De live playlist serie van Bruce Springsteen

Publicatiedatum 04-10-2023 Laatst gewijzigd 06-10-2023

Bruce Springsteen zingt altijd over wat hem bezighoudt. Zijn liedjes gaan over vriendschap, liefde en hoop, maar ook over de herinneringen aan ‘zijn’ New Jersey of het gevoel van vrijheid dat reizen hem gaf. De zanger eert tijdens zijn concerten ook vaak zijn muzikale helden door een van hun nummers te coveren – meestal in het toegift. De Live Recordings Playlist Series is een schatkamer vol nooit eerder gestreamde live songs van Bruce Springsteen, zowel solo als met zijn trouwe E Street Band. Ze werden de afgelopen 50 jaar opgenomen in zalen en stadions over de hele wereld. De thematisch verdeelde nummers maken nog eens duidelijk dat rockzanger Bruce Springsteen de grootste verhalenverteller van zijn tijd is.

 

Songs of the Road

Bruce Springsteen liet zich regelmatig bij of in een auto fotograferen. Vaak grote, vintage Amerikaanse sleeën. De zanger vertelde in interviews dat de auto voor hem het ultieme symbool van vrijheid is. Zoeven over de Amerikaanse highway, terwijl zijn favoriete oldies uit de radio klinken. Even ontsnappen aan alle verplichtingen en verantwoordelijkheden. Zijn allereerste ‘set of wheels’  was een Chevrolet Bel Air Convertible die hij in de zomer van 1970 op de kop tikte voor 2000 dollar. De wagen was een directe inspiratie voor songs als Born To Run en Thunder Road. De auto werd zelfs genoemd in de tekst van het nummer Racing In The Street, te vinden op zijn album Darkness On The Edge Of Town. ‘ I got a ’69 Chevy with a 396 Fuelie heads and a Hurst on the floor.’ De versie in deze Live Recordings Playlist Series werd opgenomen op 9 augustus 1978 in Cleveland, Ohio.

Een van zijn andere echte autosongs is Cadillac Ranch, dat in 1981 op single verscheen. De zanger liet zich hiervoor inspireren door een kunstwerk in Amarillo, Texas dat was opgebouwd uit sloopauto’s. Het symboliseerde voor hem de vergankelijkheid van alles. Alles auto’s, zelfs blinkende bolides, eindigen uiteindelijk allemaal op de schroothoop. Springsteens eerste auto lijkt die dans te voorlopig ontspringen. In 2016 werd zijn Chevy voor 350.000 geveild en staat ongetwijfeld ergens veilig in een garage. De unieke live versie van Cadillac Ranch werd opgenomen op 31 december 1980.

 

 

Songs of Friendship

Tijdens zijn Springsteen on Broadway shows vertelde de zanger uitgebreid hoe belangrijk vriendschappen voor hem waren, vooral in zijn jeugd. Zijn eerste bandjes formeerde hij met buurtvriendjes, die hij allemaal bij naam noemde. Een van hen, drummer Bart Haynes, sneuvelde in 1967 in Vietnam. Het deed Springsteen zichtbaar nog altijd verdriet. Vriendschap is dan ook een thema in veel van zijn songs. Zoals in No Surrender, te vinden op het succesvolle Born In The USA album. De zanger ziet ook de E Street Band als een hechte gang. Wij tegen de rest van de wereld. Het is een gevoel dat hij verpakte in dat nummer uit 1984. De unieke versie in deze playlist werd opgenomen in oktober 2009 in Philadelphia.

Hetzelfde sentiment inspireerde hem in 1995 tijdens het schrijven van Blood Brothers. In de voorgaande periode had Bruce Springsteen vooral solo gewerkt, in dat jaar besloot hij de banden met zijn oude makkers weer aan te halen. Hij schreef dit nummer de avond voor de eerste gezamenlijke studiosessie, in januari dat jaar. De originele versie verscheen nog dat jaar op de compilatie Greatest Hits. Op 1 juli 2000 liet hij er een geweldige versie van door de Madison Square Garden in New York galmen.

 

 

Songs Of Hope

Volgens de overlevering werd Bruce Springsteen kort na de aanslagen van 9-11 op straat door een voorbijganger aangeklampt. Als iemand in staat was om Amerika een hart onder de riem te steken, was hij dat. Het bracht de zanger ertoe The Rising te schrijven, met een tekst die het verhaal vertelt van een brandweerman die de brand in een van de Twin Towers probeerde te bestrijden. Het indrukwekkende The Rising werd ook het titelnummer van zijn album uit 2002. De live versie in de Songs Of Hope playlist werd op 30 augustus 2016 in New Jersey opgenomen.

De hoop op betere tijden is een thema in veel van Springsteens’ songs. Een ander indrukwekkend voorbeeld daarvan is Promised Land – een veelzeggende titel. Hij schreef het in 1977 en bracht het een jaar later uit op zijn album Darkness On The Edge Of Town. Het liedje gaat over een jongen die zijn leven slijt in een garage, maar droomt van een beter leven elders. Bruce Springsteen vertelde later dat het ook teruggrijpt op de periode dat hij vruchteloos op zoek was naar een platendeal, maar nooit de hoop verloor. Op 19 maart 1996 speelde hij een sterke versie in de King’s Hall in Belfast, Noord-Ierland.

 

 

Songs Of Love

Liefde is het meest bezongen onderwerp in de popmuziek. Liefde die opbloeit, onbeantwoord blijft of juist weer uitdooft – het is een eindeloze bron van inspiratie. Bruce Springsteen heeft zijn hart ook vaak blootgelegd in zijn songs. Hij koos wel vaak voor originele invalshoeken. Zoals in She’s The One uit 1975 dat gaat over een mooie vrouw die echter een ijskoud hart heeft. Hij zong het op 18 oktober 1975 in The Roxy in Los Angeles. Het is een van de hoogtepunten van de Songs Of Love playlist.

Of neem For You, waarmee Bruce Springsteen een echte love song wilde schrijven. Het gaat echter over een suïcidaal meisje dat helemaal niet op de helpende hand van haar bewonderaar zit te wachten. Het werd overigens ooit gecoverd door Manfred Man, maar dat terzijde. Van een heel andere orde is I Wanna Marry You, waarvan het origineel te vinden is op The River. Het liedje gaat over een nieuw leven vol liefde en verantwoordelijkheden als afsluiting van een wilde jeugd. Een van zijn beste – echte – love songs blijft Human Touch. Het verwoordde de liefde die hij voelde voor Patti Scialfa, de vrouw waar hij in 1991 mee trouwde. Een jaar later kwam dit liedje uit, waarop zijn echtgenote als achtergrondzangeres te horen is.

 

 

Songs All Over The World

De playlist met songs ‘all over the world’ kan natuurlijk maar met een liedje beginnen: Rockin’ All Over The World, ooit geschreven door CCR’s John Fogerty, maar later vooral groot gemaakt door de Britse rockband Status Quo. Bruce Springsteen speelde het op 31 juli 2012 in het Olympiastadion in Helsinki, Finland. De lijst met liedjes bevat nog veel meer pareltjes die de zanger, al dan niet met zijn E Street Band, de afgelopen vier decennia op drie continenten speelde. Zoals High Hopes, dat hij op 26 januari 2014 in Kaapstad, Zuid Afrika vertolkte. Een van de meest bijzondere liedjes in het lijstje is New York City Serenade dat uit het begin van zijn loopbaan stamt. Hij speelde het regelmatig in 1974 en 1975, maar het verdween langzaam uit zijn setlist. In 2014 speelde hij het nog een keer, op 26 maart 2014 in Brisbane, Australië. Bruce Springsteen is zich er altijd heel bewust van waar hij speelt en wat op de bewuste avond zijn publiek is – en past de setlist daar soms op aan. Het zorgt ervoor dat de optredens nooit voorspelbaar worden.

 

 

Songs Under Cover

Een van de sympathieke eigenschappen van Bruce Springsteen is dat hij niet alleen een superster is, maar diep in zijn hart ook altijd een fan is gebleven. Hij uit zijn bewondering voor de artiesten en bands die voor hem kwamen tijdens zijn optredens door hun werk te coveren. Soms een enkele keer, andere liedjes kwamen veel vaker voorbij. Zo was de zogenaamde Detroit Medley jarenlang een vast onderdeel van de toegift van zijn monsteroptredens. Het was een medley van liedjes die in de jaren 60 vertolkt werden door Mitch Ryder & the Detroit Wheels: Jenny Take a Ride, Devil with a Blue Dress On en Good Golly, Miss Molly. Het mocht dan ook niet ontbreken in de Songs Under Cover playlist.

Bruce Springsteen putte voor de covers vaak uit de liedjes van zijn jeugd, de hits die op zijn slaapkamertje in New Jersey uit zijn transistorradiootje schalden. Hij liet zich ook leiden door gebeurtenissen en locaties. Zo speelde hij tijdens zijn show van 26 februari 2016 in het Australische Brisbane versies van Highway To Hell van AC/DC en Stayin’ ALive van The Bee Gees. Op 23 april 2016, twee dagen na de plotselinge dood van Prince, zette hij tijdens een optreden in Brooklyn een intense versie neer van zijn hit Purple Rain. Het zal voor heel wat vochtige ogen in het publiek gezorgd hebben.

 

 

Songs Of Summer

Om te voelen hoe inspirerend de warmte van een zonnestraat kan zijn, hoef je echt geen Beach Boy te zijn. Het jaargetijde kleurde ook regelmatig de songs van Bruce Springsteen, ook al is hij een echte stadsjongen. Zoals in The Fever. Bruce Springsteen nam het op in 1973, maar besloot het niet aan zijn tweede album The Wild, the Innocent & the E Street Shuffle toe te voegen. Het werd een paar jaar later alsnog opgenomen en uitgebracht door Southside Johnny & the Asbury Dukes. De oorspronkelijke componist speelde hij wel regelmatig tijdens zijn concerten in 1978.

Het origineel kwam in 1999 pas officieel uit als onderdeel van de compilatie 18 tracks. De versie in de Songs Of Summer playlist werd opgenomen op 18 oktober 1978 in San Francisco. Andere echte zomerse songs van Bruce Springsteen zijn Rosalita (Come Out At Night), Out In The Street, Waitin’ On A Sunny Day en natuurlijk Girls In Their Summer Clothes.

 

 

Stripped Down

Bruce Springsteen is veroverde de wereld met de muur van geluid die de E Street Band tijdens elk concert en op elk album optrok. Toch wist de zanger ook vaak grote indruk te maken in een minimale setting, met alleen akoestische instrumenten. Het is ook niet voor niets dat veel diehard fans zijn Spartaans klinkende Nebraska tot hun favoriete Springsteen-album rekenen. Op de Stripped Down playlist staan echter alleen akoestische versies van songs van andere albums. Zoals de uitgeklede uitvoering van Born To Run, zoals hij dat op 23 mei 1988 in New York speelde. Of Dancing In The Dark, zoals dat op de avond van 13 oktober 1986 in Mountain View, Californië klonk. De mooiste song uit het rijtje is toch wel Adam Raised A Cain, over een jongen die weet dat hij in de ogen van zijn vader gefaald heeft. Een goed verhaal, echte emotie en een akoestische gitaar – diep in zijn hart is Bruce Springsteen altijd een folkzanger gebleven.

 

 

Songs Under Cover Vol. 2

Bruce Springsteen heeft regelmatig in interviews verteld dat Elvis Presley een van zijn belangrijkste invloeden was. Hij zag als kind Hound Dog op de zwartwit tv en dat veranderde op slag zijn leven. Veel later schreef hij het nummer Fire, hopend dat The King het op zou nemen. Dat gebeurde niet, The Pointer Sisters scoorden er een grote hit mee. In plaats daarvan zong Bruce Springsteen met zijn E Street Band regelmatig hits van Elvis Presley. Zoals op 28 maart 1988, in Detroit, toen hij een mooie versie van Love Me Tender neerzette. Hij eerde vaker oude rockers, zoals tijdens een optreden in The Roxy in Los Angeles op 7 juli 1978 toen hij Rave On van Buddy Holly speelde.

Vaak viel hij terug op soul, pop en rock-‘n’-roll songs die hij nog kende uit zijn jeugd in New Jersey. Hij haakte daarnaast regelmatig in op een actuele gebeurtenis. Op 18 januari 2016 overleed Glen Frey, zanger en gitarist van de Eagles. The Boss speelde een dag later in Chicago. Hij verwoorde het collectieve verdriet met een prachtige uitvoering van de vroege Eagles-hit Take It Easy. Het is een van de mooiste momenten op deze tweede verzameling covers door Bruce Springsteen.

 

 

Songs Of Location

Songs Of Location is een verzameling live opgenomen songs van Bruce Springsteen – al dan niet met zijn E Street Band – dat voor het eerst gestreamd kan worden en waar locaties een belangrijke rol spelen. Zoals Lucky Town zoals hij dat op 13 december 1992 in Boston zong. Het stadje in het liedje bestaat vanzelfsprekend niet echt, maar staat voor de hoofdpersoon symbool voor het betere leven dat in het verschiet ligt. Een van de meest indringende songs op het album Nebraska is Atlantic City, dat hij o.a. op 30 september 1999 in Chicago zong. Hij schets daarin hoe de bewuste stad wegzakt in criminaliteit en hoe dat de bewoners op persoonlijk vlak raakt. Andere Springsteen-songs met een sterke link met een locatie zijn Streets Of Fire, Meet Me In The City, Balboa Park, My Hometown en natuurlijk Darkness On The Edge Of Town.

 

 

Songs Of Character

Als songschrijver is Bruce Springsteen een echte verhalenverteller. In veel van zijn songs duiken dan ook personages op die deels of helemaal gebaseerd zijn op mensen die hij daadwerkelijk kent. Een aantal daarvan is verzameld in de Live Recordings Playlist Series met archiefopnamen die voor het eerst gestreamd kunnen worden. Het is niet uitsluitend eigen werk. Carol, zoals hij dat in oktober 1975 in The Roxy in Los Angeles speelde, leende hij van de rock-‘n’-roll legende Chuck Berry. Wel helemaal van hemzelf zijn nummers als Sherry Darling, het tamelijk obscure Linda Let Me Be The One en Cynthia. Aanvankelijk werd gedacht dat Bobby Jean ook over een dame zou gaan, zoals door de makers van de film High Fidelity. Het liedje, zoals hij dat op 25 juni 2005 in Stockholm speelde, gaat echter over het einde van een jeugdige vriendschap. Alom wordt aangenomen dat hij het schreef na het vertrek van gitarist Little Steven uit de E Street Band – die later gelukkig op zijn schreden zou terugkeren.

 

 

Songs Of Introspection

In de Live Recordings Playlist Series is Songs Of Introspection een lijst met nummers die een filosofische inslag hebben. Zoals het strijdbare It’s My Life dat Bruce Springsteen eind jaren 70 regelmatig speelde, samen met zijn band. Hij schreef het niet zelf; het was een cover van de Britse rhythm-‘n’-blues band The Animals. Wel van zijn hand is It’s Hard To Be A Saint In The City, dat The Boss al in 1972 opnam. Het nummer heeft een thema dat vaker in zijn songs voorkomt: de oeroude strijd tussen goed en kwaad. De jongeman in het liedje probeert op het rechte pad te blijven, maar hij bezwijkt uiteindelijk toch voor de verlokkingen van de grote stad. Voor zijn eigen publiek in New Jersey zette Bruce Springsteen op 26 november 1996 een heel overtuigende versie neer. Ook erg mooi is de live uitvoering van Used Cars, waarbij de krakende, puffende en piepende auto symbool staat voor Springsteens moeizame verhouding met zijn vader Doug – die in auto’s handelde. Hij zong het mooi op 5 augustus 1984 in zijn eigen New Jersey.

 

 

Songs of New Jersey

Bruce Springsteen werd op 23 september 1949 geboren in Long Branch, New Jersey. Zijn geboortegrond bleef altijd belangrijk voor hem. Zijn optredens in de staat die hem voortbracht, waren altijd extra bijzonder. Het is te horen aan de uitvoeringen van songs als Born To Run, Spirit In The Night, Prove It All Night en Open All Night die hij in de achterliggende decennia tijdens die thuiswedstrijden speelde.

New Jersey was ook regelmatig het decor van zijn songs, zoals Tenth Avenue Freeze Out en 4th of July, Asbury Park (Sandy). Hij blikte daarbij niet alleen maar terug door de roze bril van de nostalgie My Hometown doet verslag van zijn stad die verpauperde nadat de grote fabrieken hun deuren sloten en de arbeiders op straat gooiden. Toch zal het ook de liefde voor zijn roots zijn die hem ertoe bracht op 22 augustus 1985 in het Giants Stadium van New Jersey op een gloedvolle manier het nummer Jersey Girl van Tom Waits te coveren. Het is een van de vele prachtliedjes in de Songs Of New Jersey playlist.

 

 

De live playlist serie van Bruce Springsteen

 

 

 

 

Reacties

Deze artikelen vind je misschien ook leuk...

Bruce Springsteen: De jaren ná het monstersucces van Born In the U.S.A.

Niemand had er van opgekeken als Bruce Springsteen het monstersucces van Born In the U.S.A. had verlengd door een soort kopie van dat album uit te brengen. Kippen met gouden...

Bruce Springsteen: De top

Bruce Springsteen nam met Born In The U.S.A. bezit van het muzikale hart van de jaren tachtig. Van het album dat op 4 juni 1984 verscheen, werden wereldwijd 30 miljoen exemplaren...

Bruce Springsteen: De opkomst

In 1975 braken Bruce Springsteen & The E Street Band op een spectaculaire manier door dankzij het album Born To Run. Een succes dat later nog eens ruimschoots overtroffen werd...