Spotlight
Hotel California en andere hoezen van John Kosh

De Amerikaanse band Eagles bracht op 8 december 1976 Hotel California uit, nog altijd een van de best verkochte albums aller tijden. De hoes is inmiddels net zo iconisch als de muziek. Het was een ontwerp van de Britse designer John Kosh, die tijdens zijn lange loopbaan ook werkte met topnamen als The Beatles, The Rolling Stones, The Who, Linda Ronstadt, Bob Dylan en Rod Stewart. Vanaf zijn tekentafel lanceerde hij ook het ELO-ruimteschip. Een gesprek met een man die ooit overal zichtbaar was in de popmuziek.

Een ontmoeting met John Lennon en Yoko Ono veranderde voor altijd het leven van John Kosh. In de tweede helft van de jaren zestig was hij een getalenteerde, maar verder onopvallende vormgever van het respectabele kunstblad Art & Artists Magazine. Hij ontwierp ook brochures voor koren en orkesten in de Londen, destijds zijn thuisbasis. “Op een dag werd ik benaderd door John Lennon en Yoko Ono omdat zij graag geïnterviewd wilden worden voor het blad. We raakten aan de praat en bleken het erg goed met elkaar te kunnen vinden. Voor ik het wist, was ik aangenomen als de directeur vormgeving van Apple, de platenmaatschappij die The Beatles even daarvoor opgericht hadden. John Lennon voelde zich vooral aangesproken door mijn minimalistische stijl. Hij wilde het psychedelische tijdperk, met de felle kleuren en barokke ontwerpen, definitief achter zich laten.”

 

Abbey Road

De aanpak van John Kosh kwam gelijk al terug in een van zijn eerste opdrachten: de hoes voor Abbey Road, het Beatles-album uit 1969. “De foto had Iain Macmillan in een paar minuten op die drukke straat in Londen gemaakt. Het publiek zal misschien denken dat alles rondom The Beatles heel weloverwogen gebeurde, maar dat liep in de praktijk vaak heel anders. Voor de band was 1969 een druk en verwarrend jaar. Eerst de sessies voor Let It Be, gelijk gevolgd door die voor Abbey Road. Er waren spanningen. Zakelijke conflicten doemden op. Op een bepaald moment werd ik gebeld. Ze hadden binnen een paar dagen een ontwerp nodig voor Abbey Road. Gelukkig hadden we de foto’s op het zebrapad nog, die volgens mij aanvankelijk voor promotiedoeleinden gemaakt waren. Een ervan werd de voorkant, waarbij Paul McCartney de uiteindelijke keuze maakte.”

Het was het idee van de minimalistische John Kosh om de naam van The Beatles niet op de voorkant van het album te vermelden, een heel gewaagde stap voor die tijd. “EMI, waaronder Apple destijds viel, was witheet. Ik werd persoonlijk gebeld door Sir Joseph Lockwood, de directeur. Hij schold mij de huid vol. Er hing veel af van Abbey Road. Mijn beslissing zou desastreuze gevolgen hebben voor de commerciële kansen van het album. ‘Of ik de teloorgang van The Beatles op mijn geweten wilde hebben…’ Ik heb mijn poot stijf gehouden. The Beatles waren de grootste band ter wereld. Ze konden het zich permitteren om hun naam van dat album weg te laten. Ik bedoel, je moest toch wel onder een steen geleefd hebben om die gestaltes niet te herkennen. Gelukkig werd ik vooral gesteund door George Harrison, die mij heel laconiek verzekerde dat de storm wel over zou waaien.”

Dat deed het ook, al was het maar omdat Abbey Road onthaald werd als een meesterwerk en The Beatles een klinkend slotakkoord voor hun carrière opleverde. Het kwam ook terug in de verkoopcijfers. De hoes heeft inmiddels een iconische status, al was het maar vanwege de vele geheimzinnige clous die Beatles-fans er in meenden te zien. Zoals de veronderstelde dood van Paul McCartney. Theorieën die John Kosh van tafel veegt. “Niemand was daar destijds mee bezig”, reageert hij lachend. “Het zijn allemaal wilde interpretaties die nergens op gebaseerd zijn.”

The Rolling Stones

Vanwege zijn succesvolle ontwerpen werd John Kosh, die zich al snel simpelweg ‘Kosh’ ging noemen, ook door andere groepen gevraagd. Hij ontwierp de achterkant van de legendarische liveplaat Get Yer Ya-Ya’s Out van The Rolling Stones en het complete Who’s Next van The Who. Hij was bovendien behept met de vooruitziende blik dat Los Angeles, na het swingende Londen van de jaren zestig, wel eens het nieuwe middelpunt van de internationale popmuziek kon worden. In 1974 verhuisde John Kosh naar Californië, waar zijn status inderdaad nog verder groeide.

Kosh werd een bekend gezicht in de florerende muziekwereld van Los Angeles. Dankzij tussenkomst van manager Peter Asher, die hij nog kende toen deze nog de helft van het popduo Peter and Gordon was, werd hij de vaste designer van Linda Ronstadt. Zijn ontwerp voor haar album Lush Life leverde een Grammy op. Hij maakte verder hoezen voor o.a. Dan Fogelberg, Jimmy Buffett, Tom Petty, The Pointer Sisters, Ringo Starr, Rod Stewart en James Taylor. “Er was een periode dat de muur met best verkochte albums in Tower Records in Los Angeles voor zo’n beetje de helft bestond uit lp’s waar ik bij betrokken was. De tel ben ik kwijtgeraakt, maar door de jaren heen moet ik zo’n 2000 platenhoezen ontworpen hebben.”

 

ELO

Logo’s werd een ander specialisme voor John Kosh. Zijn zwierige ontwerp voor Jeff Lynne’s band ELO was voor het eerst te bewonderen op A New World Record uit 1976. “In die periode lieten ze ook een ronde sticker maken. Ik had die op een frisbee geplakt, zonder dat ik daar verder iets mee bedoelde. Op een dag stond ik die in de tuin heen en weer te gooien met mijn zoon. Terwijl ik dat ding zag vliegen, met de blauwe Californische lucht op de achtergrond, kreeg ik een spontane inval: een ruimteschip, met daarop een immense versie van het bandlogo. Het werd het hart van het ontwerp dat ik voor Out Of The Blue maakte, de dubbel-lp van ELO uit 1977. Zo simpel komen ideeën soms tot stand. Het ruimteschip is later verschillende keren teruggekomen op volgende ELO-platen.”

 

 

Hotel California

Het ontwerp waar Kosh echter voor altijd mee geassocieerd zal worden is dat voor Hotel California, het Eagles-album dat precies 45 jaar geleden uitkwam, op 8 december 1976 “Linda Ronstadt bracht haar platen uit via Asylum, wat ook de platenmaatschappij van de Eagles was. Zo kwamen ze ook bij mij terecht. Het waren vooral Don Henley en Glenn Frey die mij aanwijzingen gaven, zij waren toen al de leiders van de groep. Ik kreeg vroege versies van de songs te horen, waarbij mij duidelijk gemaakt werd dat Hotel California het titelnummer zou worden. Don Henley wilde een foto van een hotel op de cover, het liefst in een wat mysterieuze, broeierige sfeer. Samen met fotograaf David Alexander hebben we dagenlang door Los Angeles gereden waarbij we verschillende hotels gefotografeerd hebben. We hadden alle tijd. Geld speelde geen rol. De budgetten waren onuitputtelijk.”

De keuze viel uiteindelijk op het markante Beverly Hills Hotel aan de Sunset Boulevard in Beverly Hills, Californië. Het was in 1912 gebouwd en viel op vanwege de weelderige architectuur, die nog eens geaccentueerd werd dankzij de roze en groene tinten die overal in terugkwamen. Het hotel had een belangrijke rol gespeeld in de opkomst van Los Angeles als epicentrum van de entertainmentindustrie. Wie tot de rijken en beroemde van de stad behoorde, had er een of meerdere nachten doorgebracht, van Frank Sinatra tot Marilyn Monroe. De illustere geschiedenis van het etablissement had Don Henley en Glenn Frey geïnspireerd tijdens het schrijven van Hotel California.   

 

Bandnaam

“David Alexander en ik hebben lang naar de juiste invalshoek gezocht. Uiteindelijk vonden we die, terwijl we op een gehuurde hoogwerker stonden, zo’n acht meter boven Sunset Boulevard. Terwijl de zon langzaam zakte, zijn we als gekken foto’s gaan schieten. Als hij bezig was, verving ik de filmrolletjes. En omgekeerd. Vanwege de korrelige kwaliteit hadden we gekozen voor Ektachrome film. We gebruikten elkaars rug als statief. Het was zo hectisch dat ik ook geen idee heb wie de foto gemaakt heeft die uiteindelijk op de hoes terecht is gekomen. Dat deed er ook niet toe. Het was een collectief project.”

John Kosh maakte uitvergrotingen waarop hij de titel van het album aanbracht. “Ik had eigenlijk neonletters willen maken, maar het materiaal liet zich niet verbuigen op een manier die ik voor ogen had. In die stijl heb ik toen de letters laten airbrushen. Net als zeven jaar eerder bij the Beatles vond ik het onnodig om de bandnaam op de voorkant van de hoes te zetten. Het album zou op eigen kracht verkopen, wist ik zeker. Opnieuw leverde het verhitte gesprekken met managers en platenmaatschappij op, maar gelukkig ging iedereen uiteindelijk overstag. Nadat de eerste verkoopcijfers binnen kwamen, hoorde ik er ook niemand meer over, haha!”

De ontwerper en de band kregen nog wel de eigenaren van het Beverly Hills Hotel achter zich aan, die vonden dat de contouren van het hotel niet zomaar gebruikt mochten worden. “Irving Azoff, de behoorlijk resolute manager van de Eagles, heeft toen de administratie opgevraagd. Daaruit bleek dat de boekingen van het hotel na het uitkomen van Hotel California met 35 procent waren gestegen. Toen hij de eigenaren met die cijfers confronteerde, werd de dagvaarding opvallend snel ingetrokken.”

 

Streamen

In de loop van de jaren tachtig verlegde Kosh zijn werkzaamheden. Hij richtte zich minder op albumhoezen en focuste zich meer op het ontwerpen van logo’s en andere grafische aspecten van tv-shows en documentaires. Alleen bij heruitgaven van albums heeft hij nog wel eens een lp-hoes in handen. “Die overgang is geleidelijk gegaan. Wat meespeelde, was de introductie van de cd. De lol was er toen wel af. Ik vond het heel lastig om voor zo’n klein oppervlakte met een spannend en verrassend ontwerp te komen. Het artwork werd daarom ook steeds minder belangrijk, een tendens die zich met het streamen alleen maar heeft voortgezet. Zo gaan die dingen. Ik ben blij dat ik heb mogen werken tijdens de bloeiperiode van de popmuziek. Met veel artiesten heb ik nog altijd goed contact en ik ben erg trots op de albumhoezen die ik voor hen heb mogen maken. Nog altijd kan ik geen platenzaak binnenlopen zonder mijn eigen werk tegen te komen.”

 

 

 

Deel deze pagina:
Opmerkingen
Meeste likes Nieuwste Oudste
Je hebt een woord gebruikt dat je niet mag gebruiken
Opmerking plaatsen
Er zijn momenteel nog geen comments geplaatst.
Meer opmerkingen tonen
Bekijk ook