Spotlight
De tien van... Chuck Berry

“Als je rock-‘n-roll een andere naam moest geven, zou je het Chuck Berry kunnen noemen”, zei John Lennon ooit. Bob Dylan noemde de in 2017 overleden zanger, gitarist en songschrijver ooit de ‘Shakespeare van de rock-‘n-roll.’ The Beach Boys, The Beatles, The Rolling Stones, Jimi Hendrix, Elvis Presley en talloze anderen coverden zijn songs. Chuck Berry is ook de gitarist wiens stijl nog altijd doorklinkt in de popmuziek, niet in de laatste plaats bij diezelfde nog altijd rondtoerende Rolling Stones. Omdat hij op 18 oktober 95 jaar geworden zou zijn, een lijstje van tien cruciale Chuck Berry songs.

Johnny B. Goode (1957)

Van het snijdende gitaarintro tot de beeldende tekst is dit het ultieme Chuck Berry nummer. Het gaat over een ambitieuze muzikant die hoopt ooit een ster te worden dankzij zijn gitaarspel. Het is niet moeilijk om hierin het verhaal van Chuck Berry zelf te zien. Want een aardig detail: het adres van het geboortehuis van Chuck Berry was 2520 Goode Avenue in St. Louis.

Covers: o.a. Jimi Hendrix, The Sex Pistols, Judas Priest, Elvis Presley

Maybellene (1955)

De eerste hit van Chuck Berry. Het liedje is gebaseerd op het nummer Ida Red van Bob Wills and his Texas Playboys, een western swing deuntje waar de jonge Chuck Berry gek op was. De rock-‘-roll song die hij ervan maakte, wilde hij aanvankelijk ook Ida Red of Ida May noemen, maar zijn platenmaatschappij vond dat te ‘plattelands’ klinken. Het oog van producer Leonard Chess viel op een pot Maybelline mascara die in de studio rondslingerde, waarmee de nieuwe titel gevonden was. Om juridisch gedoe te voorkomen, werd alleen wel de spelling enigszins aangepast.

Covers: o.a. Marty Robbins, Paul Simon, The Everly Brothers, Elvis Presley, Johnny Cash

Rock And Roll Music (1957)

Chuck Berry hield hartstochtelijk van rock-‘n-roll en dat gevoel wilde hij uiten met het nummer Rock And Roll Music, dat hij in mei 1957 opnam. Het resulteerde in twee en een halve minuut pure opwinding. Overigens speelde blueslegende Willie Dixon bas op deze opname.

Covers: o.a. The Beatles en The Beach Boys

Sweet Little Sixteen (1958)

De jaren vijftig waren het eerste tijdperk waarin jongeren over geld, vrije tijd en een eigen cultuur beschikten. Een bevrijding die perfect vertolkt wordt met deze ode aan de rock-‘n-roll jeugd. In de jaren zestig gebruikten The Beach Boys het als basis voor hun eigen ode aan de tieners van toen: Surfin’ USA. Na wat telefoontjes van advocaten werd Chuck Berry keurig opgevoerd als een van de componisten.

Covers: o.a. John Lennon, The Hollies, Jerry Lee Lewis

Too Much Monkey Business (1956)

Het leven kan soms behoorlijk gecompliceerd zijn, vooral door gedoe met werk, school en relaties – wilde Chuck Berry met dit nummer uitdrukken. Een ijzersterk rock-‘n-roll nummer dat in de jaren zestig vooral opgepikt werd door een groot aantal Britse bands.

Covers: o.a. The Beatles, The Hollies, The Yardbirds, The Kinks, Johnny Thunders

Come On (1961)

Het liedje gaat over de eenzaamheid en het verlangen waarmee de hoofdpersoon uit Come On blijft zitten nadat zijn vriendin er vandoor is gegaan. Chuck Berry’s zus Martha is te horen in het koortje. The Rolling Stones coverden het voor hun allereerste single, die in de zomer van 1963 uitkwam. Het Groninger trio New Adventures maakten er in 1979 een mooie versie van. 

Covers: o.a. The Rolling Stones, Joe Jackson en New Adventures

Thirty Days (1955)

Geschreven in een uur, opgenomen en uitgebracht in september 1955. Zo snel ging dat vroeger. In Thirty Days maant de hoofdpersoon zijn vertrokken geliefde terug te komen. Binnen 30 dagen. Anders zou hij valse aanklachten indienen. Volgens de overlevering leende Mick Jagger het regeltje ‘if I don't get no satisfaction from the judge’ voor de Stones-hit (I Can’t Get No) Satisfaction.

Covers: o.a. Ernest Tubb, Shakin’ Stevens, Cliff Richard, Johnny Winter, Gary Moore

Roll Over Beethoven (1956)

Rock-‘n-roll was in de jaren vijftig het geluid van de rebellie. De klassieke muziek van de vorige generaties moest plaats maken voor de gitaren, bassen en drums van de jongeren. En snel een beetje. Tijdens het schrijven van Roll Over Beethoven werd Chuck Berry ook geïnspireerd door zijn herinneringen aan thuis. Terwijl hij worstelde met zijn eerste gitaarakkoorden, studeerde zijn zus Lucy in een slaapkamer verderop klassiek piano.

Covers: o.a. The Beatles en ELO.

Brown Eyed Handsome Man (1956)

Chuck Berry kwam op het idee voor dit nummer toen hij er in Californië getuige van was dat een zwarte man opgepakt werd door de politie. Hij werd echter weer vrijgelaten, toen een vrouw voor hem opkwam. Het nummer werd echter ook gezien als een uiting van zwarte trots, waarbij Chuck Berry honkballer Jackie Robinson voor ogen had, die als eerste Afro-Amerikaan in 1947 de raciale barrière doorbrak door bij de Brooklyn Dodgers te gaan spelen.

Covers: o.a. Buddy Holly, Johnny Rivers, Nina Simone, Paul McCartney

Carol (1958)

Het liedje gaat over een jongeman die moet leren dansen, omdat hij anders zijn geliefde Carol dreigt te verliezen aan een andere man. Alle vroege singles van Chuck Berry zitten vol flitsende gitaarakkoorden, dit is geen uitzondering. 

Covers: o.a. The Beatles, The Rolling Stones, Status Quo, Normaal (als Oh Deerne)

Deel deze pagina:
Bekijk ook