Spotlight
Nieuwe Plaatjes

Wekelijks vind je op Legacy Of Music een overzicht van de nieuwste releases en heruitgaven uit binnen- en buitenland, waarvan we de belangrijkste voor je uitlichten. In deze aflevering de releases van de maand september.

Nieuw op 9 september
Ozzy Osbourne – Patient Number 9

Ozzy Osbourne mag er op recente foto’s uitzien alsof hij inderdaad iets onder de leden heeft, maar de voormalige Black Sabbath-zanger heeft er toch weer een nieuwe soloplaat uit weten te persen. Het is een wonder hoe vitaal hij nog altijd klinkt. Daar komt nog bij dat er bijdragen zijn van  o.a. Jeff Beck, Eric Clapton, Zakk Wylde, Mike McCready en zijn oude Black Sabbath-maatje Tony Iommi. En alsof dat nog niet genoeg is suggereert de onverbeterlijke patiënt dat hij ook weer op tournee gaat.

Robbie Williams & Metropole Orkest – XXV

Robbie Williams heeft altijd al iets van een ouderwetse crooner gehad. Het was een kant die hij al eens de vrije loop liet op het album Swing When You’re Winning uit 2001. De Britse popster bleek de stem, de charme en de humor te hebben om al die oude Amerikaanse songs nieuw leven in te blazen. Op XXV, dat een kwarteeuw na zijn debuut uitkomt, doet hij dat met eigen werk. Bijgestaan door het zoals altijd voortreffelijke Metropole Orkest uit Nederland zet hij fraai georkestreerde versies neer van songs als Come Undone, Millennium, Rock DJ en Angels.

Kris Berry – NOW (Namelessy Objectifying Wonder)

De Caribisch-Nederlandse neo-soul zangeres Kris Berry brengt met NOW, Namelessly Objectifying Wonder een heel persoonlijk album uit. Het ontstond tussen Amsterdam, LA. en de komst van haar dochtertje Nasa. Haar debuutalbum Marbles (2012) bezorgde haar een spot op het prestigieuze North Sea Jazz Festival. Het nummer Hold On van de plaat Berry Street (2017) leverde meer dan 24,5 miljoen streams op en resulteerde in optredens als support van Gregory Porter in de Royal Albert Hall in Londen.

Oliver Sam – Hideous Bastard

Hideous Bastard is de eerste soloplaat van Oliver Sam, de bassist en zanger van de Britse band The XX. Het is een indrukwekkend album met teksten waarin de muzikant verslag doet van een leven dat vaak een worsteling was. De songs zijn prachtig en zijn ook erg mooi vastgelegd, dankzij de productie van zijn collega Jamie XX. Oliver Sam heeft ook alle ruimte om te laten horen hoe schitterend hij zingt. Melancholie die goed gedijt tegen de vooral elektronische achtergrond.

Meer nieuw op 9 september

Afghan Whigs – How Do You Burn?

Bloodbath – Survival Of The Sickest

Built To Spill – When the Wind Forgets Your Name

Charley Crockett – The Man From Waco

Doe Maar – Hees Van Ahoy

Jonathan Jeremiah – Horsepower For The Streets

The Kinks – Mushwell Hillbillies/Everybody’s In Show-biz

KISS – Off The Soundboard: Live In Des Moines 1977

Philip Kroonenberg – The Therapist

John Legend – Legend

Julian Lennon – Jude

Son Little – Like Neptune

Santigold – Spirituals

Marlon Williams – My Boy

Nieuw op 2 september
Megadeth – The Sick, The Dying… And The Dead!

Megadeth heeft een turbulente periode achter de rug. Zanger en gitarist Dave Mustaine worstelde met zijn gezondheid en bassist David Ellefson werd eerder dit jaar de deur gewezen vanwege dubieus contact met een 19-jarige fan. Zijn partijen werden dan ook vervangen op The Sick, The Dying… And The Dead! – het album waar de band op dat moment aan werkte. Van de geknepen zang van Mustaine, zijn messcherpe teksten tot de complexe gitaarpartijen is het weer een onvervalst Megadeth album. 

The Analogues – Introducing The Analogues Sideshow

The Analogues bestaat uit een stel Nederlandse topmuzikanten die de afgelopen jaren op een spectaculaire manier klassieke albums van The Beatles tot leven wekten. Het is nog altijd hun ‘dayjob’, maar de leden van de groep hadden natuurlijk ooit een ander muzikaal leven – in groepen als Loïs Lane, Powerplay, Tambourine, Supersub en Moke - waarin ze wel eigen muziek maakten. Zo raar is het dus niet dat ze dit jaar voor de dag komen met een album vol zelfgeschreven songs. Al zal het ook niemand verbazen dat de invloed van The Beatles nog altijd luid doorklinkt. 

Shania Twain – Not Just A Girl: The Highlights

Not Just A Girl is ook de titel van de onlangs verschenen Netflix-documentaire over de Canadese zangeres. Uiteraard gaat het over het immense succes dat haar in de jaren negentig ten deel viel, maar ze vertelt ook openhartig over het diepe dal waarin ze daarna tuimelde: het einde van haar huwelijk en de fysieke problemen die daarop volgden. Wie daardoor geïnspireerd raakte om haar muziek in huis te halen, is er nu een goed geselecteerde compilatie met daarop haar grootste hits, plus een nieuw nummer. Inderdaad: Not Just A Girl. 

Epica – Live At Paradiso

De Nederlandse symfonische metal band Epica speelde in 2006 een uitverkochte show in Paradiso in Amsterdam. Alles was opgenomen met de bedoeling om een registratie op de markt te brengen. Om onverklaarbare redenen verdwenen de tapes in een donkere lade, waar ze pas onlangs teruggevonden werden. Het is een bijzondere registratie van een bijzonder optreden van deze groep, relatief vroeg in de loopbaan. Tegelijkertijd komt er een box set uit waarin alle eerste albums van de band, plus allerlei extra’s, verzameld zijn: We Still Take You With Us: The Early Years. 

Meer nieuw op 2 september

The Amazons – How Will I Know If Heaven Will Find Me?

Blind Guardian – The God Machine

Armin van Buuren – A State Of Trance Forever

Tom Chaplin (Keane) – Midpoint

Elvis Costello & Bill Frisell – Deep Dead Blue

Deaf Havana – The Present Is A Foreign Land

DeWolff & Dawn Brothers – Double Cream

Fast Eddie – Shake A Tail Feather

Fire Horse – Out Of The Ashes

George Fitzgerald – Stellar Drifting

Anneke Grönloh – Souvenirs

Interlopers – Interlopers

King’s X – Three Sides Of One

Montaigne – Making It!

Nation Of League – A Way Forward

Nina Nesbitt – Älskar

Roxy Music – The Best Of

Luke Sital-Singh – Dressing Like A Stranger

Sohn – Trust

Two Door Cinema Club – Keep On Smiling

Voltage – Tomorrow Hits Today

Yungblud – Yungblud

Nieuw in augustus
Kasabian – The Alchemist’s Euphoria (12 augustus)

Het is een understatement om te stellen dat The Alchemist’s Euphoria een cruciaal album is voor de Britse rockband. In 2020 verliet zanger Tom Meighan de groep, waarna gitarist Sergio Pizzorno tot frontman van Kasabian gepromoveerd werd. De tijd zal het leren. De single Scriptvre klinkt in elk geval heel veelbelovend. Op 13 oktober speelt de band in de AFAS Live in Amsterdam. 

Oasis – Be Here Now 25th Anniversary Edition (19 augustus)

Het monstersucces van debut Definitely Maybe uit 1994 en de opvolger (What's the Story) Morning Glory?, plus een optreden voor 250.000 uitzinnige fans bij Knebworth in 1996 maakten duidelijk dat Oasis halverwege de jaren 90 de grootste rockband ter wereld was. Op de golven daarvan vloog ook de derde plaat Be Here Now de platenzaken uit. Het werd zelfs het snelst verkopende album uit de Britse muziekhistorie. De recensies waren minder eenduidig. De broers Gallagher blikken ook zelf heel verschillend terug het werkstuk dat tot stand kwam in een roes van ruzie, roem en drugs. De nieuwe heruitgave biedt alle gelegenheid om Be Here Now opnieuw tegen het licht te houden. 

Golden Earring – Their Ultimate 90’s Collection (19 augustus)

De succesvolste rockband die Nederland ooit voortbracht, scoorde zijn meeste hits in de jaren 60, 70 en 80. Toch ging het daaropvolgende decennium ook bepaald niet geruisloos voorbij. De band maakte indruk met de ontroerende single Going To The Run – opgedragen aan een overleden vriend van Barry Hay. Golden Earring beleefde bovendien een tweede jeugd dankzij de akoestische theatertournees, waarvan The Naked Truth registraties verschenen. Op deze compilaties staat dan ook een aantal uitgeklede versies van Earring-klassiekers, o.a. Another 45 Miles, As Long As The Wind Blows en Long Blond Animal. 

Muse – Will Of The People (26 augustus)

De platenmaatschappij wilde een Best Of van Muse uitbrengen, maar de Britse band voelde niets voor zo’n compilatie. Dus besloot de band een nieuw album op te nemen, waarop de verschillende muzikale kanten van Muse vertegenwoordigd zouden zijn. De groep rond zanger en gitarist Matthew Bellamy beloofde daarbij ook terug te keren naar het stevige, bombastische geluid van de eerste albums. Afgaande op de single, het ijzersterke We The People, heeft de band woord gehouden. 

Laufey – Everything I Know About Love (26 augustus)

Laufey Lín Jónsdóttir zoals ze voluit heet, groeide op in een gezin vol muziek. Haar IJslandse vader koestert zijn collectie jazzplaten, terwijl haar Chinese moeder concertvioliste is. Het zijn invloeden die terug te horen zijn op haar debuut Everything I Know About Love. Dankzij elektronische elementen in de muziek klinkt het album tegelijkertijd heel actueel. Laufey manifesteert zich echter vooral als een fenomenale zangeres die een plekje verdient tussen Rumer en Norah Jones. 

Nieuw 5 augustus

Amon Amarth – The Great Heathen Army

Tim Bowness – Butterfly Mind

Duncan – Alluvium

Eminem – Curtain Call 2

Bobbie Gentry – The Girl From Chickasaw County

Glass Animals – Dreamland: Real Life Edition

Calvin Harris – Funk Wav Bounces Vol. 2

The Interrupters – In The Wild

Paul McCartney – McCartney I/II/III

The Script – Tales From The Script: Greatest Hits

Soulfly – Totem

Togo All Stars – Fâ

Neil Young & Promise Of The Real – Noise & Flowers

12 augustus  

Arch Enemy – Deceivers

Dream Theater – Lost Not Forgotten Archives: Live In Berlin 2019

Danny Elfman – Bigger Messier Easy Life – Maye In Another Life 

Erasure – Day-Glo (Based On A True Story)

Future – I Never Liked You

Goo Goo Dolls – Chaos In Bloom

Hudson Mohawke – Cry Sugar

Pavement – Slanted And Enchanted

Jessie Reyez – Yessy

Amanda Shires – Take It Like A Man

Yo La Tengo – I Can Hear The Heart Beating As One

19 augustus  

Aitch – Close To Home

Lupe Fiasco – Drill Music In Zion Five Finger

Death Punch – Afterlife

Hot Chip – Freakout/Release

Demi Lovato – Holy Fvck

Madonna – Finally Enough Love

David Paich – Forgotten Toys

Panic! At The Disco – Viva Las Vengeance

R.E.M. – Chronic Town 40th Anniversary Edition

Calypso Rose – Forever

Röyksopp – Profound Mysteries II

Six By Six – Six By Six

Sports Team – Gulp!

Steps – Platinum Collection

Walter Trout – Ride

Neil Young & The Restless – Eldorado

26 augustus  

Altered Images – Mascara Streakz

Bastille – Give Me The Future & Dreams Of The Past

Blackbear – In Loving Memory

Blondie – Against All Odds 1974-1982

Alice Cooper – Live From The Astroturf

Deep Purple – Bombay Calling

Steve Earle & The Dukes – Jerry Jeff

Edenbridge – Shangri-La

Kensington – Greatest Hits

Alicia Keys – Keys II

Marcus King – Young Blood

Tim Knol – Lightyears Better

Kendrick Lamar – Mr. Morale & The Big Steppers

Lonely Robot – A Model Life

Machine Head – Of Kingdom And Crown

Silk Sonic – An Evening With Silk Sonic

Surfaces – Hidden Youth

Three Sacred Souls – Three Sacred Souls

Nieuw 10 juni
George Ezra – Gold Rush Kid

Op de twee voorgaande albums wist de Britse zanger een groot publiek te bereiken met zijn catchy popsongs en bijzondere stemgeluid. De platen waren in muzikaal opzicht echter ook interessant genoeg voor de iets kieskeuriger popconsument. Op zijn derde album Gold Rush Kid bewandelt George Ezra Bennett, zoals hij voluit heet, opnieuw het keurige midden van de weg. Sterke songs vol hit-potentie stuiteren voorbij, waarbij die stem voor soul opnieuw veel indruk maakt. Gold Rush Kid werd voorafgegaan door de prachtsingle Anyone For You (Tiger Lilly). 

Golden Earring – Live

Live, de eerste concertregistratie van Golden Earring, kan zich moeiteloos meten met al die andere klassieke live dubbelaars die in de jaren zeventig het licht zagen. Het in 1977 in de Rainbow in Londen opgenomen document bevat de definitieve versies van o.a. Candy’s Going Bad, She Flies On Strange Wings en natuurlijk de onverslijtbare klassieker Radar Love. De band stak in grootse vorm en het gitaarspel van passant Eelco Gelling tilde alles net een niveautje hoger. De nieuwe vinylversie is gemasterd met gebruik van de originele banden. 

Rolling Stones – Licked Live In NYC

Met het optreden van de band in Amsterdam aanstaande maandag 13 juni aan de horizon loopt de Stones-koorts in Nederland weer langzaam op. Wie naast een ticket greep of juist in de stemming voor het concert wil komen, kan terecht bij verschillende live-albums die de afgelopen jaren verschenen. De nieuwste is Licked Live In NYC met een show in Madison Square Garden in New York. De registratie maakte al eerder deel uit van de Four Flicks dvd-set, maar deze ‘standalone’ versie bevat veel extra’s, zoals vier niet eerder verschenen live tracks uit New York en een drietal liedjes dat in Amsterdam werd opgenomen.   

Neneh Cherry & Friends – The Versions

De naam van Neneh Cherry zal bij menigeen een belletje doel rinkelen: de Zweedse zangeres had eind jaren tachtig veel succes met haar debuutalbum Raw Like Sushi en de daarvan afkomstige hits Buffalo Stance en Manchild. Het zijn songs die weer terugkomen op The Versions. Het nieuwe album bevat nieuwe versie van een tiental oude Neneh Cherry-hits en albumtracks die ze opnieuw opnam met verschillende vrouwelijke collega’s, zoals Robyn, Sia, ANOHNI, Kelsey Lu en Sudan Archives. Het zijn stuk voor stuk artiesten die op deze manier uiting geven aan de speciale band die ze hebben met Neneh Cherry.

Nog meer nieuw (10 juni):

BTS – Proof

Jessie Buckley & Bernard Butler – For All Our Days That Tear The Heart

Nick Cave & Warren Ellis – OST La Panthere Des Neiges

Kelly Clarkson – Kellyoke

Destroyer – Labyrintitus

Dragged Under – Upright Animals

Elton John – Madman Across The Water 50th Anniversary Edition

Vance Joy – In Our Own Sweet Time

Kardashev – Kiminal Rite

Killswitch Engage – Live At The Palladium

Kula Shaker – 1st Congregational Church Of Eternal Love And Free Hugs

Joyce Manor – 40 Oz To Fresno

Nick Mulvey – New Mythology

Of Monsters And Men – Tiu

The Range – Mercury

Max Richter – The New Four Seasons

Rolling Stones – Singles 1963-1966

Calum Scott – Bridges

Spacey Jane – Here Comes Everybody

The Tangent – Songs From The Hard Shoulder

Yann Tiersen – 11 5 18 2 5 18

Carrie Underwood – Denim & Diamonds

Wind Rose – Warfront

Nieuw 3 juni
Prince And The Revolution – Live

Purple Rain had van Prince een superstar gemaakt. Tijdens de tournee ter promotie van dat album (en de film) trad hij op in de Carrier Dome in Syracuse. Het concert werd destijds via satelliet uitgezonden in Amerika, terwijl de beelden later ook in verschillende Europese popprogramma’s te zien waren. De registratie werd al eerder als bonus-dvd toegevoegd aan de luxe uitvoering van het Purple Rain-album. Het optreden, dat Prince en zijn band in topvorm laten horen, komt nu ook zelfstandig uit als cd/dvd combinatie en 3-lp set. Het geluid is opnieuw gemixt, terwijl ook het beeld onderhanden is genomen. Met tijdloze Prince-parels als Let’s Go Crazy, Little Red Corvette, Take Me With U, When Doves Cry en een heerlijk uitgesponnen Purple Rain. 

Amy Winehouse – Live At Glastonbury 2007

In de zomer van 2007 was Amy Winehouse dankzij het succes van haar Back To Black-album de zangeres van het moment. Het leverde haar liefst twee uitnodigingen op om op te treden op het prestigieuze Glastonbury festival. Live At Glastonbury 2007 bevat haar complete show op de Pyramid Stage. Vanzelfsprekend ligt de nadruk op haar actuele succesalbum, maar de in grootse vorm stekende zangeres gooit er ook een aantal prima covers tegenaan, zoals Cupid van soulzanger Sam Cooke. 

Tash Sultana – MTV Unplugged Live In Melbourne

De jonge Australische zanger en muzikant Tash Sultana maakde de afgelopen jaren veel indruk met een bonte mix aan stijlen, waarin onder anderen pop, jazz, hip-hop, reggae en R&B verwerkt zitten. Het avontuurlijke gitaarspel vormde altijd een rode draad. Zoals dat ook het geval was tijdens een MTV Unplugged optreden dat in het eigen land gegeven werd. Tash Sultana zet prachtige versies neer van o.a. Mystik, Pretty Lady en Dream My Life Away. Dat laatste nummer wordt uitgevoerd met vriend en collega Josh Cashman. 

Frank Zappa – Zappa/Erie

Het kan niet anders of Frank Zappa moet vrijwel elke noot die hij ooit gespeeld heeft opgenomen hebben. Al jaren verschijnen op gezette tijden lijvige live-boxen waarvan het meeste materiaal nooit eerder verscheen. Het opmerkelijke is dat het muzikaal en geluidstechnisch vrijwel altijd de moeite waard is, zeker voor de Zappa-adept. Zoals dat ook weer opgaat voor de verzameling opnamen van optredens die Frank Zappa en zijn band halverwege de jaren zeventig maakte in de omgeving van Erie, Pennsylvania.

Nog meer nieuw (3 juni):

Astronoid – Radiant Bloom

Chase & Status – What Came Before

Crobot – Feel This

Drive-by Truckers – Welcome 2 Club XIII

D/Troit – Heavy

El Ultimo Vecino – Juro Y Prometo

Engel & Paul – Ooit

Michael Franti & Spearhead – Follow Your Heart

Gwar – The New Dark Ages

Horsegirl – Versions Of Modern Performance

Grace Ives – Janky Star

Jaguar Jonze – Bunny Mode

Sass Jordan – Bitches Blues

Oceansize – Everyone In Position

Post Malone – Twelve Carat Toothache

Frank Sinatra – Watertown Revisited

Eli Young Band – Love Talking  

Nieuw 27 mei
Will Young – 20 Years: The Greatest Hits

De nieuwe compilatie van Will Young verschijnt twee decennia nadat de Britse zanger doorbrak als deelnemer aan de talentenjacht Pop Idol. Het destijds door hem gezongen Evergreen staat vanzelfsprekend op 20 Years: The Greatest Hits. Zoals dat ook geldt voor de The Doors-cover Light My Fire, dat hij niet veel later bij World Idol in de strijd gooide. Op het eerste schijfje van de dubbelaar staan de reguliere hits, op de tweede een verzameling radiosessies en demo’s. 

Liam Gallagher – C'mon You Know

Het wachten op de onvermijdelijke reünie van Oasis wordt verzacht met de nieuwe soloplaat van Liam Gallagher, die we natuurlijk ook nog kennen van Beady Eye. De toon op de nieuwe plaat wordt opnieuw gezet door prachtige popliedjes, waar de geest van The Beatles nooit ver weg is. Er zijn verder gastbijdragen van o.s. Dave Grohl van Foo Fighters en Ezra Koenig van Vampire Weekend. Tegelijkertijd verschijnt Down By The River Thames, een registratie van een optreden uit december 2020 van Liam Gallagher en zijn band op een boot die over de Thames voer. Het werd destijds live gestreamd, voor wie die destijds miste is er een fysieke versie. 

Def Leppard – Diamond Star Halos

Def Leppard dook rond 1980 als onderdeel van de New Wave Of British Heavy Metal, samen met o.a. Iron Maiden en Saxon. Toch voelde het uit Sheffield afkomstige vijftal zich veel meer verwant met de glamrock zoals die begin jaren zeventig in Engeland floreerde dankzij The Sweet, Slade, Mott the Hoople, David Bowie en T.Rex. Ruim veertig jaar later is niets veranderd, want de titel van het nieuwe album is een citaat uit de T.Rex-klassieker Bang A Gong (Get It On). Het is een voluit rockend album, waar toch ook plaats bleek te zijn voor twee mooie duetten met Americana-zangeres Alison Krauss. 

Elephant – Big Thing

Elephant is voortgekomen uit een stel muzikanten dat speelde in een theatervoorstelling over Fleetwood Mac. Toen er tijdens de lockdown niet opgetreden kon worden, gebruikte de Rotterdamse band de tijd en energie om aan de songs te werken. Het debuut Big Thing komt uit via het alom gewaardeerde Excelsior label en het werd opgenomen met Pablo van de Poel van DeWolff in de analoge Electrosaurus Southern Sound Studio van zijn band. De melodieuze, warmbloedige rock van het kwartet zorgde al voor airplay op NPO 2 en NPO 3 en enthousiaste reacties in de pers op hun eerste optredens. 

Nog meer nieuw (27 mei):

ABBA – Box  

Bob Uit Zuid – Bob Uit Zuid  

Coheed And Cambria – Vaxis Act II: A Window Of The Waking Mind)  

Dehd – Blue Skies – Fat Possum  

Flower Face – The Shark In Your Water  

Haai – Baby We’re Ascending  

Bruce Hornsby – Flicted  

Interlopers – Interlopers  

Simon McBride – The Fighter  

Tate McRae – I Used To Think I Could Fly  

Nirvana – Nevermind 30th Anniversary Edition  

Sean Paul – Scorcha  

Rolf Sanchez – Mi Viaje  

Sex Pistols – The Original Recordings  

Telex – Neurovision  

Alfie Templeman – Mellow Moon  

Wilco – Cruel Country

Nieuw 13 mei
The Chainsmokers – So Far So Good

So Far So Good is een understatement van jewelste. Het duo Alexander ‘Alex’ Pall en Andrew ‘Drew’ Taggart ontwikkelde zich in de achterliggende jaren tot een van de best betaalde EDM acts ter wereld. Het Amerikaanse tweetal trad veel op en scoorde aan de lopende band hits, waarvan #Selfie een van de grootste was. Het na een korte adempauze opgenomen vierde album laat opnieuw een catchy mix van pop, hip hop, alternative en vooral veel dance horen.  

Sasha Sloan – I Blame The World

Sasha Sloan maakte in 2020 veel indruk met haar debuut Only Child. Het album bevatte prachtige popliedjes, glashelder geproduceerd, met een vanzelfsprekende hoofdrol voor haar erg aangename stem. De Amerikaanse zangeres werkte de afgelopen jaren samen met zowel uit de dance afkomstige artiesten als Martin Garrix en Kygo als countryster Sam Hunt, wat suggereert dat ze haar vleugels verder uitslaat. Het op single uitgebrachte titelnummer van I Blame The World doet in elk geval uitkijken naar de rest van het belangrijke tweede album.

The Black Keys – Dropout Boogie

Precies een dag voor het 20-jarig jubileum van hun onvolprezen debuut The Big Come Up ziet het elfde album Dropout Boogie het licht. The Black Keys is nog altijd een duo dat bestaat uit zanger en gitarist Dan Auerbach en drummer Patrick Carney. Op deze plaat doen echter ook verschillende gasten mee, waarvan ZZ Top-zanger en gitarist Billy Gibbons de meest prominente is. The Black Keys staat onveranderd voor een smakelijke mix van blues en garagerock. De clip van de single Wild Child – het duo dompelt zich onder in het echte arbeidersleven – is geestig. 

Nog meer nieuw (13 mei):

Bear’s Den – Blue Hours

Armin van Buuren – A State Of Trance 2022

Donna Blue – Dark Roses

K3 – Kom Erbij! Live

Kendrick Lamar – Mr. Morale & The Big Steppers

Lyle Lovett – 12th Of June

Delbert McClinton – Outdated Emotion

Kevin Morby – This Is A Photograph

Monophonics – Sage Motel

The Pineapple Thief – Give It Back

The Smile – A Light For Attracting Attention

Bobby Sparks II – Paranoia

Luke Steele – Listen To The Water

Tank And The Bangas – Red Balloon

Tusky – What’s For Dinner?

Nieuw 29 april
Willie Nelson – A Beautiful Time

Willie Nelson weet niet van ophouden. Waarom zou hij ook, want dit 72ste album dat uitkomt op zijn 89ste verjaardag laat horen dat de Amerikaanse countrylegende absoluut geen reden tot stoppen heeft. Met zijn herkenbare, doorleefde stem zingt Willie Nelson op A Beautiful Time een combinatie van eigen werk en covers van o.a. Leonard Cohen en the Beatles. Van harte Willie! 

The Gathering – Beautiful Distortion

Het elfde album van The Gathering verschijnt na een lange periode van stilte; de vorige plaat Afterwords dateert van 2013. De band brak ooit door met zangeres Anneke van Giersbergen in de gelederen en opende daarmee heel wat deuren in de voorheen door mannen gedomineerde wereld van de heavy rock. Op latere albums verschoof het geluid van de Brabantse band richting de elektronica en sinds 2008 is de Noorse Silje Wergeland zangeres van de groep. 

Rammstein – Zeit

Een hoekige vierkwartsmaat, lompe gitaarpartijen, ronkende elektronica en teksten waarin met duivels genoegen de goede smaak getart wordt: Zeit is weer een echt Rammstein album geworden. De pakkende songs doen uitkijken naar een optreden vol licht, vuur, explosies en ander visueel geweld. Een sterk, negende album van de Duitse band, voorzien van een hoesfoto die geschoten werd door de Canadese zanger Bryan Adams. 

Norah Jones – Come Away With Me 20th Anniversary Edition

Zoals Adele dat Jaren later lukte, wist Norah Jones met haar debuut Come Away With Me de harten van miljoenen muziekliefhebbers te raken. Het album verscheen in februari 2002 op het prestigieuze Blue Note-label en bevatte een onderkoelde mix van jazz, folk, pop en een vleugje country. Het werd allemaal prachtig gebracht door Norah Jones en haar begeleiders. Er werden uiteindelijk bijna 30 miljoen exemplaren van verkocht. De heruitgave op 3 cd’s of 4 lp’s bevat allerlei bonusmateriaal, zoals de demo’s die haar een platencontract opleverden. 

Nog meer nieuw:

Archive – Call To Arms & Angels

Beachdog – Beachdog

Bloc Party- Alpha Games

Blossoms – Ribbon Around The Bomb

Chelsea Jade – Soft Spot

Dalek – Precipice

Dead Head – Slave Driver

Honeyglaze – Honeyglaze

Norah Jones – Come Away With Me 20th Anniversary Edition

Kaipa – Urskog

K3 – Waterval

Miranda Lambert – Palomino

Lets Eat Grandma – Two Ribbons

Mildlife – Live From South Channel Island

Bob Moses – The Silence In Between

Moss – HX

Willie Nelson – A Beautiful Time

Röyksopp – Profound Mysteries

Archie Shepp – Black Ballads

Caroline Spence – True North

Toro Y Moi – Mahal

Trombone Shorty – Lifted

Robin Trower – No More Worlds To Conquer

The Weeknd – Dawn FM

Nieuw 22 april
Wardruna – Kvitravn: First Flight Of The White Raven

Vanwege de coronacrisis zijn er veel albums gemaakt die er anders nooit gekomen waren. Zoals deze. Net als alle andere bands kon het Noorse Wardruna de afgelopen twee jaar keer op keer de concertagenda leegvegen. Om de fans toch te bereiken werd op 26 maart 2021 een optreden gestreamd, waarbij songs van het actuele album Kvitravn werden gespeeld, aangevuld met nummers van eerdere platen. De herfstachtige mix van folk, progressieve rock en metal is prachtig geregistreerd en op cd en vinyl beschikbaar voor hen die het destijds misten. www.youtube.com/watch?v=B74AK0MHxOA

Anouk – Trail Of Fails

Drie jaar na het Nederlandstalige album Wen D’r Maar Aan is Anouk terug met het zeven nummers tellende mini-album Trail Of Tears. “Liever zeven songs waar ik echt helemaal achter sta dan twaalf die misschien beter hadden gekund”, zei de zangeres daar zelf over. Het is een mooi, intiem en Engelstalig album. De titel is veelzeggend. “Ik wil blijven groeien. Als ik dat niet meer doe, dan is het tijd om te stoppen. Na elke plaat die ik heb gemaakt denk ik: ben ik nu op dat punt beland, of kan ik mezelf nog verrassen? Want belangrijk is dat je jezelf steeds opnieuw uitvindt. Dat je muziek maakt die met je meegroeit.” 

Barry Hay & JB Meijers

Golden Earring-zanger Barry Hay en de van o.a. The Common Linnets en De Dijk bekende JB Meijers zorgden in 2019 al met een prettige verrassing met het coveralbum For You Baby. In de aanloop naar een optreden in de Ziggo Dome op 5 november dit jaar verschijnt de opvolger: Fiësta de la Vida. Het is ditmaal een album vol deels eigen liedjes op opnieuw een verzameling covers van o.a. Chuck Berry, Tom Jones en T.Rex. Beide heren wonen op Bonaire, wat doorklinkt in de tropische arrangementen van veel liedjes. 

Spiritualized – Everything Was Beautiful

Het is alweer 25 jaar geleden dat Spiritualized volgens velen het album van het jaar afleverde met Ladies And Gentlemen We Are Floating In Space. De band rond Jason Pierce maakte veel indruk met de – inderdaad – spacy mix van elektronica en psychedelica. Op het negende album Everything Was Beautiful blijkt het gezelschap nog altijd in staat te zijn om melodieën en tempo’s van hypnotiserende schoonheid te maken. 

Brian May – Another World DeLuxe Edition

Queen-gitarist Brian May omschreef het maken van zijn soloplaten als een therapeutische ervaring, waarin hij onder anderen de dood van Freddie Mercury verwerkte. In dat licht is het opvallend dat zijn tweede album Another World bedoeld was als coverplaat. Halverwege de sessies veranderden de plannen, al kwamen er nog wel een paar songs van anderen op terecht. De liedjes die sneuvelden, plus wat live opnamen, vormen het leeuwendeel van de extra’s van de heruitgave van het uit 1998 stammende werkstuk. 

Nog meer nieuw (22 april)

Judy Blank – Saddies

Caliban – Dystopia

Fontaines D.C. – Skinty Fia 

The Kik – Hertaalt Eurovisie

The Kooks – 10 Tracks To Echo In The Dark

Magnolia Park – Halloween Mixtape

Taj Mahal & Ry Cooder  – Get On Board

Old Crow Medicine Show – Paint This House

Bonnie Raitt – Just Like That

Shinedown – Planet Zero

Sons – Sweet Boy 

T.Rex - 1972

The Waterboys – All Souls Hill 

 

Nieuw 15 april
Eefje de Visser – Blauwe Regen

Haar vierde album Bitterzoet werd in 2020 alom onthaald als een van de beste platen die dat jaar in Nederland gemaakt was. In de achterliggende tijd bracht Eefje de Visser singles uit die in het verlengde daarvan lagen. Ze zijn nu verzameld op de 10” vinyl EP Blauwe Regen: de singles Storm, Golven, Startschot en remixen door Joe Goddard en Weval. “Het uitbrengen van Blauwe Regen voelt als de afsluiting van een persoonlijk muzikaal hoofdstuk. Hierna zal ik met veel verlangen hard werken aan mijn vijfde plaat.” 

The Police – Greatest Hits 30th Anniversary

Sting speelde onlangs nog in de AFAS Live in Amsterdam waar weer heel wat hits uit zijn Police-verleden gespeeld werden. Voor wie ze allemaal nog een keer wil horen, is er de heruitgave van Greatest Hits. De dubbel-lp bevat successen als Roxanne, So Lonely, Message In A Bottle, Walking On The Moon, Every Breath You Take, Wrapped Around Your Finger en al die anderen. Tijdloze songs die dankzij de mastering in Abbey Road beter klinken dan ooit. 

Kurt Vile – Watch My Moves

Kurt Vile wordt inmiddels gezien als een van de meest begaafde singer-songwriters die Amerika de afgelopen twintig jaar voortbracht. Watch My Moves laat een deels vertrouwd geluid horen, van akoestische songs tot steviger werk. Toch weet hij ook een aantal keren te verrassen met wat stilistische zijstapjes. En hoe groot hijzelf inmiddels ook is, het is aardig om hem in Goin’ On A Plane Today opgetogen te horen zingen over de recente keren dat hij het voorprogramma van Neil Young mocht verzorgen. 

Jewel – Freewheelin’ Woman

De Amerikaanse zangeres Jewel brak halverwege de jaren negentig door met de millionseller Pieces Of You. Het immense succes daarvan wist ze nooit meer te evenaren, maar ze bleef zichzelf wel muzikaal ontwikkelen. Na onderbreking van zeven jaar brengt ze met Freewheelin’ Woman haar 13e album uit waarop ze veel variatie biedt, van akoestische pop tot stevige songs en vleugjes elektronica. Er zijn gastrollen voor de band Train en Hootie and the Blowfish-zanger Darius Rucker. 

George Thorogood – The Original

De Amerikaanse zanger en gitarist George Thorogood nam in de loop van zijn lange carrière zoveel covers op, dat hem steeds vaker gevraagd werd of hij zelf ook wel eens wat schreef. Dat deed hij wel degelijk. Sterker nog: hij scoorde regelmatig hits met die eigen schrijfsels. The Original bevat een mooie selectie van die zelf gebrouwen, typische Amerikaanse highway-songs zoals Bad To The Bone, I Drink Alone en Born To Be Bad. 

Nog meer nieuw (15 april):

Hef – Hefvermogen 2

High Pulp- Pursuit Of Ends

Daimy Lotus – Over You

Merol – Troostprijs

Monuments – In Stasis

Axel Rudi Pell – Lost XXIII

Rush – Moving Picture 40th Anniversary

Swedish House Mafia – Paradise Again

Various – Utreg Punx

John Zorn – Spinoza

Nieuw 8 april
BLØF – Polaroid

BLØF bestaat inmiddels 30 jaar, maar Polaroid maakt duidelijk dat de Zeeuwse band nog lang niet ten prooi is gevallen aan nostalgie. Hoewel de meeste songs opgetuigd zijn met de vertrouwde BLØF-sound, wijkt de groep er ook een paar keer vanaf. Zoals dat al te horen was in de single Bitterzoet. Of in het epische Wonderen Zijn Welkom, dat bijna tien minuten duurt. Er komen ook weer vele taalkundige pareltjes voorbij op Polaroid. Het album dat laat horen waarom BLØF zich drie decennia aan de top wist te handhaven. 

Camila Cabello – Familia

Familia is het derde album van een van de grootste sterren van de huidige Latin pop: de van oorsprong Cubaanse Camila Cabello. De titel van de plaat is veelzeggend. De songs kwamen tot stand tijdens de lockdowns, een periode waarin de zangeres er extra bij bepaald werd hoe belangrijk familie is. Het is daarnaast een werkstuk waarop haar Latin-roots luid en duidelijk doorklinken. Op een van de songs, de tweede single Bam Bam, is Ed Sheeran te horen. 

Aerosmith – 1971: The Road Starts Hear

Het album kwam vorig jaar al uit op Record Store Day, nu verschijnt het ook via de reguliere weg. Het album bevat oefenruimteopnamen van Aerosmith twee jaar voor ze hun officiële debuut uitbrachten. De geluidskwaliteit is heel aanvaardbaar en het is opvallend dat het unieke Aerosmith-sound er toen al was. Een van de hoogtepunten is de vroege versie van de hit-ballade Dream On.   www.youtube.com/watch?v=PTd33eMdexk

VanWyck – The Epic Tale Of The Stranded Man

De Amsterdamse singer-songwriter VanWyck bracht in de achterliggende drie jaar evenveel albums uit, waarmee ze telkens weer diepe indruk maakte. Ze onderscheidde zich met haar aangename stemgeluid, prachtige liedjes en haar vermogen teksten tot leven te brengen. Ze gaat daarin nog een stap verder op haar vierde plaat The Epic Tale Of The Stranded Man, waarvan de twaalf songs gaan over een man die aanspoelt op een eiland en aan zichzelf overgeleverd is. Het album vormt ook het vertrekpunt voor haar huidige theatertournee. 

Nog meer nieuw (8 april):

Ruben Annink – 13

Archive – Call To Arms & Angels

Calexico – El Mirador

Destruction – Diabolical

Envy Of None  – Envy Of None

Father John Misty – Chloë And The Next 20th Century)

Jonny Greenwood – Soundtrack Spencer

Hallas – Isle Of Wisdom

Inglorious – MMXXI Live At The Phoenix

Marike Jager & Martijn Bosman – M ft. M: Their Most Exciting Adventures

Simon Keats – Falling Star

Kristine Leschper – The Opening Or Closing Of A Door

November Ultra – Bedroom Walls

Rob de Nijs – Het Beste Van

Pusha T – It’s Almost Dry

Daniel Rossen  – Shadow In The Frame

Satan – Earth Infernal

Joe Satriani – The Elephants Of Mars

Tame Impala – The Slow Rush DeLuxe Edition

Kae Tempest – The Line Is A Curve

Various – Crash! Bang! Wallop!

Jack White – Fear Of The Dawn

Nieuw 1 april
Emma Bale - Retrospect

Emma Bale (Balemans) is al jaren een bekendheid in België dankzij tv-programma’s waarin ze schitterde, zoals de VTM-reeks Liefde Voor Muziek. Ze sleepte ook al verschillende awards in de wacht. In de vorm Retrospect brengt de 21-jarige zangeres haar debuut uit. Een album vol licht funky pop, met een grote rol voor elektronica. Het is het ideale decor voor de prachtige stem van Emma Bale. Sterke liedjes die ook nog eens aangevuld worden met een tweede cd met daarop de covers die ze zong bij Liefde Voor Muziek. 

Red Hot Chili Peppers – Unlimited Love

Gitarist John Frusciante is terug op het oude nest. De band werkte weer samen met producer Rick Rubin. Het twaalfde album van de Red Hot Chilli Peppers heeft daarmee veel van een reünie van oude bekenden. Zo klinkt het album ook. De mix van rock, pop en funk is heel vertrouwd, zoals te horen was in de single die aan Unlimited Love vooraf ging: Black Summer. 

Golden Earring – You Know We Love You!

Zonder het zich te realiseren speelde Golden Earring in November 2019 in Rotterdam de allerlaatste show ooit. Eerst kwam de coronacrisis, toen het tragische bericht van de ziekte van George Kooymans. Gelukkig bleken beeld en geluid van het Ahoy-optreden bewaard te zijn en die worden nu dus uitgebracht als dubbel-cd en dvd. Het is mooi om te zien en te horen dat het Haagse viertal nog een keer knalde in klassiekers als Twilight Zone, When The Lady Smiles en natuurlijk het onverslijtbare Radar Love. 

Roxy Music – Roxy Music

Het eerste album van de Britse rockband Roxy Music uit 1972 staat al decennia te boek als een legendarisch debuut. Vanwege songs als Re-Make/Re-Model en Ladytron, het unieke geluid van de band, het sterke spel van de muzikanten en de flamboyante manier waarop alles werd gepresenteerd. Het maakte sterren van de groep rond dandy en zanger Brian Ferry. Alle studioplaten van Roxy Music worden opnieuw uitgebracht, gemasterd in de Abbey Road Studio. Op 1 april verschijnen de eerste twee titels: het debuut en de opvolger For Your Pleasure. 

Nog meer nieuw (1 april):

Adam Douglas – Better Angels

Dry Cleaning – New Long Leg

Eagles – Eagles Live

Eagles – Long Road Out Of Eden

Eagles – The Millennium Concert

La Femme – Paradigmes

Flock Of Dimes – Head Of Roses

The Fratellis – Half Drunk Under A Full Moon

Steve Gadd Band – At Blue Note Tokyo

Daryl Hall - Before After

Daniel Lanois – Heavy Sun

Demi Lovato – Dancing With The Devil… The Art Of Starting Over

JB Meijers – The Beginning And Everything Before

Ryley Walker – Course In Fabel

Nieuw 25 maart

De nieuwe releases van 25 maart:

Michael Bublé – Higher

Het elfde album van de hedendaagse crooner Michael Bublé bevat een mix van nieuw werk en heel diverse covers. In die laatste categorie vallen onder anderen My Valentine van Paul McCartney en Make You Feel My Love van Bob Dylan, maar vooral bekend in de uitvering van Adele. Crazy is natuurlijk van Willie Nelson, waarmee Michael Bublé het ook samen zingt. De klassieke soul wordt aangestipt met Sam Cooke’s Bring It On Home To Me en  You’re The First, The Last, My Everything van Barry White. www.youtube.com/watch?v=tMsbeyeTtpk

Koffee – Gifted

Optredens op festivals en verschijningen op Amerikaanse talkshows maakten van Koffee in een paar jaar een van de grootste nieuwe sterren van de dancehall en reggae. De single Toast werd liefst 122 miljoen keer gestreamd op Spotify. Mikayla Simpson, zoals ze 22 jaar geleden op Jamaica ter wereld kwam, brengt met Gifted haar langverwachte debuut uit. Het een zowel muzikaal als tekstueel rijk album, waarin haar maatschappelijke betrokkenheid helder in doorklinkt. www.youtube.com/watch?v=oSzv3K3Keyg

Placebo – Never Let Me Go

Het achtste album van Placebo verschijnt na een relatieve stilte van bijna negen jaar. Na het in 2013 verschenen Loud Like Love trad de Britse rockband wel regelmatig op, maar van nieuw werk kwam het maar niet. Het nieuwe album werd voorafgegaan door singles als Beautiful James, Surrounded By Spies en Try Better Next Time. Vooral dat eerste nummer laat met een combinatie van gitaren en elektronica en de karakteristieke stem van Brian Molko een vertrouwde Placebo horen. 

Selah Sue – Persona

De Belgische zangeres Selah Sue brak ruim tien jaar geleden door met haar titelloze debuut. De zangeres mixte daarop stijlen als soul, pop, dance en reggae als decor voor haar vaak openhartige teksten. De pandemie en haar moederschap zorgden ervoor dat het de laatste jaren wat stiller was rond haar, vandaar dat Persona gezien wordt als een comeback album. De single Pills was een meer dan veelbelovende voorbode: een ijzersterk popnummer met een serieuze tekst over haar eigen ervaringen  met depressie. 

Various – Legacy: A Tribute To Leslie West

Leslie West was de zanger en gitarist van de succesvolle Amerikaanse rockband Mountain, die geschiedenis schreef met songs als Nantucket Sleighride en Mississippi Queen. De groep schitterde ook op het Woodstock festival. Uit de reacties op zijn dood in 2020 bleek nog maar weer eens hoe geliefd de muzikant was. Veel van die collega’s droegen dan ook hun steentje bij aan dit muzikale eerbetoon, waaronder Zakk Wylde, Joe Lynn Turner, Yngwie Malmsteen, Dee Snider en Slash. 

Nog meer nieuw:

Afterpartees – Family Names

Architects – For Those That Wish To Exist At Abbey Road

Bomber – Nocturnal Creatures

Bon Iver – Bon Iver

Clouseau – Jonge Wolven

Cowboy Junkies – Songs Of The Recollection

Destroyer – Labyrinthitis

Get Well Soon – Amen

Aldous Harding – Warm

Chris Kavinsky – Reborn

Keshi – Gabriel

Ko Ko Mo – Need Some Mo

Laibach – Wir Sind Das Volk

Machine Gun Kelly – Mainstream Sellout

Midnight – Let There Be Witchery

Maren Morris – Humble Quest

Ian Noe – River Fools & Mountain Saints

Rema – Rave & Roses

Thomas Rhett – Where We Started

Michael Romeo – War Of The Worlds Pt. 2  

Xavier Rudd – Jan Juc Moon

Sea Girls – Homesick

Sigma – Hope)

Tindersticks – Past Imperfect The Best of 92-21  

Deel deze pagina:
Bekijk ook