Spotlight
Nederlandse artiesten eren Fugees-klassiekers in het Concertgebouw

“Nee,” zei de Nederlandse hiphop-pionier Maikal X in aanloop naar het concert Classic Hiphop: Tribute To The Fugees in het Amsterdamse Concertgebouw. “We gaan de Fugees niet nadoen. We brengen ze een eerbetoon.”

 

De rapper, dancehall-artiest en reggaezanger, naast zijn solocarrière onder meer bekend van hiphopgroepen als Postmen, Amo Lab en collectief Committee Gunmen uit de jaren 90, zat voorafgaand aan het drukbezochte concert in Concertgebouw, in een panelgeprek met diverse muziekkenners. In de Spiegelzaal werd de enorme impact besproken van de 30 jaar geleden opgerichte rapgroep uit New Jersey - bestaande uit Wyclef Jean, zijn neef Pras Michel, en de baanbrekende MC en zangeres Lauryn Hill.

Maikal X, ook bekend als Rollarocka en Shyrock, kon de impact van Fugees vanuit een uniek perspectief duiden. Hij is een veelzijdige rapper en zanger die al vanaf jaren 80 met de prille Nederlandse rapscene meegroeide. Maikal X was betrokken bij spraakmakende, invloedrijke acts in de Nederlandse popgeschiedenis die - net als de leden van Fugees - hiphop-invloeden, dj-cultuur en digitale producties mengden met livemuziek, instrumenten en elementen uit genres als rock, funk en reggae – zoals Urban Dance Squad, Gotcha! en het rond dezelfde tijd als Fugees zeer populaire Postmen.

En Fugees was een rapgroep die, net als Postmen in Nederland eind jaren 90, op plekken en festivalpodia stond waar hiphopacts tot dat moment niet of nauwelijks geboekt werden. Beide acts waren sociaal betrokken, kritisch, muzikaal en inhoudelijk stevig geworteld in een diepe Caribische muziekgeschiedenis, en vertolkten hun rapverses in combinatie met live gespeelde instrumenten en gloedvolle reggaezang.

Maikal X noemde de populaire Nigeriaanse superster Burna Boy en zijn afro fusion-oeuvre, als voorbeeld van een extreem succesvolle huidige act die met zijn wereldwijde succes, pan-Afrikaanse thematiek en internationale popsound, in de voetsporen van Fugees is getreden.

In de Classic Hiphop-concerten in het Concertgebouw in Amsterdam, betuigen artiesten uit de Nederlandse hiphop- en bredere muziekscene, hun eer aan belangrijke hiphopgroepen die de geschiedenis van het genre kleur en impuls hebben gegeven.

In dezelfde reeks vonden in de statige grote zaal van het Concertgebouw eerder ook tribute-avonden plaats aan klassieke rap-acts als Jazzmatazz, N.W.A. en A Tribe Called Quest. De Nederlandse artiesten voeren tijdens deze traditioneel strak uitverkochte avonden, favoriete en tijdloze nummers op uit het oeuvre van de klassieke acts, onder begeleiding van het in de nationale hiphopscene gewortelde orkest Re:Freshed Orchestra.

Tijdens het eerbetoon aan Fugees - dat als groep maar twee platen uitbracht, waaronder de muzikale en commerciële gamechanger The Score uit 1996 - selecteerden de artiesten voor hun tribute-avond een sterke selectie muzikale klassiekers – niet alleen uit de discografie van Fugees zelf, maar ook met veel krakers uit de solo-oeuvres die de leden apart opbouwden nadat de groep kort na het grote succes van The Score uiteenging.

“Y’all having a good time,” vroeg Pink Oculus, een van de sterperformers van de avond, aan het publiek. “Ja, wij ook,” vervolgde ze met een glimlach nadat het publiek op haar vraag in applaus uitbarstte. Ze was een van de acts die overtuigend aantoonde hoe divers en urgent het oeuvre dat de Fugees-leden hebben opgebouwd, nog steeds is.

Ze imponeerde met een prachtige samenzangversie van Bob Marley-klassieker Turn Your Lights Down Low in duet met Maikal X, gebaseerd op de variant die Lauryn Hill eind jaren 90 zong op de compilatie Chant Down Babylon – een plaat waarop hiphopartiesten het oeuvre van Bob Marley opnieuw interpreteerden – en wereldhits Fu-Gee-La, Everything is Everything en Killing Me Softly. En vlamde in de solide uitvoering van stevige raptracks uit het Fugees-oeuvre als Vocab en Lost Ones - dat ze bracht samen met Kris Berry, Gin Dutch en Melodee en die de eerste staande ovatie van de avond opleverde. Uiteindelijk bleef het publiek in de klassieke concertzaal helemaal maar staan en swingen – dat paste beter bij de vaak stuwende en aanstekelijke tracks.

Andere hoogtepunten tijdens de orkestrale muzikale ode in het Concertgebouw, waren onder meer een indringende uitvoering van Lauryn Hill’s To Zion door ‘singer-soulwriter’ Rachell Melanie, ondersteund door Kris Berry; een bezielde Maikal X in onder meer 911 en No Woman, No Cry; een energieke uitvoering van solo-megahit Ghetto Supastar (That Is What You Are) van Pras door Nederlandstalige rapveteraan Kiddo Cee, Gin Dutch en Kris Berry, en de overdonderende uitsmijter Ready or Not.

Voor meer informatie over de tijdloze impact van de Fugees, klik hier 

Luister hier naar de podcast van Beats, Rhymes & Life over het oeuvre van de Fugees

 

Deel deze pagina:
Bekijk ook