50 jaar hiphop: 30 jaar Enter The Wu-Tang (36 Chambers)

Publicatiedatum 09-11-2023 Laatst gewijzigd 11-11-2023

Wu-Tang Clan is een baanbrekend, overdonderend, en in 50 jaar hiphop op eenzame hoogte staand collectief dat letterlijk vanaf het begin van het bestaan al uit de hand liep. In eerste instantie was het plan dat de rapgroep uit Staten Island, New York uit drie familieleden zou bestaan: de visionaire spil, rapper en producer Robert ‘RZA’ Diggs, en neven GZA en de eind 2004 overleden Ol’ Dirty Bastard.

 

Na de geslaagde opname van debuutsingle Protect Ya Neck, een ‘posse cut’ waaraan meerdere verwante lokale rappers meededen, besloot RZA de groep meteen uit te breiden tot negen kernleden in totaal; stuk voor stuk eigenzinnige, creatieve en elkaar competitief omhoogstuwende MC’s die in de eigen omgeving al naam en reputatie hadden opgebouwd. In de jaren 90 groeide Wu-Tang Clan vervolgens gaandeweg uit tot een extreem wijdvertakt en internationaal netwerk van gelieerde artiesten, met honderden leden en nevenprojecten en een ongekend lijvige discografie.

Het stevige fundament voor dat immense en vele generaties aanhoudende succes, werd in 1993 gelegd met het klassieke, zeer succesvolle en invloedrijke debuutalbum Enter The Wu-Tang (36 Chambers) uit 1993. Een overweldigende groepsdynamiek gaf de muziek van Wu-Tang Clan meteen een heel eigen kleur en energie. Met liefst negen rauwe, hardcore-MC’s die elkaar in de studio inspireerden, imponeerden en uitdaagden, en die elkaar voortdurend technisch en creatief beïnvloeden.

De muziek van Wu-Tang Clan was direct uniek. Stoffig, krakerig, grimmig, rauw en hard. Met schots en scheve en schrijnende soul-samples, en fragmenten uit Kung Fu-films, gedempte geluiden en vol met tegendraadse effecten. Een overrompelend eigenzinnige underground-sound die nog decennia zou nagalmen. Met een competitieve crew rappers die elkaar in de studio wilden aftroeven met stevig in de maag stompende, ingenieuze woordenstromen – al was het maar om te zorgen uiteindelijk één van de negen te zijn die op het eindresultaat van de track terug te horen was.

 

0 jaar hiphop: 30 jaar Enter The Wu-Tang (36 Chambers)" width="880" height="495" />

 

RZA creëerde met het debuutalbum van Wu-Tang Clan een universum dat wereldwijd tot de verbeelding sprak. Een hybride van invloeden van straatcultuur, de rauwe omgeving waarin de rappers woonden, comics, criminaliteit, films, oosterse filosofie, religie, popcultuur. Een audiofilm met sterk tot de verbeelding sprekende, mythische karakters die in beklemmende treffende zinnen de luisteraar meenamen in hun buurt, die gedreven de artistieke strijd met elkaar aangingen en tegelijk met de overrompelende eenheid van een crew gelijkgestemden de wereld uitdaagden.

Het album werd opgenomen in een krappe studio en met beperkt budget, wat een weerslag had op het imperfecte maar – deels daardoor – ook tot de verbeelding sprekende en ronduit inventieve en sfeervolle geluid dat zo naadloos aansloot op de rauwe sound en verhalen van de MC’s. En dat een bron van inspiratie werd voor talloze generaties op het gebied van lo-fi-producties, creatief en innoverend samplegebruik en ontregelende, eigenzinnige, sfeervolle beats. De effecten van de muzikale blauwdruk die RZA creëerde, zijn daarna nooit meer uit rap verdwenen en ook buiten het genre overal terug te horen.

Naast de enorme muzikale impact, betekende het debuutalbum van Wu-Tang Clan ook een gamechanger voor de muziekindustrie zelf. Op basis van het succes van Enter The Wu-Tang (36 Chambers), sloten de individuele kernleden – en gaandeweg ook steeds meer artiesten met een minder rechtstreekse connectie met de oorspronkelijke groep – op basis van het inmiddels ijzersterke, mythische Wu-Tang-merk en logo, individuele contracten met een waaier aan labels, managers, boekers en uitgevers.

 

 

Er ontstond tot ver in het buitenland een alle kanten opschietend spinnenweb van aan de rapgroep gerelateerde artiesten, die elk hun eigen zaken uitonderhandelden en projecten initieerden. Grote en succesvolle soloprojecten van kernleden als Ol’ Dirty Bastard, Method Man, GZA, RZA, Ghostface Killah en Raekwon verschenen bij traditioneel met elkaar sterk concurrerende platenmaatschappijen, die elk hun eigen belang hadden om ‘hun stukje’ Wu-Tang-succes stevig te promoten en ondersteunen. Het hielp van ‘Wu-Tang’ een wereldwijd krachtig resonerend popcultureel merk te maken.

Met Enter The Wu-Tang (36 Chambers), trapte de unieke hiphopcrew uit Staten Island dertig jaar geleden vol zelfvertrouwen een nieuwe, zelfverzekerde muzikale hiphoprenaissance af in hiphopbakermat New York én ver daarbuiten, die nog tot de dag van vandaag daverend na-echoot.

 

 

 

Reacties

Deze artikelen vind je misschien ook leuk...