Spotlight
25 jaar Travelling Without Moving van Jamiroquai

Het is alweer vijfentwintig jaar geleden dat Travelling Without Moving, het derde album van de Engelse groep Jamiroquai in Nederland verscheen. Het album met daarop hitsong Virtual Insanity zorgde voor dé wereldwijde doorbraak van de groep én is nog steeds een van de bestverkochte funkalbums aller tijden.

Jamiroquai bestond nog maar vier jaar als band toen Jay Kay en consorten met hun derde album kwamen. Travelling Without Moving had een andere sound dan de twee voorgangers die meer een alternatief geluid hadden, Jamiroquai koos ervoor om op het album meer de funk-kant op te gaan. Zanger Jay Kay legt uit: ‘Bij Emergency On Planet Earth stond niemand op straat te juichen en The Return Of The Space Cowboy was vrij triestig. Met Travelling Without Moving besloot ik dat ik iedereen wilde laten zien dat we met Jamiroquai ook een feestje konden bouwen. Daarom gaat het album over auto’s, het leven en de liefde.’ Niet gek dus dat op de albumcover het Buffalo Man-logo van de band werd gecombineerd met die van Ferrari.

Travelling Without Moving bracht ook de hits Virtual Insanity en Cosmic Girl en dankzij die nummers werd Jamiroquai één van de meest belangrijke en succesvolste bands van het Verenigd Koninkrijk. Dat was ook te danken aan de videoclips die bij de nummers hoorden. Zo won de clip van Virtual Insanity, geregisseerd door Jonathan Glazer, diverse prijzen waaronder bij de MTV Video Music Awards in 1997 die van Best Video Of The Year en die van Breakthrough Video.

Naast de prijzen voor de clips werd het album platina in de Verenigde Staten en zelfs vier keer platina in thuisland Groot-Brittannië. Ook won het een Grammy Award in 1998 voor Best Pop Performance by a Duo or Group with Vocals. Daarnaast raakten artiesten als Dua Lipa, Thundercat, Madlib, Justice, Tyler The Creator, J Dilla en Calvin Harris geïnspireerd door de tracks van Travelling Without Moving voor hun eigen muziek.

Voor Jay Kay is Travelling Without Moving vijfentwintig jaar later nog steeds net zo relevant als toen, legt hij uit in de notes van de re-rease van het album vanwege het jubileum dit jaar. ‘De wereld is misschien wel anders nu; we hebben enge militaire A.I.-machines, crackpot multi-miljardairs, een wereld die gerund wordt door de grote tech-bedrijven. Maar echt vooruitgang is er niet, ik vind eerder dat we steeds meer achteruit gaan. Ik zie niet voor me dat de aarde nog meer dan 1000 jaar bestaat. We zijn overbevolkt en vernietigen onze bossen, oceanen en alle natuurlijke bronnen compleet. Er worden enorme oorlogen gevoerd, alleen maar om de ego’s van tirannieke, corrupte leiders te strelen. Eigenlijk zijn we nog steeds Travelling Without Moving.’

Deel deze pagina:
Bekijk ook