15 historische reclames, dankzij de muziek (en andersom)

Publicatiedatum 19-02-2024 Laatst gewijzigd 23-02-2024

Werd de reclame groot door de muziek of was het andersom? Hoe dan ook, dit zijn 15 reclames die door de muziek voor altijd in ons collectieve geheugen zitten.

1.      Postbank: Fluitsma & Van Tijn – 15 miljoen mensen

Een schot in de roos van de Postbank. De beelden zijn een karakterschets van Nederland, het lied belandt op nummer 1 in de top 40 en groeit uit tot een alternatief volkslied.

 

 

2.      Heineken: Louis Armstrong – What A Wonderful World

Een buitenaards wezentje kijkt met zijn geliefde naar de aarde, die verandert in een kroonkurk van Heineken. Hoe mooi de vondst ook is, de muziek maakt het af.

 

3.      Centraal Beheer: Roots Syndicate – Mocking Bird Hill

Even Apeldoorn bellen! De gast met de dreads, het maffe wagentje, de vrolijke muziek… Een nummer waar je nog steeds instant vrolijk van wordt. Roots Syndicate, met onder andere Def Rhymz, scoort er een dikke no. 1-hit mee.

 

 

4.      KPN: Danny Vera – Roller Coaster

Het gevoel bij dit lied zal tot in de lengte van dagen altijd in herinnering blijven als het gevoel dat we allemaal hadden tijdens de corona-epidemie van 2020. Hartverwarmend.

 

 

5.      KLM: Snowy White – Bird of Paradise

Gewoon kijken en genieten.

 

 

6.      Brand Bier: Paolo Conte – Via Con Me

In de reclame laat een man twee slakken een snelheidswedstrijd houden, terwijl hij een Brand-biertje drinkt. Het leven is verukkelijk. Als je dat nog niet doorhebt, dan onderstreept het zoetgevooisde stemgeluid van Paolo Conte op de achtergrond dat wel.

 

7.      Appelsientje: Gabriel Rios – Broad Daylight

Een zomerhit in 2006 en dat allemaal door een Appelsientje-commercial.

 

8.      Coca Cola: Melanie Thornton – Holidays Are Coming…

Iconische kerstcommercial met een tragisch randje: Melanie Thornton, zangeres van La Bouche, verongelukt bij een vliegtuigcrash in Zwitserland tijdens de promotie van deze single.

 

 

9.      ANWB: Gino Vannelli – People gotta move

De ANWB is toch wel dé pleitbezorger van het, al dan niet gemotoriseerd, bewegen. Als je daar een plaatje bij wilt, tja, dan kom je uit bij Gino Vannelli.

 

10.    Calvé: Muddy Waters – Mannish Boy

Een jong kind schiet een bal op het balkon van voetbaltrainer Dick Advocaat – tien hoog. Onder het genot van het iconische bluesgeluid van Muddy Waters wordt de welbekende ’sterke boodschap’ verkondigd: dit kan natuurlijk alleen met pindakaas van Calvé.

 

 

11.     J’Adore Dior: Gossip – Heavy cross

In deze stijvolle Dior reclame komt topmodel Charlize Theron te laat voor een show in het paleis van Versailles. Op de tonen van Heavy Cross wordt ze in een gouden jurk gehesen. Backstage loopt ze iconen als Marilyn Monroe, Marlène Dietich en Grace Kelly tegen het lijf. De song blaast de single van Gossip nieuw leven in. In Duitsland gaan een half miljoen singletjes over de toonbank. Goede muzikale inschatting van Dior.

 

 

12.    Levi 501-jeans: Sam Cooke – Wonderful world

Een jonge, aantrekkelijke man gaat halfnaakt – uiteraard met zijn 501-jeans van Levi’s aan – het bad in. De reclame betovert tieners, Sam Cooke belandt opnieuw in de hitlijsten.

 

13.    Coca Cola Light: Etta James – I Just want to make love to you

Legendarische 90s reclame. Een gespierde glazenwasser ontbloot het bovenlijf en laaft zich even aan een colaatje.

 

14.    Nikon: Radical Face – Welcome home

Geen hond die het plaatje koopt als het in 2007 wordt uitgegeven, maar als Radical Face ja zegt tegen het aanbod van fotofabrikant Nikon, verandert hun wereld. Welcome Home scoort in alle Europese hitlijsten. “Die ‘ja’ is de beste promotie die ik mezelf ooit heb kunnen geven”, aldus de man achter Radical Face, Ben Cooper.

 

 

15.    Vodafone: Dandy Warhols – Bohemian Like You

Jaren ploeteren de Dandy Warhols in de marge. Na de Vodafone commercial schieten verkoop van de single en het album door het dak.

 

Reacties