Spotlight
Dave Grohl: Een leven als een jongensboek

Ex-Beatle Paul McCartney en zijn echtgenote kwamen op kraamvisite. Elton John sprong in het drukke hart van Londen uit zijn limousine hem een stevige hand te geven. Hij was meerdere keren te gast op het Witte Huis, waarbij George W. Bush sr. hem ‘dude’ noemde. Little Richard wilde hem dolgraag ontmoeten. Met Led Zeppelin-bassist John Paul Jones maakte hij deel uit van de supergroep Them Crooked Vultures. Tom Petty wilde hem als drummer in dienst nemen. En hij was ook nog eens lid van Nirvana, een van de belangrijkste rockbands van de afgelopen veertig jaar. Het levensverhaal van Dave Grohl is een jongensboek waar de opwinding van de pagina’s spat. En dan is er nog zijn eigen Foo Fighters, de succesvolle band waarmee hij na het einde van Nirvana zijn muzikale weg vervolgde.

De jonge David Eric Grohl leek bepaald niet in de wieg gelegd te zijn voor dit grote succes, beschrijft hij in zijn autobiografie The Storyteller. De Amerikaanse muzikant besloot zijn levensverhaal op te tekenen nadat door de coronacrisis het hele muziekleven stil kwam te liggen. Hij was een onhandig joch met een enorm paardengebit – zijn woorden. Op school blonk hij ook al niet uit, al was zijn moeder onderwijzeres. Het was de muziek die zijn leven richting gaf. Aanvankelijk aangestoken door de jazzoptredens waar zijn moeder hem mee naartoe nam, later als drummer van hardcore en punkbands.

Kort nadat hij lid van Nirvana werd, brak het trio op een gigantische manier door met het album Nevermind en de daarvan afkomstige single Smells Like Teen Spirit. Het vervolg is bekend: de zelfgekozen dood van Kurt Cobain betekende in 1994 ook het einde de groep. Na een periode van diepe rouw pakte Dave Grohl als zanger-gitarist van Foo Fighters de draad weer op. De band werd ook nog eens groter dan iedereen voor mogelijk had gehouden. Het contrast is groot. Terwijl Kurt Cobain verpletterd werd door het gewicht van succes, huppelt Dave Grohl sindsdien als een kwispelende labrador langs feestjes, diners en award shows.

Het had makkelijk een onuitstaanbaar verhaal kunnen worden. Dave Grohl is echter niet alleen immens succesvol. Het is hem ook nog eens gelukt heel erg sympathiek te blijven. Hij beschrijft zijn eigen levensverhaal als een jongetje dat met opengesperde ogen nog steeds niet helemaal kan geloven dat dit hem allemaal overkomt. Het is een bescheidenheid die volkomen authentiek lijkt te zijn.

Dat het allemaal vooral gezellig moest blijven, had wel consequenties voor de strekking van het boek. Zijn zorgeloze jeugd wordt veel pagina’s gegund, waarbij warme woorden worden gewijd aan zijn moeder. Vergeleken daarbij raast hij door zijn jaren met Nirvana. Aan zijn dappere pogingen om halverwege een Australische tournee een schoolvoorstelling van zijn dochter te bezoeken (het lukte hem natuurlijk) worden meer woorden besteed, dan aan de dramatische dood van Kurt Cobain. Weduwe Courtney Love, waarmee Grohl gebrouilleerd raakte, wordt zelfs niet een keer genoemd. Hele albums blijven ongenoemd. De spanningen die vooral in de eerste jaren Foo Fighters teisterden, worden slechts terloops aangestipt.

Het is vooral de persoon Dave Grohl die goed uit de verf komt. Een muzikant met een grenzeloze ambitie, een typische ‘cool dude’ behept met het vermogen om overal intens van te genieten en ook nog eens een loyaal echtgenoot en liefhebbend vader van drie dochters. Het is een boek dat je met een goed gevoel achterlaat. Er zijn dus ook celebrities die niet verziekt worden door het succes. De onderbelichte aspecten van zijn leven verdienen echter een vervolg op deze goed geschreven biografie. Alleen is daar hopelijk geen nieuwe lockdown voor nodig.

Dave Grohl -  The Storyteller

A.W. Bruna Uitgevers

ISBN 9789400514317

 

*We geven een paar boeken weg als je het antwoord weet op de volgende vraag: Over welk dier schreef Grohl zijn allereerste nummer?

Deel deze pagina:
Bekijk ook