Spotlight
TOP 50 Favoriete Gitarist (gekozen door de volgers)

Afgelopen vrijdag vroegen we de volgers van Legacy of Music naar hun favoriete gitarist aller tijden. De helden blijken nog altijd gekoesterd te worden, want de respons was enorm. Uit de vele reacties destilleerden we de volgende erelijst.

1. Jimi Hendrix 11,28%

Hij overleed al meer dan vijftig jaar geleden, maar het ziet er niet naar uit Jimi Hendrix ooit van zijn troon gestoten zal worden. Als er iemand het gitaarspel revolutionair veranderde, was het deze Amerikaanse muzikant. Van speltechniek tot apparatuur, het gitaarboek werd compleet door hem herschreven. Al was zijn bloeitijd kort en hevig, zijn muzikale nalatenschap blijft telkens nieuwe generaties inspireren.

2. David Gilmour 6,96%  

Met zijn zang, songs en natuurlijk zijn gitaarspel was David Gilmour een essentieel onderdeel van het immense succesverhaal dat Pink Floyd heette. ‘Less is more’ was altijd zijn aanpak. Goed geplaatste akkoorden en fraaie, vloeiende solo’s. Alles in dienst van de songs.   

3. Eric Clapton 6,48%  

De gitarist die het vooral als lid van John Mayall’s Bluesbreakers tot een goddelijke status schopte. Hij deed daarna ook veel moois als lid van Cream, Blind Faith en Derek & the Doninos. Zijn werk onder eigen naam was wisselvalliger, maar zijn status als gitaarheld kwam nooit in gevaar.   

4. Brian May 6,33%  

Wat zou Queen geweest zijn zonder het spel van Brian May? Met zijn zelfgebouwde gitaar en muntstukje in plaats van een plectrum voorzag hij al die hits van de Britse rockband van een uniek geluid. Subtiel, smaakvol en vooral heel erg herkenbaar.   

5. Eddie van Halen 4,1%  

Als gitarist van de naar hemzelf (en zijn drummende broer) vernoemde band, ontpopte Eddie van Halen zich tot de vernieuwer van de jaren 70. Zijn spel was virtuoos en opwindend. Talloze snelheidsduivels traden in zijn voetsporen, maar de in Nederland geboren gitarist bleef de beste.   

6. Mark Knopfler 3,97%  

De Britse muzikant is geen man van het grote gebaar of uiterlijk vertoon. Eerst als lid van Dire Straits en later onder eigen naam maakte Mark Knopfler in plaats daarvan veel indruk met mooi gearrangeerde songs en subtiel opgebouwde solo’s. Voortbordurend op de folk en country-traditie is zijn spel altijd functioneel.   

7. Gary Moore 3,95%  

De Noord-Ierse gitaarheld maakte naam als lid van Skid Row, Colosseum en Thin Lizzy. In de jaren 80 bleek zijn snelle, spectaculaire spel in goede aarde te vallen bij het internationale legioen hardrockers. In het daaropvolgende decennium wist hij een mogelijk nog groter publiek te bereiken door terug te keren naar zij  oude liefde, de blues. 

8. Slash 3,48%  

De gitarist die opkwam als lid van het stelletje ongeregeld dat Guns N’ Roses heette. Met zijn hoge hoed en bungelende filtersigaret was hij meteen een herkenbare verschijning. Hij ontpopte zich vooral als een gitarist die opwindende riffs en solo’s wist te ontlokken aan zijn blonde Gibson.   

9. Jimmy Page  3,22%  

De man achter Led Zeppelin. Jimmy Page had al een leven als veelgevraagd sessiekracht achter de rug toen hij eind jaren zestig Led Zeppelin liet opstijgen. Zijn solo’s vormden een belangrijk ingrediënt van het succesverhaal zoals het zich ontvouwde. Vooral in de VS kreeg de band een onvergelijkbare sterrenstatus. Jimmy Page schitterde met name tijdens de uitgesponnen shows, waarin hij alle ruimte kreeg om te improviseren.   

10. Stevie Ray Vaughan 2,94%

Een helikoptercrash maakte op 27 augustus 1990 een wreed einde aan het leven van de Amerikaanse gitarist. Goed dat hij nog niet vergeten is. Stevie Ray Vaughan blies met zijn songs, zang en natuurlijk gitaarspel in de jaren 80 de bluesrock op een spectaculaire manier nieuw leven in. Vermeldenswaardig is ook zijn cruciale bijdragen aan het David Bowie-album Let’s Dance.       

Nummers 11-50

11.         Rory Gallagher

12.         Joe Bonamassa

13.         Prince

14.         Ritchie Blackmore

15.         Carlos Santana

16.         Keith Richards

17.         Angus Young

18.         Joe Satriani

19.         John Fruscinate

20.         Steve Lukather

21.         George Kooymans

22.         George Harrison

23.         The Edge

24.         Richie Sambora

25.         Kirk Hammett  

26.         Jan Akkerman

27.         Randy Rhoads

28.         John Mayer

29.         BB King 

30.         Steve Vai

31.         Steve Rothery

32.         Lindsey Buckingham

33.         Mike Oldfield

34.         Jack White

35.         Joe Walsh

36.         Jeff Healey

37.         Mike Oldfield

38.         Alex Lifeson

39.         Jeff Beck  

40.         Tony Iommi

41.         Robert Cray

42.         Tommy Emanuel

43.         Paul Kemper

44.         David Lindley

45.         Keith Scott

46.         Paco de Lucia

47.         Matt Bellamy

48.         Jerry Cantrell

49.         Harry Sacksioni

50.         Duane Allman

Deel deze pagina:
Opmerkingen
Meeste likes Nieuwste Oudste
Je hebt een woord gebruikt dat je niet mag gebruiken
Opmerking plaatsen
Maarten00 uur geleden

Tweemaal Mike Oldfield in de lijst?

Je hebt een woord gebruikt dat je niet mag gebruiken
Reactie plaatsen
Enrico00 uur geleden

Geen frank of dweezil zappa ?

Je hebt een woord gebruikt dat je niet mag gebruiken
Reactie plaatsen
Er zijn momenteel nog geen comments geplaatst.
Meer opmerkingen tonen
Bekijk ook