Spotlight
De terugkeer van Porcupine Tree

Goed nieuws voor de vele fans van Porcupine Tree. Maandag werd bekendgemaakt dat de Britse progressieve rockband een stilte op het platenfront van 13 jaar zal doorbreken met Closure/Continuation. Het 11e album van de groep rond zanger, gitarist en componist Steven Wilson zal overigens pas op 24 juni 2022 uitkomen. Later dat jaar, op 7 november 2022, komt Porcupine Tree naar Nederland voor een exclusieve Benelux-show in de Ziggo Dome in Amsterdam. De eerste single Harridan staat inmiddels online.

Porcupine Tree werd in 1987 opgericht door zanger, gitarist en componist Steven Wilson. In de loop van de jaren groeide de band uit tot het boegbeeld van de Britse progressieve rock dankzij albums als Stupid Dream (1999), Lightbulb Sun (2000), In Absentia (2002), Deadwing (2005), Fear Of A Blank Planet (2007) en The Incident (2009). De band was ook veel op tournee, waarbij Nederland ook regelmatig aangedaan werd. Zo speelde Porcupine Tree in 2008 op het Pinkpop festival.

Na 2009 werd het echter stil rond de band. Steven Wilson concentreerde zich op zijn vele andere projecten. Hij ontwikkelde zich ook tot een veelgevraagde remixer van klassieke rockalbums van legendarische bands als Yes, Jethro Tull, Black Sabbath en King Crimson. Hij bracht daarnaast regelmatig albums uit onder eigen naam, waarvan het eerder dit jaar verschenen The Future Bites de meest actuele was.

Op zijn soloplaten koos hij steeds meer voor een popachtig geluid, wat hem op kritiek van zijn diehard achterban kwam te staan. De roep om een reünie van Porcupine Tree verstomde dan ook nooit. In interviews wilde Steven Wilson daar echter niets van weten, de muzikant leek meer dan content met zijn eigen loopbaan. Toch was duidelijk dat de band vroeg of laat terug zou keren. Dat moment is nu dus aangebroken. Het nieuwe album met de intrigerende titel Closure/Continuation zal op vrijdag 25 juni 2022 uitkomen. Vandaag werd ook bekendgemaakt dat Porcupine Tree naar Nederland komt voor een exclusieve Benelux-show. De band staat op 7 november 2022 in de Ziggo Dome in Amsterdam.

De huidige bezetting van Porcupine Tree wordt gevormd door Steven Wilson (zang, gitaar), Richard Barbieri (toetsen), Gavin Harrison (Drums). Het nieuwe album zal in  verschillende configuraties (o.a. cd, vinyl, box set, blu ray) uitkomen via Music For Nations/Sony. De nieuwe single Harridan staat inmiddels online.

Deel deze pagina:
Bekijk ook