tot in de eeuwigheid herinnerd worden dankzij deze wereldhit uit 1983.

 

 

 

Reacties

Deze artikelen vind je misschien ook leuk...

De tijdloze jaren ’80

Voor degenen die het decennium bewust hebben meegemaakt, is het altijd weer even slikken: de jaren 80 liggen alweer bijna 35 jaar achter ons. Toch blijft het tijdperk ons...