De 10 van Pharrell Williams

Publicatiedatum 17-03-2023 Laatst gewijzigd 17-03-2024

Als zanger, componist en producer was Pharrell Williams de afgelopen 25 jaar nadrukkelijk aanwezig in de popmuziek. Snoop Dogg, Britney Spears, Jay-Z en Daft Punk, ze maakten allemaal gebruik van zijn enorme talent. Een overzicht van 10 van zijn grootste successen.

Get Lucky – Daft Punk (2013)

Het album Random Access Memories uit 2013 van Daft Punk was bedoeld als een eerbetoon aan de soul, disco en house uit vervlogen tijden. Nergens kwam dat beter uit de verf dan op deze single, gezongen en mede-geschreven door Pharrell Williams en met een catchy gitaarpartij van Nile Rodgers van de 70s funklegende Chic.

 

 

Happy (2013)

Pharrell Williams schreef het nummer met Ceelo Green in gedachten, maar diens platenmaatschappij besloot in alle wijsheid dat de artiest zich beter op een kerstplaat kon focussen. Dus besloot Pharrell Williams het zelf op te nemen. In eerste instantie voor de soundtrack voor de film Despicable Me 2, later als de eerste single voor zijn tweede soloplaat Girl. Het nummer, met een op soulzanger Curtis Mayfield geïnspireerde zangpartij, werd een wereldhit.

 

Feels – Calvin Harris (2017)

Feels was de vierde single afkomstig van het vijfde album Funk Wav Bounces Vol. 1 van de Schotse deejay, zanger, songschrijver en producer Calvin Harris. De aanstekelijke baspartij is gebaseerd op die van Let’s Groove Tonight van Earth, Wind & Fire. De vele muzikale facetten, van disco, ska tot hip-hop komen ook naar voren in de heel uiteenlopende vocale bijdragen van Katy Perry, Big Sean en Pharrell Williams.

 

Drop Like Its Hot – Snoop Dogg (2004)

Een iconische hip-hop track. Pharrell Williams en Chad Hugo, destijds actief als The Neptunes, etaleerden hun enorme skills als producers met Drop It Like Its Hot. Ze schreven beiden mee aan het nummer, waar Pharrell Williams ook zijn stem aan leende. Het was de eerste en daarmee belangrijkste single van het Snoop Dogg-album R&G (Rhythm & Gangsta): The Masterpiece. De samenwerking leverde de rapper zijn allereerste Amerikaanse nummer 1-hit op.

 

Frontin’ – Neptunes & Jay-Z (2003)

Pharrell Williams zei ooit in een interview dat hij zijn beste songs schreef met anderen in gedachten. Het was de bedoeling dat Prince zich over Frontin’ zou ontfermen, maar daar kwam het niet van. Hoewel Pharrell Williams niet van plan was een solocarrière te beginnen, nam hij het toch zelf op als een one-off single – met een vocale bijdrage van Jay-Z. Niet veel later zong Jamie Cullum zijn eigen versie voor een BBC Radio 1 sessie. Williams was daar zo van onder de indruk dat hij de Britse zanger vroeg om met te doen op zijn eerste soloplaat In My Mind.

 

Blurred Lines – Robin Thicke (2013)

Een hit omgeven door controverse. Volgens veel critici was de tekst van Pharrell Williams en Robin Thicke vrouwvijandig. De ongecensureerde versie van de clip bevatte veel bloot. De muziek zou deels gebaseerd zijn op Got To Give It Up van Marvin Gaye, wat resulteerde in een aanklacht van plagiaat. Aan de andere kant leverde het nummer, met een gastbijdrage van rapper T.I., talloze awards en andere onderscheidingen op. Het werd in 2013 bovendien een grote hit voor zanger Robin Thicke.

 

Boys – Britney Spears (2001)

N*E*R*D, oftewel Pharrell Williams en Chad Hugo, schreven en produceerden Boys, nadat ze het nummer ook al aan Janet Jackson hadden gegeven. Het verscheen ook op de derde, titelloze plaat van zangeres Britney Spears uit 2001. Een jaar later werd een nieuwe versie gemaakt die terechtkwam op de soundtrack van de film Austin Powers in Goldmember. De zogenaamde Co-Ed Remix bevatte een zangpartij van Pharrell Williams, terwijl het tempo wat lager lag. In Amerika werd wat afwachtend gereageerd op deze samenwerking, maar in meerdere Europese landen scoorde Britney Spears er een grote hit mee.

 

One (Your Name) – Swedish House Mafia (2010)

De muziek werd geschreven door het trio Swedish House Mafia zelf. Voor de vocale versie werd gebruik gemaakt van een zangpartij die Pharrell Williams voor een totaal ander nummer had opgenomen. Dankzij de wonderen van de digitale techniek lukte het desondanks om zijn bijdrage zo te verknippen en te vervormen dat het in het plaatje paste. Het werk betaalde zich terug met o.a. een Nederlandse nummer 1-hit.

 

She Wants To Move – N*E*R*D (2004)

Als The Neptunes waren Pharrell Williams en Chad Hugo vooral succesvol met andere artiesten. N*E*R*D, No-one Ever Really Dies, was hun eigen muzikale kindje. Hoe levensvatbaar dat was, bleek al meteen met hun debuut In Search Of… uit 2001. Het succes daarvan werd nog overtroffen door hun tweede album Fly Or Die, deels dankzij de eerste daarvan afkomstige hitsingle She Wants To Move.

 

 

Just a Cloud Away – Pharrell Williams (2013)

De afgelopen jaren kregen heel wat oude liedjes een nieuwe jeugd op het fenomeen TikTok. Zoals dus ook Just A Cloud Away, een 60s-achtig popliedje met een mooi koortje, dat nog maar weer eens de veelzijdigheid van Pharrell Williams duidelijk maakte. Het verscheen een kleine tien jaar geleden al op de soundtrack van Despicable Me 2, maar werd de laatste tijd opgepikt door een hele nieuwe generatie muziekliefhebbers die het dus als soundtrack gebruiken voor hun avonturen op TikTok.

Reacties