Spotlight
30 videoclips uit de jaren 70

De komst van MTV op 1 augustus 1981 wordt nog steeds gezien als de geboorte van het muziekvideo tijdperk. Maar het idee om populaire muziek te koppelen aan bewegend beeld was niets nieuw.

De opkomst van de televisie in de jaren '50 maakte van popmuziek al snel een multimedia vorm. In TV programma’s als bijvoorbeeld The Ed Sullivan Show, Soul Train en American Bandstand ontwikkelde muzikanten een visuele stijl.

De zogenaamde muziekvideo kent zijn oorsprong in eenvoudig korte films die gemaakt werden ter promotie. Voor het nummer Paperback Writer schoten The Beatles een filmpje die ze stuurden naar Ed Sullivan. Meer muzikanten interesseerden zich voor het medium en steeds vaker verschenen er promotie-filmpjes. In de loop van de jaren zeventig ontstond de behoefte om die korte films (in Engeland gedoopt als pop-promo's) ergens te kunnen laten zien. TV stations begonnen deze steeds vaker tussen programma’s door uit te zenden en in discotheken werden ze op schermen vertoond. Het Engelse Top of The Pops en de Nederlandse afgeleide Top Pop boden vanaf begin jaren ’70 een podium op televisie waarbij clips werden getoond mits deze beschikbaar waren. En anders was er nog altijd Penny de Jager en haar showballet. Langzaam maar zeker evolueerde het promotiefilmpje zich naar korte filmpjes met een verhaal: de videoclip. De oorsprong daarvan lag in de vroege jaren ’70.  

 

John Lennon – Imagine (1971)

Lennon en Ono maakten ter promotie van het album Imagine een 81 minuten durende documentaire. Deze begint met een scene waarin het stel op hun landgoed Berkshire wandelen terwijl het piano intro van Imagine klinkt. Als Lennon begint te zingen zien we hem achter een vleugel en Ono doet de gordijnen open. De eerste minuten van de rockumentary dienen tegenwoordig als 'videoclip' voor het nummer Imagine..

Alice Cooper – Elected (1972)

Een van de eerste clips zoals we die later in de MTV dagen zouden tegenkomen, werd al in 1972 gemaakt. Alice Cooper bedacht een verhaallijn (waarbij hij op verkiezingscampagne gaat) en bracht de single met bijbehorende videoclip in september 1972 uit. Perfecte timing want twee maanden later vonden de Amerikaanse verkiezingen plaats die werden gewonnen door Richard Nixon..

David Bowie – Life On Mars (1973)

Het promotiefilmpje werd backstage geschoten door de legendarische fotograaf Mick Rock in de Earl’s Court’s rock tempel, op de middag vóór het Ziggy Stardust concert dat zou uitmonden in rellen. Deze videoclip van Bowie was zijn tijd al ver vooruit.

Rolling Stones – Angie (1973) video 1

Er werden maar liefst twee video's voor dit nummer geschoten. Waarom weet niemand.. Allebei opgenomen in dezelfde studio maar met een verschillende camera standpunt. En de heren kleedden zich speciaal om voor video twee..

Rolling Stones – Angie (1973) video 2

De tweede video..

Hall & Oates – She’s Gone (1973)

Hall & Oates werd gevraagd om het nummer te playbacken tijdens een TV show. Dat zagen de heren niet zitten en in plaats daarvan sleepten ze hun eigen meubels naar een TV studio in Philadelphia waar ze een clip opnamen. Het werd echter nooit uitgezonden. (Oates beweert dat hij deze versie op Youtube heeft gezet). Darryl Hall’s vriendin Sara Allen (van het liedje: “Sara Smile”) loopt af en toe door het beeld en dat doet ook de road manager van de band. Let ook even op Hall die van veraf op Bowie lijkt en Oates die zijn gitaar bespeelt met pinguin vinnen of zoiets. Het was 1973…

Pink Floyd - Money (1973)

Beelden bij elkaar gezet over verschillende manieren van gelden maken én uitgeven. In de video wordt ook getoond hoe Dark Side Of The Moon geperst werd. Het was trouwens de eerste hit die Floyd scoorde in Amerika.

Roger Glover - Love Is All (1975)

Deep Purple bassist Glover lied Ronnie James Dio het nummer inzingen. Gek genoeg alleen in de Benelux een hit. De geweldige tekenfilm-animatie, waarbij een kikker een groep dieren vermaakt die bijeen zijn gekomen voor een feestje, werd vooral tussen kinder TV programma’s getoond. Toen het begin jaren ’80 in Australie op MTV werd geprogrammeerd werd het prompt ook daar een succes.

Queen - Bohemian Rhapsody (1975)

Geinspireerd op de hoes van Queen II (de foto van het album ooit gemaakt door Mick Rock, en die kwamen we al eerder tegen) en tot stand gekomen omdat Queen het haatte om in Top of The Pops te playbacken..

Elton John & Kiki Dee - Don't Go Breaking My Heart (1976)

De in-de-studio-opname-video. Grote hit. Van Kike Dee na het succes weinig meer vernomen en Elton is niet heel goed in playbacken...

George Harrison - This Song (1976)

De oud Beatle schreef het liedje naar aanleiding van beschuldigingen en een rechtszaak over het nummer My Sweet Lord. Harrison zou dit hebben gekopieerd van He's So Fine van The Chiffons hetgeen 'bewezen' werd tijdens de rechtszaak. De videoclip is een humoristisch verslag hiervan met drummer Jim Keltner, Ronnie Wood en Harrison zelf in de hoofdrol. 

 

Bee Gees – Stayin’ Alive (1977)

Opgenomen in de MGM studio's op dezelfde plek waar de (geflopte) film Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band werd opgenomen. Eerder waren al 3 video's geschoten (Staying Alive, How Deep Is Your Love en Night Fever) die de film Saturday Night Fever moest promoten maar omdat Barry Gibb zijn baard er af had gehaald werden deze afgekeurd. Toen Barry zijn baard terug had laten groeien werden de video's opnieuw geschoten.

Kraftwerk – The Robots (1977)

De pioniers van de elektronische muziek deed óns vooral denken aan de Thunderbirds. Kijkje in de toekomst vanuit een jaren zeventig perspectief. De rode shirts en zwarte stropdassen worden nog steeds in een adem genoemd met de groep.

Giorgio Moroder - From Here To Eternity (1977)

Niet een prototype popster maar wel een belangrijke producer. Zijn I Feel Love productie (met Donna Summer in de hoofdrol) wordt nog altijd gezien als een van de meest invloedrijke nummers die elektronische dansmuziek heeft helpen ontstaan. Moroder was zijn tijd hiermee ver vooruit.

Wings – Mull Of Kintyre (1977) (Buiten-versie)

Twee versies, een studio versie en een buiten versie. Macca's ode aan het Schotse schiereilandje Kintyre, compleet met doedelzakken, kampvuur en akoestische gitaar. Deze kersthit was niet weg te slaan uit de Top 40. Het was de eerste single in Groot-Britannië die meer dan 2 miljoen keer verkocht. Een record dat 7 jaar later werd gebroken door de kerstsingle van Band Aid.

Wings – Mull Of Kintyre (1977) (Studio-versie)

..de binnen versie..

ABBA - Take a Chance On Me (1977)

Take a Chance verscheen na Dancing Queen en maakte van ABBA mondiale supersterren. Verwacht niet teveel speciale effecten al had dit ook maar zo een promo-filmpje voor IKEA kunnen zijn...

Het was het plezier dat de groep uitstraalde en het meesterlijk uitvoeren van een simpel idee. Met een liedje dat zó goed is, heb je niet meer nodig.

AC/DC - Rock 'N' Roll Damnation (1978)

De Aussies zette de trend voor de bandvideo-on-stage die later in de jaren 80 gemeengoed werd. Dat de band spektakel bood tijdens echte optredens was de boodschap. Bijna alle AC/DC video’s zijn on stage clips met Angus en Bon Scott (en later Brian Johnson) in de hoofdrol.

Meat Loaf - Paradise By The Dashboard Light (1978)

Om het nummer te promoten werd een clip bedacht die men s’ avonds laat, in de bioscoop, voor The Rocky Horror Picture Show voorstelling zou kunnen laten zien. Karla DeVito verving de echte zangeres van het nummer Ellen Foley en klassiek is het honkbalstuk in de clip tijdens de uitgebreide zoenpartij tussen Karla en de Meat.

Kate Bush – Wuthering Heights (1978)

Nooit eerder paste een video zo goed bij een nummer. De vloeiende dans -en groteske gezichtsuitdrukkingen van Kate Bush gingen perfect samen met de vocalen. Voor de video oefende Bush met de Engels actrice -en mime speelster Lindsay Kemp. Dit leidde tot een verbluffend expressieve choreografie waarin een combinatie van ballet, mime en theater te zien was. Regisseur MacMillan schoot iets te ver door met de visuele effecten maar met het vermenigvuldigen van het beeld van Bush en het benadrukken van haar bewegingen deed dat zeker geen pijn. Overigens werd er voor de Amerikaanse markt een andere video geschoten waarin Bush buiten te zien is in een rode jurk.

10CC - Dreadlock Holiday (1978)

Buiten scene's werden niet op Jamaica gedraaid maar gewoon in Zuid Engeland. Het nummer is gebaseerd op echte gebeurtenissen die Eric Stewart en zanger van de Moody Blues Justin Hayward hadden meegemaakt op Barbados. De locatie werd voor het liedje veranderd in Jamaica.

Bob Marley - Is This Love? (1978)

Opgenomen in Londen. Supermodel Naomi Campbell maakte op 7-jarige leeftijd haar debuut voor de camera's. (o.a. te zien op 2:05 minuten)

Blondie – Denis (1978)

De clip werd bij Top Pop soort van nagespeeld door de band zelf.. Debbie Harry in absolute topvorm...

Gerry Rafferty – Baker Street (1978)

De saxofonist Raphael Ravenscroft die het beroemde stuk blaast kreeg 27 pond voor zijn bijdrage. Later werd bekend dat hij het ook nog vals vond klinken. Ravenscroft zit niet in de video.

Village People – YMCA (1978)

Gezelligheid kent geen tijd. Op straat opgenomen met verbaasde blikken van omstanders. Verklede mannen die een dansje doen op een aanstekelijke deun. Een soort van Amerikaanse carnavalskraker.  Het werd een monsterhit!

Michael Jackson – Rock With You (1979)

Het was zijn 2e officiele clip en deze kostte slechts $ 3000,-. De nog in ‘normale staat’ verkerende Jackson liet hier al zien dat er veel stond te gebeuren, zowel op muzikaal –als op choreografisch gebied.

The Clash - London Calling (1979)

De Big Ben opent bijna als vanzelfsprekend de clip. De punkrockers staan op een boot ergens op de Theems (denken we). Band video zoals een band video zou moeten zijn.

Art Garfunkel - Bright Eyes (1979)

De single van de animatiefilm Waterschapsheuvel werd geschreven door Mike Batt. Het nummer start wanneer het konijn Hazel, hoofdpersoon in de film, bijna sterft nadat hij gewond is door het geweer van een boer. De videoclip droeg bij aan het succes van de film en vice versa. Het zou het enige grote solo-succes van Art Garfunkel zijn..

Boomtown Rats - I Don't Like Mondays (1979)

De videoclip van David Mallet liet de toekomst van de muziekvideo zien. Een uitvergroot beeld van bijna zombie-achtige schoolkinderen met slimme beeldovergangen naar een doodgewone woonkamer suggereerde iets als Coronation Street. ‘Mondays’ zou een paar jaar later veel op MTV te zien zijn. Geldof voorspelde in 1981 dat het videoformat de muziek zou overnemen. En dat had hij goed gezien. Videomaker Mallet werd een veelgevraagd regisseur…

The Police - Message In a Bottle (1979)

Opgenomen in de kleedkamer net voor een concert, althans dat is de suggestie die gewekt wordt. De energie van het liedje komt terug in de clip.

Pink Floyd – Another Brick In The Wall (1979)

In de opening van de video wordt de Londense skyline gefilmd vanaf Turnpike House in Islington en is zowel de St Lukes Church als de St Clements Church (de een met uitzicht op de speeltuin) duidelijk zichtbaar. Nadat de media het nummer had opgehemeld en er een opname voor Top of the Pops gemaakt moest worden, weigerde Islington Green's hoofd van de school Margaret Maden om toestemming te geven aan de kinderen die het lied inzongen om in de video of op Top of the Pops te verschijnen.

The Buggles - Video Killed The Radio Star (1979)

Ooit de eerste video gespeeld op het muziekkanaal MTV, twee jaar na release. De video kostte 50.000 dollar en werd in een dag opgenomen. Nogal wat namen in het clipje: Trevor Horn natuurlijk die een paar jaar later een belangrijk producer zou zijn. Geoff Downes (oud lid van Yes en toekomstig lid van Asia). Actrice Virginia Hey (de Warrior Woman in Mad Max 2) en Hans Zimmer, filmmuziek componist, (o.a. Rain Man, The Lion King, Gladiator) is vanaf 3:00 minuten te zien op de toetsen.

Deel deze pagina:
Opmerkingen
Meeste likes Nieuwste Oudste
Je hebt een woord gebruikt dat je niet mag gebruiken
Opmerking plaatsen
Er zijn momenteel nog geen comments geplaatst.
Meer opmerkingen tonen
Bekijk ook