Publicatiedatum 06-03-2024 Laatst gewijzigd 17-03-2024
Komende zondag 10 maart worden de Oscars weer uitgereikt. Bij de filmprijzen is natuurlijk ook aandacht voor muziek. Wat wordt de ‘best original song’? I’m Just Ken? Of die andere Barbie-track, What Was I Made For van Billie Eilish? Wat we wel weten is wie de oude winnaars zijn. Dit zijn, wat ons betreft, de 20 beste Oscar-winnende liedjes.
1939: Judy Garland – Somewhere Over The Rainbow (The Wizard of Oz)
Deze klassieker is speciaal geschreven voor The Wizard Of Oz en is sindsdien in alle gedaantes teruggekomen, van slaapliedje tot een happy hardcore-versie van Marusha. Het nummer zit prominent in de film, maar was bijna volledig verwijderd omdat de filmstudio de film te lang vond. Uiteindelijk is het nummer gespaard gebleven. Een keuze die met een Oscar is beloond.
2002: Eminem – Lose Yourself (8 Mile)
Nog nooit had een hiphop-track een Oscar gewonnen en daar moest hoognodig verandering in worden aangebracht. De film 8 Mile is gebaseerd op Eminems eigen leven en daar maakt hij uiteraard ook zijn eigen muziek bij. Handig: hij heeft een trailer op de filmset waarin hij op vrije momenten tracks kan schrijven
2018: Lady Gaga & Bradley Cooper – Shallow (A Star Is Born)
Het idee: een remake van filmklassieker A Star Is Born. Een vereiste: een duet tussen hoofdpersonen Lady Gaga en Bradley Cooper dat moet aanvoelen als een gigantische hit. Die moet alleen even geschreven worden. Maanden stress en een writer’s block? Welnee. Met drie andere songschrijvers (waaronder Mark Ronson) is Lady Gaga in vier uurtjes klaar. Ronson en Lady Gaga waren toch al bezig met het Gaga-album Joanne. Dan kan zo’n extra track er ook wel bij.
1993: Bruce Springsteen – Streets of Philadelphia (Philadelphia)
Philadelphia is een zware film waarin Tom Hanks een advocaat speelt die zal overlijden aan AIDS. Het verzoek aan Springsteen: schrijf een rockend nummer. Alleen past de tekst die Springsteen heeft liggen, over de dood van een vriend, niet bij een stevige sound. Dus wordt het tempo teruggeschroefd tot dit dromerige, mijmerende nummer dat qua gevoel perfect overeenkomt met de film.
1987: Bill Medley & Jennifer Warnes – (I’ve had) the time of my life (Dirty Dancing)
Dirty Dancing was in de eighties een groot kassucces en een wereldwijd fenomeen. De feel good dansfilm klopte aan alle kanten, dus ook de muzikale. En precies onder de ultieme scène met Patrick Swayze en Jennifer Grey klinkt deze ballad. De makers kregen een specifieke opdracht hoe het nummer moest worden opgebouwd. Beginnen met het refrein gebeurt niet vaak, maar hier was het gewenst. En geslaagd.
1985: Lionel Richie – Say You Say Me (White Nights)
Wie nog geen zwak had voor Lionel Richie moet vooral The Greatest Night In Pop kijken over het maken van We Are The World. De vrolijke, energieke zanger is de gangmaker in de groep van wereldsterren. In hetzelfde jaar (1985) verschijnt Say You Say Me, door Ritchie zelf geschreven. De filmmakers willen eigenlijk een nummer met de titel White Nights, maar klagen uiteindelijk niet met deze megahit van de man die alles liet veranderen in goud.
1984: Stevie Wonder – I Just Called To Say I Love You (The Woman In Red)
De Ghostbusters-theme verslaan? En zelfs Against All Odds (Take A Look At Me Now) van Phil Collins verslaan? Nee, niet iedereen had de overwinning van Stevie Wonder aan zien komen. Maar een hoop mensen ook wel, want dit nummer is een tijdloze kneiter. Wonder maakte de hele soundtrack voor The Woman In Red en liet Dionne Warwick ook op een paar tracks meezingen. Label: Motown.
1999: Phil Collins – You’ll Be In My Heart (Tarzan)
Phil Collins mag in 1984 een traantje wegpinken na zijn verlies van Stevie Wonder, maar vijftien jaar later mag hij het beeldje toch met beide handen vasthouden. En wel voor You’ll Be In My Heart voor Tarzan, waarin Collins zowaar een autotune-momentje. Het was een jaar na Cher’s Believe, dus Phil had goed opgelet.
2012: Adele – Skyfall (Skyfall)
Een jaar nadat Adele haar classic album 21 heeft uitgebracht, wordt ze gevraagd voor de classic filmreeks. Tot op dat moment heeft geen enkele James Bond theme song een Oscar gewonnen. Maar als ze begint te schrijven met Paul Epworth, met wie ze ook Rolling In The Deep heeft gemaakt, komt het helemaal goed. De zangeres vond de opdracht vooraf reuzespannend, maar voelde zichzelf uiteindelijk wel gemaakt als Bond-girl.
1980: Irene Cara – Fame (Fame)
Als je Nine To Five van Dolly Parton wilt verslaan (titelsong van de gelijknamige film) moet je van goede huize komen. En dat geldt natuurlijk voor Fame (titelsong van de gelijknamige film) waarin Irene Cara ook de hoofdrol speelt. Ze heeft wat met films, want haar andere grote hit is Flashdance… What A Feeling (titelsong van de bíjna gelijknamige film Flashdance.)
1969: B.J. Thomas – Raindrops Keep Falling On My Head (Butch Cassidy And The Sundance Kid)
Mag ik van u in de categorie ‘gouden duo’s’ misschien Burt Bacharach en Hal David? De Amerikanen haalden het beste in elkaar naar boven en schreven grote hits voor artiesten als Dionne Warwick, Dusty Springfield en The Carpenters. De samenwerking met B.J. Thomas was het Oscar-momentje.
1942: Bing Crosby – White Christmas (Holiday Inn)
Het voelt alsof White Christmas altijd al heeft bestaan, maar de geboorte was in 1942. En wel in de film Holiday Inn. De schrijver was Irving Berlin die graag een standaard zette. Cheek to Cheek, There’s No Business Like Show Business en vele anderen komen ook uit zijn pen, maar baas boven baas: van deze kerstklassieker zijn we het meest onder de indruk.
1971: Isaac Hayes – Theme From Shaft (Shaft)
Hoe cool, hoe groovy, hoe funky kan een filmthema zijn! Isaac Hayes draaide de hele soundtrack van de actiefilm in elkaar. Bij de remake met Samuel L. Jackson kwam het thema vanzelfsprekend terug. Want dit is het coolste dat Isaac Hayes ooit heeft gedaan. Okee, samen met de rol van Chef in South Park dan.
2021: Billie Eilish – No Time To Die (No Time To Die)
In de prachtdocumentaire Billie Eilish: The World’s A Little Blurry (2021) is te zien hoe Billie Eilish en broer FINNEAS deze James Bond-theme schrijven: tussen de bedrijven door. De zaken worden afgerond in de tourbus, want Eilish is nét de belangrijkste nieuwe artiest in de muziekwereld en dat kost een hoop tijd en energie. Hoe talentvol de twee samen zijn blijkt maar weer uit deze betoverende track.
1956: Doris Day – Que Sera Sera (The Man Who Know Too Much)
Eigenlijk wilde Alfred Hitchcock Doris Day niet hebben in deze filmklassieker. Maar machtige filmbazen legden hem de keuze voor de actrice op. Omdat ze kon zingen, wilde Hitchcock hier wel van profiteren. Hij vroeg songwriters Ray Evans en Jay Livingston om een nummer voor haar te schrijven. De voorwaarde: het moet een buitenlandse naam hebben omdat tegenspeler Jimmy Stewart in zijn rol over de hele wereld reist. Zo gezegd, zo gedaan.
2013: Idina Menzel – Let It Go (Frozen)
Het was de hit waar Disney al een tijd op hoopte en het was ook nog een origineel verhaal: Elsa strijdt niet tegen een slechterik, maar tegen zichzelf. Let It Go is niet alleen het beste lied van de film, het is ook de belangrijkste les. Idina Menzel was al veertig plus en maakte zich zorgen of ze wel als een 21-jarige prinses kon klinken. Dat lukte haar. Vele miljoenen kinderen hebben haar sindsdien nagezongen: let it go, let it goooooooooo.
1997: Celine Dion – My Heart Will Go On (Titanic)
We zijn ons ervan bewust dat een deel van de Legacy-lezers nu woedend de laptop dichtklapt of de eigen mobiel in de dichtstbijzijnde wc gooit, want Celine Dion is een love it or hate it-artist pur sang. Maar de liefhebbers én de haters moeten toegeven dat deze hit een oorwurm is die 1 op 1 bij het groots opgezette Titanic past. Tevens genomineerd in 1997: Miss Misery van Elliott Smith. Ook meer dan Oscar-waardig.
1994: Elton John – Can You Feel The Love Tonight (The Lion King)
Elton John won ook een Oscar voor (I’m Gonna) Love Me Again uit zijn must see biopic Rocketman (2019) maar de klassieker is natuurlijk deze. Elton John en tekstschrijver Tim Rice zijn dit jaar voor maar liefst drie Lion King-nummers genomineerd. Maar als er één een Oscar moet krijgen, dan wel het meezingbare Can You Feel The Love Tonight.
1986: Berlin – Take My Breath Away (Top Gun)
Sommige mensen hebben nooit genoeg. Als Italiaanse producer Giorgio Moroder wordt gevraagd een nummer te schrijven voor Tom Cruise-film Top Gun komt hij met Danger Zone. Kenny Loggins zingt het stevige nummer in. Maar George, wil je ook nog een nummer voor de romantische scene schrijven? Mede door Take My Breath Away is Top Gun een van de best verkochte soundtracks ooit.
1978: Donna Summer – Last Dance (Thank God It’s Friday)
Zullen we gewoon nog even bij Giorgio Moroder blijven? Deze father of the disco heeft natuurlijk met vele grootheden gewerkt, maar zijn connectie met queen of disco Donna Summer is het meest onvergetelijk. Natuurlijk maakten ze I Feel Love, maar ook Last Dance voor de vrij matige muziekfilm Thank God It’s Friday. Maar goed, Summer heeft er een rol in, dus dan hoort er ook een tune bij.