De One Hit Wonder: Los Del Rio’s Macarena

Publicatiedatum 11-10-2023 Laatst gewijzigd 11-10-2023

Een one-hit wonder is dat ene liedje dat mainstream-populariteit verkrijgt en uitsluitend vanwege dat tijdelijke succes bekend wordt bij het grote publiek. De term wordt het meest gebruikt met betrekking tot muziekartiesten met slechts één hitsingle die hun andere werk volledig overschaduwt. We kijken naar dé Macarena van Los Del Rio uit 1996.

 

Macarena is de naam van een klassieke one-hit wonder. In de jaren ’60 is het Spaanse duo Los Del Rio actief en verdient het een leuke boterham met het zingen van Spaanstalige popliedjes. Als er in 1993 een versie van Macarena op de plaat wordt gezet, verwacht ook niemand daar wonderen van. Maar toch gebeurt er iets opmerkelijks.

The Bayside Boys (Mike Triay en Carlos de Yarza) verbouwen het origineel drastisch door er Engelstalige teksten aan toe te voegen en het tempo met een moderne dansbeat te accentueren. In die vorm en met het beroemde dansje uit de videoclip groeit het in de zomer van 1996 alsnog uit tot een absolute wereldhit. In vele landen schiet het door naar de eerste plaats van de hitlijsten, zo ook in Amerika. Daar, in het Mekka van de popmuziek, is het een aantal weken lang de best verkopende single. En ook het album Fiesta Macarena verkoopt zo goed dat het 4x de platina status behaalt.

 

 

Na de zomer van 1996 verschijnen er allerlei versies van de Macarena. Een Kerst Macarena, een House Macarena, Macarena in allerlei talen, je kan het zo gek niet bedenken. Veel extra succes levert dat niet op. De beiden heren van Los Del Rio, Antonio Romero Monge en Rafael Ruiz Perdigones, allebei inmiddels dik in de 70, houden wel een prima pensioentje over aan de Macarena. De heren zijn anno 2023 nog steeds beroemdheden in hun dorp Dos Hermanas. Elke dag worden de dorpsgenoten aan de naam Los Del Rio herinnert. De gemeenteraad van het mooie plaatsje, gelegen iets ten zuiden van Sevilla, heeft namelijk ooit een plaatselijke concertzaal naar hen vernoemt.

Reacties

Deze artikelen vind je misschien ook leuk...