Spotlight
De tien van... Beyoncé

Nu er een nieuw album, Renaissance getiteld, van Beyoncé is verschenen, is het hoog tijd om eens in het uitgebreide oeuvre van de zangeres te duiken. Destiny’s Child slaan we hierbij over want ook solo heeft Queen Bey de ene na de andere hitsong gemaakt. Dit zijn haar tien meest in het oog springende songs, op volgorde van verschijnen.

Crazy In Love (2003)

Als je dan toch een solocarrière start na jarenlang de hitlijsten te hebben veroverd met Destiny’s Child dan kun je maar beter een liedje uitbrengen met één van de meest herkenbare openingstunes ooit. Crazy In Love gaf ons Queen Bey en leverde haar twee Grammy Awards, een nummer 2-notering in Nederland en een van de beste verkochte songs aller tijden op. Het was niet haar eerste samenwerking met echtgenoot Jay-Z (toen nog haar vriend), maar de rapper wist in het nummer wel haar status als poproyalty te voorspellen want Crazy In Love was zonder twijfel ‘history in the making’. En dat terwijl Beyoncé zelf in eerste instantie niet wist wat ze met de fanfare-sound, een sample uit het liedje Are You My Woman? (Tell Me So) van The Chi-Lites, moest doen: ‘Het had zo’n old school gevoel, ik wist niet of mensen wel zouden snappen wat het moest betekenen.’

Irreplaceable (2006)

Het had zomaar kunnen gebeuren dat we Irreplaceable, afkomstig van Bey’s tweede album B’day, heel anders hadden gehoord. Zanger Ne-Yo schreef het nummer namelijk met zangeressen als Shania Twain en Faith Hill in gedachten. Irreplaceable kwam echter ook bij Beyoncé terecht en zij veranderde het liedje in de ultieme R&B-hit de we allemaal kennen. De track was het meest succesvolle nummer van 2007 in de Verenigde Staten en haalde in Nederland net niet de nummer 1-positie. Inmiddels is het nummer een iconische break-up song én de meest gedownloade ringtone door een vrouwelijke artiest van de zeroes.

Single Ladies (Put A Ring On It) (2008)

Niet alleen het nummer zelf maar ook de videoclip van Single Ladies is ontzettend goed. Niet gek dus dat de danspasjes op veel feestjes worden nagedaan - zelfs door Justin Timberlake in een aflevering van het Amerikaanse comedyprogramma Saturday Night Live. Maar los van de promo is ook het liedje zelf een van de uitblinkers in het repertoire van Beyoncé. De catchy beats,  hooks en het refrein maken het onmogelijk om het liedje niet mee te zingen en daardoor is Single Ladies vast één van de meest populaire songs ooit geworden. De drie Grammy’s die Bey ermee won zijn natuurlijk ook mooi meegenomen. Fun fact: het liedje kwam uit net nadat Beyoncé en Jay-Z stiekem in het huwelijksbootje waren gestapt en wordt daarom ook gezien als een statement over hun huwelijk.

Halo (2009)

Halo is misschien wel de beste ballad dat Beyoncé’s derde album I Am… Sasha Fierce opleverde. Het liedje, dat mede geschreven werd door Ryan Tedder van One Republic, laat alle facetten van Beyoncé sterke stem en bereik zien. De zangeres werd voor het nummer bekroond met (alweer) een Grammy Award en dat terwijl het in slechts drie uur werd geschreven. Inmiddels heeft Bey Halo ook in vier aangepaste versies gezongen: bij het tributeconcert na het overlijden van Michael Jackson, voor een benefietoptreden voor de slachtoffers van de aardbeving in Haiti in 2010, bij een tributeshow na het overlijden van Whitney Houston en tijdens de herdenkingsdienst van de verongelukte Kobe Bryant en zijn dochter Gianna.

Run The World (Girls) (2011)

Zou je Run The World het meest 'punk'-achtige nummer van Beyoncé kunnen noemen? Wel als je naar de intensiteit en de structuur van de bijna militaire beat van het liedje kijkt. Echt schoppen tegen de gevestigde orde doet Beyoncé echter niet, maar de boodschap van het nummer is duidelijk: het feministische anthem draait allemaal om de kracht van de vrouw. Daardoor is het liedje niet alleen een dansvloerknaller maar ook een grensoverschrijdend nummer - iets wat de zangeres  in de jaren na Run The World steeds meer is gaan uitdiepen. Run The World gebruikt overigens een sample van Major Lazer’s Pon De Floor, een song met een Nederlands tintje aangezien Afrojack ook aan het liedje meeschreef.

Love On Top (2011)

Love On Top is qua titel misschien wel het meest toepasselijke nummer dat Beyonce had kunnen kiezen om tijdens de 2011 MTV Video Music Awards haar eerste zwangerschap aan te kondigen. Het nummer heeft overigens niets met de baby te maken, de zangeres raakte voor het liedje geïnspireerd door haar rol als Etta James in de film Cadillac Records uit 2008. Love On Top doet denken aan een 80’s popsong in de stijl van Stevie Wonder, Huey Lewis en Whitney Houston en werd door Bey geschreven met Terius Nash en Shea Taylor. Daarnaast scoorde Beyoncé haar zoveelste Grammy Award met het nummer, dat afkomstig is van het album 4.

Drunk In Love (2013)

In 2003 was Beyoncé Crazy In Love, tien jaar later was ze er dronken van. Producer Noel Fisher aka Detail kwam met de beat voor deze hitsong en Bey en haar man Jay-Z improviseerden de coupletten. Of zoals de zangeres zei: ‘We hadden gewoon lol samen’ en dat is te horen dankzij teksten als ‘park it in my lot’ en ‘ride it on my surfboard’. Door deze dubbelzinnigheden is Drunk In Love eigenlijk een rommelige cocktail van alcohol en sex geworden. Eentje die overigens wederom twee Grammy Awards en een nummer 2-hit in de Verenigde Staten opleverde, al bleef ie in Nederland steken op nummer 36.

Formation (2016)

Als er één nummer van Beyoncé is die de huidige staat van de wereld perfect weet te omschrijven dan is het Formation wel. Het liedje is een ode aan de zwarte vrouw, die jarenlang veel te vaak het slachtoffer is in Amerika. Niet vreemd dus dat Black Lives Matter en de Women’s March het nummer tot hun lijflied maakten. Daarnaast is de muziek avontuurlijk, maar toch poppy en is de tekst niet alleen politiek maar ook persoonlijk door verwijzingen naar dochter Blue Ivy. Stiekem is Formation daardoor - naast een strijdkreet - wel een van de meesterwerken van Queen Bey.

Sorry (2016)

Een throwback naar de 80’s is niet vreemd voor Beyoncé. Op Sorry laat de zangeres niet alleen het bereik van haar stem horen maar het nummer geeft ook een kijkje in haar huwelijk met Jay-Z. Of beter gezegd, het weerspiegelt haar woede na zijn vreemdgaan en dat zorgde voor misschien wel Beyoncé’s scherpste teksten ooit. Al is het nog steeds een raadsel wie ‘Becky with the good hair’ is.

Freedom (2016)

Door Lemonade alleen maar het album te noemen over het vreemdgaan van Beyoncé’s man Jay-Z doe je het eigenlijk te kort. Natuurlijk gaan er veel nummers over de pijn die daarbij komt kijken, maar eigenlijk is het centrale thema geweld tegen vrouwen. Freedom is daarom een soort strijdkreet voor een revolutie, in jezelf en voor de rest van de wereld. Het nummer, waarop ook Kendrick Lamar te horen is, bevat overigens maar liefst drie samples: Let Me Try van Kaleidoscope, Collection Speech/Unidentified Lining Hymn van dominee R.C. Crenshaw en Stewball van Prisoner 22 van de Mississippi State Penitentiary van Parchman.

Deel deze pagina:
Bekijk ook