Spotlight
Record Store Day 2022 – De Lijst

Na twee jaar waarin we het vanwege de coronatoestand moesten doen met uitgesmeerde ‘drop dates’ vindt er op 23 april eindelijk weer een traditionele Record Store Day plaats. De feestdag van de onafhankelijke platenzaak wordt weer gevierd met optredens van artiesten, terwijl de klanten als vanouds kunnen kiezen uit een enorm aanbod aan exclusieve releases. Hieronder de complete lijst, plus een paar bijzondere titels die we er alvast even uitlichten:

Alice In Chains - We Die Young

Wie Die Young werd in 1990 uitsluitend voor promotionele doeleinden uitgebracht door Alice In Chains. Het was meteen ook de eerste release van de groep uit Seattle. Twee nummers kwamen later terecht op het officiële debuut Facelift:  We Die Young en It Ain't Like That. Killing Yourself was alleen terug te vinden op deze EP, waarvan het origineel een collector’s item is. De reissue werd opnieuw gemasterd door Bob Ludwig.

Joan Jett & The Blackhearts - Acoustics

Joan Jett kennen we natuurlijk vooral een stoere rockdame die nooit de deur uitgaat zonder elektrische gitaar. Ze bewees onlangs ook goed uit te voeten te kunnen met een akoestische interpretatie van haar werk. Acoustics bevat acht songs die ze onlangs in Los Angeles live opnam, met o.a. I Hate Myself For Loving You en Bad Reputation. 

Racoon – Spijt Is Voor Iets Later

Op 1 oktober verleden jaar verscheen het eerste volledig Nederlandstalige Racoon album Spijt Is Iets Voor Later. De maand daarop betrok de band voor een dag de Artone Studio in Haarlem waar ze direct-to-disc alle tien nummers van het album opnieuw opnamen met de hele band, waardoor de liedjes een andere sfeer en karakter hebben gekregen. Ook Oceaan werd opgenomen en dat is voor het eerst dat dit nummer op een lp verkrijgbaar is. Deze Artone Session versie van Spijt Is Iets Voor Later verschijnt speciaal voor Record Store Day op gekleurd vinyl.

Lou Reed – I’m So Free: The 1971 Demos

Na het einde van The Velvet Underground richtte de Amerikaanse zanger, gitarist en componist Lou Reed zich op een loopbaan onder eigen naam. I’m So Free: The 1971 Demos bevat de eerste nummers die hij daarvoor opnam, op 27 oktober 1971 in de RCA Studio’s. Het gaat om in totaal 13 tracks die hun primeur op vinyl beleven, met daaronder vroege versies van Perfect Day, Lisa Says, Kill Your Sons en Berlin.

Blur – Bustin’ + Dronin’

Bustin’ + Dronin’ verscheen in 1998 alleen in Japan. Het was een dubbelalbum met remixen van songs afkomstig van het vijfde album, simpelweg getiteld Blur. De tweede schijf bevatte live opnamen, gemaakt in de studio van deejay John Peel. Elders was het alleen als prijzige importrelease te koop. Het wordt nu voor het eerste wereldwijd uitgebracht, waarbij het ook voor nog eens voor het eerst op vinyl verschijnt.

Nick Cave and the Bad Seeds – Live Seeds

Live Seeds was het eerste live album van Nick Cave en zijn band The Bad Seeds. Het verscheen in 1993 uitsluitend op cd, vinyl was destijds op sterven na dood. Het album, dat opgenomen werd tijdens zijn Europese en Australische tournees, komt nu eindelijk uit als dubbel-lp – op rood vinyl. Het bevat nummers als Tupelo, The Good Son en The Weeping Song. 

Cranberries – Remembering Dolores

Op 6 september 2021 was Dolores O’Riordan 50 geworden als ze ons niet in 2018 ontvallen was. Als een eerbetoon aan de zangeres stelden de achtergebleven leden van de Cranberries deze compilatie samen: Remembering Dolores. De keuze viel daarbij op songs als Never Grow Old, This Is the Day, Joe, I’m Still Remembering, You And Me en Twenty One.

Gojira – Live At Brixton

Het Franse Gojira ontwikkelde zich in de afgelopen jaren tot een van de meest toonaangevende bands binnen de metal. Het knappe was daarbij dat de groep het grote publiek wist te bereiken met een tamelijk complexe stijl. Live At Brixton verscheen al op CD en DVD. Speciaal voor Record Store Day komt de registratie van het optreden in Engeland nu ook op vinyl uit, op dubbel-lp.

Santana - Splendiferous Santana

Splendiferous Santana is een compilatie waarbij het nu eens niet draait om de hits en albumtracks uit de jaren 60, 70 en 80, maar om materiaal dat de band uitbracht in de periode van 2003 tot 2019. De songs zijn afkomstig van albums als Shaman, All That I Am en Corazón. De selectie voor deze dubbel-lp is verzorgd door Carlos Santana zelf, die van mening is dat deze songs niet altijd de waardering kregen die ze volgens hem destijds verdienden.

De volledige RSD lijst
De Record Store Day lijst met de releases voor RSD 2022 kun je hier bekijken.
Deel deze pagina:
Opmerkingen
Meeste likes Nieuwste Oudste
Je hebt een woord gebruikt dat je niet mag gebruiken
Opmerking plaatsen
Theo Beckers00 uur geleden

Zeer ske hte pagina. Zoeken op releases onmogelijk via mobiel

Je hebt een woord gebruikt dat je niet mag gebruiken
Reactie plaatsen
Er zijn momenteel nog geen comments geplaatst.
Meer opmerkingen tonen
Bekijk ook
Spotlight
The Silverchair Collection

PRE-ORDER NOW: https://sound-factory.nl/collections/silverchair?

Australisch rocktrio terug op vinyl  

Silverchair geldt nog altijd als een van de grootste succesverhalen die de Australische rockwereld ooit voortbracht. In de periode dat het trio actief is, verkoopt het ruim 10 miljoen albums. Het hele oeuvre van de band, zowel de albums als de EP’s, wordt als The Silverchair Collection in delen (opnieuw) op vinyl uitgebracht. Het debuut Frogstomp uit 1995 komt op 17 juni uit. Op 12 augustus volgen de vier gerelateerde EP’s Tomorrow, Pure Massacre, Israel’s Son en Shade.

Spotlight
De Ennio Morricone Themes collection

Shop now: http://www.musiconvinyl.com/shop?legacyofmorricone

For over 70 years, the Italian composer Ennio Morricone has shaped the movie industry with his defining soundtracks. With more than 400 scores for cinema and television, he is widely considered one of the most prolific and greatest film composers of all time. In honor of this music icon and father of melodies, Music On Vinyl presents The Ennio Morricone Themes collection, a unique collection of the greatest music ´The Maestro´ has composed for movies, divided into 5 central themes; Giallo, Lounge, Passion, Psycho and Western.