achtergrond
00s
Top 40 Hitdossier: Shakira ft Wyclef Jean - Hips Don't Lie (2006)

De Top 40 Hitdossier zomerhit van deze week is Hips Don't Lie van Shakira & Wyclef Jean. In het boek 800x Nummer 1 in de Top 40 beschrijft auteur Harry Denekamp hoe de zomerhit van 1999 tot stand kwam..

90s
Top 40 Hitdossier: Lou Bega - Mambo no.5 ( A Little Bit Of..)

De Top 40 Hitdossier zomerhit van deze week is Mambo no.5 van Lou Bega. In het boek 800x Nummer 1 in de Top 40 beschrijft auteur Harry Denekamp hoe de zomerhit van 1999 tot stand kwam..

Singer-song
Bob Dylan In De Kuip: Een ‘rainy day’ in Rotterdam

Op 24 mei j.l. is Bob Dylan 80 jaar geworden. Een mijlpaal voor een zanger en songschrijver die de popmuziek voor altijd veranderde. We blikken terug op een bijzonder facet van zijn lange loopbaan; zijn optreden op 23 juni 1978 in het Feyenoordstadion in Rotterdam.

90s
Top 40 Hitdossier: Dr. Alban's It's My Life

Alban Uzoma Nwapa is geboren in Nigeria maar besloot op 23-jarige leeftijd te verhuizen naar Zweden. Om zijn studie tandheelkunde te kunnen bekostigen stond hij in de avonden in de clubs van Stockholm te draaien waar hij als dj geld bij wist te verdienen. Tijdens die optredens deinsde hij er niet voor terug om ook mee te zingen. In die periode kreeg hij zijn bijnaam, Dr. Alban.

90s
30 jaar jong: Het debuut Gish van The Smashing Pumpkins

Het leek wel of in het popjaar 1991 elke week een instant klassieker uitkwam. Van U2 tot Nirvana en van R.E.M. tot Red Hot Chili Peppers, het was dringen geblazen in de eindejaarlijstjes. Op 28 mei 1991, precies dertig jaar geleden, kwam daar ook nog eens het debuut van The Smashing Pumpkins bij: Gish. Te midden van al het muzikale geweld van dat jaar, geldt het nog altijd als een van de beste albums dat 1991 voortbracht.  

Various
Tina Turner: haar definitieve afscheid van het publiek

Als er een verhaal smeekt om een documentaire dan is het dat van Tina Turner. Het leven van de Amerikaanse zangeres bevat alle ingrediënten voor een meeslepend portret: armoede, succes, geweld, seks en tragiek en een spectaculaire wederopstanding. Het is vooral het verhaal van een onverwoestbare vrouw. Tina, zoals de documentaire kortweg heet gaat op 27 maart in Amerika in première. Hier zal het levensverhaal de komende zomer te zien zijn.

Rock n Roll
Heeft Bruce Springsteen écht Nederlandse roots?

Springsteen heeft naar eigen zeggen Nederlandse roots. Dit lijkt te worden bevestigd door internationale genealogiewebsites. Muriël Kleisterlee en Jos Westenberg, samenstellers van het boek ‘Springsteen in Nederland | 1975-2020’, gingen met medeauteur Jan Rouwhorst na hoe ver die teruggaan.

80s
Top 40 Hitdossier: The Final Countdown - Europe (1986)

De Nederlandse Top 40 is altijd de meest toonaangevende hitlijst van ons land geweest. Vanaf het prille begin op 2 januari 1965 tot vandaag de dag bereikten 800 hits daarin de felbegeerde eerste plaats. Het onlangs verschenen boek: 800x Top 40 Nummer 1 vertelt de verhalen achter deze hits. Ze werden gekoesterd, omarmd en bejubeld maar ook verafschuwd en bekritiseerd. Dit boek neemt je mee naar het hoe en waarom van al deze hits en hun achtergronden. Alle singlehoesjes zijn in kleur afgebeeld. 800 x Top 40 Nummer 1 werd samengesteld en geschreven door Top 40-ambassadeur Harry Denekamp in opdracht van de Stichting Nederlandse Top 40. Check de vraag onderaan dit artikel en maak kans op een gratis exemplaar.

10s
Top 40 Hitdossier: Pharrell Williams - Happy

Nadat Pharrell Williams met Daft Punk aan het album Random Access Memories had gewerkt wordt hem de kans geboden weer een eigen album te maken. Dat wordt het album Girl dat in het voorjaar van 2014 wordt uitgebracht. Happy was daarbij één van de ‘restjes’ van Pharrell want hij had het nummer eigenlijk geschreven voor Cee Lo Green maar zijn platenlabel (Elektra) liet het nummer liggen. Uiteindelijk werd Happy gebruikt in de film Despicable Me 2.

60s/70s
Top 40 Hitdossier: Boney M - Sunny

Sunny van Boney M is de Top 40 Hitdossier zomerhit van deze week. Doordat Boney M’s nummer Rasputin viraal ging op het platform Tik Tok, staat de groep opnieuw in de belangstelling. In het boek 800x Nummer 1 in de Top 40 beschrijft auteur Harry Denekamp hoe Boney M. ontstond en hoe Sunny een hit werd.

60s/70s
Top 40 Hitdossier: Sharif Dean - Do You Love Me (1973)

Sharif Dean is geboren in het Marokkaanse Casablanca en bracht zijn kinderjaren door in Parijs. Nadat hij zichzelf tijdens een talentenjacht in Monte Carlo in de schijnwerpers weet te zingen krijgt hij verschillende uitnodigingen voor optredens in Duitse nachtclubs. Ondertussen studeerde bij letterkunde en filosofie in Brussel.

90s
Top 40 Hitdossier: René Klijn - Mr. Blue (1993)

De Nederlandse Top 40 is altijd de meest toonaangevende hitlijst van ons land geweest. Vanaf het prille begin op 2 januari 1965 tot vandaag de dag bereikten 800 hits daarin de felbegeerde eerste plaats. Het binnenkort te verschijnen boek: 800x Top 40 Nummer 1 vertelt de verhalen achter deze hits. Ze werden gekoesterd, omarmd en bejubeld maar ook verafschuwd en bekritiseerd. Een bont gezelschap van acts, variërend van regelrechte recordhouders als The Beatles, Marco Borsato en Rihanna tot obscure en al vele jaren vergeten eendagsvliegen. Dit boek neemt je mee naar het hoe en waarom van al deze hits en hun achtergronden. Alle singlehoesjes zijn in kleur afgebeeld. 800 x Top 40 Nummer 1 werd samengesteld en geschreven door Top 40-ambassadeur Harry Denekamp in opdracht van de Stichting Nederlandse Top 40. Check de vraag onderaan dit artikel en maak kans op een gratis exemplaar.

Rock
Golden Earring: Het einde van een tijdperk

Op vrijdagochtend 5 februari werd bekend dat George Kooymans ernstig ziek is. In de loop van de dag werd duidelijk dat de zanger en gitarist van Golden Earring lijdt aan de spierziekte ALS, die hem het spelen verder onmogelijk maakt. De geschokte reacties van talloze muziekliefhebbers laten zien hoeveel de Haagse band voor velen betekend. Niet veel later meldde zanger Barry Hay dat er wat hem betreft geen toekomst was voor een Earring zonder George. Zo kwam er een even plotseling als droef einde aan een band die zestig jaar lang de Nederlandse popmuziek domineerde.

Rock
De albums van Foo Fighters

Op het lijstje ‘albums waar we met z’n allen enorm naar uitkijken’ prijkte al heel lang Medicine At Midnight. Op vrijdag 5 februari, was het eindelijk zover en verscheen het tiende album van Foo Fighters. We blikken terug op de platen die er aan voorafgingen. En natuurlijk een impressie van het splinternieuwe Medicine At Midnight.

Pop
Miley Cyrus: Credit dankzij covers

De eerste jaren was Miley Cyrus vooral bekend. Behept met een uitstekende neus voor publiciteit wist ze telkens weer de voorpagina’s en nieuwrubrieken te halen met haar provocerende uitspraken, roerige liefdesleven en controversiële videoclips. Dat ze daarnaast een ambitieuze zangeres en actrice was, dreigde een beetje ondergesneeuwd te raken. De laatste jaren neemt de waardering voor haar artistieke kant echter toe, vooral dankzij de covers die ze op gezette tijden zingt. De songs tonen onweerlegbaar aan dat ze een goede smaak heeft en over een geweldige stem beschikt.

90s
Oasis: 25 jaar (What's the Story) Morning Glory?

Het in oktober 1995 verschenen (What's the Story) Morning Glory? maakte van Oasis de grootste rockband van het moment. Het tweede album van de Britse band domineerde maandenlang de charts en leverde liefst zes hits op, inclusief de ultieme meezinger Wonderwall. Vanwege het zilveren jubileum is het een mooi moment om terug te kijken op de totstandkoming van een van de succesvolste albums van de jaren negentig.

60s/70s
Hoe Jimi Hendrix Amerika veroverde in 40 minuten

Amerikaanse muziekliefhebbers komen in 1967 naar het Monterey Pop Festival voor muziek, liefde en bloemen, maar lopen uiteindelijk weg met The Jimi Hendrix Experience, Wild Thing en een brandende gitaar op het netvlies. Jimi Hendrix heeft voor zijn grote doorbraak in de Verenigde Staten slechts veertig minuten podiumtijd nodig.

Rock n Roll
Herman Brood's Shpritsz: het succesverhaal van deze Nederpopklassieker

Rock-‘n’-roll junkie Herman Brood werd op 5 november 1946 geboren in Zwolle. Ter ere van zijn geboortedag blikt The Legacy Of Music terug op Shpritsz, het doorbraakalbum van Herman Brood & His Wild Romance. We herleven het succesverhaal van deze Nederpopklassieker door de ogen van gitarist Dany Lademacher en voormalig Relight Studio-engineer Robin Freeman.  

Rock n Roll
Springsteen's The River-concert in Ahoy: een schitterend ogenblik in Rotterdam-Zuid

Bruce Springsteen's dubbelalbum The River verscheen op 17 oktober 1980. Na zijn eerste concert in de RAI van 1975 deed Springsteen met de E Street Band in 1981 voor de tweede keer Nederland aan. Op 28 en 29 april gaf hij twee concerten in Ahoy, Rotterdam. Springsteen-fan Paul van Mieghem was erbij. Dit is zijn verslag.

Various
Born To Run: de doorbraak van Bruce Springsteen

Zijn eerste twee albums hadden Bruce Springsteen goede recensies bezorgd, maar echt goed hadden ze niet verkocht. Veel hing dan ook af van zijn derde album. De zanger leek zich dat te realiseren en zette alles op alles om een meesterwerk af te leveren. De missie slaagde: het album dat precies 45 jaar geleden op 25 augustus 1975 verscheen werd onthaald als zijn beste tot dan toe en het vloog ook in immense aantallen weg. Tien feiten over wat Bruce Springsteen zelf nog altijd omschrijft als ‘mijn belangrijkste album ooit’: (foto credit: Eric Meola (c) 1975, 2005, 2011)

Various
Een halve eeuw Earth, Wind & Fire

Earth, Wind & Fire bestaat 50 jaar. Er zijn genoeg redenen om ons nog een keer in de plateauzolen en oogverblindende outfits te wurmen en een plekje op de lichtgevende dansvloer op te eisen. Met ruim 90 miljoen verkochten albums is het een van de meest succesvolle groepen die de Amerikaanse popmuziek ooit voortbracht. De uit Chicago afkomstige band werd overladen met prestigieuze awards, waaronder zes Grammy’s. De formatie ontpopte zich in de jaren zeventig en tachtig daarnaast als de smaakmaker van de soul en de disco met onweerstaanbare hits als September, Boogie Wonderland, After The Love Is Gone en Let’s Groove. Nummers die allemaal te vinden zijn op de onlangs verschenen jubileumcompilatie 50 Years Anniversary Album: 5 cd’s vol met hits, remixen, vroege opnames, solowerk en nog veel meer. Verder verscheen er een Earth, Wind & Fire GRANDMIX, gemixt en samen gesteld door niemand minder dan Ben Liebrand. Een overzicht van de tien meest essentiële EW&F-tracks:

90s
Het verhaal achter Depeche Mode's Violator

Depeche Mode brak dertig jaar geleden op een spectaculaire manier door met het zevende studioalbum Violator. Het bleek dus te kunnen: pieken in artistiek opzicht en tegelijkertijd miljoenen platen verkopen. Alleen in Amerika al werd Violator drie keer platina – goed voor drie miljoen verkochte exemplaren. Ter gelegenheid van dat jubileum verscheen onlangs de lijvige set Violator / The 12” Singles, een box met daarin 10 maxisingles met daarop de verschillende mixen van de hits die Violator voortbracht. Het perfecte moment voor een terugblik op een album dat alles veranderde voor het Britse kwartet.

Rock
Back In Black: De wonderbaarlijke wederopstanding van AC/DC

Na de plotselinge dood van zanger Bon Scott in februari 1980 gaf niemand meer een cent voor de toekomst van AC/DC. Wat moest de Australische hardrockband immers zonder zijn charismatische frontman? Tot verbazing van iedereen sloeg de groep al na een paar maanden terug met een album waarmee alle verkooprecords verpulverd werden. Back In Black, dat precies 40 jaar geleden verscheen, hoeft in de lijst best verkochte albums aller tijden alleen Thriller van Michael Jackson boven zich te dulden.

80s
Live Aid: wie ontbraken er? En waarom?

Het Live AID festival was 35 jaar geleden een onverbiddelijk kijkcijferrecord. Liefst 1.9 miljard mensen keken op die zomerse 13e juli naar de optredens in Londen en Philadelphia. Met namen als Sting, U2, Madonna, David Bowie, Queen, Elton John, The Who, Led Zeppelin, Paul McCartney, Santana, Bob Dylan, The Beach Boys en Crosby, Stills, Nash & Young was het natuurlijk ook een affiche om van te watertanden. Toch schitterde een aantal grote sterren door afwezigheid. Waar waren bijvoorbeeld Bruce Springsteen, Michael Jackson en Stevie Wonder? Ze bleken allemaal hun eigen excuus te hebben.

Singer-song
Bob Dylan’s nieuwe meesterwerk: Rough And Rowdy Ways

Het zijn opwindende tijden voor iedereen die Bob Dylan koestert. De inmiddels 79-jarige meester maakte de afgelopen maanden veel indruk met drie nummers die al digitaal verspreid werden: Murder Most Foul, I Contain Multitudes en False Prophet. Ze zijn representatief voor wat Rough And Rowdy Ways te bieden heeft, zijn 39ste album dat op 19 juni uitkomt. Zijn eerste plaat met eigenwerk in acht jaar. Het staat vol sterke, ambachtelijke songs en in de teksten wordt verwezen naar politiek, kunst en historie. Het is het werkstuk van een artiest die nog niets van zijn ambitie en zeggingskracht verloren heeft.

Various
Fight The Power!

Sinds de dood van George Floyd staan de grote Amerikaanse steden in brand. De taferelen van protest en geweld doen denken aan die van de late jaren zestig of de vroege jaren negentig, toen geweld tegen zwarte burgers ook al heftige reacties opriepen. De geest van die turbulente tijden werd door de jaren heen verwoord door onder anderen Sam Cooke, Marvin Gaye, Stevie Wonder, Public Enemy en Rage Against The Machine. Een overzicht van vijftien indringende songs, voortgekomen uit het zwarte protest.

80s
A-ha: het meisje uit de Take On Me clip

De Noorse band A-ha scoorde in 1985 een van de grootste hits van dat jaar met Take On Me. Het was een onweerstaanbaar popliedje, maar het immense succes ervan was ook te danken aan de revolutionaire videoclip die erbij gemaakt werd. De jonge Bunty Bailey speelde daarin de hoofdrol. Bij het 35-jarig jubileum van dat wereldsucces, vragen we ons af wat er van haar geworden is.

60s/70s
Simon & Garfunkel: Het verhaal van Mrs. Robinson

In de slipstream van het succes van The Sound Of Silence kwam folkduo Simon & Garfunkel in 1968 met wederom een fraai album: Bookends. Het is het album met het beroemde liedje Mrs. Robinson. Wat is het verhaal achter het liedje? 

80s
Wat is er geworden van Cyndi Lauper?

Eind 1983 stuiterde vanuit het niets een zangeres met felgekleurd haar, oogverblindende make-up en een extravagante outfit de popmuziek binnen. Ze scoorde een eerste wereldhit met het aanstekelijke Girls Just Want To Have Fun, nog altijd een geliefd strijdlied van talloze zelfbewuste vrouwen. Na haar tweede album True Colors liep het succes echter gestaag terug. Vandaar dat we ons afvragen: wat is er geworden van Cyndi Lauper?

Various
De grenzeloze invloed van Kraftwerk

In de vele reacties die volgden op het overlijden van Florian Schneider van Kraftwerk, werd consequent benadrukt hoe immens de invloed van zijn band was geweest op de muziek van de afgelopen decennia. Van popster David Bowie, zanger Ian Curtis van Joy Division tot hip-hop grootheid Jay-Z en mega-act Coldplay: verschillende generaties muzikanten werden geïnspireerd door dat mysterieuze kwartet uit Düsseldorf.

Rock
Bono 60 jaar: Aanbeden en verguisd

Morgen wordt hij zestig jaar: Paul David Hewson, die de wereld veertig jaar geleden leerde kennen als Bono, zanger en gezicht van U2. Het Ierse kwartet geldt nog altijd als een van de grootste rock bands die de popmuziek ooit voortbracht. Bono zelf ontpopte zich in de loop van de jaren daarnaast als een onvermoeibaar strijder tegen armoede, ziekte en ander onrecht. Toch leverde het hem geen unanieme lof op. Voor elke fan die Bono adoreert, lijkt er iemand te zijn die zijn bloed wel kan drinken. Waarom roept hij zulke extreme reacties op?

Various
Tweede jeugd voor hit dankzij film of tv

In de nieuwe, derde reeks afleveringen van de Netflix hit serie Ozark duikt opeens REO Speedwagon op. Actrice Laura Linney (Wendy Byrde) zingt de hit Time For Me To Fly luidkeels mee terwijl het uit haar autoradio schalt. Het nummer wordt ook gespeeld tijdens het optreden van de classic rock band in haar casino. Het is een gastoptreden dat goed uitpakte voor de veteranenclub: het bezorgde REO Speedwagon welkome publiciteit, terwijl Time For Me To Fly in Amerika de top 40 van de Billboard Digital Songs Chart binnen stormde. In de loop van de jaren kregen meer oude rock en popklassiekers een tweede kans dankzij een prominente plaats in een film of televisieserie.

Rock
The Strokes: Het geluid van de straat

Volgens veel muziekliefhebbers en journalisten leverden The Strokes met Is This It het belangrijkste album van 2001 af. Het duikt ook nog altijd op in lijstjes van ‘beste debuutalbums aller tijden’. In de jaren daarna wist het vijftal uit New York zich te handhaven als een van meest opwindende gitaarbands die Amerika ooit voortbracht. Sinds het album Comedown Machine uit 2013 werd het echter wat stil rond The Strokes. Dit jaar komt daar met het uitkomen van The New Abnormal eindelijk verandering in.

Soul/Funk
I.M. Bill Withers

In memoriam: Bill Withers ( 1938 – 2020 )

80s
Hoe is het met... Howard Jones

Het is waarschijnlijk even slikken voor wie ooit zijn posters aan de slaapkamermuur had hangen, maar op 23 februari wordt Howard Jones toch echt 65 jaar. Hij was een van de gezichten van de Britse popmuziek van de jaren tachtig. De zanger scoorde hits met songs als What Is Love? en Things Can Only Get Better. Met het bereiken van zijn pensioengerechtigde leeftijd vragen wij ons af: wat is er toch geworden van Howard Jones?

Pop
Hoe is het met: Terence Trent D’Arby?

Hij had alles – de sound, de songs en de looks – om een van de grootste popsterren van de jaren tachtig te worden. Kort na het uitkomen van zijn verpletterende debuut Introducing The Hardline According To schitterde de ster van Terence Trent D’Arby ook even heel fel. Toen zijn ego echter net zo groot bleek te zijn als zijn talent, stortte alles als een kaartenhuis in elkaar. In de nieuwste aflevering van deze reeks vragen we ons af: wat is er toch geworden van Terence Trent D’Arby?

Pop
De beste ‘verboden’ nummers ooit

Ondanks dat radio en TV in het verleden bepaalde nummers boycotte, werden het meestal toch enorme hits. Het publiek liet zich er niet door leiden en vond de weg naar de platenwinkel toch wel. 10 nummers die verboden werden maar allen enorme bekendheid verwierven, op één na…

60s/70s
50 jaar Bridge Over Troubled Water

Op 26 januari is het 50 jaar geleden dat Bridge Over Troubled Water verscheen, het alom erkende meesterwerk van het Amerikaanse popduo Simon & Garfunkel. Ondanks de stroeve onderlinge verhoudingen, lukte het de twee om daarmee het beste album uit hun loopbaan te maken. Ook het commerciële succes wat immens: zowel het album zelf als het epische titelnummer schoten wereldwijd door naar de eerste plaats van de hitlijsten. Het werd ondanks indrukwekkende verkoopcijfers en de juichende recensies het allerlaatste gezamenlijke album van het tweetal. Een terugblik op een zwaarbevochten zwanenzang.

80s
Wat is er geworden van: Gary Numan?

Veertig jaar geleden scoorde Gary Numan grote hits met Are ‘Friends’ Electric en Cars. In de jaren daarna verklaarden Trent Reznor, Marilyn Manson en Dave Grohl dat ze groot fan waren van de mysterieuze bleekneus uit Engeland. Na die eerste grote successen werd het echter lang stil rond de zanger. Vandaar dat hij de eerste is die figureert in de nieuwe Legacy-serie: ‘wat is er geworden van…?’

Rock
Pearl Jam: het succes in tien studioalbums samengevat

Op 22 & 23 juli 2020 doet de band Nederland aan en treedt het op in de Ziggo Dome te Amsterdam. Pearl Jam: het succes in tien studioalbums samengevat.

Singer-song
Leonard Cohen: Kleurrijke somberheid

Het onlangs verschenen Thanks For The Dance wordt unaniem onthaald als een indrukwekkende toevoeging aan het toch al rijke oeuvre van Leonard Cohen. De opnamen waaraan de Canadese zanger en songschrijver tot kort voor zijn dood werkte, werden afgemaakt door grootheden als Beck, Jennifer Warnes, Daniel Lanois en zijn zoon Adam Cohen. Een nieuw album dat uitnodigt om ook zijn ouder werk te (her)ontdekken. Een overzicht van zijn meest essentiële en opvallende platen.

Singer-song
Wat is er geworden van: Janis Ian?

In de jaren zestig bestormde ze als prille tiener de barricaden met Society’s Child, een aangrijpend protestnummer over de rassendiscriminatie die ze om zich heen zag. Later vond ze zichzelf opnieuw uit als singer-songwriter, gespecialiseerd in het vertolken van persoonlijk leed. Eind jaren zeventig haakte ze nog even in op de discorage met de door Giorgio Moroder geproduceerde hit Fly To High. Niet veel later werd het stil rond de zangeres die ooit zoveel losmaakte. Hoe staat het nu met het rebelse kind van de jaren zestig?

Rock
Electric Ladyland: het einde van The Jimi Hendrix Experience

Electric Ladyland van Jimi Hendrix wordt alom beschouwd als een meesterwerk. Maar tijdens de opnames ervan heerste er bij de naamgever van de inmiddels meer dan 50-jaar oude plaat onzekerheid en onderhuidse spanning. Jimi Hendrix’ perfectionisme en studio-etiquette dreven producers en medemuzikanten bovendien tot wanhoop. Hoe ging het achter de schermen bij de opnames van Electric Ladyland precies aan toe?

60s/70s
Abbey Road en de mysterieuze man op de hoes

Op 26 september 1969 verscheen Abbey Road, het twaalfde album van de Beatles in slechts zes jaar tijd. Na het rommelige White Album en de frustraties van de Get Back-sessies, besloten ze terug te keren naar de EMI studio’s in London om een LP op te nemen ‘as we used to do it.’

Rock
AC/DC: De hechte band met Nederland

Op 27 juli 1979 verscheen Highway To Hell. Het was het album dat AC/DC de wereldwijde doorbraak bezorgde waar de band en de platenmaatschappij naar snakten. Al een jaar eerder scoorde het Australische vijftal in ons land – en nergens anders – een afgetekende top 10-hit met een luidruchtige ode aan een groupie: Whole Lotta Rosie. Waar was dat vroege hit-succes in ons land aan te danken?

Pop
Classic Single: Depeche Mode’s Just Can’t Get Enough (Live)

De live uitvoering van Just Can’t Get Enough van Depeche Mode keert jaarlijks terug in de Top 2000. Een bekende verschijning die toch ook vragen oproept. Waarom werd het in die uitvoering alleen een hit in Nederland (en België)? Wie had de hand in dit unieke hit-succes? En hoe komt het dat we al jaren de ‘verkeerde’ live-versie horen bij de Nederlandse radio? Tijd voor antwoorden, zeker nu de Nederlandse hitversie in 2018 opnieuw is uitgekomen. 

Pop
Het verhaal van Kim Wilde’s Kids In America

De carrière van Kim Wilde begon ooit met Kids In America. Als dochter van een beroemde vader (de Engelse zanger Marty Wilde) kreeg ze het met de bekende paplepel ingegoten. En dat gold ook voor de rest van de familie. Wilde ontketende met haar succes een nieuwe look voor jonge meiden en was, begin jaren 80, niet weg te slaan uit de bladen en kranten. Lees hoe Kids In America ontstond en een hit werd…

Rock
Chris Cornell: stem van een generatie

Chris Cornell, zanger van de grungebands Soundgarden, Audioslave en Temple Of The Dog, overleed in 2017 en was slechts 52 jaar oud. Het nieuws over de vertolker van liedjes als Black Hole Sun, Like A Stone en Hunger Strike sloeg in als een bom. Cornell wordt tegenwoordig nog steeds beschouwd als de stem van de grungegeneratie.

Pop
Classic Single: Billie Jean van Michael Jackson

Het album Thriller dat eind November 1982 verschijnt, wordt vooraf gegaan door de single The Girl is Mine, het duet tussen Jackson en Paul McCartney. De single brengt enig succes. Na de feestdagen van 1982 brengt Jackson’s platenlabel de baanbrekende single Billie Jean uit.

Soul/Funk
Aretha Franklin: De onbetwiste Queen of Soul

Een expressieve stem, een hart dat overliep van emotie en wortels diep in de gospel. Geen zangeres belichaamde de soul als Aretha Franklin. In de jaren zestig bracht ze een reeks klassieke albums uit en scoorde ze hits met nummers als I Never Loved A Man (The Way I Love You), Respect, (You Make Me Feel Like) A Natural Woman en Think. Later in haar loopbaan lukte het niet om dat succes te evenaren en ze liet zich zelden buiten Amerika zien. Toch bleef ze de onbetwiste Queen of Soul. Met haar dood op 16 augustus 2018 zweeg een van de mooiste stemmen die de popmuziek ooit voortbracht.

Punk
Het debuutalbum van de Nina Hagen Band

Sommige artiesten weten zich decennialang te handhaven, anderen vlammen kort maar hevig. Nina Hagen valt ruimschoots in die laatste categorie. Meer dan veertig jaar geleden overrompelde ze de popmuziek met een uitzinnig, uitdagend en vooral heel erg origineel debuut. In de jaren daarna lukt het de Duitse zangeres niet om daar een goed vervolg aan te geven. De waanzin krijgt de overhand in haar leven. Haar eerste, titelloze album uit 1978 blijft echter een onvervalste klassieker, waar de tijd geen vat op heeft gekregen.

Rock
The White Album, een raadselachtige plaat

Het had er alle schijn van dat 1968 geen goed jaar voor de Beatles zou worden. En zeker geen jaar waarin ze een succesvolle plaat zouden uitbrengen.

Pop
Michael Jackson’s Smooth Criminal dansmove verklaard…

Hoe kon Michael Jackson in de clip van Smooth Criminal zover voorover buigen zonder te vallen?

Rock
David Bowie: het einde van Ziggy Stardust

3 juli 1973. Verslagenheid alom. David Bowie kondigt in de rol van zijn alter ego Ziggy Stardust op het podium aan: “Of all the shows on the tour this particular show will remain with us the longest, because not only is it the last show of the tour, it’s the last show we’ll ever do.” Wát heeft hij net gezegd?!

60s/70s
De avond en de ochtend na de moord op John Lennon

‘Het is zeven uur. Radionieuwsdienst verzorgd door het ANP, met een korte uitzending. In New York is de popmusicus en zanger John Lennon doodgeschoten. De oprichter van de voormalige Britse popgroep The Beatles is 40 jaar geworden. Lennon werd vlak voor zijn woning in New York neergeschoten en overleed kort daarna in een ziekenhuis. De dader van de aanslag, door de politie omschreven als gestoord, is aangehouden.’

Bekijk ook