Spotlight
Hoe is het nu met… Alicia Silverstone?

Na hits als Dream On en Walk This Way komt de Amerikaanse band Aerosmith in 1993 met hun nieuwe album Get A Grip. Het wordt een van de grootste successen van de band en dat is mede te danken aan Alicia Silverstone. De actrice, die nu nog steeds bekend staat als het meisje van Aerosmith, is namelijk te zien in de clips van Cryin’, Amazing én Crazy. Maar wat gebeurt er daarna met Alicia?

De in San Francisco geboren Alicia Silverstone staat van jongs af aan al voor de camera, op haar zesde is ze voor het eerst te zien als fotomodel in verschillende reclamecampagnes. In 1993 verschijnt haar eerste film The Crush, waarvoor ze de MTV Movie Awards voor Best Breakthrough Performance en Best Villain mee naar huis mag nemen. Het was haar rol in die film die ervoor zorgt dat videoclip-regisseur Marty Callner haar in de clip van Aerosmith’s Cryin’ wil zien. Kort daarna verschijnt ze ook nog in clips Amazing en Crazy en is haar internationale doorbraak een feit. Nog bekender wordt de actrice met haar rol van Cher Horowitz in de film Clueless uit 1995, gebaseerd op het boek van Emma van de Engelse schrijfster Jane Austen. In combinatie met de videoclips wordt Alicia in één klap één van de meest bekende actrices van de wereld.

Slechtste film ooit

Na het succes van Clueless heeft Alicia de rollen voor het uitkiezen, maar helaas kiest de actrice daarbij geregeld voor de verkeerde films. Zowel Batman & Robin als Excess Bagage en Blast From The Past floppen en Batman & Robin wordt zelfs uitgeroepen tot een van de slechtste films ooit. En hoewel de actrice nog steeds gewild is, besluit ze minder op het witte doek te verschijnen. Zo produceert en spreekt ze de stem in van de hoofdrolspeelster van de animatieserie Braceface (in Nederland beter bekend als Beugelbekkie), is ze te zien in theaterproducties The Graduate en Speed-the-Plow en heeft ze een hoofdrol in de tv-serie Miss Match die haar zelfs een Golden Globe-nominatie oplevert.

Vanaf 2010 besluit de actrice om zich meer op het produceren van toneelstukken en indie films te richten, toch is ze tegelijkertijd nog veel op het witte doek te zien. Zo verschijnt ze o.a. in The Art Of Getting By, Vamps, het eerste seizoen van tv-serie Suburgatory, The Killing Of A Sacred Deer, Bad Therapy en Bookclub. Sinds begin dit jaar speelt ze ook een van de hoofdrollen in Netflix-serie The Baby-Sitters Club. Ook werkt ze mee aan de Netflix-animatieserie Masters of the Universe: Revelation.

Sexiest Vegetarian

Alicia is een van de meest bekende veganisten van de wereld. Niet gek dus dat dierenrechtenorganisatie PETA haar 1994 uitroept tot Sexiest Female Vegetarian. Inmiddels heeft de actrice ook twee kookboeken uitgebracht met alleen veganistische recepten, The Kind Diet en The Kind Mama. Daarnaast woont Alicia al sinds 1996 in een eco-vriendelijk huis. Hier hergebruikt ze water om de tuin te bewateren, gebruikt ze geen wegwerp-producten en eet ze zoveel mogelijk biologisch met producten uit eigen tuin. Naast haar liefde voor het milieu is de actrice ook politiek actief. Zo steunde ze de presidentscampagnes van Barack Obama en Bernie Sanders, en schreef ze een brief aan de Russische president Poetin om te pleiten voor veganistische maaltijden voor alle Russische gevangenen. Alicia heeft één zoon, Bear, uit een stukgelopen huwelijk met muzikant Chris Jarecki.

Deel deze pagina:
Bekijk ook