20 totáál verkeerd begrepen popliedjes

Publicatiedatum 28-04-2024 Laatst gewijzigd 22-05-2024

Van liefdesliedjes die eigenlijk over een creepy stalker gaan tot lofzangen op het eigen land die in werkelijkheid felle protestsongs zijn. Wat werden we in de loop van de jaren vaak op het verkeerde been gezet. We selecteerden 20 popliedjes die een heel andere betekenis hebben dan op het eerste gehoor lijkt.

 

The Police – Every Breath You Take (1983)

Op het moment dat je dit stukje leest zweeft ergens op de wereld een pasgetrouwd stel over de dansvloer. Terwijl ze elkaar verliefd in de ogen kijken, speelt het orkestje Every Breath You Take. De hit van The Police wordt vaak geïnterpreteerd als een liedjes over onvoorwaardelijke liefde, maar gaat in werkelijkheid over een creepy stalker. ‘Every step you take, I’ll be watching you.’ Brr.

Michael Jackson – Ben (1972)

Op het eerste gehoor zou Ben over een schoolvriendje of een favoriet neefje kunnen gaan. In werkelijkheid gaat het over een vervaarlijk knaagdier. Ben is de moordzuchtige rat uit de gelijknamige horrorfilm. Het liedje van de piepjonge Michael Jackson was ook te horen in de aftiteling. En wie denkt dat dit een verlate 1-april grap is: zoek de eerste persing van het gelijknamige album van Michael Jackson maar eens op. Ben is daar prominent op afgebeeld.

Bruce Springsteen – Born In The U.S.A. (1984)

Het titelnummer van het Bruce Springsteen album uit 1984 is vermoedelijk het meest verkeerd begrepen liedje uit de popmuziek. Het werd door verschillende conservatieve politici, waaronder Pat Buchanan en president Ronald Reagan, geadopteerd als een stoer strijdlied van de patriottistische Amerikaan. In werkelijkheid schetst het een grimmig portret van de gewone burger voor wie de Amerikaanse droom altijd onbereikbaar zal blijven.

Lady Gaga – Poker Face

Een liedje over je niet in je kaarten laten kijken tijdens een potje poker, zou je denken. In het echt gaat de internationale nummer 1-hit uit 2008 van Lady Gaga over haar toenmalige relatie met een man. Ze was in die periode echter veel liever bij een vrouw en verborg haar werkelijke gevoelens regelmatig door een pokerface op te zeten.

Pearl Jam – Alive (1991)

In wat als een hartstochtelijke ode aan het leven klinkt, verwerkt zanger Eddie Vedder in een moeilijke periode uit zijn jeugd. Als tiener ontdekt hij dat zijn vader niet zijn biologische verwekker is. Zijn echte vader is dan zelfs al overleden, wat hem tot de hartrekreet ‘I’m alive’ inspireert.

Lou Reed – Perfect Day (1972)

Perfect Day is een liedje dat je zou willen horen als je op een zonovergoten terras geniet van een versgemalen espresso. In de afgelopen jaren werd het dan ook gebruikt in reclames voor mobile telefoons en computergames. Perfect Day ontstond echter als de poëtische beschrijving van de roes na een gezamenlijke shot heroïne. Zanger Lou Reed en zijn vriendin waren destijds hevig verslaafd.

Neil Young – Rockin’ In The Free World (1989)

Born In The U.S.A. deel II. Rockin’ In The Free World van de Canadees-Amerikaanse zanger en songwriter Neil Young schalde al bij heel wat politieke rally’s uit de speakers. Het nummer gaat in werkelijkheid over het grote deel van Amerika dat noodgedwongen leeft te midden van armoede en misdaad.

Los Del Rio – Macarena (1993)

Een vrolijk liedje met een grimmige ondertoon die je niet zou verwachten. Het dansnummer gaat over een vrouw die haar partner bedriegt met twee van zijn vrienden, terwijl hij in militaire dienst gaat.

Nirvana – Smells Like Teen Spirit (1991)

Een vriendin van de zanger schreef ooit ‘Kurt Cobain smells like Teen Spirit’ op de muur van zijn slaapkamer. Het duurde even voor hij er achter kwam dat Teen Spirit een merk deodorant was. Het regeltje bleef hangen en vormde het vertrekpunt voor de gigantische Nrirvana-hit uit 1991. Er is veel gespeculeerd over de betekenis van het nummer, afkomstig van het tweede Nirvana-album Nevermind. De cryptische tekst was voor veel uitleg vatbaar. Wat ook al niet hielp, was dat Kurt Cobain er in elk interview er een nieuwe draai aan gaf. Is Smells Like Teen Spirit het rebelse nummer van de jaren ’90? Of is het weinig meer dan een verzameling woordjes, geschreven luttele minuten voor Kurt Cobain ze opnam? Wie het weet mag het zeggen.

Dolly Parton – I Will Always Love You (1973)

Het met veel passie gezongen I Will Always Love you klinkt als een ultieme liefdesverklaring. Dolly Parton schreef het echter om het afscheid van haar muzikale partner Porter Wagoner enigszins te verzachten.

Bryan Adams – The Summer Of ’69 (1984)

The Summer Of ‘69 klinkt als een herinnering aan de onbezorgde en vooral zonnig zomer van het betreffende jaar. Bryan Adams heeft later toegegeven dat het getal in kwestie seks symboliseert en dat de hit dus vooral een zomerse ode aan uitbundig fysiek genot is.

The Beatles – Blackbird (1968)

Blackbird zou zomaar over een gewond vogeltje kunnen gaan dat Paul McCartney in zijn tuin aantrof. Het liedje, te vinden op het zogenaamde White Album van The Beatles, schreef de Beatle echter over de zwarte burgerrechtenbeweging in Amerika. Blackbird was daarmee een steunbetuiging aan slachtoffers van rassendiscriminatie.

Bon Jovi – Always (1994)

Always is een typische Bon Jovi powerballad, op maat gesneden voor de Amerikaanse rock radio. Een liedje waarbij verliefde stelletjes in elkaars armen vallen als het live gespeeld wordt. Jon Bon Jovi schreef het echter over een man die zijn voormalige geliefde maar niet los kan laten en een ziekelijke obsessie ontwikkelde. ‘I’ll be there, till the stars don’t shine.’ Probeer daar maar eens vanaf te komen.

The Clash – London Calling (1979)

Op het eerste gezicht was London Calling een protestsong zoals The Clash ze destijds wel vaker uit de mouw schudde. Joe Strummer werd tijdens het schrijven vooral geïnspireerd door een nieuwsbericht over de noodlottige gevolgen die een overstroming van de Britse hoofdstad zou hebben.

James Blunt – You’re Beautiful (2005)

Nog zo’n liedje waarbij je geneigd bent om op een roze wolk weg te zweven. You’re Beautiful van James Blunt gaat in werkelijkheid over een jongen die zijn geliefde niet los kan laten, ook niet als ze inmiddels een ander heeft. Het drijft hem zelfs tot een zelfgekozen dood.

R.E.M. – The One I Love (1987)

Wie The One I Love wel eens in een verliefde bui heeft meegezongen, moet zich nog maar eens in de tekst verdiepen. Het nummer is een kille analyse van een liefdeloze relatie, waarin de partners figuranten zijn die elkaar alleen maar gebruiken.

Bonnie Tyler – Total Eclipse Of The Heart (1983)

Total Eclipse Of The Heart heeft de contouren van de bombastische lovesongs zoals Jim Steinman ze vaker uit zijn pen liet vloeien, vooral voor zijn protegé Meat Loaf. Hij schreef dit nummer in eerste instantie voor een musicalversie van het vampierverhaal Nosferatu, wat de duistere toon van de tekst verklaart.

TLC – Waterfalls (1994)

Waterfalls van TLC  is een van de ultieme r&b ballads van de jaren 90 met een ogenschijnlijk optimistische boodschap: volg je dromen en alles komt goed. Het is de luchtige verpakking voor een liedje waar in werkelijkheid gewaarschuwd wordt tegen drugs, vreemdgaan en aids.

Green Day – Good Riddance (Time Of Your Life) (1997)

Good Riddance (Time Of Your Life) werd in de afgelopen jaren vooral in Amerika gespeeld op heel wat trouwerijen en eindexamenfeestjes. De titel suggereert het afsluiten van een oude fase en het begin van een opwindend nieuw leven. Het werd dan ook gedraaid tijdens de laatste episode van de sitcom Seinfeld, waarin de hoofdrolspelers nostalgisch terugblikken op de successerie. Green Day-zanger schreef Good Riddance (Time Of Your Life) echter in een bittere bui nadat zijn vriendin het plotseling uitgemaakt had.

Phil Collins – In The Air Tonight (1981)

Volgens een hardnekkig verhaal gaat In The Air Tonight over een traumatische jeugdervaring van Phil Collins. Als kind had hij iemand zien verdrinken, zonder dat hij er iets aan kon doen. Die betekenis werd nieuw leven ingeblazen dankzij een verwijzing in de Eminem-hit Stan. Phil Collins verwerkte in het nummer echter een heel ander trauma: zijn pijnlijke en kostbare scheiding van Andrea Bertorelli.

Reacties