Spotlight
Dead Or Alive’s Peter Burns: Kunstwerk of karikatuur?

Het is dit jaar alweer vijf jaar geleden dat Peter Burns overleed. Hij werd in 1985 bekend als zanger van Dead Or Alive, waarmee hij de wereldhit You Spin Me Round (Like A Record) scoorde.  In de decennia die volgden, bleef hij in het nieuws vanwege zijn uitspraken, zijn gedrag en vooral zijn steeds veranderende uiterlijk.

“Iets aan mijn gezicht veranderen is net zoiets als het aanschaffen van een nieuw bankstel”, liet Peter Burns ooit optekenen. Hij wist al vroeg dat hij alles in zich had om een ster te worden. Zijn vader was Brits en zijn moeder een Duitse overlevende van de holocaust. Hoewel ze alcoholiste was en verschillende zelfmoordpogingen had gedaan, was Peter altijd vol lof over haar. Het gezinsleven was misschien verre van traditioneel, vooral zijn moeder had altijd een heilig geloof in haar zoon gehad. Peter Burns was geboren voor de spotlight, vond ze.

De schoolbanken knelden dan ook vroeg. Al op zijn 14e trok hij voor het laatst de deur van zijn middelbare school achter zich dicht. In die prille fase van zijn leven kleedde en gedroeg hij zich al androgyn, ver voor het ook maar enigszins geaccepteerd werd. In de tweede helft van de jaren zeventig dompelde hij zich onder in het punkgeweld. Als lid van de band Mystery Girls stond Peter Burns voor het eerst op een podium. Overdag werkte hij in de bekende Probe Records platenzaak in Liverpool, waar hij zich ontpopte tot de schrik van de klanten. Wie in zijn strenge ogen de verkeerde lp’s kocht, kreeg die – nadat ze afgerekend waren – vaak vol minachting door hem toegeworpen.

Zijn volgende band was Nightmares In Wax, die na een paar singles geruisloos transformeerde tot Dead Or Alive. Na in 1984 een kleine hit gescoord te hebben met de KC and the Sunshine Band-cover That's the Way (I Like It) werd aan het eind van het jaar You Spin Me Round (Like A Record) uitgebracht. Het nummer werd opgenomen met het dan nog onbekende producerstrio Stock Aitken Waterman. Zijn platenmaatschappij zag er helemaal niets in, wat Peter Burns noopte er zijn eigen schamele spaarcenten voor aan te spreken.

Zijn heilige geloof in You Spin Me Round betaalde zich op een spectaculaire manier terug. In 1985 werd het een onverbiddelijke hit, op de internationale dansvloeren in de hitlijsten. Het nummer haalde nummer 1-noteringen in Engeland, Zwitserland, Ierland en Canada, terwijl het in veel andere landen hoog de top 10 in schoot. Zoals ook in Nederland, waar You Spin Me Round tot een 6e plaats in de Top 40 kwam.

Van het een op het andere moment was Peter Burns als het mondaine gezicht van Dead Or Alive een ster. De verwachtingen van zijn moeder werden ruimschoots ingelost. In de jaren die volgden, bleef Dead Or Alive optreden en albums maken. Het succes nam alleen wel snel af. Op den duur werd de band alleen in Japan nog door een trouw publiek op handen gedragen.

Terwijl de muziek langzaam naar de achtergrond verdween, werd Peter Burns steeds meer een publiek fenomeen. Iemand die zijn bekendheid vooral ontleende aan gedrag, uitspraken en uiterlijk. Hij werd daarmee de verpersoonlijking van de nog altijd heersende celebritycultuur. Het was een status die Peter Burns zich graag liet aanleunen. Wie hem uitnodigde voor een talkshow hoefde nooit bang te zijn voor een saaie uitzending.

Terwijl popsterren de neiging hadden om verslaafd te raken aan drank of drugs, raakte Peter Burns ongeneeslijk verslingerd aan cosmetische ingrepen. Hij ging daarvoor 300 keer onder het mes, met als gevolg dat om de paar maanden de wereld een totaal nieuwe Peter Burns gepresenteerd kreeg. “Er is geen lichaamsdeel dat niet aan de beurt is geweest”, zei hij daar zelf ooit trots over. Peter Burns zag zichzelf steeds meer als een wandelend kunstwerk waar hij naar believen aan kon boetseren. Het bezorgde hem altijd weer een plekje op de voorpagina’s van de Britse kranten. In 2006 schitterde hij ouderwets in het veelbekeken tv-programma Celebrity Big Brother.

Toen was wel al duidelijk geworden dat de vele operaties hun tol eisten. Het trok vooral een wissel op zijn gezondheid. Een gecompliceerde neusoperatie kostte hem bijna zijn leven. Een mislukte ingreep aan zijn lippen vergde intensieve hersteloperaties. Dan waren er nog de torenhoge rekeningen voor alle verbouwingskosten. In 2014 leidde het zelfs tot zijn faillissement. Als gevolg daarvan werd hij een jaar later uit zijn appartement gezet. Na een periode van ernstige ziekte overleed Peter Burns op 23 oktober 2016 op 57-jarige leeftijd aan hartfalen. Bij weinig artiesten vormden glamour en verval zo’n schrijnend contrast.

Deel deze pagina:
Bekijk ook