12 Zangers die in de jaren 80 aan je muur hingen

Publicatiedatum 17-04-2024 Laatst gewijzigd 21-04-2024

Uit de Hitkrant, de Popfoto, de Joepie, waar de poster vandaan kwam maakte niet uit. Als er maar een hunk (of held) aan je muur hing. Maakte die ook nog eens mooie muziek, dan was dat mooi meegenomen.

1. BRET MICHAELS (POISON)

Afgaand op zijn instagram, poserend bij zijn auto, houdt Poison-zanger op zijn zestigste nog altijd van zijn lichaam. ‘I’m still fast, and I’m still fun to drive. I just need a lot more maintenance’, aldus Michaels.  Nadat hij met zijn band Poison in de late 80s scoorde met hits als Every Rose Has Its Thorn en Nothin’ But A Good Time verging het de zanger minder: een hoop drama binnen de band, een hersenbloeding, een hartinfarct, suikerziekte. ‘Het was een rollercoaster, maar ik ben er nog’, aldus Michaels.

 

2. MATT EN LUKE GOSS

De tweelingbroers Matt en Luke Goss van de band Bros waren ware tieneridolen in de laten jaren 80. Hebben we nu de Swifties, toen had je de Brosettes. Een fanschare die zo groot was dat de politie in 1989 Oxford Street moest afsluiten omdat de toeloop bij een signeersessie te groot werd. De twee gingen vanaf 1992 ieder hun weg: Matt ploetert nog altijd in de muziekindustrie, Luke verruilde de muziek voor Hollywood (hij verscheen o.a. in de film Blade). Ze zijn niet langer on speaking terms, biechtte Matt huilend op op de Engelse tv. ‘Luke, als je kijkt, praat met me alsjeblieft’, was zijn emotionele oproep.

 

3. JOHN TAYLOR

“JT”, werd hij liefkozend door zijn fans genoemd. Duran Duran-bassist John Taylor triggered met zijn leren jasjes, strakke broeken en kleurrijke accessoires the reflex van menig tiener. Na de gigasuccessen van begin jaren tachtig valt Duran Duran van de sokkel eind jaren 80. Zanger Simon Le Bon is failliet, Taylor moet zijn huis verkopen. Het vuur komt terug met de hitsingle Ordinary World, gewijd aan een overleden jeugdvriend van Le Bon. Met JT gaat het momenteel niet zo goed, hij is terminaal.

 

4. TOMMY LEE

De drummer van Mötley Crue leefde het meest smerige rock’n roll-leven denkbaar, maar we kennen ‘m vooral van zijn tumulteuze romance met Baywatch babe Pamela Anderson: een huwelijk vier dagen na hun eerste ontmoeting, twee kinderen, een rechtszaak over de mishandeling van Anderson, een uitgelekte sekstape – en dat in nog geen drie jaar. Tommy Lee en Pamela Anderson waren met recht een goudmijn voor de tabloids.

5. JON BON JOVI

Het is de voorman van Skidrow die ooit bij MTV zei: ‘Wat is dat toch met die Bon Jovi? Hoe komt die klootzak aan die witte tanden?’ Lachen was niet bepaald iets cools voor leden van een rockband. Je was ongelukkig, boos en onverzorgd, niet vrolijk en good looking. Met zijn talloze powerballads en poppy rocksongs (of rockende popsongs) pompte Bon Jovi nieuwe energie in het rockgenre – hair metal, werd het genoemd… Het waarom laat zich raden… Alsof dat haar ontploft was!

6. ERNST JANSZ EN HENNY VRIENTEN

In de documentaire Is Dit Alles verhalen de leden van Doe Maar over de ‘zwermen’ meiden die ze achter zich aan hadden en hoe het ging tegenstaan: signeersessies van waar gevlucht moest worden, afgeladen pleinen, meiden aan de deur, op autoramen gedrukte handen, het gegil ‘ERNST!!’, ‘HENNY!!’. Jansz zegt daarover: ‘Henny trok meer de punkers, de wilde meiden. Naar hem keken ze met zaadvragende ogen. Mij zagen ze meer als een praatpaal. Ik had de dromerige, verliefde, verlegen meisjes achter me aan die een prins op het witte paard zochten’. Henny Vrienten overleed op 25 april 2022.

7. GEORGE MICHAEL

Een van de grootste en meest begeerde popsterren ooit was George Michael. Aan zijn biograaf heeft Michael opgebiecht dat ‘zoals zoveel vrouwen’ ook prinses Diana zich tot hem aangetrokken voelde: ‘Geen twijfel mogelijk. Daarvoor zijn er te veel dingen gebeurd’, aldus Michael. In 2016 liet George Michael eenzaam en onder raadselachtige omstandigheden het leven. In de verschillende documentaires die na zijn dood zijn verschenen valt te zien hoe George Michael worstelde met zijn status als tieneridool en zijn seksualiteit. Een jeugdvriend van Michael is stellig: ‘Hij overleed aan liefdesverdriet.’

8. MICHAEL HUTCHENCE

Nog een sekssymbool uit de 80s met een tragisch levensloop. Een kamermeisje vond INXS-zanger Michael Hutchence  – bekend van hits als Never Tear Us Apart, New Sensation en Suicide Blonde – opgeknoopt in kamer 524 van het Ritz-Carlton in Sydney. De officiële lezing luidt zelfmoord. Volgens zijn partner, de Britse televisiepresentatrice Paula Yates kwam hij per ongeluk om het leven toen hij aan auto-erotische asfyxiatie deed, waarbij hij zichzelf wurgde om een heviger orgasme te krijgen. Hoe dan ook was zijn dood het slotstuk van een leven vol drugs, seks, overmatig alcoholgebruik en schandalen in de pers. Ernaar gevraagd in die tijd antwoordde Hutchence: ‘Jullie willen fuck-ups zien he? Dat is de industrie. Welkom op het feestje. Jimi Hendrix zit boven.’

 

9. GLENN MEDEIROS

Geboren op Hawai en een hunk in de eighties: Glenn Medeiros. Zijn Nothing’s Gonna Change my Love For You, die hij op zijn 16de (!) uitbracht, is nog altijd een klassieker in de karaokebar. Medeiros heeft zijn carrière een flinke draai gegeven. Hij is nu familieman en directeur op een school In Honolulu.

 

 

10. RICK ASTLEY

Laatst gezien: een poll op een website van een Britse krant met als titel ‘Who’s the most handsome man on earth (except from Rick Astley)?’ Astley is onsterfelijk. Door de evergreen Never Gonna Give You Up uiteraard, maar ook doordat deze een eigen leven ging leiden op het internet. Het fenomeen Rickrollen houdt in dat iemand wordt misleid om op een link te klikken (bv. een link met de titel ‘Last footage Michael Jackson’), en dat wanneer die persoon dat ook daadwerkelijk doet uitkomt bij de iconische muziekclip van Never Gonna Give You Up.

 

11. MORTEN HARKET

Met zijn gekrulde kuif, zijn puppy-ogen en zijn leren jack was A-Ha frontman Morten Harket een ultieme 80s popster. Ook voor de Noren van A-Ha geldt dat tragiek de boventoon voert. In de studio was het altijd gezeik.  Gitarist Pal, het muzikale brein van de band, legde anderen zijn wil op. Morten was vooral extreem kritisch op zichzelf; genieten was er voor hem zelden bij. Magne, die überhaupt nooit toetsenist had willen worden, zegt daarover: ‘We wilden elkaar elke dag de hersens inslaan.’ De drie treden nog altijd op – voor ieder een aparte kleedkamer en niemand die er echt plezier in heeft. En Morten… die had nooit tieneridool willen zijn. Hij vond het maar niks die gillende meiden. Hij wil vooral serieus genomen als rockster.

 

12.  NEW KIDS ON THE BLOCK

Vóór BTS, vóór Backstreet Boys, vóór ‘nSYNC, vóór Take That was er New Kids on the Block. En zoals voor al die andere boybands geldt, geldt ook voor New Kids on the Block: het is zo in de markt gezet dat er voor ieder wat wils is… Jordan Knight ‘de romanticus’, Joey McIntyre ‘the boy next door’, Donnie Wahlberg ‘de bad boy’, Johanathan Knight ‘de stille’ en Danny Wood ‘de atletische’…  80 miljoen platen verkochten ze wereldwijd. De tieneridoolstatus van de jongens werd zorgvuldig gecultiveerd en vercommercialiseerd. Lunchboxen, poppen, mokken, T-shirts, ze vlogen als warme broodjes over de toonbank.

 

 

 

Reacties

Deze artikelen vind je misschien ook leuk...

De 50 best bekeken videoclips van de jaren ‘80

Wat zijn de best bekeken muziekvideo’s op Youtube per decennium? We zetten de Top 50 meest bekeken van de jaren ’80 onder elkaar. We hebben voor het gemak, het aantal keren...

De 10 van AC/DC

AC/DC moet niets van verzamelalbums hebben. De band bevindt zich daarmee in het goede gezelschap van groepen als Metallica, Tool en Weezer waarvan ook nog steeds geen compilatie...

Het verhaal achter: I’m On Fire van Bruce Springsteen

I’m On Fire van Bruce Springsteen en de E Street Band gaat over het hartstochtelijk verlangen naar een verboden en onbereikbare liefde. De vierde single van het succesalbum Born...