Spotlight
De tien van... Prince

Deze week zou Prince 64 jaar zijn geworden en verscheen Prince and the Revolution: Live, de registratie van een legendarisch optreden uit 1985. Een mooi moment om 10 van de beste songs van Prince op een rijtje te zetten.

1.     Purple Rain

De eerste aanzet was een countryachtig thema dat Prince op wilde nemen met Fleetwood Mac-zangeres Stevie Nicks. Ze werd zo overrompeld door de 10-minuten durende instrumentale oerversie van Purple Rain dat ze Prince op het hart bond om het nummer zelf op te nemen. Aldus geschiedde. Zo ontstond tijdens uitgebreide repetities het titelnummer van de film en de daarbij behorende soundtrack. Een epische song waardoor Prince nooit vergeten zal worden. Het was ook het laatste nummers dat hij tijdens zijn allerlaatste optreden speelde, in het Fox Theatre in Atlanta, een week voor zijn overlijden.

2.     I Wanna be Your Lover

I Wanna Be Your Lover was voor velen de kennismaking met het nieuwe fenomeen Prince. Het nummer was afkomstig van zijn tweede album Prince uit 1979 en het werd begin 1980 zijn allereerste Amerikaanse hit. Het funky I Wanna Be Your Lover was dan ook het eerste liedje van Prince waar een video voor geschoten werd. In de tekst belooft de hoofdpersoon een vrouw een beter leven dan dat ze met haar huidige man heeft. Prince erkende later dat hij het nummer had geschreven terwijl hij hopeloos verliefd was op zangeres, muzikant en componist Patrice Rushen.

3.     1999

Een vrolijk dansnummer waar donkere wolken boven hangen. Het is het titelnummer van zijn vijfde album, dat in 1982 uitkwam. Prince schreef het terwijl de wereld in de ban was van de nucleaire dreiging als gevolg van de koude oorlog tussen oost en west. ‘Everybody’s got a bomb, we could die anyday,’ stelt Prince vast, om te vervolgen met: ‘But before I'll let that happen, I'll dance my life away.’ Een klassiek Prince-nummer waarmee hij de angst en hoop van talloze mensen vertolkte.

4.     The Cross

De sessies die leidden tot Sign O' The Times waren lang en slopend, waarbij de plannen regelmatig veranderden. Het leverde in 1987 echter een dubbelalbum op waarop Prince alle ruimte had om zijn genialiteit te etaleren. Het was daarnaast wat betreft de muziek en de teksten een enorm gevarieerd album. De Amerikaan verraste zijn publiek o.a. met The Cross, een intens rockend nummer als decor voor een van zijn meest spirituele teksten tot dan toe.

5.     Kiss

De eerste versie van Kiss was een akoestische demo die Prince gaf aan de leden van de aan hem gelieerde funkband Mazarati. De mannen gingen er mee aan de slag in de hoop daar een hit mee te scoren. Toen het nummer wel erg veelbelovend begon te klinken, eiste Prince het echter terug. Zijn versie verscheen uiteindelijk op het album Parade; een pakkend, funky liedje dat hem een grote hit opleverde. De week dat de single in Amerika op de 1e plaats van de Billboard Hot 100 terecht kwam, stond Manic Monday van The Bangles op de tweede plaats. Ook een liedje van Prince, dat hij echter niet voor zichzelf gehouden had. In 1988 scoorde de Britse crooner Tom Jones een hit met Kiss.

6.     Let’s Go Crazy

De spetterende song waarmee Purple Rain – het album en de film – opende. De toon werd meteen gezet door het quasi-plechtige orgel, de declamaties van Prince zelfs, de ratelende Linn-drumcomputer en zijn aanstekelijke gitaarakkoorden. Het ontpopte zich ook al snel tot een van zijn meest geliefde songs tijdens zijn concerten.

7.     Sometimes It Snows In April.

De film Under the Cherry Moon was in artistiek en commercieel opzicht bepaald geen nieuwe Purple Rain. Gelukkig deed de soundtrack die in 1986 als Parade verscheen het een stuk beter. Een van de absolute hoogtepunten was de ballade Sometimes It Snows In April, dat Prince alleen met Wendy Melvoin (gitaar, zang) en Lisa Coleman (toetsen, zang) had opgenomen. De sessie vond plaats op 21 april 1985 in de Sunset Sound Studios in Hollywood, Californië – precies 31 jaar voor zijn sterfdag in 2016. Om die reden werd na zijn dood het nummer erg veel gedraaid en in diverse landen kwam het zelfs weer in de hitlijsten terecht.

8.     When Doves Cry

Voor de tekst van When Doves Cry liet Prince zich inspireren door zijn eigen roerige liefdesleven en de moeizame relatie met zijn ouders. Het nummer kreeg een cruciale plaats in de film Purple Rain. Het is te horen op het moment dat de hoofdpersoon – Prince – zijn geliefde kwijtraakt aan zijn concurrent in de liefde. Voor de studioversie van When Doves Cry speelde hij alle instrumenten zelf. Het liedje bevatte ook een baspartij, maar Prince vond die te traditioneel klinken en haalde die weg. Een dansnummer zonder basloopje: het was heel gewaagd, maar het pakte uit als een meesterzet omdat juist de kale sound een van de charmes van When Doves Cry werd.

9.     Raspberry Beret

In April 1986 verscheen Around The World In A Day, de belangrijke opvolger van het monstersucces dat Purple Rain was. Prince was echer niet uit op een blind kopiëren daarvan, maar kwam voor de dag met een avontuurlijk album waarvoor – op zijn verzoek – minimale promotie gedaan werd. Om die reden verscheen pas een maand later de eerste single: Raspberry Beret, een prachtig popliedje over een winkelbediende die zijn hart en maagdelijkheid verliest aan een meisje met een… precies! Leuk detail: in de clip is Pat Smear – live-gitarist van Nirvana en later Foo Fighters-lid – als een van de achtergronddansers te zien. Zijn ‘moves’ waren echter zo beperkt dat het weinig scheelde of hij was weggestuurd. Hij mocht echter blijven. Prince vond zijn haardos heel indrukwekkend.

10.     Little Red Corvette

Een van de vele topnummers op het 1999-album. Prince kwam op het idee voor het nummer tijdens een van de nachtelijke ritten met bandlid Lisa Coleman in haar vintage Mercury Montclair Marauder, een auto die hij haar had geholpen te kopen tijdens een veiling. Het liedje zette Stevie Nicks aan tot het schrijven van Stand Back, waarvoor Prince zelf de keyboardpartijen aandroeg. Little Red Corvette was daarnaast een mooie ode aan een auto, die Chevrolet jaren later inspireerde tot een billboardcampagne met als slogan: ‘They don’t write songs about Volvo’s.’

Deel deze pagina:
Opmerkingen
Meeste likes Nieuwste Oudste
Je hebt een woord gebruikt dat je niet mag gebruiken
Opmerking plaatsen
Er zijn momenteel nog geen comments geplaatst.
Meer opmerkingen tonen
Bekijk ook