Spotlight
Curry & van Inkel

Het kan bijna niet anders of iedereen van een zekere leeftijd zal wel eens met lichte weemoed terugdenken aan de jaren waarin op Hilversum 3, zoals de nationale popzender ooit heette, spannende radio werd gemaakt. Nieuwe platen en onbekend talent kregen er een kans, de deejays hadden de vrije hand en over luistercijfers leek niemand zich te bekommeren. Vandaag blikken we terug op het meest iconische Veronica radioprogramma ooit: Curry & van Inkel.

Brutaal

Curry & van Inkel beleefde z’n toptijd in het hart van de jaren tachtig. De radioshow was dan ook een typisch kind van z’n tijd waarin alles groot was, van de kapsels en de muziek tot de schoudervullingen. Adam Curry en Jeroen van Inkel waren nadrukkelijk aanwezig. Brutaal en gevat. Er zat een enorme vaart in het programma, mede dankzij de talloze jingles die vaak klonken als laag overscherende straaljagers. Het geluid van het programma werd aangedikt met een uit Amerika overgewaaide uitvinding: de Optimod, een combinatie van een equalizer, een limiter, een versterker en een compressor. De adrenaline spatte er vanaf. Voor wie jong was in de jaren tachtig was Curry en van Inkel, dat tussen 19:00 en 22:00 werd uitgezonden, het luidruchtige begin van het weekeinde.

Toeval

Zoals dat wel vaker gebeurt met de beste ideeën speelde het toeval een grote rol in het begin van de legendarische samenwerking. Het succes had daarnaast een lange aanloop. Sinds oktober 1982 werd de avond van de ‘Volle Veronica Vrijdag’ grotendeels gevuld door Bart & de Zwart – Bart van Leeuwen en Erik de Zwart. In 1984 maakte de laatste een transfer naar de TROS, waarna zijn plaats werd ingenomen door de toen nog relatief onbekende Jeroen van Inkel. Hij was eerder o.a. actief geweest bij Radio Decibel in Amsterdam. Bart & van Inkel was echter geen lang leven beschoren. Toen Bart van Leeuwen zich op 25 mei 1984 ziek meldde, werd zijn plaats ingenomen door Adam Curry. Hij had, net als van Inkel, een verleden bij Decibel Radio. Lex Harding, directeur van Veronica, hoorde de uitzending en had meteen in de gaten dat het gelegenheidsduo een speciale chemie had. Op 12 oktober ging het programma dan ook officieel verder onder de vlag Curry & van Inkel.

Geheim

Curry & van Inkel groeide al snel uit tot een van de best beluisterde programma’s van Hilversum 3, later Radio 3. Op goede avonden kon het op zo’n 700.000 luisteraars rekenen. Het programma was heel erg Veronica: jong, snel en wild. De toon was los. Veel werd geïmproviseerd. “Op de vrijdagmiddag scharrelen we wat plaatjes bij elkaar”, vertelde Jeroen van Inkel in 1985 in het Veronicablad. “We luisteren ze dan van tevoren af. Om vast in de stemming te komen.” In datzelfde interview vertelde hij hoe op een speelse manier het publiek erbij betrokken werd. Toen er een stapeltje gesigneerde Eurythmics-lp’s weg te geven was, met daarop de hit Would I Lie To You, werden de bellers gevraagd hun grootste geheim op te biechten. Luisteraars mochten ook namen opgeven voor de flapdrol van de week, een item dat ingeleid werd door een door René Froger gezongen tune.

Cassetterecorders

Naast Curry & van Inkel waren er typetjes, zoals Maître Unico (Unico Glorie) en Mario de Pizzaman (Mario van der Zijl). Een van de populairste onderdelen van het programma was echter de mini-mix van deejay Ben Liebrand, die traditioneel ‘twee platen na negenen’ te horen was. In heel wat slaapkamertjes in Nederland werden halverwege de jaren tachtig op dat magische moment de cassettebandjes scherp gesteld, inclusief een schietgebedje dat er niemand door het intro heen zou lullen. Toch werd het programma vooral gedragen door Adam Curry en Jeroen van Inkel. Twee totaal verschillende persoonlijkheden die aan elkaar gewaagd waren. Ze vulden elkaar perfect aan en wekten de indruk ook echt een bijzondere verstandhouding te hebben. Wat zij neerzetten, wat niet te faken. En al stonden hun grote persoonlijkheden centraal, het ging nooit ten koste van de muziek. Goeie gouden ouden werden afgewisseld met de hits van het moment en de tofste nieuwe singles. George Michael en I Want Your Sex, Eric Clapton met Forever Man, Duran Duran met View To A Kill, Madonna met Dress You Up en Bruce Springssteen met Born In The USA, ze gedijden allemaal in het flitsende universum van Curry en van Inkel.

Succesformule

Het succes van het tweetal zorgde ook voor het einde van de samenwerking. In een paar jaar tijd was vooral de mediagenieke Adam Curry zo bekend geworden dat hij in de herfst van 1987 door MTV gevraagd werd om presentator bij de clipzender te worden. Hij nam het aanbod met beide handen aan en vertrok naar Amerika. Op 16 oktober vond de laatste uitzending van Curry & van Inkel plaats. Voor veel luisteraars was het een einde van een tijdperk. Er werden manmoedige pogingen gedaan om de succesformule voor Veronica-radio te behouden. Eerst met Rob Stenders, als Stenders & van Inkel, vervolgens als Dinges & van Inkel en tot 1992 met Staverman & van Inkel. In oktober dat jaar verhuisde Veronica naar de zaterdag, waarmee de bodem onder het format wegviel.

De roep om een terugkeer van het magische duo is nooit echt verstomd. Adam Curry en Jeroen van Inkel maakte in de achterliggende jaren wel enkele reünie-uitzendingen, maar die waren eenmalig, voor een goed doel. Ze realiseren zich dat een echte comeback alleen maar tegen kon vallen. De uitgelaten en lawaaierige jaren tachtig zijn voorbij. Zoals het ooit was, wordt het dus nooit meer. Vergeten is de vrijdagavond van Veronica in elk geval allerminst. Dat bleek toen in mei 2020 door de Veronica-luisteraars Curry & van Inkel vol overtuiging uitgeroepen werd tot het meest legendarische radioprogramma aller tijden.

Deel deze pagina:
Opmerkingen
Meeste likes Nieuwste Oudste
Je hebt een woord gebruikt dat je niet mag gebruiken
Opmerking plaatsen
David Roest00 uur geleden

Jullie moeten alleen een correctie maken. Veronica's volle vrijdag begon pas op 6 december 1985. In oktober kreeg de VOO wel de B-status maar hadden ze nog geen volledige uitzend dag.

Je hebt een woord gebruikt dat je niet mag gebruiken
Reactie plaatsen
Er zijn momenteel nog geen comments geplaatst.
Meer opmerkingen tonen
Bekijk ook