Spotlight
15 videoclips uit de jaren 70 (deel 1 - 1971 - 1977)

De komst van MTV op 1 augustus 1981 wordt nog steeds gezien als de geboorte van het muziekvideo tijdperk. Maar het idee om populaire muziek te koppelen aan bewegend beeld was niets nieuw.

De opkomst van de televisie in de jaren '50 maakte van popmuziek al snel een multimedia vorm. In TV programma’s als bijvoorbeeld The Ed Sullivan Show, Soul Train en American Bandstand ontwikkelde muzikanten een visuele stijl.

De zogenaamde muziekvideo kent zijn oorsprong in eenvoudig korte films die gemaakt werden ter promotie. Voor het nummer Paperback Writer schoten The Beatles een filmpje die ze stuurden naar Ed Sullivan. Meer muzikanten interesseerden zich voor het medium en steeds vaker verschenen er promotie-filmpjes. In de loop van de jaren zeventig ontstond de behoefte om die korte films (in Engeland gedoopt als pop-promo's) ergens te kunnen laten zien. TV stations begonnen deze steeds vaker tussen programma’s door uit te zenden en in discotheken werden ze op schermen vertoond. Het Engelse Top of The Pops en de Nederlandse afgeleide Top Pop boden vanaf begin jaren ’70 een podium op televisie waarbij clips werden getoond mits deze beschikbaar waren. En anders was er nog altijd Penny de Jager en haar showballet. Langzaam maar zeker evolueerde het promotiefilmpje zich naar korte filmpjes met een verhaal: de videoclip. De oorsprong daarvan lag in de vroege jaren ’70.  

We selecteerden er 15! Deel 2 (1978-1979) verschijnt woensdag 3 november.

John Lennon – Imagine (1971)

Lennon en Ono maakten ter promotie van het album Imagine een 81 minuten durende rockumentary opgenomen in Engeland en in New York. De rockumentary begint met een scene waarin Lennon en Ono op hun landgoed Berkshire wandelen terwijl het piano intro van Imagine klinkt. Als Lennon begint te zingen zien we hem achter een vleugel en Ono doet de gordijnen open. De eerste minuten van de rockumentary dienen tegenwoordig als 'videoclip' voor het nummer Imagine..

Alice Cooper – Elected (1972)

Een van de eerste clips zoals we die later in de MTV dagen zouden tegenkomen, werd al in 1972 gemaakt. Alice Cooper bedacht een verhaallijn (waarbij hij op campagne gaat) maakte de video en bracht de single met bijbehorende videoclip in september 1972 uit. Perfecte timing want twee maanden later vonden de Amerikaanse verkiezingen plaats die werden gewonnen door Richard Nixon..

David Bowie – Life On Mars (1973)

Het promotiefilmpje werd backstage geschoten door de legendarische fotograaf Mick Rock in Earl’s Court’s rock tempel op de middag vóór het Ziggy Stardust concert dat zou uitmonden in rellen. Opgenomen in 1973 was deze zijn tijd ver vooruit.

Rolling Stones – Angie (1973) video 1

Er werden maar liefst twee video's voor dit nummer geschoten. Waarom weet niemand.. Allebei opgenomen in dezelfde studio maar met een verschillende camera standpunt. En de heren kleedden zich speciaal om voor video twee..

Rolling Stones – Angie (1973) video 2

Er werden maar liefst twee video's voor dit nummer geschoten. Allebei in dezelfde studio maar met een verschillende camera standpunt. En de heren kleedden zich speciaal om voor video twee..

Hall & Oates – She’s Gone (1973)

Hall & Oates werden gevraagd om het nummer te playbacken tijdens een TV show. Dat zagen de heren niet zitten en in plaats daarvan sleepten ze hun eigen meubels naar een TV studio in Philadelphia waar ze een clip opnamen. Het werd echter nooit uitgezonden. (Oates beweert dat hij deze versie op Youtube heeft gezet). Darryl Hall’s vriendin Sara Allen (van het liedje: “Sara Smile”) loopt af en toe door het beeld en dat doet ook de road manager van de band. Let ook even op Hall die van veraf op Bowie lijkt en Oates die zijn gitaar bespeelt met pinguin vinnen of zoiets. Het was 1973 hè…

Pink Floyd - Money (1973)

Beelden bij elkaar gezet over verschillende manieren van gelden maken én uitgeven. In de video wordt ook getoond hoe Dark Side Of The Moon geperst werd. Het was trouwens de eerste hit die Floyd scoorde in Amerika.

Roger Glover - Love Is All (1975)

Deep Purple bassist Glover lied Ronnie James Dio het nummer inzingen. Gek genoeg alleen in de Benelux een hit. De geweldige tekenfilm-animatie, waarbij een kikker een groep dieren vermaakt die bijeen zijn gekomen voor een feestje, werd vooral tussen kinder TV programma’s getoond. Hierdoor werd het een hit. Toen het begin jaren ’80 in Australie op MTV werd geprogrammeerd werd het ook daar prompt een hit.

Queen - Bohemian Rhapsody (1975)

Geinspireerd op de hoes van Queen II (de foto van het album ooit gemaakt door Mick Rock, en die kwamen we al eerder tegen) en tot stand gekomen omdat de band het haatte om in Top of The Pops te playbacken...

Elton John & Kiki Dee - Don't Go Breaking My Heart (1976)

De in-de-studio-opname-video. Grote hit. Van Kike Dee na het succes weinig meer vernomen en Elton is niet heel goed in playbacken...

George Harrison - This Song (1976)

Harrison schreef het liedje naar aanleiding van beschuldigingen en een rechtszaak over het nummer My Sweet Lord. Harrison zou het hebben gekopieerd van He's So Fine van The Chiffons. De video is een humoristisch verslag hiervan met drummer Jim Keltner, Ronnie Wood en Harrison zelf in de hoofdrol.

Bee Gees – Stayin’ Alive (1977)

Opgenomen in de MGM studio's op dezelfde plek waar de (geflopte) film Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band werd opgenomen. Eerder waren al 3 video's geschoten (Staying Alive, How Deep Is Your Love en Night Fever) die de film Saturday Night Fever moest promoten maar omdat Barry Gibb zijn baard er af had gehaald werden deze afgekeurd. Toen Barry zijn baard terug had laten groeien werden de video's opnieuw geschoten.

Kraftwerk – The Robots (1977)

De pioniers van de elektronische muziek deden zich in de clip voor als robots (echt?). Ze deden óns vooral denken aan de Thunderbirds. Kijkje in de toekomst vanuit een jaren zeventig perspectief. De rode shirts en zwarte stropdassen worden nog steeds in een adem genoemd met de groep.

Giorgio Moroder - From Here To Eternity (1977)

Niet een prototype popster maar wel een belangrijke producer. Zijn I Feel Love productie (Donna Summer) wordt nog altijd gezien als een van de meest invloedrijke nummers die elektronische dansmuziek heeft helpen ontstaan. De clip werkt tegenwoordig op de lachspieren maar Moroder was zijn tijd wel heel ver vooruit.

Wings – Mull Of Kintyre (1977) (Buiten-versie)

Twee versies, een studio versie en een buiten versie. Macca's ode aan het Schotse schiereilandje Kintyre, compleet met doedelzakken, kampvuur en akoestische gitaar. Deze kersthit was niet weg te slaan uit de Top 40. Het was de eerste single in Groot-Britannië die meer dan 2 miljoen keer verkocht. Een record dat 7 jaar later werd gebroken door de kerstsingle van Band Aid.

Wings – Mull Of Kintyre (1977) (Studio-versie)

Twee versies, een studio versie en een buiten versie. Macca's ode aan het Schotse schiereilandje Kintyre, compleet met doedelzakken, kampvuur en akoestische gitaar. Deze kersthit was niet weg te slaan uit de Top 40. Het was de eerste single in Groot-Britannië die meer dan 2 miljoen keer verkocht. Een record dat 7 jaar later werd gebroken door de kerstsingle van Band Aid.

ABBA - Take a Chance On Me (1977)

Take a Chance verscheen na Dancing Queen en maakte de groep mondiale supersterren. Verwacht niet teveel speciale effecten al had dit ook maar zo een promo-filmpje voor IKEA kunnen zijn...

Het was het plezier dat de groep uitstraalde en het meesterlijk uitvoeren van een simpel idee. Met een liedje dat zó goed is, heb je niet meer nodig.

Deel deze pagina:
Bekijk ook
Spotlight
The Silverchair Collection

PRE-ORDER NOW: https://sound-factory.nl/collections/silverchair?

Australisch rocktrio terug op vinyl  

Silverchair geldt nog altijd als een van de grootste succesverhalen die de Australische rockwereld ooit voortbracht. In de periode dat het trio actief is, verkoopt het ruim 10 miljoen albums. Het hele oeuvre van de band, zowel de albums als de EP’s, wordt als The Silverchair Collection in delen (opnieuw) op vinyl uitgebracht. Het debuut Frogstomp uit 1995 komt op 17 juni uit. Op 12 augustus volgen de vier gerelateerde EP’s Tomorrow, Pure Massacre, Israel’s Son en Shade.

Spotlight
De Ennio Morricone Themes collection

Shop now: http://www.musiconvinyl.com/shop?legacyofmorricone

For over 70 years, the Italian composer Ennio Morricone has shaped the movie industry with his defining soundtracks. With more than 400 scores for cinema and television, he is widely considered one of the most prolific and greatest film composers of all time. In honor of this music icon and father of melodies, Music On Vinyl presents The Ennio Morricone Themes collection, a unique collection of the greatest music ´The Maestro´ has composed for movies, divided into 5 central themes; Giallo, Lounge, Passion, Psycho and Western.