Alles over Elvis Presley

Publicatiedatum 28-02-2024 Laatst gewijzigd 01-03-2024

Elvis Presley zou dit jaar 89 jaar zijn geworden maar overleed al op jonge leeftijd.  Gelukkig kregen we nooit de kans om hem te vergeten. Zijn platen worden nog altijd gedraaid. Het roerige leven van de zanger was onderwerp van boeiende documentaires. Zijn muziek wordt regelmatig opnieuw uitgebracht. Laten we ons hem zo herinneren. Voor iedereen die zich wel eens wil verdiepen in Elvis Presley – de zanger! – alles over The King.

 

 

Wie was de uitvinder van de rock-‘n-roll? De discussie daarover zal wel nooit helemaal verstommen. Was het Ike Turner and his band The Kings of Rhythm met Rocket 88? Of was het toch Bill Haley met zijn Comets? Hoe het ook zij, niemand kan betwisten dat de prille rock-‘n-roll met de komst van Elvis Presley een nieuwe dimensie kreeg. Opwindend, opruiend en sensueel. Zijn eerste singles verschenen halverwege de jaren vijftig op het Sun label van Sam Phillips in Memphis. In maart 1976 verscheen The Sun Sessions, de beste compilatie van al die ongepolijste en onweerstaanbare singlekantjes, inclusief Blue Moon, Good Rockin’ Tonight en natuurlijk That’s Alright (Mama) – de oerknal.

Het titelloze debuutalbum van Elvis Presley dat in 1956 verscheen via zijn nieuwe platenmaatschappij RCA was een typische overgangsplaat. Naast materiaal dat nog uit zijn Sun-tijd stamde, bevatte het nieuwe nummers die hij in Nashville had opgenomen. Wie bang was dat de transfer de zanger zou temmen, werd gerustgesteld dankzij furieuze versies van Blue Suede Shoes, I Got A Woman en I’m Gonna Sit Right Down And Cry (Over You). Het artwork van het album zou een iconische status krijgen en later vaak geïmiteerd worden, onder andere door de Britse punkband The Clash.

Presley’s manager Colonel Parker – echte naam Andreas Cornelis van Kuijk, geboren in Breda – had al vroeg in de gaten dat het buitengewoon lucratief was om zijn oogappel te laten figureren in films. Op die manier kon hij immers zowel bioscooplaartjes als soundtracks aan de fans slijten. Elvis bleek zowaar over enig acteertalent te beschikken en de eerste films waren dan ook best het aanzien waard. Zoals King Creole uit 1958, dat dankzij songs als Trouble en King Creole ook een uitstekende soundtrack meekreeg.

In maart 1958 ging Elvis Presley onder de wapenen. Een artiest van zijn status had daar makkelijk onderuit kunnen komen, maar zijn manager vreesde voor de slechte publiciteit. Twee jaar bracht de zanger door in barakken in Duitsland. In 1960 vierde hij zijn terugkeer een album met de alleszeggende titel Elvis Is Back!. Een uitstekend comebackalbum waarop Elvis Presley liet horen zich inmiddels thuis te voelen in uiteenlopende stijlen als pop, ballades, gospel en rock-‘n-roll. Hij zou later ook zelf verklaren dat dit een van zijn eigen favoriete albums was. In datzelfde jaar verscheen His Hand In Mine, de eerste van drie gospelplaten die Elvis Presley gedurende zijn leven uit zou brengen. De zanger was een Godvruchtig mens en hij had dan ook warme herinneringen aan de gezangen die hij vroeger in de kerk had gehoord. Al had het niets te maken met de rock-‘n-roll waarmee hij doorgebroken was, de bevlogenheid waarmee hij dit repertoire vertolkte was indrukwekkend. Een essentieel onderdeel van het oeuvre van de King.

 

Alles over Elvis Presley

 

In de loop van de jaren zestig ging het langzaam fout met Elvis Presley. Terwijl de tijdgeest in razend tempo veranderde, bleef hij aan de lopende band films en de daarbij horende soundtracks afleveren die als maar goedkoper en lamlendiger werden. In 1968 drong het ook tot de zanger zelf door dat er een drastische stap nodig was om hem weer relevant te maken. Hij bedankte voor het opnemen van de mierzoete kerstspecial die Colonel Parker al voor hem bekokstoofd had. In plaats daarvan legde Elvis Presley zijn artistieke lot in de handen van regisseur Steve Binder en producer Bob Finkel die een moderne show ontwikkelden, die de zanger weer terug zou moeten brengen bij een jong publiek. Een zichtbaar afgetrainde Elvis werd in een zwart leren pak gehesen, gekoppeld aan een paar van zijn oude muzikale makkers en op een ophoging, te midden van een klein publiek gezet. In die informele setting bracht hij een onweertaanbare mix van liedjes, onderbroken met anekdotes en grapjes. De missie slaagde. De televisiespecial die als Singer Presents… ELVIS op de Amerikaanse televisie verscheen, zou de geschiedenis ingaan als de 68 Comeback Special. De zanger was in een klap terug. De soundtrack die in december 1968 als ELVIS (NBC- TV Special) in de winkel kwam te liggen, onderstreepte dat nog eens. Hoogtepunt was de single If I Can Dream, waarmee de a-politieke Elvis liet horen wel degelijk geraakt te zijn door de maatschappelijke turbulentie van dat jaar. Het succes van de special inspireerde de zanger om de films achter zich te laten en zich met hernieuwd enthousiasme op zijn muzikale loopbaan te storten. Het leidde al in 1969 tot het album From Elvis In Memphis, zijn beste album in een kleine tien jaar. De doorleefde versie van In The Ghetto bezorgde hem een nieuwe wereldhit. Een ander pareltje bleek het met gevoel voor drama gezongen Long Black Limousine.

 

 

In 1970 verscheen Elvis toch weer op het witte doek, maar ditmaal als de hoofdpersoon van een documentaire over zijn optreden op het Summer Festival in Las Vegas in augustus dat jaar. De film That’s The Way It Is bevatte beelden van de repetities, de show en reacties van zijn fans die mochten vertellen hoeveel de zanger voor hen betekende. De soundtrack bood een combinatie van concertopnamen en studiotracks, waaronder de definitieve versie van I Just Can’t Help Believin’. Hoe bevlogen de zanger nog altijd was, bleek toen begin 1971 Elvis Country (I’m 10,000 Years Old) in de platenbakken opdook. Een album vol pure countrysongs die nog een keer het beste in Elvis Presley naar boven haalde. Het bleek ook de laatste plaat te zijn die als samenhangend werkstuk gemaakt werd. De albums die in de jaren die volgden verschenen, werden door producers samengesteld uit materiaal dat Elvis her en der op liet nemen. Er kwamen soms goede songs op terecht, maar het herwonnen terrein gaf de zanger langzaam weer prijs. Een neergang die eindigde met zijn dood op 16 augustus 1977.

Wie kennis wil maken met het werk van de King kan kiezen uit talloze compilaties. De hoogste concentratie hits is te vinden op Elv1s 30 #1 Hits dat in 2002 uitkwam, precies een kwart eeuw na zijn dood. Het was een immens succes: alleen in Amerika werden er al zes miljoen exemplaren van verkocht. Elders schoot het ook de top tien van de albumlijsten in. De verzamelaar kwam extra in de schijnwerpers te staan dankzij een remix van het nummer A Little Less Conversation door Tom Holkenborg alias Junkie XL, dat ook op single uitgebracht werd en Elvis Presley een postume hit opleverde. Na de allesbepalende rol van Colonel Parker was het eigenlijk wel mooi dat opnieuw een Nederlander een hand had in het nog altijd voortdurende succesverhaal van Elvis Presley.

 

(Selectieve) Discografie

(Live)Albums:

Elvis Presley (1956)
Elvis (1956)
Loving You (1957)
Elvis’ Christmas Album (1957)
King Creole (1958)
For LP Fans Only (1959)
A Date with Elvis (1959)
Elvis Is Back! (1960)
G.I. Blues (1960)
His Hand in Mine (1960)
Something for Everybody (1961)
Pot Luck (1962)
How Great Thou Art (1967)
Elvis (NBC TV Special) (1968)
From Elvis in Memphis (1969)
From Memphis to Vegas/From Vegas to Memphis (1969)
On Stage (1970)
That’s the Way It Is (1970)
Elvis Country (I’m 10,000 Years Old) (1971)
He Touched Me (1972)
Elvis: As Recorded at Madison Square Garden (1972)
Aloha from Hawaii via Satellite (1973)
Elvis: As Recorded Live on Stage in Memphis (1974)
Promised Land (1975)
Elvis Today (1975)
Moody Blue (1977)

 

Compilaties:

ELV1S: 30 #1 Hits (2002)
2nd to None (2003)
The Essential Elvis Presley (2007)
Elvis: The Searcher (The Original Soundtrack) (2018)

 

Topsingles:

“Heartbreak Hotel” (1956)
“I Want You, I Need You, I Love You” (1956)
“Hound Dog” (1956)
“Don’t Be Cruel” (1956)
“Love Me Tender” (1956)
“Too Much” (1957)
“All Shook Up” (1957)
“(Let Me Be Your) Teddy Bear” (1957)
“Jailhouse Rock” (1957)
“Don’t” (1958)
“Hard Headed Woman” (1958)
“A Big Hunk o’ Love” (1959)
“Stuck on You” (1960)
“It’s Now or Never” (1960)
“Are You Lonesome Tonight?” (1960)
“Surrender” (1961)
“His Latest Flame” (1961)
“Can’t Help Falling in Love” (1961)
“Good Luck Charm” (1962)
“She’s Not You” (1962)
“Return to Sender” (1962)
“Devil in Disguise” (1963)
“Bossa Nova Baby” (1963)
“Viva Las Vegas” (1964)
“Crying in the Chapel” (1965)
“Suspicious Minds” (1969)
“In the Ghetto” (1969)
“Kentucky Rain” (1970)
“The Wonder of You” (1970)
“Burning Love” (1972)
“Separate Ways” (1972)
“Steamroller Blues” (1973)
“My Boy” (1974)
“Moody Blue” (1976)
“Way Down” (1977)

 

Docu/Film:

Films:

Love Me Tender (1956)
Loving You (1957)
Jailhouse Rock (1957)
King Creole (1958)
G.I. Blues (1960)
Flaming Star (1960)
Wild in the Country (1961)
Blue Hawaii (1961)
Follow That Dream (1962)
Kid Galahad (1962)
Girls! Girls! Girls! (1962)
It Happened at the World’s Fair (1963)
Fun in Acapulco (1963)
Kissin’ Cousins (1964)
Viva Las Vegas (1964)
Roustabout (1964)
Girl Happy (1965)
Tickle Me (1965)
Harum Scarum (1965)
Frankie and Johnny (1966)
Paradise, Hawaiian Style (1966)
Spinout (1966)
Easy Come, Easy Go (1967)
Double Trouble (1967)
Clambake (1967)
Stay Away, Joe (1968)
Speedway (1968)
Live a Little, Love a Little (1968)
Charro! (1969)
The Trouble with Girls (1969)
Change of Habit (1969)

 

Documentaries:

Elvis: That’s the Way It Is (1970) – This documentary captures Elvis in rehearsals and live performances in Las Vegas during August 1970.
Elvis on Tour (1972) – This documentary chronicles Elvis’s 15-city tour across the United States in 1972.
Elvis: The Great Performances (1990) – A television documentary that includes highlights from Elvis’s career, focusing on his performances.
Elvis by the Presleys (2005) – A four-hour documentary miniseries featuring interviews with Elvis’s ex-wife Priscilla Presley, daughter Lisa Marie Presley, and others close to him.
Elvis: The Searcher (2018) – This documentary explores Elvis’s creative journey from his early years to his later career, using unreleased recordings and never-before-seen footage.

 

 

 

 

Reacties

Deze artikelen vind je misschien ook leuk...

Buddy Holly for Dummies

In de jaren 50 van de vorige eeuw is Buddy Holly, samen met onder anderen Chuck Berry, Elvis Presley, Little Richard en Jerry Lee Lewis, een van de boegbeelden van de...

De 23 beste soundtracks ooit

Film Soundtracks: albums waar je nog eens wat nieuws op kunt ontdekken óf waar je geweldige herinneringen aan hebt beleefd. We vonden het weer tijd voor een lijstje. Deze...

Alles over Johnny Cash

Johnny Cash was de grootste en meest succesvolle countryzanger van zijn generatie. Zijn leven kende talloze hoogte- en dieptepunten. En in zijn nadagen wist hij met een...