De meest legendarische acrobatische acts van hoogvlieger Pink

Publicatiedatum 25-11-2022 Laatst gewijzigd 29-02-2024

P!nk staat bekend om haar high-energy tunes en diepe, soulvolle stem. Hiernaast is ze een getalenteerd aerial acrobatist, wat immens veel kracht vergt en ze moeiteloos combineert met zingen. Als je een liveoptreden van Pink van dichtbij hebt mogen meemaken dan staat dit vast op je netvlies gegrift. Ongetwijfeld zal je dan omvergeblazen zijn door al haar freestyle salto’s en sprongen al vliegend over het publiek. Daarbij is de zangeres zelfs (in Duitsland in 2010) eens uit de lucht gevallen. Ze werd meteen naar het ziekenhuis gebracht, was goed beurs, maar dat heeft de artiest er nooit van weerhouden het opnieuw te doen – precies in P!nks onverschrokken stijl. Choreograaf Dreya Weber zegt over haar acrobatiek: ‘P!nk heeft letterlijk honderden keren opgetreden met dit soort performances, bijna een onmogelijke opgave, ook als professionele aerialist.’ We kozen een handvol van P!nks allerbeste luchtacts…

 

2009 VMA’s

Laten we beginnen bij het ‘startschot’, de 2009 VMA’s. Dit is de eerste keer dat de artiest het grote publiek introduceerde aan haar Cirque-du-Soleil-stijl acts. Of tenminste, het debuut van haar spectaculaire acrobatische skills op televisie (terwijl ze eigenlijk al in 2003 begon met podiumacrobatiek). Dit idee kwam voor het eerst in haar op tijdens een bezoek aan de Vegas-show van poplegende Cher. In gesprek met choreograaf Dreya tijdens een Instagram Live vertelt ze: ‘Ik weet nog dat ik omhoogkeek naar al die acrobaten en dacht: ‘Waarom doet de zanger dat nooit?! Dat wil ik doen! I wanna have fun!’ Tijdens de VMA’s vloog ze op haar kop door de lucht en zong ze het nummer ‘Sober’ zonder ook maar één noot te missen.

2010 Grammy’s

In een shimmering bodysuit al draaiend en in een doek gedrapeerd in de lucht en dan feilloos, feilloos live zingen: dat is zelfs voor de meeste supersterren niet weggelegd. P!nk doet het gewoon. Tijdens de 2010 Grammy’s bracht ze ‘Glitter in the Air’ ten gehore. Omgeven door trapeze-artiesten, werd ze omhoog gehesen en zelfs in het water gedoopt. Tot nog toe heeft vrijwel niemand tijdens de Grammy’s zo’n act geëvenaard.

2014 Grammy’s

Tijdens de 2014 Grammy Awards kwam P!nk met een luchtuitvoering van het nummer ‘Try’ met imposante gymnastische moves. Een acrobatische techniek die ‘straps’ (banden) heet: in een katoenen weefsel, die eruitziet als twee hangende linten, vertoonde de zangeres in de lucht allerlei kracht- en flexibiliteitsprestaties. Een heel nieuwe stunt: ze katapulteerde zichzelf uit het publiek de lucht in met een duizelingwekkende spin. Noem het een circusact on acid. Nadien kreeg ze een staande ovatie van het publiek.

 

2016 Billboard Music Awards

 

Hoe kan ik mijzelf verder uitdagen, dacht P!nk misschien. Terwijl ze haar lichaam over de jaren in elke mogelijke richting heeft gebogen, bestaat er nog zo’n optie als… een ring van vuur. Voor de 2016 Billboard Music Awards trad ze op met haar bekende luchttrucs achter een klok die in brand vloog. Waarom ook niet. En dit wel zo passend onder het nummer ‘Just like Fire’. Nog een kicker: Pink was zwanger tijdens deze performance.

2017 American Music Awards

 

In 2017 had P!nk het kennelijk wel gezien met het podium en verplaatste ze haar welbekende acrobatische stunts naar de 34e verdieping van het JW Marriott hotel in LA. De buitenkant van de hotelfaçade, welteverstaan, waar ze met mededansers aan koorden in de lucht hing. Gekleed in een zwart-paarse catsuit zong ze ‘Beautiful Trauma’ terwijl het publiek in spanning toekeek. Voor de hotelkamerramen deed ze onder meer achterwaartse salto’s. Je zou haar bijna verwarren met Spiderwoman – en terecht.

De meest legendarische acrobatische acts van hoogvlieger Pink

2021 Billboard Music Awards

 

Het is één ding als je jezelf aan een koord meters- en metershoog boven het publiek laat bungelen. Maar het is weer iets heel anders om daar je negenjarige (!) dochter Willow Sage Hart bij te betrekken. Atletiek zit kennelijk in de genen. Toegegeven, de act met haar dochtertje was vast niet haar meest gevaarlijke performance ooit maar niets minder dan gedurfd. Voor de 2021 Billboard Music Awards, waar P!nk een ICON Award ontving, bracht het moeder-dochterduo een indrukwekkende corde lisse-routine (Frans voor ‘glad touw’ waarbij je verticaal in de lucht hangt) onder het nummer ‘Cover Me in Sunshine’ dat ze foutloos zongen.

 

 

 

 

Reacties

Deze artikelen vind je misschien ook leuk...

Bruce Springsteen: De jaren ná het monstersucces van Born In the U.S.A.

Niemand had er van opgekeken als Bruce Springsteen het monstersucces van Born In the U.S.A. had verlengd door een soort kopie van dat album uit te brengen. Kippen met gouden...

Alles over Justin Timberlake

De weg die Justin Timberlake heeft afgelegd bevat veel elementen uit het Amerikaanse Handboek der Popmuzikanten. Begonnen in het kerkkoor, vele talentenjachten afgelopen, beroemd...

Alles over AC/DC

AC/DC groeit vooral dankzij het monstersucces van het album Back In Black uit tot een van de grootste hardrock bands aller tijden. De prestatie is extra spectaculair omdat het...