Harry Styles: The Hottest Popstar Alive!

Publicatiedatum 02-06-2023 Laatst gewijzigd 18-09-2023

Welke artiesten de eeuwigheid ingaan, wordt enkel bepaald door de eeuwigheid. Toch worden artiesten die van start zijn gegaan in het genre ‘zoete pop voor tienermeisjes’ veelal weinig kans toebedeeld. Bij Harry Styles is dat anders. Heel anders zelfs. Hij is The Hottest Popstar Alive. Zijn fans zitten in alle lagen van de bevolking, óók bij de goede smaak-politie. Hoe zit dat? 

 

 

Het concept is al decennia oud: een slimme producer plaatst een stel knappe en over het algemeen getalenteerde jongens bij elkaar in een groep. De groep wordt dankzij miljoenen veelal jonge, vrouwelijke fans wereldberoemd. Na enige tijd valt de groep uit elkaar wegens uitputting, aflopende wurgcontracten of solo ambities. De 90’s bracht ons Robbie Williams (Take That), de 00’s Justin Timberlake (Nsync), de jaren 10 Justin Bieber (die deed het altijd al solo) en nu is Harry Styles de koning van de wereld. Hij komt voort uit One Direction (1D) van de Engelse superproducer Simon Cowell, die eerder verantwoordelijk was voor de Spice Girls en bedenker is van talentenjacht X-factor, waar hij de zangers van 1D ontdekte. Maar dat Harry Styles ooit een van de vijf leden van een boyband was is iedereen allang vergeten.

 

Al tijdens zijn 1D periode valt Styles op door zijn eigenzinnigheid en nonchalance. Hij lijkt het allemaal niet zo serieus te nemen en dat is, samen met zijn looks en uitstraling, onweerstaanbaar. Als 1D in 2015 stopt, duurt het een kleine twee jaar voor debuutalbum Harry Styles verschijnt. Het is meteen een statement van jewelste. Muzikaal is het eigenzinnig en volwassen, maar vooral de uitstraling die Styles kiest is opvallend: de albumhoes bevat een ronduit arty foto, waarin enkel de nek en rug van de zanger te zien zijn. Dit is ver weg van het boybandgevoel en zeker geen flauwe middenweg tussen de oude en nieuwe tijden. ‘Sign of the Times’ is een wereldhit, met 1,2 miljard streams op Spotify. In de categorie ‘waarom ook niet’ maakt hij zijn acteerdebuut in Dunkirk van Christopher Nolan.

 

 

Twee jaar later, in 2019, verschijnt het album Fine Line. Hierop presenteert Styles zijn extravagante en veelal androgyne kant. De vergelijkingen met Mick Jagger nemen hierdoor enkel toe. Styles is een rode loperfenomeen en krijgt ook de fashionwereld aan zijn voeten. Samen met Lady Gaga is hij host van het Met Gala, ‘s werelds meest prestigieuze fashion event (voor de liefhebber: in een Gucci outfit).

Fine Line is ondertussen muzikaal nog rijker, gevarieerder en volwassener dan zijn voorganger. Met ‘Adore you’ en vooral ‘Watermelon Sugar’ verdubbelt Styles de productie wereldhits per plaat ten opzichte van zijn solo-debuut. Hij mag er een Grammy voor ophalen, voor Best Pop Solo Performance. Waar vele (jonge) artiesten naar buiten treden met berichten en docu’s over mentale problemen, depressie en de hoge prijs van de roem, lanceert Styles doodleuk met links een nagellakmerk: Pleasing. In de jaren die volgen groeit Pleasing uit tot een volwaardig make up merk.

 

 

In coronatijd verblijft Styles met een vriend lange tijd in Italië. In deze periode neemt hij de aanloop naar zijn derde album Harry’s House. Het is een periode van enige bezinning. Hij realiseert zich dat hij veel elementen van een normaal leven heeft gemist en is vastbesloten deze normaalheid in zijn bestaan te brengen. Dat doet hij oa door middel van therapie, waar hij openlijk over spreekt. Zo is Harry Styles bij het verschijnen van Harry’s House idool, geprezen songwriter, spectaculair live-artiest, acteur, fashionicoon, vriend van LHTBQ-community en succesvol ondernemer. Over een klein jaartje moet hij nog dertig worden. Het maakt bijzonder nieuwsgierig naar wat nog komen gaat. Maar het staat vast dat het bijzonder creatief zal zijn. Met een glimlach.

 

 

 

 

 

Reacties