De tien van…Stranger Things

Publicatiedatum 17-10-2022 Laatst gewijzigd 29-06-2023

Dankzij Stranger Things staat de Britse zangeres Kate Bush plotseling weer hoog in de hitlijsten met Running Up That Hill. Dankzij de succesvolle Netflix-serie werd er al eerder een dikke laag stof afgeblazen van klassieke popsongs. Tien voorbeelden van nummers die dankzij Stranger Things een nieuwe jeugd kregen.

The Clash – Should I Stay Or Should I Go

De eigenaren van het nummer waren er aanvankelijk niet happig op om het nummer van The Clash vrij te geven voor gebruik in Stranger Things. Ze waren bang dat het in een grappige context terecht zou komen. Nora Felder, die verantwoordelijk is voor de muziekkeuzes in de serie, overtuigde de partijen door een paar vroege scenes op te sturen. Het licht sprong meteen op groen. Should I Stay Or Should I Go was een van de hits van het succesalbum Combat Rock uit 1982 van de Britse band The Clash.

Kate Bush – Running Up That Hill

Running Up That Hill werd niet zonder slag of stoot een hit in 1985. Kate Bush legde al twee jaar eerder de muzikale basis van het nummer met een Linn drumcomputer en een Fairlight synthesizer. De beoogde titel was Make A Deal With God, maar de platenmaatschappij vreesde dat dit in sterk religieuze landen tot problemen kon leiden. De zangeres zwichtte. Ze deed dat echter niet toen het label voorstelden om het nummer Cloudbusting als de eerste single van het album Hounds Of Love uit te brengen. De intuïtie van Kate Bush bleek te kloppen: Running Up That Hill werd in de zomer van 1985 een grote, internationale hit. Het succes lijkt anno 2022 mogelijk nog groter te zijn: zo scoorde ze dankzij Stranger Things met dit nummer in Amerika haar eerste top-10 hit ooit. Dankzij de tv-serie staat de teruggetrokken levende zangeres opeens weer midden in de belangstelling.

Toto – Africa

Africa heeft veel voor Toto betekend. Het was in de eerste plaats een van de grote hits die afkomstig was van het succesalbum IV uit 1982. Het liedje kwam vooral uit de koker van toetsenist David Paich die pingelend op zijn keyboard op de basis van de melodie kwam. Een documentaire over Afrika bracht hem op het idee voor een tekst. In latere jaren dook het ook op in series als South Park en Family Guy. Een als grap bedoeld verzoek van een fan inspireerde de Amerikaanse gitaarband Weezer om in 2018 het nummer te coveren. De geste werd door Toto beantwoord door een versie van hun Hash Pipe op te nemen. Africa was ook nog eens te horen in de allereerste episode van de eerste Stranger Things reeks.

Peter Gabriel – Heroes

De cover die ex-Genesis zanger Peter Gabriel ooit opnam van het David Bowie-nummer Heroes werd twee keer gebruikt: eerst in de derde aflevering van seizoen 1, later als muzikaal slotakkoord van  de derde reeks van Stranger Things. Het origineel stamt uit 1977 en komt van Bowie’s gelijknamige album. De Gabriel-versie staat op zijn album Scratch My Back uit 2010 waarop de zanger verder songs coverde van o.a. Arcade Fire, Bon Iver, Radiohead, Lou Reed, Paul Simon en Vampire Weekend.

The Police – Every Breath You Take

Als je deze woorden leest, is de kans groot dat ergens op de wereld een pasgetrouwd stel over de dansvloer zweeft en elkaar liefdevol in de ogen kijkt terwijl dit nummer uit de boxen klinkt. Every Breath You Take is een van de meest verkeerd begrepen songs uit de popmuziek. De tekst gaat namelijk over een stalker die behept is met een obsessieve liefde voor de ex-partner. Sting, de schrijver van het nummer, heeft zich er sindsdien over verbaasd dat veel van zijn fans er zo’n positieve draai aan gaven. Zijn band The Police scoorde er in 1983 een wereldhit mee. Dat zal ongetwijfeld veel goed gemaakt hebben.

Madonna – Material Girl

De makers van Stranger Things zijn gek op de typische popmuziek van de jaren tachtig. Madonna kon dus niet ontbreken met het nummer dat het decennia als geen ander samenvat: Material Girl. De zangeres heeft zich wel eens laten ontvallen spijt te hebben het liedje opgenomen te hebben omdat het haar officiéuze bijnaam werd. Het in november 1984 uitgebrachte nummer werd trouwens al eerder gebruikt in de films Moulin Rouge! (2001), Bridget Jones: The Edge of Reason (2004), Material Girls (2006) en Crazy Rich Asians (2018).

 

Jim Croce – You Don’t Mess Around With Jim

Jim Croce was een heel getalenteerde singer-songwriter die nog relatief jong was toen hij omkwam bij een vliegtuigongeluk. De zanger leek daarna wat in de vergetelheid te raken. Vandaar dat het mooi is dat dankzij Stranger Things ook weer aandacht is voor zijn werk. Het liedje is op een heel toepasselijk moment in de serie te horen: in een scene met politieagent Jim Hopper (David Harbour) die de vinylversie van het gelijknamige album eigenhandig op de draaitafel legt.

 

Limahl – The NeverEnding Story

Er was een telefoontje van zijn neefjes voor nodig om Limahl er op attent te maken dat zijn nummer gebruikt werd in Stranger Things. Opmerkelijk genoeg was The NeverEnding Story destijds, in 1984, het themanummer van een gelijknamige film. Christopher Hamill, zoals hij in werkelijkheid heet, brak begin jaren tachtig door als het flamboyante gezicht van de Britse synth-pop band Kajagoogoo. Hit: Too Shy, een nummer dat al eens gebruikt werd in de Netflix-serie Black Mirror.

Dead Or Alive – You Spin Me Round (Like A Record)

In een scene waarin Mike Wheeler, Will Byers and Eleven aan het roller-skaten zijn, ronkt You Spin Me Round (Like A Record) voorbij. Het is een van de ultieme dansnummers die de jaren tachtig voortbrachten. In 1984 was het een hit voor Dead Or Alive, de groep rond de extravagante zanger Pete Burns.

Devo – Whip It

Het nummer is te horen in de scene waarin Will Byers (Noah Schnapp) de speelhal The Palace in Hawkins binnenloopt. Whip It was de hit uit 1980 van de eigenzinnige Amerikaanse new wave band Devo. De groep uit Akron, Ohio specialiseerde zich al vroeg in springerige liedjes en een al even ongrijpbaar gevoel voor humor. Het nummer is te vinden op hun derde album Freedom Of Choice en ontpopte zich als de enige echte grote hit in hun lange loopbaan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reacties

Deze artikelen vind je misschien ook leuk...

De tijdloze jaren ’80

Voor degenen die het decennium bewust hebben meegemaakt, is het altijd weer even slikken: de jaren 80 liggen alweer bijna 35 jaar achter ons. Toch blijft het tijdperk ons...