Spotlight
Prince and The Revolution: het legendarische Syracuse optreden

Prince And The Revolution: Live at Syracuse ging halverwege de jaren tachtig de geschiedenis in als een van de meest opwindende concertregistraties ooit.. Let’s Go Crazy!

Het is altijd bijzonder om een artiest te zien die de absolute top bereikt heeft, muzikaal en commercieel. En dat had Prince in 1985. Nadat hij met albums als Dirty Mind, Controversy en 1999 een perfecte aanloop had genomen, waren Prince and the Revolution in 1984 doorgebroken met Purple Rain – de film en de bijbehorende soundtrack. Het verhaal mocht wat dun zijn, de kijker werd wel effectief de opwindende, felgekleurde wereld van Prince en zijn hofhouding ingesleurd. De Muziek, een heerlijke mix van funk, rock, pop en soul, deed de rest.

When Doves Cry, Let's Go Crazy, Purple Rain, I Would Die 4 U en Take Me with U werden gigantische hits. Het album schoot ook wereldwijd hoog de albumlijsten in. Op een bepaald moment in 1984 had Prince in Amerika de nummer-1 album, single en film op zijn naam staan. Hij was daarmee de eerste artiest ooit die dat voor elkaar kreeg. Prince was even de grootste popster van zijn tijd, een status die hij verder dankte aan de spectaculaire Purple Rain tournee van 1984 en 1985.

Het optreden op 30 maart 1985 in de Carrier Dome in Syracuse, New York werd opgenomen en in Amerika via satelliet uitgezonden. De concertregistratie was destijds ook in diverse Europese landen op tv te zien, zoals via het onvolprezen Duitse muziekprogramma Rockpalast. Alles wat Prince and the Revolution destijds zo geweldig maakte, bleek geweldig vastgelegd te zijn. Van het podium, de energie tot de outfits en het uitzinnige publiek.

En opnieuw: de muziek. De band greep natuurlijk terug op ouder werk, maar tijdens deze concerten draaide het vooral om het album Purple Rain. De show werd geopend met het vonkende Let’s Go Crazy en met Computer Blue, Darling Nikki, The Beautiful Ones, When Doves Cry, I Would Die 4 U/ Baby I'm A Star (met Sheila E. en Apollonia 6) en een uitgesponnen Purple Rain bestond het hele laatste stuk van de show uit songs van het succesalbum. Halverwege het optreden blikte Prince in Do Me, Baby en Possessed nog even terug op twee van zijn belangrijkste inspiratiebronnen: Jimi Hendrix en James Brown.

Een dvd van de concertfilm Prince And the Revolution: Live werd een paar jaar geleden al toegevoegd aan de heruitgave van het Purple Rain album. De registratie komt op 3 juni opnieuw uit, waarbij met hulp van de modernste digitale technieken de beeld kwaliteit verder verbeterd is. Vooral de laatste jaren zijn die ontwikkelingen hard gegaan – zie bijvoorbeeld de spectaculair ogende Get Back-film van The Beatles – dus dat belooft veel. De muziek is opnieuw gemixt, waarbij het voor het eerst uit zal komen als 2-cd/dvd set met 5.1 surround en Dolby Atmos sound als opties. Voor wie het vinyl nog altijd koestert is er een 3-lp set. Het is ook de eerste keer dat de concertregistratie in deze vorm verschijnt.

Halverwege de jaren tachtig lag de wereld aan de voeten van de geniale muzikant uit Minneapolis. Een uniek moment in de popgeschiedenis dat perfect gevangen is in Prince And the Revolution: Live.

 

Foto's: ©PRN MusicCorp.-Nancy Bundt (1985)

Deel deze pagina:
Opmerkingen
Meeste likes Nieuwste Oudste
Je hebt een woord gebruikt dat je niet mag gebruiken
Opmerking plaatsen
Er zijn momenteel nog geen comments geplaatst.
Meer opmerkingen tonen
Bekijk ook