Spotlight
Elvis Presley: Worldwide 50 Gold Award Hits Vol. 1

Timing is alles, ook in de popmuziek. Het team achter Elvis Presley wist dat maar al te goed toen in de zomer van 1970 de 4-lp box Worldwide 50 Gold Award Hits Vol. 1 uitgebracht werd. Sinds zijn '68 Comeback Special was de zanger weer helemaal terug en trad hij weer op in uitverkochte arena’s. Deze box wordt nu opnieuw uitgebracht via Music On Vinyl, in een eerste oplage van 2500 genummerde exemplaren op goud-zwart gemarmerd vinyl.  

 

De timing kan opnieuw niet beter zijn. Op vrijdag a.s. gaat ELVIS in première, de nu al veelbesproken biopic met Austin Butler in de hoofdrol en Tom Hanks als zijn manager Colonel Parker. Het zal zonder twijfel zorgen voor een hernieuwde belangstelling voor het oeuvre van de zanger, zoals dat eerder gebeurde na biografische films over The Doors en – vooral – Queen. Wie in een klap veel van zijn hits in huis wil halen, kan terecht bij de splinternieuwe heruitgave van de compilatie Worldwide 50 Gold Award Hits Vol. 1., zoals die uitkomt via het gerenommeerde Nederlandse reissue-label Music On Vinyl.

Comeback

De 4-lp set verscheen oorspronkelijk in de zomer van 1970, niet lang nadat hij een spectaculaire comeback had gemaakt. Elvis Presley was in de tweede helft van de jaren zestig nog maar net in de dertig, toch werd hij alom gezien als een has-been. Een eindeloze reeks matige films en dito soundtracks had in het decennium zelfs het uiterste gevergd van zijn meest loyale fans. Tot hij eind 1968 op de Amerikaanse televisie verscheen met de show Singer Presents… Elvis, later omgedoopt tot The ’68 Comeback Special. De zanger oogde afgetraind en vitaal, zeker in zijn zwartleren pak. Het was vooral goed te zien dat hij na jaren in de wildernis van Hollywood zijn liefde voor muziek hervonden had.

Onbevangenheid

In de vorig jaar verschenen documentaire Elvis Presley: The Searcher kwam goed naar voren hoe diep zijn liefde voor muziek altijd was. Regisseur Thom Zimny maakte eerder documentaires over o.a. Bruce Springsteen. Thema van Elvis Presley: The Searcher was de eeuwige ontdekkingstocht van de zanger. Toen hij jong was, bezocht hij kerken, clubs en kroegen op zoek naar muzikale inspiratiebronnen. Er werd terecht uitgebreid stilgestaan bij de onbevangenheid die de zanger in wording daarbij aan de dag legde. In een Amerika waarin in de zuidelijke staten de segregatie nog springlevend was, absorbeerde hij net zo gretigheid de uitgesproken zwarte muziekstijlen rhythm-‘n-blues en gospel als de witte country. Zijn eigen muziek ontwikkelde zich dan ook als een revolutionaire smeltkroes van stijlen, net zo kleurrijk als Amerika zelf.

Tijdloze klassiekers

Het is allemaal terug te vinden op Worldwide 50 Gold Award Hits Vol. 1, waarvan de eerste persing heruitgave van 2500 genummerde exemplaren op zwart-goud gemarmerd vinyl uitkomt. De plaatkanten bevatten onvergetelijke parels als Heartbreak Hotel, Don’t Be Cruel, Jailhouse Rock, I Got Stung, A Mess Of Blues, Are You Lonesome Tonight?, Bossa Nova Baby, Crying In The Chapel, If I Can Dream en In The Ghetto. De 4-lp set was destijds ook het eerste album waarop de destijds actuele hits Viva Las Vegas, Suspicious Minds, Don’t Cry Daddy en Kentucky Rain te vinden waren. Vooral het prachtig opgebouwde epos Suspicious Minds geldt als een van de beste songs die Elvis Presley in zijn tweede jeugd opnam. Van het gitaarintro tot de tekst vol wanhoop en wantrouwen en de gepassioneerde zang van Elvis Presley – een absolute klassieker! 

Momentum

Elvis Presley wist na zijn verpletterende comeback het momentum een paar jaar vast te houden. In de zomer van 1969 verscheen het alom bejubelde album From Elvis In Memphis, zijn eerste niet-soundtrack album in acht(!) jaar. Hij greep daarop terug op zijn diepe wortels in zuidelijke muziekstijlen als soul, country, gospel en blues. In The Ghetto was een van de hoogtepunten van het album. Zijn manager Colonel Parker had Elvis altijd streng afgeraden om iets van maatschappelijk engagement te tonen. Politiek was immers slecht voor business. Met deze indringende ballad liet Elvis Presley horen wel degelijk oog te hebben voor wat er zich op dat moment in de grote Amerikaanse steden voltrok.

Emotie

Zoals hij dat een jaar eerder ook al had gedaan met If I Can Dream. Hij had dat opgenomen nadat hij op tv de beelden gezien had van de moord op dr. Martin Luther King, destijds de stem van zwart Amerika. Diens tragische dood had Elvis Presley diep geraakt, wat terug te horen was in deze smeekbede voor een rechtvaardiger wereld. Hij zingt het schitterend, met een emotie die uit de speakers spat. Zijn leven zou niet veel later in een vrije val terechtkomen, met de droevige afloop die iedereen kent. De vertolker van If I Can Dream, In The Ghetto, Suspicious Minds, Little Sister, Can’t Help Falling In Love en al die andere hits is de Elvis Presley die we ons moeten herinneren.

Voor meer info: https://bit.ly/ElvisPresleyBoxset

Deel deze pagina:
Bekijk ook