Alles over Kane

Publicatiedatum 09-10-2023 Laatst gewijzigd 01-03-2024

De comeback van Kane is een feit. Onlangs verscheen What Are You Waiting For? – de nieuwe single. Volgend jaar juni speelt de band vijf keer in de Ziggo Dome in Amsterdam. Eind september ging de documentaire Kane – A Story Recorded in première. Er wordt door de betrokkenen teruggekeken op de turbulente jaren waarin Kane vanuit het niets uitgroeide tot de grootste rockband van ons land.

 

 

Kane ontstond toen gitarist Dennis van Leeuwen in 1998 in Scheveningen aan de praat raakte met Dinand Woesthoff, die er een strandtent bestierde. De twee bleken te beschikken over een gezonde dosis ambitie en deelden een grote liefde voor muziek. Het leek dan ook niet meer dan logisch om samen een band te beginnen. Aanvankelijk als Citizen Kane – later ingekort tot Kane – stortten ze zich op het regionale clubcircuit. De band trad regelmatig op in De Paap, een bekend muziekcafé in het hartje van Den Haag. Tijdens een van die optredens werden ze opgemerkt door talentschout Henkjan Smits, die ze een contract bij een grote platenmaatschappij bezorgde.

 

Rain Down On Me

Het ging daarna bliksemsnel met Kane. De band kreeg in 1999 meteen airplay met de debuutsingle Where Do I Go Now, waarmee ook de eerste hit gescoord werd. Het meeste succes had Kane echter met het debuutalbum As Long As You Want This dat een jaar later uitkwam. Het bleef liefst 105 weken in de Album Top 100 staan, met een tweede plaats als hoogste positie.

Kane speelde op de eerste albums onstuimige en groots klinkende rock waarin de invloeden van grunge in doorklonken, maar de band was ook een verklaard fan van U2. De jonge groep wist er wel altijd een eigen draai aan te geven, zoals te horen was op het belangrijke tweede album So Glad You Made It. Kane scoorde in 2001 met het titelnummer een Top 10 hit. De single werd een jaar later gevolgd door de volgende hit: het meeslepende Rain Down On Me, misschien wel het meest iconische Kane-nummer van allemaal.

 

Catwalk Criminal

Singles als My Best Wasn’t Good Enough, Before You Let Me Go, Something To Say en Fearless bezorgden Kane nieuwe successen. Zoals de band ook gigantisch scoorde met albums als What If, Fearless, Everything You Want en No Surrender. De band bleef zich daarbij muzikaal ontwikkelen. Voor het deels in Amerika opgenomen Everything You Want putte de band uit een veelheid van invloeden – zoals elektronische. Het representatieve Catwalk Criminal ontpopte zich tot een nieuwe Top 10 hit. Het van het No Surrender afkomstige Love Over Healing werd speciaal geschreven voor de soundtrack van de film Komt Een Vrouw Bij De Dokter uit 2009, geregisseerd door Reinoud Oerlemans en gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Kluun.

 

Alles over Kane

(c) Paul Bellaart

 

Awards

De prijzenkast van de band vulde zich ondertussen snel. Kane werd overladen met Edisons en 3FM Awards en viel ook bij de MTV en TMF-Awards in de prijzen. Aan het begin van het millennium was Kane de grootste Nederlandse rockband. Dankzij het succes van plaatsgenoten als Anouk en Di-Rect gold Den Haag – na de eerste bloeiperiode in de jaren 60 – weer als de belangrijkste pop-stad van ons land.

De band liet zich tijdens die opmars bijstaan door een regelmatig van samenstelling wisselende band, met daarin o.a. gitarist Robin Berlijn, bassist Ivo Severijns en de drummers Cyril Directie, Martijn Bosman en Hans Eijkenaar. Al die jaren bleven Dinand Woesthoff en Dennis van Leeuwen echter de kern van Kane.

Het succes beperkte zich niet tot de albums en de singles. Kane ontwikkelde zich al snel tot een van de meest opwindende live acts van Nederland. Het charisma van zanger Dinand Woesthoff, de reeks aan hits en spectaculaire visuele effecten zorgden dat er nog lang nagepraat werd over de optredens die de band bijvoorbeeld gaf op het strand van Almere, op het Malieveld van Den Haag, de Ahoy in Rotterdam en het ADO Stadion in Den Haag.

 

 

What Are You Waiting For?

Eind 2012 kwam het album Come Together uit, dat weer als vanzelf hoog de album top 10 inschoot. Zoals ook het titelnummer een hit werd. Een jaar later maakte de band bekend een sabbatical in te willen lassen om na ruim tien hectische jaren even op adem te komen. Dat bericht werd eind 2014, toch nog onverwacht, gevolgd door de tijding dat Kane er vooralsnog helemaal mee stopte. Dinand Woesthoff trok zich terug op Ibiza en Dennis van Leeuwen wijdde zich vooral aan het managen van nieuw talent.

Lang leek het boek van Kane voorgoed gesloten te zijn. Groot was dus ook de verrassing toen eind september dit jaar bekend werd dat Dinand Woesthoff en Dennis van Leeuwen gebroederlijk nieuwe optredens met Kane aankondigden voor 2024 – tien jaar na het afscheid. Het motto van de concertreeks is reCONNECT. Afgaande op de enorme belangstelling voor de vijf optredens in juni 2024 is het grote publiek de Haagse band nog lang niet vergeten. Vrijwel gelijktijdig met de aankondiging van de optredens ging de vierdelige documentaire Kane – A Story Recorded in premiere op Videoland. Er was zelfs nieuwe muziek. What Are You Waiting For? bleek de titel van de nieuwe single. Het kan niemand ontgaan zijn: de comeback van Kane is een feit.

*Tekst loopt door onder de playlist

 

(Selectieve) Discografie:

Albums:

  • As Long as You Want This (2000)
  • So Glad You Made It (2001)
  • What If (2003)
  • Fearless (2005)
  • Everything You Want (2008)
  • No Surrender (2009)
  • Come Together (2012)

Live:

  • Live ’05

Compilaties:

Singles Only (2011)

Topsingles:

  • Where Do I Go Now (1999)
  • Damn Those Eyes (1999)
  • I Will Keep My Head Down (2000)
  • Can You Handle Me (2000)
  • So Glad You Made It (2001)
  • Let It Be (2001)
  • Rain Down on Me (2002)
  • My Best Wasn’t Good Enough (2003)
  • Before You Let Me Go (ft Ilse De Lange) (2003)
  • Rain Down on Me (Tiësto Remix) (2003)
  • Dreamer (Gussie’s Song) (2004)
  • Something to Say (2005)
  • Fearless (2005)
  • All I Can Do (2005)
  • Believe It (2006)
  • Catwalk Criminal (2008)
  • Shot of a Gun (2008)
  • It’s London Calling (2008)
  • No Surrender (2009)
  • High Places (ft Ilse De Lange) (2010)

Film: Kane: A Story Recorded – Videoland (2023)

Boek: Kane Singles Only (2011)

 

 

Reacties

Deze artikelen vind je misschien ook leuk...

Bruce Springsteen: De jaren ná het monstersucces van Born In the U.S.A.

Niemand had er van opgekeken als Bruce Springsteen het monstersucces van Born In the U.S.A. had verlengd door een soort kopie van dat album uit te brengen. Kippen met gouden...

Alles over Justin Timberlake

De weg die Justin Timberlake heeft afgelegd bevat veel elementen uit het Amerikaanse Handboek der Popmuzikanten. Begonnen in het kerkkoor, vele talentenjachten afgelopen, beroemd...

Alles over AC/DC

AC/DC groeit vooral dankzij het monstersucces van het album Back In Black uit tot een van de grootste hardrock bands aller tijden. De prestatie is extra spectaculair omdat het...