10 Ontzettend Belangrijke feiten over… John Legend

Publicatiedatum 10-03-2023 Laatst gewijzigd 10-03-2024

Er zijn momenten dat je gewoon een paar Ontzettend Belangrijke feiten over een artiest paraat wilt hebben. In de kroeg of op de festivalcamping bijvoorbeeld. Of om indruk te maken op een eerste date. Deze keer: John Legend. 

1. John Legend heet eigenlijk John Stephens

John Legend wordt geboren op 28 december 1978 in het Amerikaanse Springfield, Ohio. Hij heet dan John Roger Stephens. Hij is zijn afkomst nooit vergeten: in 2015 doneert hij een half miljoen om het theater in Springfield op te knappen.

2. Kanye West is cruciaal voor zijn doorbraak  

Een huisgenoot van Legend had een neef uit Chicago. ‘Hij was niet beroemd’, zei Legend later. ‘Hij was gewoon een neef die beats maakte voor zover ik wist. Maar het was Kanye West voordat iedereen wist wie Kanye West was.’ Legend is te horen op Kanye West-albums zoals The College Dropout en Late Registration. Het is West die Legend een contract bij een groot platenlabel bezorgt.

3. Hij krijgt zijn bijnaam door zijn stemgeluid

Op The College Dropout staat ook een bijdrage van dichter spoken word-artiest J. Ivy. Als hij het stemgeluid van de jonge John Stephens hoort, beschrijft Ivy hem als ‘ouderwets, zoals een van de legendes’. Legend is direct zijn bijnaam en als er niet lang daarna een artiestennaam gekozen moet worden is de keuze snel gemaakt.

4. Legend is getrouwd met Chrissy Teigen

In 2013 trouwt John Legend met model Chrissy Teigen. Sindsdien zijn de twee opvallend open over hun leven met vier kinderen en vooral hoe die er zijn gekomen. Inmiddels heeft het gezin vier kinderen, maar daar gingen een dramatische miskraam, een IVF-behandeling en een draagmoedertraject aan vooraf.

5. John Legend heeft in totaal 11 Grammy Awards gewonnen.

De eerste 3 in 2005 voor Best New Artist, Beste R&B Album (Get Lifted) en Beste R&B Single (Ordinary People), de laatste in 2021, ook voor Beste R&B Album (Bigger Love).

6. Hij speelde de rol van Jezus in Jesus Christ Superstar Live in Concert

… en werd voor die rol bejubeld. Hij kreeg er zelf een Emmy voor. Ook won hij een Oscar voor zijn lied Glory (uit de film Selma), een Tony voor Best Revival of a Play met zijn productie van Jitney.

7. Legend behoort tot de selecte EGOT-groep

Deze groep won een Emmy, Grammy, Oscar en Tony-award. Dat is slechts voor 19 artiesten weggelegd. Whoopy Goldberg, Elton John, Jennifer Hudson en Audrey Hepburn staan ook in het rijtje.

8. Zijn zangcarrière begon op bruiloften

Het was niet de kerk, het was geen talentenjacht, het waren bruiloften waar John Legend zijn vlieguren maakte. Doordeweek werkte hij als adviseur bij Boston Consulting Group. Zowel de bruiloften als de zakenwereld ontsteeg hij gauw, maar hij is daarna met zijn liefdesliedjes nog op ontelbaar veel bruiloften te horen geweest. En zakelijk hoeven we ons om hem geen zorgen te maken.

9. John Legend eet voor ieder optreden hetzelfde

Heel hoogdravend doet hij daar niet over: ‘Het is gewoon een geroosterde kip met wat groenten. Het is heel eenvoudig. Ik vind het lekker sappig en smaakvol. Het geeft me het gevoel dat ik klaar ben om te gaan zingen.’ Als je zijn vrouw moet geloven is Legend een uitstekend kok. Sterker nog, in de succesvolle kookboeken die Teigen uitbrengt staan diverse recepten van Legend.

10. In zijn vrij tijd is hij een boekenwurm

Hij leest met name biografieën over belangrijke figuren uit de wereldgeschiedenis. Een van zijn favorieten aller tijden is de biografie uit 1982 van Steven B. Oates over Dr. Martin Luther King Jr., Let the Trumpet Sound.

Reacties