De Nederlandse popklassieker: Golden Earring’s Radar Love

Publicatiedatum 17-09-2023 Laatst gewijzigd 22-09-2023

Zet in Amerika een classic rock radiostation aan en de kans is groot dat-ie binnen een uur voorbij komt: Radar Love van ‘onze’ Golden Earring. Vijftig jaar geleden stond het nummer op de eerste plaats van de Nederlandse Top 40. De rest van de wereld haakte al snel aan. De ultieme road song bezorgde het Haagse viertal eeuwige roem.

 

‘Mij kan het matig bekoren’, oordeelde Discjockey Felix Meurders in 1973 in Muziekkrant OOR over Radar Love. ‘De compositie is nog altijd het tere punt bij George Kooymans en Barry Hay. Hiermee zal Golden Earring het door hen zo begeerde Engeland niet veroveren.’ De eerlijkheid gebied te zeggen dat de band zelf ook niet het gevoel had met Radar Love een geheide hit in handen te hebben. Om te beginnen was het met een lengte van dik zes minuten veel te lang om voor radio airplay in aanmerking te komen.

 

Beloofde land

Golden Earring was al een jaar of acht professioneel bezig toen de aanloop genomen werd naar een nieuw album. In de voorgaande jaren had de groep bescheiden succes in het buitenland gehad. Zo had de Golden Earring als eerste Nederlandse rockband in het beloofde land Amerika getoerd. Van een echte doorbraak was het alleen nog niet gekomen. De breekijzer naar internationaal succes moest dus Moontan worden.

 

Niets werd er aan het toeval overgelaten. George Kooymans en Barry Hay zetten zich met een nog grotere ijver aan het componeren. Een deel van het album werd opgenomen in de Soundpush Studio in het Gooi. Moontan werd in een nog beter geoutilleerde studio in Londen afgemaakt. Er waren gastbijdragen van zangeres Patricia Paay, saxofonist Bertus Borgers en gitarist en toekomstige Earring Eelco Gelling.

 

De Nederlandse popklassieker: Golden Earring’s Radar Love

 

Brenda Lee

Radar Love kwam echt als teamwork tot stand. George Kooymans droeg de zanglijnen en de basis van het nummer aan. Cesar Zuiderwijk voorzag het van het karakteristieke roffeltempo en Rinus Gerritsen van de al even bepalende baspartij. Geïnspireerd door Santana kwam hij ook op de proppen met het uitnodigende intro van Radar Love. Met de rug tegen de muur, vanwege een dwingende deadline, wrong Barry Hay een tekst uit zijn pen over een trucker die mijmert over zijn geliefde terwijl hij in zijn vrachtwagen over een nachtelijke highway raast –  met Brenda Lee op de autoradio. ‘I’ve been drivin’ all night, my hands wet on the wheel.’ Misschien wel de beste tekst die Barry Hay ooit van zijn leven zou schrijven.

 

Het nummer had iets, vonden alle betrokkenen. Live sloeg het ook goed aan. Om het alsnog voor airplay geschikt te maken, ging er wel het mes in. Na de chirurgische ingreep bleef een editie van nog geen vier minuten over. Nederland ging eerst overstag. Radar Love leverde Golden Earring in september 1973 een nummer 1-hit op. Als een olievlek verspreidde het succes zich toen over de rest van de planeet. Radar Love haalde glansrijk de Top 10 van Engeland(!). Zoals dat ook gebeurde in Australië, België en Duitsland. In de Amerikaanse Billboard Hot 100 schopte Radar Love het tot een zeer verdienstelijke 13e plaats.

 

 

 

800 covers

De gevolgen waren groot. Radar Love en het album Moontan maakten van Golden Earring een internationale top band. Op de golven van het succes toerde de band meerdere keren in Amerika, met veel succes. Het nummer raakte verankerd in de Amerikaanse rockcultuur. Zoek er een classic rockzender op en de kans is groot dat-ie binnen een uur voorbij komt. En is het niet Radar Love dan wel Twilight Zone, die tweede hit uit begin jaren 80. Radar Love staat op het repertoire van talloze cover bands. Zoals het ook vele malen gespeeld werd door grote groepen en artiesten van heel divers pluimage – van James Last tot U2. En Centerfold, en White Lion… zo’n 800 keer. Radar Love werd meerdere keren uitgeroepen tot een van ‘s werelds ultieme road songs. Het dook op in commercials, tv-shows en cartoons. Bill Clinton gebruikte het zelfs tijdens de rally’s voor de Amerikaanse presentsverkiezingen.

 

Ontkennen heeft dan ook geen enkele zin: Radar Love is de bekendste, belangrijkste en meest succesvolle rocksong die ooit op Nederlandse bodem ontstond. Afgelopen zomer verscheen er in Nederland zelfs een lijvig boek dat volledig gewijd is aan dat ene nummer: Radar Love 50 Jaar. Het werd enkele weken geleden in aanwezigheid van Rinus Gerritsen en Cesar Zuiderwijk in Den Haag – waar anders? – gepresenteerd. Alles wat je ooit wilde weten over Radar Love (en meer) staat erin beschreven. Het voorwoord is van Felix Meurders.

 

Reacties