Spotlight
Arcade Fire: Bonte mix van stijlen

Vanwege de bonte mix van stijlen is de band op papier een marketingtechnische nachtmerrie, maar Arcade Fire ontpopte zich juist tot een van de meest succesvolle Canadese acts van de afgelopen decennia. Vrijwel elke plaat werd overladen met awards en haalde moeiteloos de eerste plaats van de albumlijsten. 

Aan het succes van Arcade Fire ligt geen doordacht masterplan ten grondslag. Sterker nog, in de eerste jaren leek de band maar wat aan te rommelen. De groep werd in 2001 in Montreal opgericht door Win Butler en bevriende medestudenten. Er werd gerepeteerd en opgetreden, waarbij het gezelschap regelmatig van samenstelling wisselde. Alles werd toch wat concreter toen Win tijdens een kunstexpositie Régine Chassange zag optreden. Hij was onder de indruk van haar vocalen, ze kregen een relatie en niet veel later was Arcade Fire versterkt met een zangeres. De band debuteerde met een live opgenomen kerst-ep (A Very Arcade X-Mass), die verspreid werd onder vrienden en bekenden. Een start waar nog steeds weinig ambitie uit sprak. Omdat het maar bleef rommelen in de band, overwoog Arcade Fire in 2002 zelfs serieus om uit elkaar te gaan. De goede reacties op de optredens en een titelloze EP uit 2003 zorgden er echter voor dat Arcade Fire, inmiddels ook met Win’s broer William in de gelederen, toch besloot om door te gaan. Niet veel later tekende Arcade Fire een platencontract en kon het echte werk beginnen.

Verwachtingen

Het duurde nog tot 2004 voor de eerste echte Arcade Fire plaat uitkwam. De verschillende leden in de band kregen te maken met sterfgevallen in de familie, want niet alleen voor oponthoud zorgde, maar ook terugkwam in de titel van het album: Funeral. Het debuut was een instant succes, in elk denkbaar opzicht. De vele optredens hadden hun werk gedaan: er keek een grote schare fans reikhalzend uit naar deze eersteling. De plaat loste de hooggespannen verwachtingen ook moeiteloos in. De achtergronden van de muzikante, van punk tot jazz en alles daartussenin, klonk luid door in de spannende mix van stijlen. Het album vol mooi gearrangeerde en vooral ongrijpbare pop en rock sloeg wereldwijd aan.

Niet verblind

Het succesverhaal werd moeiteloos voortgezet met Neon Bible, dat in 2007 verscheen. Het haalde de eerste plaats in de Canadese albumlijst, een tweede plaats in de Amerikaanse en Britse charts. Het was daarbij een plaat die in talloze jaarlijstjes opdook. De recensies op de opnieuw erg barokke mix van pop, rock en allerlei andere stijlen waren opnieuw euforisch, zoals ook de liefst 122 concerten die de band gaf louter positieve reacties opleverde. Arcade Fire gaf er blijk van niet verblind te worden door alle deze successen. Een deel van de gage werd geschonken aan Partners in Health, een stichting die wereldwijd gezondheidszorg steunt in ontwikkelingslanden. In de jaren daarna steunde de groep vaker soortgelijke initiatieven.

Elektronica

Win Butler beschreef het volgende album Suburbs als ‘een kruising tussen Depeche Mode en Neil Young’. Het album dat opnieuw heel wat awards opleverde, zoals een Grammy voor ‘Album of the Year’, was het meest persoonlijke tot dan toe. In tekstueel opzicht was het een nostalgische trip naar de jeugdjaren die gesleten werden in de kalmte van een aangeharkte buitenwijk. De songs gingen over dromen, die later in het leven al dan niet uitkwamen. Opnieuw was er veel lof voor de avontuurlijke muziek, waarbij Arcade Fire zich bleef ontwikkelen. Voor opnamen werd opnieuw gebruikt gemaakt van tentallen verschillende instrumenten om het geluid in te kleuren, maar de elektronica sloop ook steeds verder dichterbij. Een belangrijk element in het verhaal van Arade Fire was de intensieve relatie tussen band en publiek. Optredens waren steevast een collectieve belevenis, de groep gebruikte vanaf het begin social media om met de achterban te communiceren en het publiek werd ook op andere manieren bij de band en zijn muziek betrokken. Zo werd rond de release van Suburbs een interactieve clip gemaakt, waar de kijker zijn eigen adres in kon typen, zodat het filmpje een persoonlijke touch kreeg.

David Bowie

In 2013 verscheen Reflektor, dat voorafgegaan werd door een opvallende marketingcampagne. Zo verschenen op muren in grote steden logo’s met daarin de titel van het aankomende album. Het gebruik van graffiti kwam de groep op wat boze reacties te staan (vandalisme!), maar het trok geen enkele wissel op het succes van het album. Al was het maar omdat David Bowie, een hartstochtelijk bewonderaar van de band, te horen was in het titelnummer. Het door James Murphy van LCD Soundsystem mede-geproduceerde album liet opnieuw een verschuiving richting elektronica horen. Toch kwam voor velen Everything Now nog als een verrassing. Op dit album uit 2017 dompelde Arcade Fire zich volledig onder in een wereld van beats en synthesizers. Voor het eerste leverde het wat koele recensies op en via social media reageerden ook veel fans teleurgesteld op wat door hen gezien werd als een stijlbreuk. De verkoopcijfers waren er niet minder om, zowel in Amerika, Engeland en het eigen Canada danste Arcade Fire soepel naar de top van de albumlijsten. Toch was het veelzeggend dat met name de Amerikaanse tournee moeizaam verliep vanwege teruggelopen ticketverkoop. De ooit zo onaantastbare band moest soms zelfs omgeboekt worden naar kleinere zalen.

WE

Veel hangt dus af van WE, het zesde album van Arcade Fire. In maart 2022 werden de fans al bij de les gehaald met een ansichtkaart die ze in hun bus vonden, met daarop de  verzuchting: ‘we missed you’. Diezelfde maand in 2022, op de 17e, verscheen de single The Lightning I, II die een band liet horen die teruggekeerd was naar de sound van vooral Neon Bible en The Suburbs. Het zorgde voor uitgelaten reacties op onder andere YouTube, waar het liedje alweer bijna 2 miljoen keer bekeken werd. In een moeite werd ook bekendgemaakt dat William Butler kort na de opnamen van het album ‘in goede harmonie’ vertrokken was om solo zijn loopbaan voort te zetten. Mocht de Arcade Fire met het vorige album wat krediet verspeeld hebben, werd dat teruggewonnen met de eerste shows van de band waarvan de opbrengst volledig te goede kwam aan de zwaar getroffen bevolking van Oekraïne. Zonder ooit echt weg geweest te zijn, is 2022 het jaar van de comeback van Arcade Fire te worden.  

Deel deze pagina:
Opmerkingen
Meeste likes Nieuwste Oudste
Je hebt een woord gebruikt dat je niet mag gebruiken
Opmerking plaatsen
Er zijn momenteel nog geen comments geplaatst.
Meer opmerkingen tonen
Bekijk ook