Spotlight
De beste ‘verboden’ nummers ooit

Ondanks dat radio en TV in het verleden bepaalde nummers boycotte, werden het meestal toch enorme hits. Het publiek liet zich er niet door leiden en vond de weg naar de platenwinkel toch wel. Tien nummers die verboden werden maar allen enorme bekendheid verwierven, op één na…

Frankie Goes To Hollywood – Relax (1984)

In januari 1984 haalde DJ Mike Read vroegtijdig de naald van het singletje Relax af tijdens een uitzending op BBC Radio 1. Hij realiseerde zich dat de band niet zong over een rustig weekje vakantie aan de Spaanse kust. De BBC zette het nummer op de verboden lijst en gooide het in de ban. Het label van FGTH had toen al advertenties laten verwijderen met teksten als: “all the nice boys love sea men” en “nineteen inches that must be taken always”. Mede door alle ophef werd Relax een gigantische hit.

George Michael – I Want Your Sex (1987)

In de zomer van 1987 besloten Amerikaanse en Britse radiostations 'I Want Your Sex' in de ban te doen. Clipstation MTV bleef de suggestieve clip gewoon programmeren. George zelf berispte iedereen die het nummer niet meer wilde spelen met de woorden I want Your Sex gaat over het hechten van lust aan liefde, niet alleen aan vreemden. Onnodig te zeggen dat het nummer een klassieker is geworden.

2 Live Crew – Me So Horny (1989)

De zin "Me so horny, me love you long time", gesampeld uit de film Full Metal Jacket, en de rest van de tekst van het liedje, liet conservatief Amerika destijds niet ongemoeid. De groep werd voor de rechter gesleept maar het won de zaak glorieus op grond van vrijheid van meningsuiting. Anno 2020 klinkt de hit vrij onschuldig.

Lil Louis – French Kiss (1989)

French Kiss gaat over een vrouw die een leuke tijd heeft. Toch werd het geboycot door de BBC vanwege het hoorbaar 'zware ademen' in het nummer. De track werd een van de grootste house hits ooit al bleef het daarbij voor de klein Louis.

Donna Summer – Love To Love You Baby (1975)

Onder productionele leiding van legende Giorgio Moroder bracht Summer een ode aan het vrouwelijke orgasme. Het gekreun op het nummer was lange tijd het gesprek van de dag. Het 16 minuten durende werkje zou, volgens de BBC, 23 orgasmes bevatten. De plaat werd bijna overal geboycot waardoor het in de discotheken een gigantische hit werd. Summer maakte wereldwijd naam en de rest is geschiedenis.

NWA – Fuck Tha Police (1988)

Het nummer werd niet verbannen, het was al te grof voor de radio. Er was echter een station in de wereld die zich er niets van aantrok. Het Australische radiostation Triple J. Zij speelde het doodleuk af totdat een conservatieve senator het verbood. Als protest draaide Triple J NWA’s Express Yourself 24 uur lang achter elkaar.  

Serge Gainsbourg & Jane Birkin – Je T’aime…Moi Non Plus (1969)

Deze single maakte met name de paus van streek. Hij was daarmee onbedoeld de grootste promoter van het nummer. Gainsbourg nam het eerst op met Brigitte Bardot maar die deed al snel een stap terug waardoor Gainsbourg zijn vriendin Birkin het liedje maar liet inzingen. Zelfs in het eigen Frankrijk werd de single zwaar geboycot.

Madonna – Justify My Love (1990)

Toen zowel radio als MTV de single en video in de ban deden bedacht Madonna een andere manier om het nummer onder de aandacht te brengen. Ze bracht het nummer uit op VHS, de klassieke videoband. Het werd een wereldwijde hit ondanks het onhandige video-formaat. De suggestieve video is tegenwoordig gewoon te bekijken via youtube.

The Beatles – Happiness Is a Warm Gun (1968)

De BBC censureerde dit nummer niet vanwege de mogelijke verwijzing naar vuurwapens maar, zo beweerde John Lennon destijds, voor de referentie aan het gebruik van heroine. Het idee van het nummer kwam echter wel doordat de tekst groots op een cover van een wapentijdschrift stond. Lennon vond de regel zo absurd dat hij erdoor geïnspireerd werd en er een nummer over schreef.

Heaven 17 – (We Don’t Need This) Fascist Groove Thang (1981)

De debuut single van de ‘andere’ leden van Human League, werd door de BBC verboden vanwege het belasteren van de Amerikaanse president Ronald Reagan en de Engelse Prime Minister Margaret Thatcher. Vreemd genoeg was de ban geen startsein voor het publiek om de single massaal te gaan kopen.

Deel deze pagina:
Bekijk ook