Spotlight
In Memoriam 2022

Welke bekende artiesten en muzikanten ontvielen ons in het jaar 2022?

Calvin Simon: 6 januari

79: Als tiener maakte Calvin Simon al deel uit van het zanggroepje The Parliaments, dat geleid werd door George Clinton. Het bleek het fundament te zijn voor een muzikaal imperium met daarin o.a. de funkbands Parliament en Funkadelic, groepen waar hij ook lid van was. In zijn latere jaren wijdde Calvin Simon zich aan gospelmuziek.

Michael Lang: 8 januari

77: Manager en concertorganisator Michael Lang was een van de organisatoren van het legendarische Woodstock festival dat in augustus 1969 plaatvond. In de film van het festival was hij ook in veel scenes te zien. Lang was ook betrokken bij de jubileumedities van 1994 en 1999. Een poging om een vierde versie van het evenement op te zetten in 2019 strandde.

Burke Shelley: 10 januari

71: De Welshman John Burke Shelley was de zanger en bassist van de hardrockband Budgie die in de jaren 70 een reeks invloedrijke albums afleverde. Het trio inspireerde rond 1980 een hele reeks jonge Britse metal bands. De band werd ook zeer bewonderd door Metallica, dat de Budgie-nummers Breadfan en Crash Course In Brain Surgery coverde.

Ronnie Spector: 12 januari

78: Veronica Yvette Bennett, zoals ze oorspronkelijk heette, was een van de zangeressen van het damestrio The Ronettes. Ze was te horen in songs als Be My Baby , Baby, I Love You en Walking In The Rain. De songs werden geproduceerd door Phil Spector, waarmee ze van 1968 tot 1972 getrouwd was. Na het einde van de groep ging Ronnie Spector solo, terwijl ze daarnaast samenwerkte met Eddie Money en Joey Ramone. Vanwege haar opvallende verschijning was ze een van de stijliconen van de jaren zestig.

Meat Loaf: 20 januari

74: Michael Lee Aday was een acteur en een zanger met als handelsmerk een krachtig en theatraal geluid. Hij had al een heel muzikaal leven achter de rug toen de wereld hem eind jaren zeventig leerde kennen als Meat Loaf. Het album Bat Out Of Hell werd een immens succes, mede dankzij de wereldhit Paradise By The Dashboard Light en de daarbij behorende videoclip. Hij bleef ook daarna albums maken, met en zonder zijn muzikale mentor Jim Steinman. In 1993 scoorde hij een nieuwe hit met I’d Do Anything For Love. Meat Loaf overleed na jaren waarin hij kwakkelde met zijn gezondheid.

Don Wilson: 22 januari

88: Don Wilson was gitarist van The Ventures, een Amerikaanse band die vooral in de jaren zestig in eigen land bekend werd met instrumentale gitaarmuziek in de stijl van de Britse Shadows.

Syl Johnson: 6 februari

85: Sylvester Johnson, geboren als Sylvester Thompson, was een Amerikaanse soul en blues zanger, muzikant en componist die tegen alle verwachtingen in nooit doorbrak. Zijn werk werd echter alsnog ontdek door hiphoppers, die songs als Different Strokes en Is It Because I'm Black sampelden. Samen met een compilatie van zijn werk en een documentaire over zijn leven leidde dat alsnog voor waardering van zijn muziek.

Betty Davis: 9 februari

77: Betty Gray Mabry werd na haar huwelijk met jazzmuzikant Miles Davis bekend als Betty Davis. Hoewel de relatie kortstondig was, had ze wel een grote invloed op de manier waarop de trompettist zich openstelde voor nieuwe muzikale invloeden. In de jaren zeventig bracht ze een aantal albums uit vol sensuele funk die destijds onbegrepen werden, maar de laatste jaren wel de verdiende waardering kregen. Betty Davis raakte echter teleurgesteld in de muziekindustrie en sleet een groot deel van haar leven in de anonimiteit.

Ian McDonald: 9 februari

75: Ian McDonald was een Britse multi-instrumentalist die vooral bekend werd als lid van de rock bands King Crimson en Foreigner. Als o.a. saxofonist, gitarist en toetsenist was hij ook een veelgevraagd sessiemuzikant.

Gary Brooker: 19 februari

76: De naam van Gary Brooker zal voor altijd verbonden blijven aan het betoverende A Whiter Shade Of Pale, de hit uit 1967 die gedragen wordt door zijn stem en toetsenspel. Hoewel hij dus vooral bekend werd als de leider van Procol Harum, werkte hij in zijn lange loopbaan met andere grootheden als Eric Clapton, George Harrison, Ringo Starr, Bill Wyman en Alan Parsons.

Sam Henry: 20 februari

65: Sam Henry was drummer in verschillende bands, maar veruit de belangrijkste daarvan was the Wipers. De groep rond zanger-gitarist Greg Sage ontstond halverwege de jaren 70 in Portland, Oregon en was van grote invloed op de punkscene in Amerika.

Mark Lanegan: 22 februari

57: Mark William Lanegan werd bekend als zanger met het doorleefde stemgeluid van the Screaming Trees, een van de vroege grunge bands. Hij was later betrokken bij Queens Of The Stone Age en The Gutter Twins. Lanegan maakte daarnaast duetplaten met zangeres Isobel Campbell. In zijn autobiografie Devil In A Coma (2021) schreef hij openhartig over zijn worsteling met de drugs.

Timmy Thomas: 11 maart

77: Timothy Earle Thomas kon terugkijken op een lange en vruchtbare loopbaan waarin hij als zanger, songschrijver, muzikant en componist een grote stempel zette op de Amerikaanse soul en rhythm-‘n-blues. Toch zal hij vooral herinnerd worden dankzij die ene hit uit 1972: het smachtende Why Can’t We Live Together. 

Bert Ruiter: 24 maart

75: Bassist Bert Ruiter maakte in de jaren zeventig deel uit van de klassieke bezetting van Focus, de band rond gitarist Jan Akkerman en fluitist/toetsenist Thijs van Leer. Na het einde van die groep voegde hij zich bij Earth & Fire en was dan ook te horen op de grote hit Weekend. Bert Ruiter was ook de levenspartner van zangeres Jerney Kaagman.

Taylor Hawkins: 25 maart

50: De wereld reageerde geschokt toen Taylor Hawkins volkomen onverwacht overleed tijdens een tournee van zijn band Foo Fighters door Zuid-Amerika. Hij maakte naam als drummer bij Sas Jordan en Alanis Morissette, waarna hij in 1997 lid werd van Foo Fighters. Samen met zanger-gitarist Dave Grohl werd hij gezien als de spil van de band. Taylor Hawkins was niet alleen een begaafde en energieke drummer, tijdens de concerten stal hij ook vaak de show met de door hem gezongen Queen-covers.

Bobby Rydell: 5 april

79: Robert Louis Ridarelli, zoals hij in werkelijkheid heette, was een Amerikaanse acteur, zanger en tienerster die vooral begin jaren zestig heel populair was. Zijn grootste hits waren Wild One en Volare.

Chris Bailey: 9 april

65: Chris Bailey was zanger en het enige constante bandlid van de invloedrijke Australische punkband The Saints, die met de single I’m Stranded een klassieker in het genre afleverde.

Re Styles: 17 april

72: Zangeres Shirley Marie Macleod, zoals ze op 30 maart 1950 in Middelburg ter wereld kwam, was met haar extravagante act een belangrijke factor in het theatrale succesverhaal van de Amerikaanse rockband The Tubes. De act van de groep sloeg vooral enorm aan in de jaren 70. Hun cult-hit: White Punks On Dope, later gecoverd door Nina Hagen.

Andrew Woolfolk: 20 april

71: Andrew Paul Woolfolk II speelde van 1973 tot 1985 bij Earth, Wind & Fire, de absolute toptijd van de Amerikaanse soulband. De saxofonist werkte daarnaast met artiesten en bands als Deniece Williams, Stanley Turrentine, Phil Collins, Philip Bailey en Level 42.

Jan Rot: 22 april

64: Jan Rot was een veelzijdig mens. Hij was zanger, componist, tekstdichter, presentator en columnist. Hij had vooral veel succes met zijn vertalingen van zowel popsongs als klassieke werken. Zijn werk werd opgenomen door o.a. Vreemde Kostgangers, Di-rect, Boudewijn de Groot en Rob de Nijs. In 2021 werd bekendgemaakt dat hij aan kanker leed, een thema waarin hij openhartig over sprak en zong in zijn laatste en alom als ontroerend ervaren theatertournee.

Arno: 23 april

72: Arnold Charles Ernest Hintjens, zoals hij op 21 mei 1949 geboren werd, was een van de meest populaire popzangers die België voortbracht. Hij werd in de jaren 80 bekend als de frontman van de populaire band TC Matic. Na het einde daarvan ging hij als Arno verder, waarbij zijn doorleefde werk steevast in brede kring omarmd werd.

Henny Vrienten: 25 april

73: Henny Vrienten had al een heel muzikaal leven achter de rug, onder anderen als begeleider van Boudewijn de Groot, toen hij begin jaren 80 doorbrak met Doe Maar. De Nederlandstalige pop- en ska-band veroorzaakte Beatles-achtige taferelen in de Hollandse polder. De hysterie die Doe Maar omgaf was ook de reden om er weer mee te stoppen, al volgden later wel verschillende reünies. In de latere decennia ontpopte Henny Vrienten zich tot een productieve componist, o.a. van filmmuziek. In zijn laatste jaren was hij vooral actief met Vreemde Kostgangers, de supergroep waarvan ook George Kooymans en Boudewijn de Groot deel uitmaakten. Henny Vrienten overleed aan kanker.

Klaus Schulze: 26 april

74: Toetsenist Klaus Schulze was een van de boegbeelden van de zogenaamde krautrock: de Duitse elektronische muziek zoals die vooral in de jaren 70 van de vorige eeuw floreerde. Hij was aanvankelijk lid van bands als Tangerine Dream, Ash Ra Tempel en Cosmic Jokers, maar koos uiteindelijk voor een vruchtbare solocarrière waarmee hij zo’n 60 albums naliet. 

Naomi Judd: 30 april

76: Naomi Judd vormde samen met haar dochter Wynonna een country-duo dat vooral in de jaren tachtig heel succesvol was. Ze scoorden in 1984 een hit met Why Not Me. 

Ray Fenwick: 30 april

75: Ray Fenwick was een Britse gitarist die in zijn lange loopbaan vooral veel sessiewerk deed. Zo was hij betrokken bij de Spencer Davis Group en was hij lid van de Ian Gillan Band. Hij had daarnaast een nauwe band met Nederland. Hij was o.a. lid van de Tee-Set afsplitsing After Tea en werkte met Jan Akkerman.

Ricky Gardiner: 13 mei

73: De Schotse gitarist Ricky Gardiner maakte aanvankelijk naam met zijn eigen progressieve rockband Beggars Opera. Hij ontwikkelde zich ook tot een sessiemuzikant en was o.a. te horen op Lust For Life van Iggy Pop en Low van David Bowie. Samen met Pop schreef hij ook het nummer the Passenger.

Vangelis: 17 mei

79: De Griekse toetsenist Evangelos Odysseas Papathanassiou alias Vangelis had in eerste instantie succes met de band Aphrodite’s Child, met Demis Roussos als zanger. Het gezelschap scoorde een hit met Rain And Tears en leverde met de dubbel-lp 666 in 1972 een ware cultklassieker af. In de jaren 70 ontpopte Vangelis zich op eigen kracht tot een synthesizerpionier. Hij bracht een lange reeks soloplaten uit, maar had het meest succes met  de sfeervolle klanken die hij produceerde voor films als Chariots Of Fire, Blade Runner, 1492: Conquest of Paradise en Alexander. De muzikant maakte ook enkele albums met Yes-zanger Jon Anderson, waarmee hij hits scoorde als State Of Independence en I’ll Find My Way Home.

Bob Neuwirth: 18 mei

82: Bob Neuwirth was een Amerikaanse singer-songwriter. Hij was daarnaast een vertrouweling en roadmanager van Bob Dylan. Bob Neuwirth was daarnaast de co-auteur van Mercedes Benz, een nummer dat Janis Joplin drie dagen voor haar dood opnam en dat postuum uitgebracht werd.  

Alan White: 26 mei

72: Alan White nam in 1972 in Yes de drumstokjes over van Bill Bruford. Hij bleef lid van de band tot zijn dood. De slagwerker was daarmee, na de dood van bassist Chris Squire in 2015, de muzikant met de langste historie met de progressieve rockband. Alan White werkte daarnaast als sessiekracht met o.a. Ginger Baker, George Harrison, Gary Wright, Donovan en Joe Cocker.

Andy Fletcher: 26 mei

60: Andy Fletcher was toetsenist en een van de oorspronkelijke leden van Depeche Mode. Zijn daadwerkelijke artistieke bijdrage aan de band was wel eens onderwerp van discussie, maar zelf omschreef hij zijn rol in de band als de ‘lijm die alles bij elkaar hield.’

Ronnie Hawkins: 29 mei

87: Ronnie Hawkins was een Amerikaans zanger die een groot deel van zijn loopbaan vanuit Canada werkte. Zijn begeleidingsband was een kweekvijver voor jong talent. De muzikanten doken later op in groepen als Crowbar, Janis Joplin’s Full Tilt Boogie Band, Skylark en natuurlijk… The Band!

Kelly Joe Phelps: 31 mei

62: Kelly Joe Phelps was een Amerikaanse zanger, componist en muzikant. Als bassist was hij aanvankelijk vooral betrokken bij jazzbands, maar later in zijn leven keerde hij steeds meer terug naar zijn muzikale jeugdliefde: de blues. Als een directe consequentie daarvan focuste hij zich vanaf dat moment vooral op de akoestische (slide)gitaar. 

Alec John Such: 4 juni

70: De bassist Alec John Such was een van de originele leden van de Amerikaanse rock band Bon Jovi. Hij speelde op de eerste vijf studioalbums van de band, voor zijn vertrek in 1994.

Jim Seals: 6 juni

79: Jim Seals was de helft van het Amerikaanse duo Seals & Crofts dat in de eerste helft van de jaren 70 succes had met een combinatie van folk en soft-rock. Een van hun representatieve hits was het zoete Summer Breeze uit 1972.

Julee Cruise: 9 juni

65: Julee Ann Cruise kon terugkijken op een lange en indrukwekkende zangcarrière. Toch zal de Amerikaanse zangeres, componiste en actrice door het grote publiek vooral herinnerd worden aan Falling, waarvan de instrumentale versie het themanummer was van de tv-serie Twin Peaks.

George Oostdijk: 11 juni

58: George Oostdijk was een bassist en deejay die lid was van o.a. Jack of Hearts, De Raggende Manne en de begeleidingsband van Outsiders-zanger Wally Tax. Als deejay draaide hij o.a. in Paradiso.

Manny Charlton: 5 juli

80: Manny Charlton was van 1968 tot 1990 gitarist van de bekende Schotse hardrockband Nazareth, bekend van o.a. het album Hair Of the Dog uit 1975 en de daarvan afkomstige hit Love Hurts.

Paul Ryder: 15 juli

58: Paul Ryder was de bassist en een van de oorspronkelijke bandleden van de Happy Mondays. Zijn broer Shaun is de zanger. Happy Mondays was een van de bands die in de jaren 80 en begin jaren 90 Manchester in muzikaal opzicht op de kaart zette.

Judith Durham: 5 augustus

79: Judith Durham was de zangeres van de Australische folk band The Seekers. De groep was in de jaren zestig vooral in Australië, Amerika en Engeland razend populair. Grote hits van The Seekers waren I’ll Never Find Another You, A World Of Our Own, Georgy Girl en The Carnival Is Over. Haar populariteit werd nog eens benadrukt met de staatsbegrafenis die ze in haar eigen land kreeg.

Olivia Newton-John: 8 augustus

73: Olivia Newton-John was een Brits-Australische zangeres en actrice, waarvan de naam wel altijd verbonden zal blijven aan het monstersucces van Grease. De muziekfilm trok in 1978 wereldwijd miljoenen jongeren naar de bioscoop. Ze speelde zelf een van de hoofdrollen, naast haar tegenspeler John Travolta. Olivia Newton-John leverde ook een belangrijke bijdrage aan de soundtrack van de film, met o.a. Hopelessly Devoted To You. Voor en na Grease had ze echter ook veel hits; ze was een van de succesvolste zangeressen van de jaren 70 en 80. Ze overleed aan kanker.

Lamont Dozier: 8 augustus

Lamont Dozier was lid van het legendarische componistentrio Holland-Dozier-Holland dat vooral in de jaren zestig een hele reeks hits en albumtracks componeerde voor Motown-artiesten als  Martha and The Vandellas, The Supremes, The Four Tops en The Isley Brothers. Later in zijn loopbaan schreef hij samen met Phil Collins ook het nummer Two Hearts.

Anton Fier: 14 september

66: De Amerikaanse drummer en producer Anton Fier was lid van o.a. Pere Ubu en The Feelies. Hij werkte daarnaast met o.a. Bill Laswell, Herbie Hancock, Jeff Buckley, Matthew Sweet, Laurie Anderson, Mick Jagger en Bob Mould.

Pharoah Sanders: 24 september

81: Ferrell Lee Sanders, zoals hij in werkelijkheid heette, gold als een van de belangrijkste saxofonisten van de jazz. De Amerikaan was samen met collega’s als Albert Ayler, Alice en John Coltrane en Ornette Coleman een van de boegbeelden van de free en spiritual jazz. Hij bleef tot op hoge leeftijd platen maken. Zijn in 2020 uitgebrachte album Floating Points werd zelfs onthaald als een van de beste jazzalbums van het jaar.

Coolio: 28 september

59: Artis Leon Ivey Jr. zoals hij in werkelijkheid heette, brak in de jaren 90 door als rapper Coolio. Hij bracht een aantal succesvolle albums uit en scoorde een wereldhit met Gangsta’s Paradise. De single werd onderscheiden met een Grammy. Hij ontwikkelde later ook zijn culinaire kant en bracht zelfs een kookboek uit. Coolio overleed aan een hartaanval.

Loretta Lynn: 4 oktober

90: Loretta Lynn was een van de meest succesvolle zangeressen die de country ooit heeft voortgebracht. Ze toerde 57 jaar, tot haar gezondheid het niet langer toeliet. In haar lange loopbaan scoorde ze vooral in Amerika hits met songs als You Ain’t Woman Enough (To Take My Man), Don’t Come Home A-Drinkin’ (With Lovin’ On Your Mind), Fist City en Coal Miner’s Daughter. In de Jaren 70 baarde ze opzien met het nummer The Pill, waarmee ze regelrecht inging tegen de behoudende mores in de Amerikaanse countrywereld. Ze bleef haar hele leven een uitgesproken en productieve artieste.

Robert Gordon: 18 oktober

75: Robert Gordon was een zanger en acteur die sterk beïnvloed was door de rock-‘n-roll stijl van Elvis Presley, Gene Vincent en Eddie Cochran. Hij had vooral in de jaren 70 succes onder eigen naam, maar werkte ook samen met de gitaristen Link Wray en Chris Spedding.

Jerry Lee Lewis: 28 oktober

87: Jerry Lee Lewis was een van de laatste nog levende leden van de gouden rock-‘n-roll generatie uit de jaren 50. Net als Elvis Presley, Johnny Cash, Carl Perkins en Roy Orbison kwam hij voort uit de stal van de Sun Studio in Memphis. Hij schreef geschiedenis met karakteristieke songs als Whole Lotta Shakin’ Goin’ On en Great Balls Of Fire. Toen de rock-‘n-roll uit de gratie raakte, week hij met succes uit naar anders stijlen als gospel en – vooral – country. Zijn woeste levensstijl, veel drank, geweld en huwelijken, trok wel een forse wissel op zijn loopbaan. ‘The Killer’ bleef echter tot op hoge leeftijd optreden. Zijn dood werd met recht gezien als de afsluiting van een tijdperk.

D.H. Peligro: 28 oktober

63: Darren Eric Henley, artiestennaam D.H. Peligro, was de drummer van de Amerikaanse punkband The Dead Kennedys. In 1988 maakte hij ook kort deel uit van Red Hot Chili Peppers. Hij overleed thuis, als gevolg van een fatale valpartij.

Takeoff – Kirshnik Khari Ball: 1 november

28: Kirshnik Khari Ball werd bekend als Takeoff, een van de leden van het hip-hop trio Migos. De groep scoorde met name in Amerika hits met songs als MotorSport, Stir Fry en Walk It Talk It. Hij werd tweemaal genomineerd voor een Grammy. Takeoff werd in Houston, Texas doorgeschoten.

Mimi Parker: 5 november

55: Mimi Parker was de zangeres en drummer van de Amerikaanse band Low, die vanaf de jaren 90 veel indruk maakte met trage, minimalistische en verstilde gitaarmuziek. Er was vooral veel lof voor de samenzang van Parker met zanger, gitarist en echtgenoot Alan Sparhawk.

Carmelo La Bionda: 5 november

73: Carmelo vormde samen met broer Michelangelo de Italiaanse discogroep La Bionda. Na jarenlang als liedjesschrijvers in de marge te hebben gezeten, besloten ze zich in 1977 tot de disco muziek te wenden. Eerst nog onder het pseudonym D.D. Sound waarmee twee grote disco-hits gescoord werden (Disco Bass en Burning Love). In 1978 brachten de broers een album uit getiteld La Bionda. Hierop staat de wereldwijde hit One For You, One For Me. Carmelo overleed na een langdurige strijd tegen kanker.

Aaron Carter: 5 november

34: Zanger Aaron Carter, broer van Nick Carter van Backstreet Boys, groeide aan het begin van het nieuwe millennium uit tot een ware tienerster. Zijn albums Aaron’s Party en Oh Aaron haalden in Amerika de platinastatus. Hij was daarnaast te zien in tv-shows en musicals. Nadat zijn grote successen opgedroogd waren, haalde Aaron Carter vooral het nieuws met zijn turbulente levensstijl. Op 5 november werd hij thuis, in zijn badkuip, dood aangetroffen door zijn werkster.

Dan McCafferty: 8 november

76: Het was een zwaar jaar voor de fans van de Schotse hardrockband Nazareth. Eerder in 2022 overleed al gitarist Manny Charlton. Vier maanden later volgde zanger Dan McCafferty, die met zijn rasperige stemgeluid zo’n belangrijk aandeel had gehad in het succes van de groep. Hij was dan ook te horen was in de hit Love Hurts uit 1975.

Pierre Kartner: 8 november

87: Pierre Kartner, bij het publiek beter bekend als Vader Abraham, was een zeer productief zanger, componist en producer. Hij schreef liedjes voor zichzelf en voor artiesten als Corry en de Rekels, Ben Cramer, Jacques Herb en Sieneke. Zijn eigen grootste successen waren In ’t Kleine Café Aan De Haven en ’t Smurfenlied, die beiden vertaald werden en ook internationaal enorm aansloegen.

Gal Costa: 9 november

77: Maria da Graça Costa Penna Burgos was een van de meest populaire zangeressen die Brazilië heeft voortgebracht. Ze werd in de jaren zestig en zeventig vooral het gezicht van de tropicalia: een mixstijl van Latin met pop, rock en psychedelica.

Nik Turner: 10 november

82: Nicholas Robert Turner had als zanger, componist, fluitist en saxofonist een belangrijk aandeel in het space rock geluid van de Britse formatie Hawkwind. Tijdens de optredens was hij vaak gekleed in kleurrijke gewaden die geïnspireerd waren op de Egyptische oudheid.

Chris Koerts: 10 november

74: Gitarist Chris Koerts was samen met zijn tweelingbroer Gerard lid van de Nederlandse formatie Earth & Fire, die in de jaren 70 hits scoorde met singles als Seasons, Ruby Is The One, Memories en Weekend.

Keith Levene: 11 november

65: Gitarist Keith Levene was een van de oorspronkelijke leden van de punkband The Clash. Hij werd echter vooral bekend dankzij PiL, de band die zanger John Lydon begon na het uiteenspatten van The Sex Pistols. Vooral zijn weerbarstige gitaarspel op het Metal Box album oogstte veel lof. Keith Levene gold als een van de invloedrijkste post-punk gitaristen. Hij overleed aan de complicaties van leverkanker.

Wilko Johnson: 21 november

75: In de jaren 70 groeide Wilko Johnson uit tot een geliefde gitarist, met name vanwege zijn spectaculaire staccato stijl zoals hij die etaleerde op de eerste albums van Dr. Feelgood. Hij verliet de Britse band in 1977 om onder eigen naam verder te gaan. In 2014 maakte hij een duo-plaat met The Who-zanger Roger Daltrey. Toen was al kanker bij Wilko Johnson vastgesteld. Aanvankelijk leek hij daarvan te herstellen, maar op 21 november overleed hij toch.

Irene Cara: 25 november

63: De Amerikaanse zangeres en actrice had een lange loopbaan, maar ze zal vooral herinnerd worden aan haar belangrijke bijdrage aan de succesfilm Fame uit 1980, waarvan ze o.a. het titelnummer zong. In 1983 scoorde ze opnieuw een grote hit met Flashdance… What A Feeling, afkomstig uit de film Flashdance.

Christine McVie: 30 november

79: Christine McVie maakte soloplaten en was in het begin van haar lange loopbaan ook bekend als de zangeres en pianist van de Britse blues band Chicken Shack. Ze vergaarde echter pas wereldroem toen ze lid werd van de band Fleetwood Mac. Ze was een tijdlang ook getrouwd met bassist John McVie. Christine McVie had met de nummers Say You Love Me en Over My Head een grote hand in het succes van het titelloze Fleetwood Mac album uit 1975. Het einde van haar relatie met John McVie was een van de thema’s die de toon zette van Rumours, het iconische album dat van Fleetwood Mac een wereld-act maakte. Na een lange afwezigheid maakte ze sinds 2014 weer deel uit van de band.

Manuel Göttsching: 4 december

70: Als gitarist van Ash Ra Temple ontpopte Manuel Göttsching zich tot een van de meest belangrijkste muzikanten van de zogenaamde krautrock: de Duitse experimentele muziek die van grote invloed was op de elektronische muziek zoals die de afgelopen 50 jaar gemaakt is.

Angelo Badalamenti: 11 december

85: De Amerikaanse componist, werkte samen met regisseur David Lynch aan de film Blue Velvet uit 1986 en werkte verder samen met Lynch aan de tv-serie Twin Peaks en de film Mulholland Drive in 2001. Voor de Pet Shop Boys regelde hij de orkestratie voor een aantal nummers en hij produceerde mid jaren negentig het album A Secret Life van Marianne Faithfull. Ook werkte hij met David Bowie en Orbital. 

Kim Simmonds: 13 december

75: Kim Simmonds was de zanger, gitarist en leider van Savoy Brown. Hoewel de band uit Londen afkomstig was, sloeg de mix van blues en rock vooral in Amerika aan. Hij was het enige bandlid dat sinds de jaren 60 van de vorige eeuw op alle albums van de groep te horen was.   

Martin Duffy: 18 december

55: Martin Duffy was toetsenist in de Britse bands Felt, Primal Scream en The Charlatans. Hij werkte daarnaast met o.a. Beth Orton, Paul Weller en Chemical Bothers. Martin Duffy stierf aan de gevolgen van een val in zijn huis in Brighton.  

Terry Hall: 19 december

63: Terry Hall was de zanger van the Specials, een band die samen met o.a. Madness, The Selecter en The Beat eind jaren 70 en begin jaren 80 verantwoordelijk waren voor de Ska-rage. Een van de grootste hits van de band was Ghost Town, dat geïnspireerd was op de sociale onrust in de grote Britse steden. Hall ging later verder met het even succesvolle Fun Boy Three, maar in latere jaren stond hij toch weer met een (deels) nieuwe versie van The Specials op de podia.  

Maxi Jazz: 23 december

65: Maxwell Fraser (Maxi Jazz) was een van de oprichters van de Britse band Faithless. In 1995 ontmoette hij Rollo Armstrong en richtte samen met Jamie Catto en Sister Bliss Faithless op. Eind jaren negentig en begin jaren 2000 werden ze een van de grootste namen in de elektronische dansmuziek en creëerden ze wereldwijd populaire danshits zoals Insomnia, God Is a DJ en We Come 1. 

Deel deze pagina:
Bekijk ook