Spotlight
De tien van... Shakira


Afgezien van nieuwe single Don’t Wait Up in juli 2021 is het rondom Shakira alweer een tijdje stil op muzikaal gebied. Wel viert de zangeres dit jaar het twintig-jarige jubileum van haar eerste Engelstalige album Laundry Service. Reden genoeg om haar tien beste songs voor je op een rij te zetten.

10. Objection (Tango)


Objection (Tango) is het eerste nummer dat Shakira in het Engels schreef en het staat dan ook op haar eerste Engelstalige album Laundry Service uit 2001. ‘Ik was aan het schrijven en besloot tot God te bidden om me die dag een goed liedje te laten schrijven. Een paar uur later kwam Objection (Tango) er ineens uit. De tekst en melodie schreef ik tegelijkertijd en wanneer dat gebeurt, heeft het altijd iets magisch.’ De zangeres nam ook een Spaanse versie van het liedje op, getiteld Te Aviso, Te Anuncio (Tango). Daarnaast was het nummer ook te horen in een Pepsi- reclame waarin Shakira destijds te zien was.

9. La Tortura


La Tortura is afkomstig van Shakira’s album Fijación Oral, Vol 1 en is een duet met de Spaanse zanger Alejandro Sanz. Het liedje heeft reggaeton-invloeden en vertelt het verhaal van een vrouw die emotioneel ‘gemarteld’ wordt omdat haar vriend haar bedroog en haar verliet voor een ander en nu vergeven wil worden. La Tortura won bij de Latin Grammy Awards van 2006 de awards voor Song of the Year en Record of the Year. Daarnaast was het liedje een van de eerste Spaanstalige clips die op MTV in Amerika werd uitgezonden, het werd in 2005 zelfs het eerste Spaanstalige optreden bij de MTV Video Music Awards ooit.

8. Loca


Van het nummer Loca kwamen maar liefst twee versies uit, een Spaanstalige met de Dominicaanse rapper El Cata en een Engelstalige met de Britse rapper Dizzee Rascal. Het liedje is te vinden op Shakira’s negende album, Sale el Sol. Loca schreef Shakira samen met Edward Bello AKA El Cata, omdat ze een keer merengue-muziek wilde maken. De clip voor het liedje werd opgenomen in Barcelona, Shakira’s huidige woonplaats. Helemaal zonder problemen ging dat niet, de zangeres is in de video dansend te zien in de Pla de Palau-fontein en vroeg daar geen toestemming voor. Dat leverde haar een boete op van de autoriteiten in de Spaanse stad op.

7. Beautiful Liar

Wat krijg je als je de Zuid-Amerikaanse stijl van Shakira combineert met de R&B en hiphop van Beyoncé? De single Beautiful Liar, afkomstig van Beyoncé’s album B’Day. Het nummer werd een heel succesvolle samenwerking voor de twee zangeressen: Beautiful Liar werd genomineerd voor een Grammy Award voor Best Pop Collaboration with Vocals en won een Ivor Novello Award in Groot-Brittannië voor het Best-Selling British Song in 2008. Beyoncé gaf na de release van het nummer aan dat ze Shakira verschillende keren had ontmoet bij award-shows en altijd al met de Shakira had willen samenwerken.

6. Can’t Remember To Forget You

In 2014 verscheen Shakira’s tiende album, Shakira. Daarop is ook Can’t Remember To Forget You, een duet met Rihanna te vinden. Het tweetal schreef het liedje samen met behulp van een aantal songwriters en de track bevat invloeden van reggae, rock en new wave. De samenwerking van het Shakira en Rihanna werd per ongeluk verklapt door rapper Pitbull die tijdens een interview vertelde dat hij graag met Rihanna wilde samenwerken voor single Timber, maar dat dat niet kon omdat ze al in de studio zat met Shakira. Later dat jaar verscheen er ook nog een remix van het nummer door de Nederlandse dj Fedde LeGrand, waardoor het liedje ook nog een heuse clubknaller werd.

5. Underneath Your Clothes


De tweede single die Shakira in het Engels uitbracht en haar tweede internationale hit. In de video van Underneath Your Clothes, geregisseerd door fotograaf Herb Ritts, is de zangeres te zien met haar toenmalige vriend Antonio de la Ruá. Het liedje was dan ook een ode aan haar (inmiddels) ex, die vaak alleen achterbleef als de zangeres op tour ging: ‘De meeste onderwerpen van mijn songs gaan over mijn eigen ervaringen en wat ik op dat moment meemaak in mijn leven.’ De aanwezigheid van De la Ruá in de clip was niet zonder gevolgen. In Argentinië, waar De la Ruá’s vader op dat moment als president onder vuur lag, werd het nummer geboycot.

4. She Wolf


She Wolf is afkomstig van Shakira’s gelijknamige album uit 2009. De zangeres bracht ook een Spaanse versie van het nummer uit, Loba geheten. Shakira werd door het liedje geïnspireerd tijdens een middag in de studio: ‘Ik verveelde me en had een slechte bui, maar opeens kwam dit idee binnen en schreef ik de tekst en melodie in tien minuten. Ik had ineens het beeld van een ‘she wolf’ in mijn hoofd en zat tot mijn verbazing vervolgens te huilen en hijgen als een wolf.’

3. Waka Waka (This Time For Africa)


Waka Waka (This Time For Africa) werd door Shakira en haar vaste schrijfpartner John Hill geschreven voor het WK Voetbal van 2010 dat plaatsvond in Zuid-Afrika. Inderdaad, de editie waarbij Nederland helaas verloor van Spanje in de finale. Het liedje is één van de meest succesvolste singles aller tijden, maar lag ook onder vuur omdat de FIFA ervoor koos om Shakira het nummer te laten zingen in plaats van een lokale artiest. Wel zijn in het liedje Afrikaanse invloeden en een Zuid-Afrikaanse gitaar te horen, ook doet de Zuid-Afrikaanse band Freshlyground op het nummer mee. In de videoclip van Waka Waka zijn naast dansende kinderen en Shakira zelf ook voetballers als Cristiano Ronaldo, Lionel Messi en Shakira’s huidige vriend Gerard Piqué te zien. Sterker nog, het tweetal ontmoette elkaar voor het eerst op de set van de clip en zijn sindsdien samen.

2. Whenever, Wherever

In 2001 brak Shakira wereldwijd door met Whenever, Wherever van haar eerste Engelstalige album, Laundry Service. De zangeres uit Colombia had hiervoor al twee zeer succesvolle Spaanstalige albums uitgebracht waardoor ze in Zuid-Amerika al een reeks hits op haar naam had staan. Whenever, Wherever zorgde voor het eerste mondiale succes en was destijds zelfs een van de meest succesvolle liedjes van het jaar. Het nummer werd mede geschreven door Gloria Estefan en bevat typische Zuid-Amerikaanse instrumenten als de charango en de quena-fluit. Daarnaast heeft het liedje één van de meest ‘memorabele’ tekstregels ooit: lucky that my breasts are small and humble so you don't confuse them with mountains. Billboard riep Whenever, Wherever in 2020 uit tot een van de 50 best gemaakte Zuid-Amerikaanse nummers ooit.

1. Hips Don’t Lie

Hips Don’t Lie verscheen in 2006 en is één van de meest succesvolle songs van Shakira ooit. Het liedje is een duet met Wyclef Jean, die ook meeschreef aan het nummer. In Hips Don’t Lie worden samples gebruikt van Dance Like This van Wyclef Jean en Amores Como el Nuestro van de Puerto Ricaanse artiest Jerry Rivera. Voor Shakira was het haar eerste (en tot nu toe enige) nummer 1-hit in de Verenigde Staten. Daarnaast werd Hips Don’t Lie bekroond met een People’s Choice Award, een MTV Latin America Video Music Award en een MTV Video Music Award. Fun fact: Wyclef Jean schreef het nummer oorspronkelijk voor de reünie van zijn band The Fugees maar mede-Fugees lid Lauryn Hill was ontevreden over het liedje waardoor het uiteindelijk een samenwerking met Shakira werd.

Deel deze pagina:
Bekijk ook