Spotlight
Robbie Williams en het Metropole Orkest

Robbie Williams viert het 25-jarige jubileum van zijn solocarrière met XXV, een album waarop hij zijn bekendste nummers uitvoert met het Nederlandse Metropole Orkest. In de vorm van Lost bevat het ook een nieuwe compositie. Het orkestrale jasje zit de Britse zanger als gegoten.

In een recent interview grapte het voormalige Take That-tieneridool dat hij in zee was gegaan met het Metropole Orkest omdat het gezelschap zo ‘goedkoop’ was. Een kwinkslag die de Britse zanger op het lijf geschreven is. Hoe duur of betaalbaar het Metropole Orkest in werkelijkheid ook is, de kwaliteit van het orkest is boven alle twijfel verheven. Sinds de oprichting in 1945 leverde het bijdragen aan talloze radio en tv-programma’s. Het orkest werkte daarnaast met grote artiesten uit de jazz, klassieke muziek en de pop. Ella Fitzgerald, Dizzy Gillespie, Elvis Costello, Barry Hay, Bono, Al Jarreau, Brian Eno en Tori Amos, om er maar een paar te noemen.

En nu dus met Robbie Williams. De Britse zanger had in 2001 met zijn plaat Swing When You’re Winning al bewezen dat zijn stem uitstekend gedijt tegen de achtergrond van een opengetrokken blik blazers en strijkers. Hij had er het vocale bereik voor, de jongensachtige charme en het subtiele gevoel voor ironie die ervoor zorgen dat zo’n project niet vastloopt in bombast. Alleen zong hij op die plaat vooral nummers uit de tijd van crooners als Frank Sinatra en Dean Martin.

Op XXV staat zijn eigen werk centraal. De titel verwijst naar het aantal jaren dat verstreken is sinds zijn solodebuut Life Thru A Lens verscheen. Het was met hits als Lazy Days, Angels en Let Me Entertain You een instant succes. Nog altijd staat het te boek als het best verkopende album van Robbie Williams, waarmee hij in een klap bewees dat er leven na Take That was. De songs staan ook op XXV, in een nieuw arrangement van Metropole-dirigent James Buckley, Steve Sidwell en Robbie’s vaste schrijfpartner Guy Chambers. Al gelijk bij de openingssong Let Me Entertain You is te horen hoe goed de combinatie uitpakt. Robbie Williams zingt voluit, ondersteund door een heerlijke koortje, terwijl de weelderige orkestpartijen hem als gegoten zitten.

Zoals de begeleiding er ook voor zorgt dat Come Undone nog meer indruk maakt dan normaal. Een prachtig nummer, met een openhartige tekst waarin hij zichzelf binnenstebuiten keert. Robbie Williams op z’n best. Een ander hoogtepunt in Millennium, vooral dankzij het schetterende James Bond-achtige koper dat opduikt. En een nummer als Angels is natuurlijk gemaakt om ingepakt te worden door een stel strijkers. Hetzelfde geld voor Robbie Williams-pareltjes als Rock DJ, She’s The One en The Road To Mandaley. Zoals het ook erg leuk is om Kids weer over de vloer te krijgen. Robbie Williams nam het ruim 20 jaar geleden op als duet met Kylie Minogue voor het al genoemde Swing When You’re Winning album. De nieuwe versie, opnieuw gezongen met de Australische zangeres, laat horen dat de oude chemie er nog altijd is.

XXV bevat ook een nieuwe song: Lost, een liedje waarin hij terugblikt op zijn roekeloze jeugdjaren. Een sterk nummer dat zich moeiteloos handhaaft tussen de klassiekers. De luxe versie van het album bevat liefst 11 extra tracks, waaronder nog eens drie nieuwe nummers. Een van de leukste is Disco Symphony, een ode aan lichtgevende dansvloer, waarin o.a. Michael Jackson, Donna Summer, Freddie Mercury en Barry White genoemd worden. Het nieuwe werk doen uitkijken naar een compleet nieuw regulier album van Robbie Williams. Zijn vorige, The Heavy Entertainment Show, dateert alweer van zes jaar geleden. De stem is er nog altijd, songschrijver Guy Chambers is alweer een tijdje terug. Waar wachten we op?

Tot die tijd is XXV heel aangenaam gezelschap.

XXV verscheen op 9 september digitaal, op vinyl, picture disc, cd, deluxe cd en… cassette.

Deel deze pagina:
Bekijk ook