Spotlight
De twintig van U2

De muzikale animatiefilm Sing 2 herinnert ons eraan wat voor een geweldige songs U2 toch heeft uitgebracht. De bioscoophit is dan ook de ideale aanleiding voor een overzicht van de beste nummers van de Ierse rockband. Al luisterend raakten we weer zo onder de indruk van al die songs dat we ons niet tot 10 konden beperken. Dus werd het de twintig van U2.

I Will Follow (1980)

Het openingsnummer van het debuut Boy. Voor velen was deze single de eerste kennismaking met het jonge Ierse kwartet. Het was ook onmogelijk om niet onder de indruk te raken van de even simpele als effectieve gitaarriff van the Edge en de gepassioneerde zang van Bono. Voor de tekst werd de zanger geïnspireerd door de dood van zijn moeder, die hij verloor toen hij nog maar 14 jaar oud was.

Gloria (1981)

Na het alom geprezen debuut Boy voelde U2 de druk om met een minstens zo’n goed tweede album te komen. Alles werd er niet eenvoudiger op toen Bono een koffertje met teksten kwijtraakte en hij terug moest vallen op zijn geheugen. U2 loste de belofte echter ruimschoots in met October, dat opende met het expressieve Gloria: een uiting van spiritualiteit, de liefde voor een vrouw en een verwijzing naar Van Morrison’s gelijknamige song.

Sunday Bloody Sunday (1983)

Het bloedige verleden van Noord Ierland klinkt genadeloos door in dit nummer, afkomstig van het derde album met de veelzeggende titel War. In de tekst wordt verwezen naar de dag in januari 1972 waarop Britse militairen in Derry het vuur openden op ongewapende burgers die demonstreerden. De Live From Red Rocks-versie is misschien wel het indrukwekkendst. 

New Years Day (1983)

De eerste top 10-hit in Engeland voor U2. New Years Day wordt gedomineerd door het basloopje van Adam Clayton. Bono begin de tekst als een ode aan zijn vrouw, maar hij transformeerde het tot een hoopvolle observatie van de politieke veranderingen in Polen.  

Two Hearts Beat As One (1983)

Bono trouwde op 21 augustus 1982 met Alison Stewart, zijn jeugdliefde. Tijdens hun huwelijksreis in de Cariben componeerde hij dit liedje (een artiest heeft nooit echt vrij). De zanger had bij het schrijven een uitvoering van Barbra Streisand of Aretha Franklin in gedachten, maar uiteindelijk zette U2 zelf het op het eigen album War. 

Pride (In the Name Of Love) (1984)

De eerste single afkomstig van de mijlpaal The Unforgettable Fire. De muziek ontstond tijdens een soundcheck. De tekst is een eerbetoon aan Martin Luther King en andere vrijheidsstrijders die stierven terwijl ze geweldloos streden voor gelijkwaardigheid.

Bad (1984)

Veel songs van U2 zijn voor meerdere uitleg vatbaar, maar Bono heeft verschillende keren aangegeven dat Bad gaat over een vriend die bezweek aan een overdosis. De bijna 12 minuten durende versie die de band tijdens Live Aid speelde, wordt alom gezien als een hoogtepunt in de lange concerthistorie van de groep. 

Unforgettable Fire (1984)

De invloed van de producers Daniel Lanois en Brian Eno klonk duidelijk door in he titelnummer van het vierde album van U2. De tekst is geïnspireerd op een tentoonstelling die Bono bezocht over de slachtoffers van de atoombommen die in 1945 op Japan vielen. 

Where The Streets Have No Name (1987)

De video voor het nummer werd geschoten terwijl de band de song vertolkte op het dak van een winkelcomplex in Los Angeles. Het leverde U2 een Grammy op. Het nummer gaat over Belfast, waar de straat waar iemand woont bepalend is voor de religie en sociale status. 

I Still Haven’t Found What I’m Looking For (1987)

Zoals de titel The Joshua Tree al aangaf, was het album uit 1987 sterk geïnspireerd door de Amerikaanse cultuur, muziek en symbolen. I Still Haven’t Found What I’m Looking For was een eerbetoon aan de gospeltraditie van het land.

With Or Without You (1987)

Het nummer wordt gedragen door een uitgerekt, hoog piepend gitaargeluid van The Edge. De tekst gaat over het verscheurde leven van een rondtoerende muzikant: de drang om op te treden en het verlangen naar het liefdevolle thuisfront. 

All I Want Is You (1988)

Het was tekenend voor de fascinatie van U2 voor de Amerikaanse muziekcultuur dat ze voor het orkestrale arrangement van dit nummer Van Dyke Parks inhuurden, vooral bekend van zijn werk met The Beach Boys. Zijn bijdrage combineert geweldig met de zang van Bono. Een prachtig slotakkoord van het Rattle And Hum album. 

Even Better Than the Real Thing (1991)

Na zich ondergedompeld te hebben in de Amerikaanse cultuur trok U2 naar Berlijn voor nieuwe inspiratie. Het leverde het verrassende en vooral erg sterke album Achtung Baby op. De gitaarakkoorden van dit nummer dateerden nog van de Rattle And Hum sessies. De tekst gaat over de snelle kick versus het zoeken naar de waarheid.

Mysterious Ways (1991)

Achtung Baby kwam met veel discussie en geruzie tot stand. Mysterious Ways was een van de nummers waar band en producers eindeloos over bakkeleiden. Het resultaat mocht er echter zijn. Funky tempo’s en gitaarpartijen als decor voor een tekst over het mysterie van de liefde. 

One (1991)

De spanningen liepen tijdens de opnamen van Achting Baby zelfs zo hoog op dat de band overwoog om uit elkaar te gaan. De impasse werd doorbroken terwijl U2 werkte aan One. Het was deels geïnspireerd op de hereniging van Duitsland, maar had ook betrekking op het bij elkaar blijven van de groep.

Discothèque (1997)

U2 koos met het album Pop voor de lichtgevende dansvloer. De plaat stond dan ook vol samples en drumloops. De opener Discothèque zette de toon voor het dansfeestje. In de clip, met prominente spiegelbal, werd opzichtig geknipoogd naar The Village People.  

Beautiful Day (2000)

Het album All That You Can't Leave Behind markeerde de terugkeer va U2 op aarde. Geen elektronica meer, maar gitaren. Het hoopvolle Beautiful Day werd omarmd door de fans als het geluid van een band die zichzelf hervonden had.

Sometimes You Can’t Make It On Your Own (2004)

Een van de beste songs van How To Dismantle An Atomic Bomb is het ontroerende Sometimes You Can’t Make It On Your Own. In de tekst beschrijft Bono de complexe relatie die hij had met zijn in 2001 overleden vader.

No Line On The Horizon (2009)

Op de latere albums van U2 is het zoeken naar de pareltjes. Het titelnummer van No Line On The Horizon is er zo een. Het is een onopgesmukte rocksong die herinnert aan het klassieke werk van U2. Voor de tekst kwam Bono op het idee na het zien van een foto van de Japanse kunstenaar Hiroshi Sugimoto. 

Deel deze pagina:
Opmerkingen
Meeste likes Nieuwste Oudste
Je hebt een woord gebruikt dat je niet mag gebruiken
Opmerking plaatsen
Er zijn momenteel nog geen comments geplaatst.
Meer opmerkingen tonen
Bekijk ook