Spotlight
Bruce Springsteen's eerste optreden in Nederland

Op 23 november 1975 trad Bruce Springsteen en zijn E Street band voor het eerst op in Nederland. Het concert vond plaats in een al weken van tevoren uitverkochte Rai in Amsterdam. De ruim 3000 aanwezigen kregen overrompelende versies te horen van songs als Spirit In The Night, Born To Run en Jungleland. De reacties van zowel pers als publiek waren unaniem euforisch. Dit was de popgebeurtenis van het jaar 1975. Toen Springsteen tijdens The Rising-tour Nederland aandeed, zei hij over die eerste keer: “First time we left the States we did four shows in Europe, one was in Amsterdam. Pretty memorable. Everybody was really scared.”

In aanloop naar het optreden hing al een sfeer van opwinding rond Bruce Springsteen. Zijn eerste twee albums, Greetings from Asbury Park, N.J. en The Wild, the Innocent & the E Street Shuffle, werden vooral door fijnproevers opgepikt. Met het in augustus 1975 verschenen Born To Run brak hij door naar het grote publiek.
Het zorgde ervoor dat er reikhalzend werd uitgekeken naar dat eerste optreden van de zanger en zijn band in Nederland op zondagavond 23 november 1975 in de Rai in Amsterdam. Verwachtingen die verder aangewakkerd werden met opgewonden vooruitblikken. Zo bezocht popjournalist Jip Golsteijn van de Telegraaf het eerste optreden van de Europese tournee op 18 november in de Hammersmith in Londen en concludeerde: ‘de superster van de jaren zeventig is bekend’.

De nadruk lag tijdens het concert vanzelfsprekend op het net verschenen album. Het optreden in Amsterdam begon met een door Springsteen solo aan de piano gespeelde versie van Thunder Road. Begeleid door zijn E Street Band werden verder nieuwe songs als Tenth Avenue Freeze-Out, She’s The One, Born To Run, Backstreets en Jungleland gespeeld. Met nummers als Rosalita (Come Out Tonight) en Kitty’s Back werden ook de eerdere albums aangedaan. Het laatste deel van het toegift bestond uit twee covers, Quartet To Three van Gary U.S. Bonds en Carol van Chuck Berry.

Als toegift werd ook For You gespeeld, een nummer waarop hij zichzelf op piano begeleidde. In oktober 2002, toen Springsteen tijdens The Rising-tour in Ahoy in Rotterdam, speelde, zette hij hetzelfde nummer weer op de setlist. Als korte introductie vertelde hij: “First time we left the States we did four shows in Europe, one was in Amsterdam. Pretty memorable. Everybody was really scared. This is for anybody who is as old as me…. not many here.”

In de recensies werd vol bewondering gesproken over de lengte van het concertdebuut in Amsterdam. Toch was het met twee uur en een kwartier een naar latere Springsteen-maatstaven relatief kort optreden. Er was verder veel lof voor de manier waarop de zanger de songs verpersoonlijkte. ‘Springsteens eerste kracht ligt daarbij in de wijze waarop hij zijn teksten acteert’, stelde Elly de Waard in de Volkskrant. ‘Een optreden van het fenomeen Springsteen is een verbijsterende gebeurtenis’, vond het Nieuwsblad van het Noorden.
Als OOR-journalist Tom Engelshoven de zanger in 1998 interviewt, staat het eerste Nederlandse optreden hem nog helder voor ogen. “Voor het interview liet ik foto’s zien die mijn vriend tijdens die show had gemaakt. Hij vertelde dat hij die wijde broek alleen in Amsterdam en in Zweden had gedragen, daarna nooit meer. Maar hij wist het nog precies! De show in Amsterdam was volgens hem een goeie.”

Het optreden in Amsterdam maakte deel uit van een heel korte Europese tournee. Naast twee optredens in de Hammersmith Odeon in Londen werd alleen de Zweedse hoofdstad Stockholm aangedaan. Het maakte duidelijk dat Nederland al van het begin af aan belangrijk was voor The Boss.

 

 

Deel deze pagina:
Bekijk ook