Spotlight
Michael Jackson's Thriller video

Op 30 November 1982 verscheen het album Thriller van de King of Pop - Michael Jackson. Het zou het best verkopende album in de geschiedenis van de popmuziek worden. Naast de single van Thriller verschenen maar liefst zes andere singles van de negen tracks die zich op het album bevonden. De zevende en laatste verscheen een jaar na de release van het album Thriller. De single ging gepaard met de iconische videoclip van het nummer...

‘American Werewolf In London’ regisseur John Landis maakte voor Michael Jackson’s Thriller de beroemde, inmiddels legendarische, muziekvideo. De veertien minuten durende clip is aanzienlijk langer dan het originele nummer en deze verbindt het verhaal met Jackson en actrice Ola Ray in de hoofdrollen, en geïnspireerd op horror films van de jaren 50, met elkaar. In de meest iconische scène van de video, leidt Jackson met andere acteurs verkleed en geschminkt als zombies een choreografische dans. Hoewel het ook kritiek oogstte voor het occulte en gewelddadige thema was de video meteen populair en kreeg het geweldig positieve kritieken. Het werd genomineerd voor zes MTV Video Music Awards en won er uiteindelijk drie.

Het was de eerste premiere die MTV, op 2 december 1983, wereldwijd uitzond. In Nederland was het recht voorbehouden aan het toen populaire jongerenstation Veronica. Na de premieres werd overigens door veel stations de korte versie getoond die iets minder dan vijf minuten duurde.

Het beroemde rode jasje dat Jackson droeg werd ontworpen door John Landis’ vrouw Deborah om hem mannelijker te laten overkomen.
Er werd gefilmd in het Palace Theatre in het centrum van Los Angeles. De zombie dans werd opgenomen op de kruising van Union Pacific Avenue en South Calzona Street in East Los Angeles en de uiteindelijke huis scene werd gefilmd in de buurt van Angeleno Heights op 1345 Carroll Avenue.

Met zijn beroemde groepsdansscènes werd een trend gezet die Pat Benatar eerder in 1983 liet zien in haar "Love Is A Battlefield"-video.

De Thriller-video is schatplichtig aan Alice Cooper die in 1975 een film maakte op basis van de live-show van zijn Welcome To My Nightmare-tour. Cooper's productie was gebaseerd op een heel album en op een horrorthema. Het verhaal maakte ook gebruikt van een verteller en toevallig was dit dezelfde als bij Thriller; namelijk Vincent Price.

De video was een culturele mijlpaal, voor het eerst werd er gebruik gemaakt van ingewikkelde choreografie, kostuums en verregaande schmink en het introduceerde het concept van de lange videoclip, waarin een mini – film werd gemaakt voor een nummer. De clip kostte $ 500000,- dollar maar dat werd terugverdiend doordat Showtime de premiere kreeg voor $ 250000,-. Toen MTV dat hoorde besloot het station ook $ 250000,- neer te leggen om het recht te verkrijgen voor exclusieve uitzending na Showtime.

De clip wordt beschouwd als de beroemdste muziekvideo aller tijden, althans door het Amerikaanse Library of Congress, die het in 2009 aan zijn National Film Registry heeft toegevoegd, de eerste muziekvideo in hun register.

 

 

Deel deze pagina:
Opmerkingen
Meeste likes Nieuwste Oudste
Je hebt een woord gebruikt dat je niet mag gebruiken
Opmerking plaatsen
Er zijn momenteel nog geen comments geplaatst.
Meer opmerkingen tonen
Bekijk ook