Alles over John Mayer

Publicatiedatum 27-04-2024 Laatst gewijzigd 22-05-2024

John Mayer is een virtuoos voor wie de gitaar lijkt uitgevonden. De zoon van twee onderwijzers schopte het tot wereldster. Dit moet je weten over deze hitmachine, muzikale kameleon en (bekende) vrouwenverslinder.

Bruce Pollock is een muziekjournalist uit Fairfield, Connecticut die maar één ding hoefde te doen om een goed verhaal op te schrijven: thuisblijven. Hij ziet dagelijks hoe de buurtkinderen buiten spelen, maar één buurjongen blijft steeds vaker binnen. John Mayer heet hij, en de reden voor het kluizenaarschap is de gitaar die zijn vader voor hem heeft geleend. Pollock hoort het geluid uit het huis van zijn buren komen. Pollock leert op dat moment ook zélf gitaar spelen, maar terwijl hij zwoegt en ploetert is de tiener een paar meter verderop reuzenstappen aan het zetten. Het is geen wonder. John Mayer is een virtuoos en een natuurtalent voor wie de gitaar lijkt uitgevonden.

Mayer krijgt niet alleen die gitaar van zijn vader, hij krijgt ook de liefde voor muziek mee. Pa Mayer is een liefhebber van blues en rock, en introduceert hem in de wereld van legendarische artiesten als Eric Clapton, Stevie Ray Vaughan en B.B. King. Mayer zegt vaak dat zijn vader de grootste invloed op zijn muzikale ontwikkeling heeft gehad. Maar zijn eigen talent duwt hem al snel naar buiten toe. Twee jaar nadat hij voor het eerst zijn vingers op de snaren heeft gezet, treedt Mayer al op in kroegen en bluescafés. Hij wordt al snel een vaste waarde in de nabije omgeving.

Drop-out

Na zijn middelbare school besloot Mayer zijn muzikale dromen na te jagen. Hij verhuist naar Atlanta waar hij zich heeft ingeschreven bij het prestigieuze Berklee College of Music. Mayer maakt weer een paar sprongen, maar de omgeving benauwt hem ook. Er gaat geen dag voorbij of er is wel een klasgenoot die hem een flyer van een optreden in de hand duwt. De scene is overvol met aanstormend talent en Mayer verlangt naar een plek met minder concurrentie en meer ademruimte. Hij wordt een drop-out en focust zich volledig op zijn eigen carrière. En inderdaad, dit is de beste stap die hij kon nemen. In eigen beheer neemt hij een ep op: Inside Wants Out is een verzameling demo’s en akoestische liedjes. Het levert hem veel lokale optredens op.

Tekst gaat verder onder foto

Alles over John Mayer

Daughters

Het lukt Mayer al snel om een platencontract te bemachtigen. Opvallend genoeg maakt debuut-album Room For Squares niet meteen veel los, maar de reputatie van Mayer groeit en door mond-op-mond reclame krijgt de plaat steeds meer aandacht. John Mayer heeft de gave om complexe emoties te vangen in simpele, pakkende melodieën. En om hitgevoelige tracks te schrijven als No Such Thing en Your Body Is A Wonderland. Die laatste levert hem een Grammy voor ‘best male pop vocal performance’ op. Het vertederende Daughters, van het album Heavier Things (2003), is en wereldhit. Mayer heeft zijn internationale doorbraak te pakken.

Taylor Swift

In de jaren die volgen wandelt de virtuoos langs verschillende stijlen, van alternatieve rock tot blues tot folk. De ene dag werkt hij samen met Eric Clapton, de andere met B.B. King en dan weer met Buddy Guy. Maar zo crescendo als zijn carrière verloopt, zo tumultueus is zijn privéleven. Hij date de ene beroemde jongedame na de ander (zie fun facts hieronder) en als het uitgaat laat hij teveel gevoeligheden los in de media. Vooral fans van Taylor Swift hebben hem z’n gedrag lang kwalijk genomen.

Tekst gaat verder onder video

Filantroop

De fans van Mayer zelf zijn hem altijd trouw gebleven. En zien ook dat hij een positie als filantroop inneemt. Hij heeft zich ingezet voor verschillende goede doelen, waaronder milieubehoud en mentale gezondheid. Dat hij zijn tijd als jochie in Fairfield nooit vergeten is, blijkt als hij het Richard Mayer fonds opricht, vernoemd naar zijn vader, opgericht om leerlingen in zijn oude buurt een kans op beter onderwijs te bieden. Zijn oude buurman ziet hem nog geregeld terugkomen in het plaatsje. Niet maar als kluizenaar, maar als grote popster die tot en met zijn laatst verschenen album Sob Rock (2021) relevant is gebleven.

Albumdiscografie:

 • Room for Squares (2001)
 • Heavier Things (2003)
 • Continuum (2006)
 • Battle Studies (2009)
 • Born and Raised (2012)
 • Paradise Valley (2013)
 • The Search for Everything (2017)
 • Sob Rock (2021)

Belangrijkste Singles:

 • Your Body Is a Wonderland (2002)
 • Daughters (2004)
 • Waiting on the World to Change (2006)
 • Gravity (2007)
 • Who Says (2009)
 • Heartbreak Warfare (2010)
 • Shadow Days (2012)
 • Love on the Weekend (2016)
 • New Light (2018)

Fun Facts

1 John Mayer wil gitaar spelen nadat hij Michael J Fox met het instrument ziet in Back To The Future. Op zijn dertiende begint hij ermee.

2 John Mayer heeft rond 2002 gedate met I Know What You Did Last Summer-actrice Jennifer Love Hewitt. Er zijn vermoedens dat Your Body Is A Wonderland over haar gaat, maar Mayer ontkent.

3 Als Mayer zijn ouders zou volgen, was hij actief geweest in het onderwijs. Zijn moeder is lerares Engels en zijn vader schooldirecteur.

4 In de jaren 2006 en 2007 was Mayer aan het daten met Jessica Simpson. Drie jaar na de break-up zegt hij erover in een Playboy-interview: ‘That girl is like crack cocaine to me. Sexually, it was crazy. That’s all I say. It was like napalm, sexual napalm.’ Simpson noemt deze uitspraken later ‘disrespectful’.

5 John Mayer heeft een grote collectie horloges, van Rolex tot Patek Philippe tot Audemars Piguet.

6 Tijd voor de volgende date! In 2008 en 2009 blijken hij en Jennifer Aniston meer dan friends te zijn. Aniston komt net uit het huwelijk met Brad Pitt. Ook Mayer blijkt niet de ware te zijn.

7 Nog een date verder. Mayer krijgt een relatie met Taylor Swift. Hij is dan 32 en Swift 19. Het nummer Dear John van Taylor Swift gaat over de popster. Ze zingt: ‘Don’t you think 19 is too young to be played by your dark twisted games, when I loved you so?’

8 Die zagen we niet aankomen: John Mayer spreekt Japans.

9 Het is weer tijd voor een nieuwe liefde. Van 2012 tot 2016 heeft Mayer een relatie met Katy Perry. Het nummer Still Feel Like Your Man gaat over haar.

10 We sluiten het vriendinnetjes-hoofdstuk af met Kiernan Shipka, met wie Mayer in 2022 aan het daten was. Menigeen had een mening over het leeftijdverschil van 22 jaar. De vonk tussen de twee dooft al snel uit.

Film:

Een documentaire gemaakt door een ontzettende fan. Kan dat goed zijn? Jawel, want daar is John Mayer: Someday I’ll Fly uit 2014 het bewijs van. Het archiefmateriaal van Mayer wordt vernuftig aan elkaar geplakt zodat een rond beeld van de zanger ontstaat.

Podcast:

Als je alles, maar dan ook alles van John Mayer wilt weten, binge dan de My Stupid Podcast en je mag jezelf professor in de John Mayer-kunde noemen.

 

Boek:

Je kunt wel een boek over de man zelf lezen, maar je kunt ook proberen om zelf John Mayer te worden. Schaf dan Play Like John Mayer aan, een muziekboek dat de virtuositeit en techniek van Mayer uit de doeken doet.

 

 

Reacties