Spotlight
Ten Sharp: de eeuwigheidswaarde van ‘You’

Het Nederlandse duo Ten Sharp scoorde in 1991 een Europese hit met het nummer You. Het staat prominent op de compilatie Their Ultimate Collection die onlangs uit is gekomen. Al hadden ze succes met andere songs, Ten Sharp zal toch altijd herinnerd worden dankzij dat ene liedje. Zanger Marcel Kapteijn en toetsenist Niels Hermes over de hit waar ze eigenlijk niet meer op gerekend hadden.

Het succes van You kende een lange aanloop. Zanger Marcel Kapteijn en toetsenist Niels Hermes speelden begin jaren tachtig in de rockband Streets. Onder die naam werd nog meegedaan aan de Grote Prijs van Nederland. Tegen de tijd dat platenmaatschappij Sony belangstelling voor de jonge band kreeg, werd de naam veranderd in Ten Sharp. Dit om verwarring met verschillende andere actieve Streets te voorkomen. Er volgde een periode waarin de groep veel optrad en er singles gemaakt werden, waarvan Japanese Lovesong in 1985 zowaar een hitje werd. De echte doorbraak waar Ten Sharp en Sony op hoopten, liet echter op zich wachten. Rond 1990 begon de band uit elkaar te vallen.

Mooie liedjes

“Ik was het muziekwereldje beu”, vertelt Marcel Kapteijn. “Half zes ‘s ochtends opstaan om ’s avonds op te treden in Nederland Muziekland, of Verziekland, zoals ik dat programma destijds noemde. Ik had het allemaal wel gezien. Live neigden we ook steeds maar naar de hardrock van onze vroege jaren. Ik had er geen zin meer in om als de stoere jongen op het podium te staan. Als ik iets samen met Niels op de piano deed, beviel mij dat veel meer. Mooie liedjes, daar hield ik van.”

Niels Hermes, voorbestemd om als biologiedocent voor de klas te staan, wilde de muziek toch nog een kans geven. “Ik besloot toen om liedjes te gaan schrijven, alleen vanaf nu voor anderen. Werken in de warmte en veiligheid van een studio. Ik zag dat wel zitten. De muziek nam ik voor mijn rekening. Ten Sharp-bassist Ton Groen tekende voor de teksten, iets wat hij al eerder bij Ten Sharp had gedaan. De eerste liedjes die toen geschreven waren, waaronder ook ‘You’, werden uiteindelijk als demo ingezongen door Marcel. Zijn stem spookte eigenlijk al tijdens het maken van de liedjes door m’n hoofd.”

Volwaardige clip

De demo kwam onder andere terecht bij platenmaatschappij Sony. “Zij zagen de demo wel zitten”, vertelt Niels Hermes. “Hij moest alleen wel ongeveer blijven zoals hij was, wat betekende dat we Marcel moesten overhalen om ook de definitieve versie in te zingen. Zo gingen we toch weer verder met Ten Sharp, terwijl we eigenlijk al gestopt waren. Het werd een hit, eerst in Nederland. We hebben toen zelf een clip laten maken. Heel grappig, in de Monty Python sfeer. Het viel niet bij iedereen in goede aarde. You werd vervolgens een internationale prioriteit, waarbij het de bedoeling werd dat het overal in Europa in de Top 10 moest komen.”

Zo was er opeens toch het budget voor een volwaardige video. De beelden van de muzikanten werden afgewisseld met impressies van twee knappe stellen die een goed leven onder de mediterrane zon hadden. Alles in smaakvol zwart-wit. “Het had de allure van een Martini-reclame”, glimlacht de zanger. “Mij is later vaker gevraagd hoe het was om met van die mooie vrouwen op zo’n jacht te zitten. Ik ben er niet eens in de buurt geweest. Alles is met Italiaanse modellen opgenomen.” Niels Hermes knikt. “De clip heeft ons wel veel goeds gedaan. Alles zag er allemaal heel chique uit. Het gaf goed weer waar wij muzikaal voor stonden.”

Virgin Megastore

You haalde in 10 Europese landen de top 10, met nummer 1-noteringen in Frankrijk, Noorwegen, en Zweden. In Nederland reikte de single tot een derde plaats in de Top 40. Overal moest de single gepromoot worden, zoals dus ook in Frankrijk. “Ons werd zelfs verteld dat ze de doorbraak van de single daar zelfs afremden”, weet Niels Hermes nog goed. “Ze wisten dat het toch wel op de eerste plaats zou komen. Door het wat te rekken, zouden ze nog meer plaatjes verkopen en er nog meer exposure uit halen.”

Marcel Kapteijn: “We zijn een keer meegenomen naar de Virgin Megastore aan de Champs-Élysées. We konden onze single aanvankelijk nergens in de bakken vinden, tot iemand ons naar een muur wees. Een enorme wand in die winkel met alleen maar Ten Sharp platen. In het midden van de zaak stond zo’n paal waar je ons nummer met een koptelefoon kon beluisteren. Er stond een rij mensen te wachten tot ze aan de buurt waren. Wij zijn op hen afgelopen. ‘Dat zijn wij!’ Ze wenkten alleen maar: achteraan aansluiten, haha!”

Prins Albert

Al het succes werd ondergaan met een typische Noord-Hollandse nuchterheid. “We kregen op een bepaald moment een uitnodiging van Prins Albert voor een feestje in Monte Carlo”, vertelt Marcel Kapteijn. “We stonden op 1 in Frankrijk en hij wilde ons er kennelijk bij hebben. Er zouden ook sterren als Barbra Streisand en Don Johnson komen. We hebben nee gezegd. Het was wel de bedoeling dat we in smoking kwamen en daar had ik geen zin in.”

De band kreeg in 1992 de Conamus Exportprijs voor het debuutalbum Under The Waterline. Nieuwe hits volgden, al zat er geen nieuwe You tussen. Halverwege de jaren negentig speelde Ten Sharp wel met veel succes op het Parkpop festival in Den Haag, op het World Liberty Concert in Arnhem en tijdens de Uitmarkt in Amsterdam. Het werd daarna steeds rustiger rond de band. Ten Sharp werd nooit opgeheven, maar nieuwe muziek werd er uiteindelijk niet meer gemaakt. Wel traden de twee heel af en toe op in tv-shows, zoals onlangs nog in Duitsland. En altijd moest You weer gespeeld worden.

Trouwadvertentie

“Zo’n enorme hit is in zekere zin een juk”, vertelt Niels Hermes. “Het is iets dat zich nooit zal herhalen. Dat wisten we meteen. Toch overheerst de trots. We hebben ons natuurlijk vaak afgevraagd waarom juist dit nummer zo enorm aansloeg. Ik denk dat heel veel mensen er iets in herkennen. We sloegen ooit een Telegraaf open en zagen daar een rouw en een trouwadvertentie, waarboven allebei een citaat uit You stond. Het nummer doet kennelijk iets met mensen op zowel een verdrietig als op een mooi moment. Het is voor mij eigenlijk heel moeilijk om nog objectief naar het nummer te luisteren. De clip, het succes, de Exportprijs en al die uiteenlopende reacties zijn allemaal in de poriën van het nummer gekropen.”

Zijn collega Marcel Kapteijn valt hem bij. “De ouders van een vriend van mijn zoon hebben een regel uit You aan de binnenkant van hun trouwring gegraveerd: ‘You are always on my mind.’ Ik ben een keer langsgegaan om het nummer voor hen te zingen. Tranen met tuiten. Prachtig. Een ding staat voor mij vast: al zijn wij er niet meer en is Ten Sharp allang vergeten, dit nummer zal er altijd zijn. You gaat nooit meer weg.”

Deel deze pagina:
Bekijk ook