Spotlight
15 videoclips uit de jaren 70 (deel 2 - 1978 - 1979)

De komst van MTV op 1 augustus 1981 wordt nog steeds gezien als de geboorte van het muziekvideo tijdperk. Maar het idee om populaire muziek te koppelen aan bewegend beeld was niets nieuw.

De opkomst van de televisie in de jaren '50 maakte van popmuziek al snel een multimedia vorm. In TV programma’s als bijvoorbeeld The Ed Sullivan Show, Soul Train en American Bandstand ontwikkelde muzikanten een visuele stijl.

De zogenaamde muziekvideo kent zijn oorsprong in eenvoudig korte films die gemaakt werden ter promotie. Voor het nummer Paperback Writer schoten The Beatles een filmpje die ze stuurden naar Ed Sullivan. Meer muzikanten interesseerden zich voor het medium en steeds vaker verschenen er promotie-filmpjes. In de loop van de jaren zeventig ontstond de behoefte om die korte films (in Engeland gedoopt als pop-promo's) ergens te kunnen laten zien. TV stations begonnen deze steeds vaker tussen programma’s door uit te zenden en in discotheken werden ze op schermen vertoond. Het Engelse Top of The Pops en de Nederlandse afgeleide Top Pop boden vanaf begin jaren ’70 een podium op televisie waarbij clips werden getoond mits deze beschikbaar waren. En anders was er nog altijd Penny de Jager en haar showballet. Langzaam maar zeker evolueerde het promotiefilmpje zich naar korte filmpjes met een verhaal: de videoclip. De oorsprong daarvan lag in de vroege jaren ’70.  

We selecteerden er 15! Deel 1 (1970-1977) verscheen op maandag 1 november.

AC/DC - Rock 'N' Roll Damnation (1978)

De Aussies zette de trend voor de bandvideo-on-stage die later in de jaren 80 gemeengoed werd. Dat de band spektakel bood tijdens echte optredens was de boodschap. Bijna alle AC/DC video’s zijn on stage clips met Angus en Bon Scott (en later Brian Johnson) in de hoofdrol.

Meat Loaf - Paradise By The Dashboard Light (1978)

Om het nummer te promoten werd een clip bedacht die men s’ avonds laat, in de bioscoop, voor The Rocky Horror Picture Show voorstelling zou kunnen laten zien. Karla DeVito verving de echte zangeres van het nummer Ellen Foley en klassiek is het honkbalstuk in de clip tijdens de uitgebreide zoenpartij tussen Karla en de Meat.

Kate Bush – Wuthering Heights (1978)

Nooit eerder paste een video zo goed bij een nummer. De vloeiende dans -en groteske gezichtsuitdrukkingen van Bush gingen perfect samen met de vocalen. Voor de video oefende Bush met de Engels actrice -en mime speelster Lindsay Kemp. Dit leidde tot een verbluffend expressieve choreografie waarin een combinatie van ballet, mime en theater te zien was. Regisseur MacMillan schoot iets te ver door met de visuele effecten maar met het vermenigvuldigen van het beeld van Bush en het benadrukken van haar bewegingen deed dat zeker geen pijn. Overigens werd er voor de Amerikaanse markt een andere video geschoten waarin Bush buiten te zien is in een rode jurk.

10CC - Dreadlock Holiday (1978)

Buiten scene's werden niet op Jamaica gedraaid maar gewoon in Zuid Engeland. Het nummer is gebaseerd op echte gebeurtenissen die Eric Stewart en zanger van de Moody Blues Justin Hayward hadden meegemaakt op Barbados. De locatie werd voor het liedje veranderd in Jamaica.

Bob Marley - Is This Love? (1978)

Opgenomen in Londen. Supermodel Naomi Campbell maakte op 7-jarige leeftijd haar debuut voor de camera's. (o.a. te zien op 2:05 minuten)

Blondie – Denis (1978)

De clip werd bij Top Pop soort van nagespeeld door de band zelf.. Debbie Harry in absolute topvorm...

Gerry Rafferty – Baker Street (1978)

De saxofonist Raphael Ravenscroft die het beroemde stuk blaast kreeg 27 pond voor zijn bijdrage. Later werd bekend dat hij het ook nog vals vond klinken. Ravenscroft zit niet in de video.

Village People – YMCA (1978)

Gezelligheid kent geen tijd. Op straat opgenomen met verbaasde blikken van omstanders. Verklede mannen die een dansje doen op een aanstekelijke deun. Een soort van Amerikaanse carnavalskraker.  Het werd een monsterhit!

Michael Jackson – Rock With You (1979)

Het was zijn 2e officiele clip en deze kostte slechts $ 3000,-. De nog in ‘normale staat’ verkerende Jackson liet hier al zien dat er veel stond te gebeuren, zowel op muzikaal –als op choreografisch gebied.

The Clash - London Calling (1979)

De Big Ben opent bijna als vanzelfsprekend de clip. De punkrockers staan op een boot ergens op de Theems (denken we). Band video zoals een band video zou moeten zijn.

Art Garfunkel - Bright Eyes (1979)

De single van de animatiefilm Waterschapsheuvel werd geschreven door Mike Batt. Het nummer start wanneer het konijn Hazel, hoofdpersoon in de film, bijna sterft nadat hij gewond is door het geweer van een boer. De videoclip droeg bij aan het succes van de film en vice versa.

Boomtown Rats - I Don't Like Mondays (1979)

De videoclip van David Mallet liet de toekomst van de muziekvideo zien. Een uitvergroot beeld van bijna zombie-achtige schoolkinderen met slimme beeldovergangen naar een doodgewone woonkamer suggereerde iets als Coronation Street. ‘Mondays’ zou een paar jaar later veel op MTV te zien zijn. Geldof voorspelde in 1981 dat het videoformat de muziek zou overnemen. En dat had hij goed gezien. Videomaker Mallet werd een veelgevraagd regisseur…

The Police - Message In a Bottle (1979)

Opgenomen in de kleedkamer net voor een concert, althans dat is de suggestie die gewekt wordt. De energie van het liedje komt terug in de clip.

Pink Floyd – Another Brick In The Wall (1979)

In de opening van de video wordt de Londense skyline gefilmd vanaf Turnpike House in Islington en is zowel de St Lukes Church als de St Clements Church (de een met uitzicht op de speeltuin) duidelijk zichtbaar. Nadat de media het nummer had opgehemeld en er een opname voor Top of the Pops gemaakt moest worden, weigerde Islington Green's hoofd van de school Margaret Maden om toestemming te geven aan de kinderen die het lied inzongen om in de video of op Top of the Pops te verschijnen.

The Buggles - Video Killed The Radio Star (1979)

Ooit de eerste video gespeeld op het muziekkanaal MTV, 2 jaar na release. De video kostte 50,000- dollar en werd in een dag opgenomen. Nogal wat namen in het clipje: Trevor Horn natuurlijk die een paar jaar later een belangrijk producer zou zijn. Geoff Downes (oud lid van Yes en toekomstig lid van Asia). Actrice Virginia Hey (de Warrior Woman in Mad Max 2) en Hans Zimmer, filmmuziek componist (o.a. Rain Man, The Lion King, Gladiator) is vanaf 3:00 minuten te zien op de toetsen.

Deel deze pagina:
Bekijk ook
Spotlight
The Silverchair Collection

PRE-ORDER NOW: https://sound-factory.nl/collections/silverchair?

Australisch rocktrio terug op vinyl  

Silverchair geldt nog altijd als een van de grootste succesverhalen die de Australische rockwereld ooit voortbracht. In de periode dat het trio actief is, verkoopt het ruim 10 miljoen albums. Het hele oeuvre van de band, zowel de albums als de EP’s, wordt als The Silverchair Collection in delen (opnieuw) op vinyl uitgebracht. Het debuut Frogstomp uit 1995 komt op 17 juni uit. Op 12 augustus volgen de vier gerelateerde EP’s Tomorrow, Pure Massacre, Israel’s Son en Shade.

Spotlight
De Ennio Morricone Themes collection

Shop now: http://www.musiconvinyl.com/shop?legacyofmorricone

For over 70 years, the Italian composer Ennio Morricone has shaped the movie industry with his defining soundtracks. With more than 400 scores for cinema and television, he is widely considered one of the most prolific and greatest film composers of all time. In honor of this music icon and father of melodies, Music On Vinyl presents The Ennio Morricone Themes collection, a unique collection of the greatest music ´The Maestro´ has composed for movies, divided into 5 central themes; Giallo, Lounge, Passion, Psycho and Western.