Spotlight
Nieuwe Plaatjes 22 april

Wekelijks vind je op Legacy Of Music een overzicht van de nieuwste releases en heruitgaven uit binnen- en buitenland, waarvan we de belangrijkste voor je uitlichten. Deze week de releases van 22 april.

Nieuw 22 april

 

 

Wardruna – Kvitravn: First Flight Of The White Raven

Vanwege de coronacrisis zijn er veel albums gemaakt die er anders nooit gekomen waren. Zoals deze. Net als alle andere bands kon het Noorse Wardruna de afgelopen twee jaar keer op keer de concertagenda leegvegen. Om de fans toch te bereiken werd op 26 maart 2021 een optreden gestreamd, waarbij songs van het actuele album Kvitravn werden gespeeld, aangevuld met nummers van eerdere platen. De herfstachtige mix van folk, progressieve rock en metal is prachtig geregistreerd en op cd en vinyl beschikbaar voor hen die het destijds misten. www.youtube.com/watch?v=B74AK0MHxOA

Anouk – Trail Of Fails

Drie jaar na het Nederlandstalige album Wen D’r Maar Aan is Anouk terug met het zeven nummers tellende mini-album Trail Of Tears. “Liever zeven songs waar ik echt helemaal achter sta dan twaalf die misschien beter hadden gekund”, zei de zangeres daar zelf over. Het is een mooi, intiem en Engelstalig album. De titel is veelzeggend. “Ik wil blijven groeien. Als ik dat niet meer doe, dan is het tijd om te stoppen. Na elke plaat die ik heb gemaakt denk ik: ben ik nu op dat punt beland, of kan ik mezelf nog verrassen? Want belangrijk is dat je jezelf steeds opnieuw uitvindt. Dat je muziek maakt die met je meegroeit.” 

Barry Hay & JB Meijers

Golden Earring-zanger Barry Hay en de van o.a. The Common Linnets en De Dijk bekende JB Meijers zorgden in 2019 al met een prettige verrassing met het coveralbum For You Baby. In de aanloop naar een optreden in de Ziggo Dome op 5 november dit jaar verschijnt de opvolger: Fiësta de la Vida. Het is ditmaal een album vol deels eigen liedjes op opnieuw een verzameling covers van o.a. Chuck Berry, Tom Jones en T.Rex. Beide heren wonen op Bonaire, wat doorklinkt in de tropische arrangementen van veel liedjes. 

Spiritualized – Everything Was Beautiful

Het is alweer 25 jaar geleden dat Spiritualized volgens velen het album van het jaar afleverde met Ladies And Gentlemen We Are Floating In Space. De band rond Jason Pierce maakte veel indruk met de – inderdaad – spacy mix van elektronica en psychedelica. Op het negende album Everything Was Beautiful blijkt het gezelschap nog altijd in staat te zijn om melodieën en tempo’s van hypnotiserende schoonheid te maken. 

Brian May – Another World DeLuxe Edition

Queen-gitarist Brian May omschreef het maken van zijn soloplaten als een therapeutische ervaring, waarin hij onder anderen de dood van Freddie Mercury verwerkte. In dat licht is het opvallend dat zijn tweede album Another World bedoeld was als coverplaat. Halverwege de sessies veranderden de plannen, al kwamen er nog wel een paar songs van anderen op terecht. De liedjes die sneuvelden, plus wat live opnamen, vormen het leeuwendeel van de extra’s van de heruitgave van het uit 1998 stammende werkstuk. 

Nog meer nieuw (22 april)

Judy Blank – Saddies

Caliban – Dystopia

Fontaines D.C. – Skinty Fia 

The Kik – Hertaalt Eurovisie

The Kooks – 10 Tracks To Echo In The Dark

Magnolia Park – Halloween Mixtape

Taj Mahal & Ry Cooder  – Get On Board

Old Crow Medicine Show – Paint This House

Bonnie Raitt – Just Like That

Shinedown – Planet Zero

Sons – Sweet Boy 

T.Rex - 1972

The Waterboys – All Souls Hill 

 

Nieuw 15 april
Eefje de Visser – Blauwe Regen

Haar vierde album Bitterzoet werd in 2020 alom onthaald als een van de beste platen die dat jaar in Nederland gemaakt was. In de achterliggende tijd bracht Eefje de Visser singles uit die in het verlengde daarvan lagen. Ze zijn nu verzameld op de 10” vinyl EP Blauwe Regen: de singles Storm, Golven, Startschot en remixen door Joe Goddard en Weval. “Het uitbrengen van Blauwe Regen voelt als de afsluiting van een persoonlijk muzikaal hoofdstuk. Hierna zal ik met veel verlangen hard werken aan mijn vijfde plaat.” 

The Police – Greatest Hits 30th Anniversary

Sting speelde onlangs nog in de AFAS Live in Amsterdam waar weer heel wat hits uit zijn Police-verleden gespeeld werden. Voor wie ze allemaal nog een keer wil horen, is er de heruitgave van Greatest Hits. De dubbel-lp bevat successen als Roxanne, So Lonely, Message In A Bottle, Walking On The Moon, Every Breath You Take, Wrapped Around Your Finger en al die anderen. Tijdloze songs die dankzij de mastering in Abbey Road beter klinken dan ooit. 

Kurt Vile – Watch My Moves

Kurt Vile wordt inmiddels gezien als een van de meest begaafde singer-songwriters die Amerika de afgelopen twintig jaar voortbracht. Watch My Moves laat een deels vertrouwd geluid horen, van akoestische songs tot steviger werk. Toch weet hij ook een aantal keren te verrassen met wat stilistische zijstapjes. En hoe groot hijzelf inmiddels ook is, het is aardig om hem in Goin’ On A Plane Today opgetogen te horen zingen over de recente keren dat hij het voorprogramma van Neil Young mocht verzorgen. 

Jewel – Freewheelin’ Woman

De Amerikaanse zangeres Jewel brak halverwege de jaren negentig door met de millionseller Pieces Of You. Het immense succes daarvan wist ze nooit meer te evenaren, maar ze bleef zichzelf wel muzikaal ontwikkelen. Na onderbreking van zeven jaar brengt ze met Freewheelin’ Woman haar 13e album uit waarop ze veel variatie biedt, van akoestische pop tot stevige songs en vleugjes elektronica. Er zijn gastrollen voor de band Train en Hootie and the Blowfish-zanger Darius Rucker. 

George Thorogood – The Original

De Amerikaanse zanger en gitarist George Thorogood nam in de loop van zijn lange carrière zoveel covers op, dat hem steeds vaker gevraagd werd of hij zelf ook wel eens wat schreef. Dat deed hij wel degelijk. Sterker nog: hij scoorde regelmatig hits met die eigen schrijfsels. The Original bevat een mooie selectie van die zelf gebrouwen, typische Amerikaanse highway-songs zoals Bad To The Bone, I Drink Alone en Born To Be Bad. 

Nog meer nieuw (15 april):

Hef – Hefvermogen 2

High Pulp- Pursuit Of Ends

Daimy Lotus – Over You

Merol – Troostprijs

Monuments – In Stasis

Axel Rudi Pell – Lost XXIII

Rush – Moving Picture 40th Anniversary

Swedish House Mafia – Paradise Again

Various – Utreg Punx

John Zorn – Spinoza

Nieuw 8 april
BLØF – Polaroid

BLØF bestaat inmiddels 30 jaar, maar Polaroid maakt duidelijk dat de Zeeuwse band nog lang niet ten prooi is gevallen aan nostalgie. Hoewel de meeste songs opgetuigd zijn met de vertrouwde BLØF-sound, wijkt de groep er ook een paar keer vanaf. Zoals dat al te horen was in de single Bitterzoet. Of in het epische Wonderen Zijn Welkom, dat bijna tien minuten duurt. Er komen ook weer vele taalkundige pareltjes voorbij op Polaroid. Het album dat laat horen waarom BLØF zich drie decennia aan de top wist te handhaven. 

Camila Cabello – Familia

Familia is het derde album van een van de grootste sterren van de huidige Latin pop: de van oorsprong Cubaanse Camila Cabello. De titel van de plaat is veelzeggend. De songs kwamen tot stand tijdens de lockdowns, een periode waarin de zangeres er extra bij bepaald werd hoe belangrijk familie is. Het is daarnaast een werkstuk waarop haar Latin-roots luid en duidelijk doorklinken. Op een van de songs, de tweede single Bam Bam, is Ed Sheeran te horen. 

Aerosmith – 1971: The Road Starts Hear

Het album kwam vorig jaar al uit op Record Store Day, nu verschijnt het ook via de reguliere weg. Het album bevat oefenruimteopnamen van Aerosmith twee jaar voor ze hun officiële debuut uitbrachten. De geluidskwaliteit is heel aanvaardbaar en het is opvallend dat het unieke Aerosmith-sound er toen al was. Een van de hoogtepunten is de vroege versie van de hit-ballade Dream On.   www.youtube.com/watch?v=PTd33eMdexk

VanWyck – The Epic Tale Of The Stranded Man

De Amsterdamse singer-songwriter VanWyck bracht in de achterliggende drie jaar evenveel albums uit, waarmee ze telkens weer diepe indruk maakte. Ze onderscheidde zich met haar aangename stemgeluid, prachtige liedjes en haar vermogen teksten tot leven te brengen. Ze gaat daarin nog een stap verder op haar vierde plaat The Epic Tale Of The Stranded Man, waarvan de twaalf songs gaan over een man die aanspoelt op een eiland en aan zichzelf overgeleverd is. Het album vormt ook het vertrekpunt voor haar huidige theatertournee. 

Nog meer nieuw (8 april):

Ruben Annink – 13

Archive – Call To Arms & Angels

Calexico – El Mirador

Destruction – Diabolical

Envy Of None  – Envy Of None

Father John Misty – Chloë And The Next 20th Century)

Jonny Greenwood – Soundtrack Spencer

Hallas – Isle Of Wisdom

Inglorious – MMXXI Live At The Phoenix

Marike Jager & Martijn Bosman – M ft. M: Their Most Exciting Adventures

Simon Keats – Falling Star

Kristine Leschper – The Opening Or Closing Of A Door

November Ultra – Bedroom Walls

Rob de Nijs – Het Beste Van

Pusha T – It’s Almost Dry

Daniel Rossen  – Shadow In The Frame

Satan – Earth Infernal

Joe Satriani – The Elephants Of Mars

Tame Impala – The Slow Rush DeLuxe Edition

Kae Tempest – The Line Is A Curve

Various – Crash! Bang! Wallop!

Jack White – Fear Of The Dawn

Nieuw 1 april
Emma Bale - Retrospect

Emma Bale (Balemans) is al jaren een bekendheid in België dankzij tv-programma’s waarin ze schitterde, zoals de VTM-reeks Liefde Voor Muziek. Ze sleepte ook al verschillende awards in de wacht. In de vorm Retrospect brengt de 21-jarige zangeres haar debuut uit. Een album vol licht funky pop, met een grote rol voor elektronica. Het is het ideale decor voor de prachtige stem van Emma Bale. Sterke liedjes die ook nog eens aangevuld worden met een tweede cd met daarop de covers die ze zong bij Liefde Voor Muziek. 

Red Hot Chili Peppers – Unlimited Love

Gitarist John Frusciante is terug op het oude nest. De band werkte weer samen met producer Rick Rubin. Het twaalfde album van de Red Hot Chilli Peppers heeft daarmee veel van een reünie van oude bekenden. Zo klinkt het album ook. De mix van rock, pop en funk is heel vertrouwd, zoals te horen was in de single die aan Unlimited Love vooraf ging: Black Summer. 

Golden Earring – You Know We Love You!

Zonder het zich te realiseren speelde Golden Earring in November 2019 in Rotterdam de allerlaatste show ooit. Eerst kwam de coronacrisis, toen het tragische bericht van de ziekte van George Kooymans. Gelukkig bleken beeld en geluid van het Ahoy-optreden bewaard te zijn en die worden nu dus uitgebracht als dubbel-cd en dvd. Het is mooi om te zien en te horen dat het Haagse viertal nog een keer knalde in klassiekers als Twilight Zone, When The Lady Smiles en natuurlijk het onverslijtbare Radar Love. 

Roxy Music – Roxy Music

Het eerste album van de Britse rockband Roxy Music uit 1972 staat al decennia te boek als een legendarisch debuut. Vanwege songs als Re-Make/Re-Model en Ladytron, het unieke geluid van de band, het sterke spel van de muzikanten en de flamboyante manier waarop alles werd gepresenteerd. Het maakte sterren van de groep rond dandy en zanger Brian Ferry. Alle studioplaten van Roxy Music worden opnieuw uitgebracht, gemasterd in de Abbey Road Studio. Op 1 april verschijnen de eerste twee titels: het debuut en de opvolger For Your Pleasure. 

Nog meer nieuw (1 april):

Adam Douglas – Better Angels

Dry Cleaning – New Long Leg

Eagles – Eagles Live

Eagles – Long Road Out Of Eden

Eagles – The Millennium Concert

La Femme – Paradigmes

Flock Of Dimes – Head Of Roses

The Fratellis – Half Drunk Under A Full Moon

Steve Gadd Band – At Blue Note Tokyo

Daryl Hall - Before After

Daniel Lanois – Heavy Sun

Demi Lovato – Dancing With The Devil… The Art Of Starting Over

JB Meijers – The Beginning And Everything Before

Ryley Walker – Course In Fabel

Nieuw 25 maart

De nieuwe releases van 25 maart:

Michael Bublé – Higher

Het elfde album van de hedendaagse crooner Michael Bublé bevat een mix van nieuw werk en heel diverse covers. In die laatste categorie vallen onder anderen My Valentine van Paul McCartney en Make You Feel My Love van Bob Dylan, maar vooral bekend in de uitvering van Adele. Crazy is natuurlijk van Willie Nelson, waarmee Michael Bublé het ook samen zingt. De klassieke soul wordt aangestipt met Sam Cooke’s Bring It On Home To Me en  You’re The First, The Last, My Everything van Barry White. www.youtube.com/watch?v=tMsbeyeTtpk

Koffee – Gifted

Optredens op festivals en verschijningen op Amerikaanse talkshows maakten van Koffee in een paar jaar een van de grootste nieuwe sterren van de dancehall en reggae. De single Toast werd liefst 122 miljoen keer gestreamd op Spotify. Mikayla Simpson, zoals ze 22 jaar geleden op Jamaica ter wereld kwam, brengt met Gifted haar langverwachte debuut uit. Het een zowel muzikaal als tekstueel rijk album, waarin haar maatschappelijke betrokkenheid helder in doorklinkt. www.youtube.com/watch?v=oSzv3K3Keyg

Placebo – Never Let Me Go

Het achtste album van Placebo verschijnt na een relatieve stilte van bijna negen jaar. Na het in 2013 verschenen Loud Like Love trad de Britse rockband wel regelmatig op, maar van nieuw werk kwam het maar niet. Het nieuwe album werd voorafgegaan door singles als Beautiful James, Surrounded By Spies en Try Better Next Time. Vooral dat eerste nummer laat met een combinatie van gitaren en elektronica en de karakteristieke stem van Brian Molko een vertrouwde Placebo horen. 

Selah Sue – Persona

De Belgische zangeres Selah Sue brak ruim tien jaar geleden door met haar titelloze debuut. De zangeres mixte daarop stijlen als soul, pop, dance en reggae als decor voor haar vaak openhartige teksten. De pandemie en haar moederschap zorgden ervoor dat het de laatste jaren wat stiller was rond haar, vandaar dat Persona gezien wordt als een comeback album. De single Pills was een meer dan veelbelovende voorbode: een ijzersterk popnummer met een serieuze tekst over haar eigen ervaringen  met depressie. 

Various – Legacy: A Tribute To Leslie West

Leslie West was de zanger en gitarist van de succesvolle Amerikaanse rockband Mountain, die geschiedenis schreef met songs als Nantucket Sleighride en Mississippi Queen. De groep schitterde ook op het Woodstock festival. Uit de reacties op zijn dood in 2020 bleek nog maar weer eens hoe geliefd de muzikant was. Veel van die collega’s droegen dan ook hun steentje bij aan dit muzikale eerbetoon, waaronder Zakk Wylde, Joe Lynn Turner, Yngwie Malmsteen, Dee Snider en Slash. 

Nog meer nieuw:

Afterpartees – Family Names

Architects – For Those That Wish To Exist At Abbey Road

Bomber – Nocturnal Creatures

Bon Iver – Bon Iver

Clouseau – Jonge Wolven

Cowboy Junkies – Songs Of The Recollection

Destroyer – Labyrinthitis

Get Well Soon – Amen

Aldous Harding – Warm

Chris Kavinsky – Reborn

Keshi – Gabriel

Ko Ko Mo – Need Some Mo

Laibach – Wir Sind Das Volk

Machine Gun Kelly – Mainstream Sellout

Midnight – Let There Be Witchery

Maren Morris – Humble Quest

Ian Noe – River Fools & Mountain Saints

Rema – Rave & Roses

Thomas Rhett – Where We Started

Michael Romeo – War Of The Worlds Pt. 2  

Xavier Rudd – Jan Juc Moon

Sea Girls – Homesick

Sigma – Hope)

Tindersticks – Past Imperfect The Best of 92-21  

Deel deze pagina:
Bekijk ook
Spotlight
The Silverchair Collection

PRE-ORDER NOW: https://sound-factory.nl/collections/silverchair?

Australisch rocktrio terug op vinyl  

Silverchair geldt nog altijd als een van de grootste succesverhalen die de Australische rockwereld ooit voortbracht. In de periode dat het trio actief is, verkoopt het ruim 10 miljoen albums. Het hele oeuvre van de band, zowel de albums als de EP’s, wordt als The Silverchair Collection in delen (opnieuw) op vinyl uitgebracht. Het debuut Frogstomp uit 1995 komt op 17 juni uit. Op 12 augustus volgen de vier gerelateerde EP’s Tomorrow, Pure Massacre, Israel’s Son en Shade.

Spotlight
De Ennio Morricone Themes collection

Shop now: http://www.musiconvinyl.com/shop?legacyofmorricone

For over 70 years, the Italian composer Ennio Morricone has shaped the movie industry with his defining soundtracks. With more than 400 scores for cinema and television, he is widely considered one of the most prolific and greatest film composers of all time. In honor of this music icon and father of melodies, Music On Vinyl presents The Ennio Morricone Themes collection, a unique collection of the greatest music ´The Maestro´ has composed for movies, divided into 5 central themes; Giallo, Lounge, Passion, Psycho and Western.