15 onvergetelijke Kuipconcerten

Publicatiedatum 21-04-2024 Laatst gewijzigd 02-05-2024

Afgelopen week werd bekend dat er vanaf 2026 geen popconcerten meer georganiseerd zullen worden in het Feyenoordstadion. De reden is nieuwbouw in de nabije omgeving van De Kuip, zoals het complex in de volksmond heet. Het is het einde van een tijdperk, want wie heeft er niet ooit hartstochtelijk een favoriete pop- of rockster toegejuicht in Rotterdam-Zuid? Een goed moment om 15 van die onvergetelijke Kuipconcerten in de spotlight te zetten.

 

Bob Dylan – 23 juni 1978

We kunnen natuurlijk niet om Bob Dylan heen. Hij is het immers die in 1978 het eerste popconcert geeft in de Rotterdamse voetbaltempel (bouwjaar 1937). Het optreden is extra bijzonder omdat het de ook allereerste keer is dat de Amerikaanse legende überhaupt op een Nederlands podium staat. Het regent die dag pijpenstelen en het OV staakt, maar voor de aanwezigen is het een legendarisch optreden. Ook dankzij het voorprogramma Eric Clapton.

 

The Rolling Stones – 2, 4 en 5 juni 1982

De zon staat hoog aan de hemel en de biertap stroomt onafgebroken. Het is in de zomer van 1982 een onvervalst rock-‘n’-roll feestje als The Rolling Stones voor het eerst in de Kuip spelen. De band toert ter promotie van het album Tattoo You, met de daarvan afkomstige wereldhit Start Me Up. Mick, Keith en de rest steken in blakende vorm, terwijl de massa’s effectief opgewarmd worden door de voorprogramma’s J. Geils Band en George Thorogood & The Destroyers.

 

Simon & Garfunkel – 12 juni 1982

Paul Simon en Art Garfunkel gaan begin jaren 70 elk hun eigen weg, maar verzoenen zich ruim 10 jaar later voor een optreden in Central Park, New York. De reacties daarop zijn zo enthousiast dat de twee kemphanen besluiten er een wereldtournee aan vast te plakken. Het brengt ook hen in de zomer van 1982 naar Rotterdam. Het tweetal is bepaald geen charismatische stadion act. Het zijn songs als The Sound Of Silence, Mrs. Robinson, The Boxer, Homeward Bound en natuurlijk Bridge Over Troubled Water die van het Kuipconcert toch een belevenis maken.

 

Bruce Springsteen and the E Street Band – 12 en 13 juni 1985

Bruce Springsteen treedt al eerder in Nederland op, maar het grote publiek maakt dankzij de twee optredens in Rotterdam pas echt kennis met de live power van het fenomeen. De Amerikaanse zanger-gitarist toert ter promotie van het in 1984 verschenen album Born In The U.S.A. dat een jaar later dankzij een handvol wereldhits uitgegroeid is tot een monstersucces. De verwachtingen zijn hoog en worden ruimschoots overtroffen door de twee uitputtingsslagen. Zo ziet een optreden van een artiest aan zijn top er dus uit.

 

David Bowie – 30 en 31 mei 1987

In 1987 gaat David Bowie op tournee ter promotie van wat inmiddels alom gezien wordt als een van zijn zwakste albums: Never Let Me Down. De concertreeks wordt ook vernoemd naar een van de songs: Glass Spider. De lauwe reacties op de plaat ten spijt verkopen zijn twee shows in Rotterdam moeiteloos uit. Live blijft Bowie een enorme aantrekkingskracht houden, zelfs dus in 1987. Een extra attractie is zijn jeugdvriend Peter Frampton als gitarist in zijn band.

 

Michael Jackson – 5, 6 en 7 juni 1988

Als onderdeel van zijn allereerste wereldtournee Bad – vernoemd naar zijn actuele studioplaat – doet Michael Jackson Rotterdam drie keer aan. De Amerikaanse popzanger is op het hoogtepunt van zijn roem en wereldwijd zorgt zijn aanwezigheid voor verhitte taferelen. Ook in de havenstad. De fans worden getrakteerd op vlekkeloos uitgevoerde hits als Another Part Of Me, Smooth Criminal, Beat It, Billie Jean en Bad. Alles klopt, van de set-list tot de sound en de visuals. Michael Jackson laat in Rotterdam zien dat hij nog altijd de onbetwiste King of Pop is. En wat leuk dat Kim Wilde de openingsact is!

 

Madonna – 25 en 26 augustus 1987

In 1987 onderneemt de Amerikaanse zangeres Madonna haar tweede wereldtournee ter promotie van haar derde studioplaat True Blue en de soundtrack voor Who’s That Girl? – dat laatste wordt ook het motto van de concertreeks. Het is de eerste tournee waarmee ze ook Europa aandoet. Het publiek wordt ook in Rotterdam overdondert met een extravagante show vol muziek, dans, video en nog veel meer. Videoclips komen tot leven in de Kuip. Het multimediale spektakel maakt duidelijk dat zij de grootste performer van haar generatie is.

 

Prince – 17, 18 en 19 augustus 1988

De Lovesexy Tour van Prince gaat de geschiedenis in als een van de meest extravagante wereldtournees ooit – zeker voor die tijd. Er zijn 50 trucks en twee Boeing 747’s voor nodig om alles de wereld over te slepen. De Amerikaanse zanger heeft een gigantisch rond podium laten ontwerpen dat vol met de modernste snufjes zit. Het grote voordeel is dat iedereen, ook in de nok van de stadions, de artiest en zijn  band goed kan zien. Zelf steekt hij ook in grootste vorm, zoals de thuisblijvers kunnen zien als een optreden van diezelfde tournee in Dortmund live op televisie wordt uitgezonden.

 

George Michael – 15 juli 1988

Het immense succes van zijn solodebuut Faith uit 1987 laat zien dat er voor George Michael leven is na Wham!. De Britse zanger houdt het momentum vast door meteen op tournee te gaan. In de zomer van 1988 staat hij in een uitverkochte Kuip, waar hij als een gelouterde entertainer songs als I Want Your Sex, Faith, Father Figure, Careless Whisper en de Labelle-cover Lady Marmalade zingt.

 

Pink Floyd – 13 en 14 juni 1988

Tot op de dag van vandaag wordt door fans van Pink Floyd gediscussieerd of de band zonder zanger-bassist Roger Waters wel bestaansrecht heeft. Het is een vraag die in artistiek opzicht heel begrijpelijk is, maar de statistieken leveren een heel ander beeld op. Afgaande op de wereldtournees van Pink Floyd in het post-Waters tijdperk is de groep er alleen maar succesvoller op geworden. De A Momentary Lapse Of Reason Tour is de eerste sinds de The Wall concerten van 1981. De met veel extra muzikanten uitgebreide band zet ook in Rotterdam een vlekkeloze show neer. Alle uithoeken van de lange loopbaan worden aangedaan, terwijl het optreden ook in visueel opzicht een absolute sensatie is.

Tina Turner – 23 juni 1990

In de zomer van 1990 doet Tina Turner ons land aan als onder deel van de Foreign Affair tournee, vernoemd naar haar album uit 1989. Het is bedoeld als haar allerlaatste tournee waarbij ze vooral haar Europese fans wil danken voor de steun, met name toen ze definitief solo ging. Ze wil zich voortaan op haar carrière als actrice focussen. De zangeres is in Rotterdam haar ouderwetse dynamische zelf als ze nummers zingt als Private Dancer, The Best, What’s Love Got To Do With It, Let’s Stay Together, Proud Mary en Better Be Good To Me. En je weet hoe dat gaat met artiesten en afscheid nemen: in 1993 staat La Tina alweer op een Amerikaans podium.

 

Dire Straits – 29, 30, 31 mei, 1 juni 1992

Zanger en gitarist Mark Knopfler werkt alweer jaren onder eigen naam in de luwte van de popmuziek. Hij zou ook niet anders meer willen. In de jaren 80 groeit hij als het gezicht van Dire Straits tegen wil en dank uit tot een wereldster. Hoe groot de groep begin jaren 90 nog altijd is, blijkt als de vier shows in het Feyenoordstadion in een vloek en een zucht uitverkocht raken. Nog een keer wordt het publiek getrakteerd op de songs van de band en het virtuoze spel van de Frontman. Mark Knopfler zelf vindt dat het allemaal te massaal is geworden. Niet veel later heft hij de band op. Definitief.

 

U2 – 9, 10 en 11 mei 1993

Optredens van de Ierse band U2 zijn altijd een ervaring, maar de Zooropa tournee is er een van de buitencategorie. De band speelt – zeker in het begin van de show – opvallend veel nieuw werk. Het is ook een multimediaal spektakel, onder anderen dankzij de talloze beeldschermen die een integraal onderdeel van het optreden zijn. Zanger Bono kruipt in de huid van allerlei karakters. In 1992 staat U2 er al mee in de Ahoy in Rotterdam. Voor de liefst drie data in de Kuip wordt alles uit de kast gehaald om het publiek muzikaal en visueel te overdonderen. En extra leuk: ‘onze eigen’ Claw Boys Claw als support act.

 

Doe Maar – 10 en 12 juli 2008

In de loop van de jaren treden ook veel Nederlandse groepen en artiesten op in de Kuip, van Normaal en de Hermes House Band tot Marco Borsato en de in de havenstad onvermijdelijke Lee Towers. De Nederlandse tieneridolen van de jaren 80 laten in 2008 in Rotterdam oude tijden herleven. Liedjes als 1 Nacht Alleen, Pa, Alles Gaat Voorbij, Doris Day, Belle Hélène, De Bom en Sinds 1 Dag Of 2 (32 Jaar) worden massaal meegezongen door de pubers van weleer.

 

Rammstein – 25 juni 2019

Op deze mooie avond in 2019 lijkt dat de industriële allure van de Kuip gemaakt te zijn voor het indrukwekkende podium dat Rammstein meegenomen heeft. Het stadion lijkt onderdeel van het decor te zijn. De explosies, vlammen en lichten doen de rest. Songs als Was Ich Liebe, Links 2-3-4, Mein Herz Brennt, Mein Teil en Du Hast worden op oorlogssterkte afgevuurd. Het publiek keert huiswaarts met een onvergetelijke herinnering en piepende oren.

Reacties