Spotlight
Legendarische optredens in Nederland (Deel 1)

Een terugblik op een aantal legendarische optredens die de afgelopen 60 jaar in ons land plaatsvonden.

Foto: Paul Bergen

 

Pearl Jam

Nighttown – Rotterdam – 6 maart 1992

Laten we Pearl Jam op Pinkpop, ook in 1992, voor een keertje overslaan. Begin maart gaf de band een vijftal optredens in Nederlandse zalen. Het publiek dat erbij was in Groningen, Den Haag, Utrecht, Eindhoven en Rotterdam praatte er nog lang over na. Het debuut Ten, dat al in 1991 was uitgekomen, was eindelijk opgepikt door een groot publiek. De clubs, zoals dus ook Nighttown in Rotterdam, waren dan ook volgepakt met fans die intens genoten van geïnspireerde uitvoeringen van songs als Once, Even Flow, Alive en Jeremy. Tijdens het toegift werd een jongen uit het publiek getrokken. Hij kreeg een bas in de handen geduwd en mocht meedoen toen de band I’ve Got A Feeling van The Beatles coverde.

D’Angelo

Paradiso – Amsterdam – 3 maart 2015

De Amerikaanse soul-funk zanger D’Angelo had in 2012 al indruk gemaakt met enkele Nederlandse shows. Hij wist die drie jaar later nog te overtreffen, al was het maar vanwege de nog betere band die hij ditmaal meegenomen had. De comeback was compleet, ook al vanwege het album The Black Messiah dat even eerder was verschenen. Een instant klassieker. Het publiek in Amsterdam werd ondergedompeld in een wervelende funkshow waarin eigen werk en goedgekozen covers afgewisseld werden. De absolute ster van de avond was de geïnspireerde, geweldig zingende en als herboren ogende D’Angelo die liet horen waarom hij vaak in een adem genoemd werd met James Brown en Prince.

Bob Dylan

De Kuip – Rotterdam – 23 juni 1978

Het regende en het openbaar vervoer staakte, maar dat kon de pret niet drukken. Dylan in de Kuip was een dubbele primeur. Terwijl de Amerikaanse zanger sinds het midden van de jaren zestig een grote schare fans in Nederland had, duurde het tot 1978 voor hij hier ook kwam optreden. Het was daarbij de allereerste keer dat er in het Feyenoordstadion een popconcert werd gehouden. Vele acts zouden volgens, zoals The Rolling Stones, Pink Floyd, U2, The Boss en David Bowie.

Foto: Gijsbert Hanekroot

The Beatles

Veilinghal Op Hoop Van Zegen – Blokker – 4 juni 1964

In de zomer van 1964 maakte ook Nederland kennis met Beatlemania. Het was daarbij opvallend dat ze niet in een van de grote Nederlandse steden optraden, maar in een veilinghal in het Noord-Hollandse gehucht Blokker. Twee korte shows gaf de band, voor een uitzinnig gillend publiek. Eeuwig jammer was wel dat Ringo Starr vanwege ziekte verstek liet gaan. De drummer bleek tijdens het Nederlandse bliksembezoek vervangen te zijn door Jimmy Nichol.

Radiohead

Goffertpark – Nijmegen – 15-16 juni 2000

Eind jaren negentig was Radiohead het optreden in kalle sporthallen beu. De Britse rockband ging in 2000 daarom op tournee waarbij opgetreden werd in een zelf ontworpen tent. Support was de IJslandse formatie Sigur Rós. Een perfecte combinatie. De band rond zanger Thom Yorke had net het album Kid A uitgebracht, waarop sfeer belangrijker leek dan songs. Nieuwe werk dat zich moeiteloos staande hield naast bevlogen versies van o.a. Paranoid Android, Bones en Karma Police. In een ideale omgeving kreeg het publiek in Nijmegen een band te zien die z’n artistieke top bereikt had.

Leonard Cohen

Olympisch Stadion – Amsterdam – 21 augustus 2012

De Canadese zanger en componist maakte in zijn laatste jaren een opvallende artistieke opleving door. De aanleiding was wrang. Financiële malversaties van zijn manager hadden hem van zijn pensioen beroofd. Leonard Cohen ging weer op tournee en bracht ook weer nieuwe albums uit. Ter promotie van Old Ideas, zijn eerste nummer 1-album in Nederland, speelde hij op een zwoele zomeravond in het Olympisch Stadion in Amsterdam. De dan 77-jarige zanger betoverde meerdere generaties fans met een drie(!) uur durende show waarin alle hoogtepunten van zijn oeuvre voorbijkwamen. De nog altijd vitale Leonard Cohen maakte daarnaast diepe indruk met zijn actuele songs.

Aretha Franklin

Concertgebouw – Amsterdam – 28 april 1968

De Queen of Soul was behept met een hardnekkige vliegangst wat haar mogelijkheden om buiten haar eigen land vanzelfsprekend ernstig inperkten. Ze trad in haar lange loopbaan dan ook maar twee keer op in Nederland, ook nog eens op dezelfde dag. Eerst in De Doelen in Rotterdam, later in het Concertgebouw in Amsterdam. Ze wist vooral in Amsterdam het publiek in extase te brengen met vurige versies van songs als Respect, Chain Of Fools en I Never Loved A Man (The Way I Love You). Opnamen van de show werden later teruggevonden en verschenen in 2010 op dvd.

David Bowie

Paradiso – Amsterdam – 10 juni 1997

De tournee die David Bowie voor twee optredens naar Nederland bracht, was ter promotie van het album Earthling. De zanger verklaarde daarmee zijn liefde aan de heersende drum-n-bass stijl. Gelukkig schoot er in de uitgebreide setlist ook voldoende ruimte over voor klassiekers als V-2 Schneider, Fame, The man Who Sold The World, Fashion, Fame, Under Pressure en Scary Monsters (And Super Creeps). De reacties op de voor Bowie-begrippen intieme shows waren destijds nogal lauw. De zanger kon in die periode even weinig goed doen. In de loop van de jaren groeide het alsnog uit tot een van de meest bijzondere bezoeken die David Bowie aan ons land bracht. Zelden was hij zo dichtbij zijn publiek.

Deel deze pagina:
Opmerkingen
Meeste likes Nieuwste Oudste
Je hebt een woord gebruikt dat je niet mag gebruiken
Opmerking plaatsen
Er zijn momenteel nog geen comments geplaatst.
Meer opmerkingen tonen
Bekijk ook